Moja Crvena Zvezda
Клупска дешавањаКошарка

Кошарка: ТОП 5 звезданих тренутака 2013. године

Ekipa11. Освајање Купа Радивоја Кораћа

Први део 2013. године обележен је освајањем првог трофеја после 7 година. Црвено-бели су у Крагујевцу шести пут у својој историји подигли пехар намењен победнику националног Купа (пре тога освајан 1971, 1973, 1975, 2004. и 2006. године). Звезда је на путу до трофеја славила у три меча. Прва је пала Војводина (97:72), а у победи су се највише истакли Ракочевић и Нелсон који су постигли по 19 поена. У полуфиналу црвено-бели су маестралном партијом надиграли домаћина турнира, крагујевачки Раднички (90:64). Бивши капитен Ракочевић је поново бриљирао (21 поен), а пратио га је Суботић који је постигао 15.

У финалу Црвену звезду чекао је вечити ривал, Партизан. Та утакмица је остала у сећању по томе што се због прекида играла у два дана, али и по тријумфу црвено-белих (78:69) који је у трофејне витрине донео „Жућкову левицу“. У финалном мечу бриљирали су Ракочевић и Скот са по 20 постигнутих поена, али и Нелсон, који се окитио титулом МВП-ја утакмице (17п, 5ск и 23 индексних поена). Колико је освајање Купа значило свима којима су црвено-беле боје у срцу говори то што је екипу по повратку из Крагујевца на Малом Калемегдану сачекало више стотина навијача, који су упркос изузетно хладном времену приредили фешту за памћење.

2. Повратак у Евролигу

Поновно наступање црвено-белих у најјачем европском кошаркашком такмичењу, нажалост био је само сан за армију верних навијача кроз дугих 14 година. У том периоду клуб је преживљавао можда и најтеже тренутке од свог оснивања. Ипак, и у најгорим моментима, Звездаши су и даље веровали да ће се њихов клуб вратити тамо где и припада – међу најбоље. 2013. година је донела остварење тог сна, Црвена звезда се на велика врата вратила у Евролигу!

Ипак, није било лако остварити тај циљ. Да би се пласирала у финале Фајнал фора АБА лиге, које је гарантовало пласман у евролигашко такмичење, црвено-бели су прво морали да се пласирају међу најбоља четири клуба. Звезда је у регуларном делу такмичења заузела друго место на табели са скором од 18 победа и 8 пораза, што је значило да ће у одлучујућој полуфиналној утакмици одмерити снаге са Радничким из Крагујевца.

Читава сезона стала је у ту једну утакмицу, што је резултирало нервозном игром оба тима и изузетно неизвесном завршницом. Одлучујући поен са пенала постигао је Вук Радивојевић, потом је уследио напад Крагујевчана и шут у последњој секунди. Хиљаде навијача зауставили су дах, гледајући лет лопте. Промашај је означио почетак огромног славља, Звезда је после 14 година у Евролиги! Крајњи резултат полуфиналне утакмице био је 79:78, а вреди истаћи учинке Савовића (18п, 11ск) и Катића (22п, 5ск), као и рекорд сезоне по броју скокова у једној утакмици – импресивних 51.

3. Европа опчињена Делијама

Данима пред 17. октобар 2013. године, у Београду се причало само о једној ствари – о Звездиној првој евролигашкој утакмици после 14 сезона. Сатима пре почетка меча против Локомотиве, у и око Комбанк арене у ваздуху се осећала огромна количина еуфорије и позитивне енергије. Пред старт меча са разгласа почиње химна Евролиге „И феел девотион“. Секунду касније Делије почињу песму „Пуне трибине лудих навијача“. Разглас се не чује, Арена се тресе од буке која излази из 20.000 грла. Почиње меч, а арена је цела црвено-бела! Навијачи праве фантастичну кореографију чије су фотографије сутрадан красиле насловне стране већине спортских медија у Европи. Какав је утисак навијање током утакмице оставило на Русе говорили су сутрашњи наслови у њиховим новинама попут: „Добродошли у пакао“, а поједини новинари су признали да су се плашили да ће да „ослепе од буке“.

Спектакуларна атмосфера и фантастичан амбијент били су главна тема у европској кошаркашкој јавности након сваке утакмице коју је Црвена звезда одиграла као домаћин у Евролиги, било у Комбанк арени, било у хали Пионир. Делије су громогласном подршком носили своје љубимце до две евролигашке победе на домаћем терену, а и тимови који су успели да савладају Звезду у Београду морали су поприлично да се помуче. Један од најпознатијих тренера у Европи, Дејвид Блат, после гостовања његовог Макабија у Пиониру, где су црвено-бели на крилима навијача успели да стигну заостатак од 18 поена, али упркос томе изгубили, одушевљено је изјавио: „Уз овакве навијаче желите да гледате што више Звездиних утакмица у Евролиги. Њихови навијачи гурају тим напред и увек су уз њега“.

4. Прва евролигашка победа

Звездини навијачи јесу познати по оданости свом тиму, али нису по скромности својих очекивања од њега. Веома брзо су се задовољили великим успехом, повратком Црвене звезде у друштво најбољих европских тимова, а онда нестрпљиво почели да ишчекују и прву евролигашку победу. И то са правом, јер црвено-бели су претходни пут славили у Евролиги 20. јануара 2000. године против Олимпије (83:77). Чекање је трајало до седмог новембра и четвртог кола, када је Црвена звезда у Виторији убедљиво савладала Лаборал Кућу резултатом (73:63).

Црвено-белима су неколико пута до тада „за длаку“ измицале победе над противницима у Д групи, што је само додатно мотивисало кошаршкаше да дају све од себе да обрадују навијаче. Звезду је до победе дошла на крилима сјајног Демаркуса Нелсона, који је са 22 поена, 7 скокова, две асистенције, пет изнуђених фаулова и индекс 31, изборио и ласкаву титулу МВП-ја четвртог кола Евролиге. То је, у последњем колу и четвртој евролигашкој победи Црвене звезде у сезони (99:75 над Лијетувос Ритасом у Литванији), пошло за руком и Бобану Марјановићу (индекс корисности од 33 за само 18 минута на паркету), чиме је Звезда постала једини клуб уз Олимпијакос чији су играчи два пута били најкориснији играчи кола Евролиге.

5. Први на свим фронтовима

Веома успешна 2013. година завршена је на фантастичан начин, уз чињеницу која може само да изазове одушевљење свих навијача Звезде, као и поштовање свих других – кошаркаши Црвене звезде први су на табели у свим лигама у којима наступају! Наиме, на крају календарске године Звездини тимови су на челним позицијама, почевши од пионирског, па све до сениорског тима. Црвено-бели пионири су први на табели своје групе Квалитетне лиге, са четири тријумфа из исто толико мечева и позитивном кош разликом 112 поена. Кадетски тим има исти скор (9 победа и пораз) као још две екипе, али је због позитивне кош разлике од 178 поена изборио прву позицију. Звездини јуниори доминирају у својој лиги, са учинком од 10 тријумфа из исто толико утакмица, али и фасцинантном кош разликом од чак +396 поена! Не треба заборавити ни да је јуниорски тим и ове године наступао са много успеха на Евролигином турниру за јуниоре, убедљиво освојивши турнир у Београду и изборивши друго место у својој групи на завршном турниру у Лондону, а да су пионири и кадети били шампиони Србије.

Наравно, фокус је ипак највише на сениорском тиму Црвене звезде. А има и зашто да буде. Сем тога што су одиграли одличну повратничку сезону у Евролиги, црвено-бели су на крају календарске 2013. године усамљени на челној позицији табеле регионалног такмичења. Као посебна занимљивост стиже и податак да је Црвена звезда претходни пут била лидер на табели АБА лиге пре 6 година. После 14 одиграних утакмица у регуларном делу шампионата, Звезда има скор од 11 победа, уз три пораза. Треба истаћи и да су црвено-бели славили над свим конкурентима за највиши пласман.

Дакле, 2013. годину је обележио повратак Звезде на оно место где она и припада – на врх и међу најбоље. А још већу радост може да изазове што је то изведено на прави начин – стрпљиво, без прескакања степеника. Све у свему, протекла година је била једна од најбољих у скоријој историји кошаркашког клуба, а од 2014. очекујемо да буде још боља и да донесе много радости свима који воле Црвену звезду.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

6 comments

veliki pravi zvezdas јан 1, 2014 at 15:11

http://sportal.rs/news.php?news=116788 Hocemo Covicu Dragicevica ponovo u nas KK Crvena Zvezda da vidimo u 2014 godini ❗ 😀

Reply
ski јан 1, 2014 at 14:48

dobro bi bilo da dovedemo tadiju dragicevica ,istekao mu je ugovor sa efesom ❗

Reply
forza stella rossa дец 31, 2013 at 18:11

Ova polusezona je bolja od prošle,ali je potrošeno mnogo više novca.U odnosu na potrošeni novac,uspeh je mali.

Reply
милпар дец 30, 2013 at 21:42

2103? 😆

Reply
Dejan CZ дец 30, 2013 at 21:49

Otisli smo 90 godina u buducnost 😆

Reply
Koks zvani Voks дец 31, 2013 at 11:56

Биће у будућности куди,камо боље од овога(не кажем да је ово лоше,напротив) 😆

Reply

Leave a Comment