Moja Crvena Zvezda
Европска такмичењаКошарка

Најава: Црвена звезда – Билбао (среда, 19,15 сати) (ВИДЕО)

Утакмицом против шпанског Билбаа кошаркаши Црвене звезде Телеком настављају свој европски пут. Први меч црвено-белих у Л групи ЛАСТ 32 фазе Еврокупа на програму је у среду 8. јануара у дворани Пионир са почеком у 19 сати и 15 минута.

zvezdabilbao

Звезди ће ово бити девето учешће у Еврокупу, односно УЛЕБ купу како је ово такмичење раније носило назив. Највећи успеси остварени су у сезонама 2005/2006 и 2006/2007 када је Звезда елиминисана у четвртфиналима. Први пут био је бољи московски Динамо, а наредне сезоне мадридски Реал.

Билбао Баскет

Кошаркашки клуб Билбао Баскет је клуб из Шпаније, основан 2000. године наследивши Каха Билбао. Потиче из истоименог града Билбао који се налази у шпанској покрајини Баскија на самом северу Шпаније. Клуб се први пут пласирао у најелитнију шпанску кошаркашку лигу 2004. године и до данас је члан исте. Прве две сезоне нису биле баш успешне, али од 2007. године константно се на крају налазе међу 10 екипа у Шпанији. Највећи успех у домаћем шампионату остварили су 2011. године када су играли финале и изгубили од Барселоне. На европску сцену, Билбао први пут излази у сезони 2008/2009 у оквиру Еврокупа. Треба рећи да су не тако давно забележили три врло вредна резултата у Европи. Прво су у сезони 2009/2010 били трећи у Еврокупу, у сезони 2011/2012 стигли су до четвртфинала Евролиге, да би прошле сезоне изгубили финале Еврокупа од Локомотиве Кубан у Шарлоа, Белгија.

Председник клуба је човек са ових простора, Предраг Савовић, некадашњи кошаркаш Партизана, Беовука, Денвер Нагетса, Шарлоа и Билбао. На челу клуба се налази од децембра 2010. године, а резултати најбоље говоре о његовом раду у клубу.

Билбао своје утакмице игра у велелепној Билбао Арени. Отворена је у септембру 2010. године, спада у једну од најмодернијих и најлепших у Шпанији, а може да прими нешто више од 10.000 гледалаца. Њена изградња коштала је 38 милиона евра.

Кроз историју, доста играча са ових простора играло је у овом клубу. Ту су и наши бивши играчи, Миле Илић, Оливер СтевићОгњен АшкрабићМилан Мајсторовић и Саша Стефановић. Много добрих играча играло је овом клубу, издвојићемо: Николас ЗисисТијаго СплитерРеналдас СеибутисМарселињо УертасМарко БанићДиор ФишерКостас ВасилијадисАрон Џексон и многи други. Све своје велике успехе Билбао је постигао са тренером Фоцисом Кацикарисом на клупи.

У Еврокупу су у прва четири кола забележили исто толико победа, да би онда везали пет пораза. Ипак јуче су у последњем мечу савладали Олденбург и тако обезбедили наставак такмичења у групи Л.

Очигледно је да екипа још увек тражи праву форму, а делује и да играју све боље како сезона одмиче. Играчки кадар доживео је неколико промена у односу на претходну сезону. Клуб су напустили битни играчи као што су Милован РаковићЛамонт ХемилтонНиколас ЗисисКостас Василијадис што је сигурно велики губитак, па и ту треба тражити оправдање за нешто слабије резултате клуба.

Тренер екипе је шпански стручњак Рафа Пуејо. Реч је о релативно младом тренеру рођеном 1971. године управо у Билбаоу, коме је ово прва сезона на клупи овог клуба, јер је осам година радио у стручном штабу Фоциса Кацикариса као асистент. За њега кажу да игру противника анализира до детаља, а посебно га воле домаћи навијачи, јер је „њихов човек“.

Организација игре је дужност Раула Лопеза, искусног 33-годишњег шпанца. У Билбао је дошао 2011. године из Химкија, а у својој богатој каријери наступао је и за Хувентуд, Реал Мадрид у два наврата, Јуту Џез и Ђирону. У Шпанији су полагали велике наде у њега, поредили га са Џоном Стоктоном. Као 24. пика на драфту 2001. године изабрала га је Јута Џез, али је целу прву сезону пропустио услед повреде лигамената колена. Ипак, одиграо је две сезоне у НБА сасвим добро, да би се 2005. године вратио у Шпанију.

Одликује га одличан преглед игре, одлична контрола лопте, врло је брз, квалитетан је и разноврстан нападач, у стању да себи искреира шут. Има одличан пас и осећај за асистенцију.

Ове сезоне у Еврокупу просечно бележи 10,4 поена и 4,8 асистенција по утакмици уз невероватне проценте шута (52% за два, 53% за три, 94% слободна бацања). Просечно проводи скоро 30 минута на паркету. У првенству Шпаније, просечно бележи 12,8 поена и 3,9 асистенција (69% из игре, 33% за три, 84% слободна бацања).

Годинама је огромна снага Билбао била у њиховој спољној линији. И ове сезоне имају неколико квалитетних играча на позицијама бека шутера и ниског крила.

Роџер Гримау је још један у низу искусних играча у овој екипи. Овај момак је у јулу ове године напунио 35 година, али му то не представља проблем да и даље игра на врхунском нивоу. Може да игра на све три спољне позиције, целу каријеру провео је играјући у Шпанији, а највећи траг оставио је у Барселони где је играо од 2003. до 2011. године. Реч је о феноменалном дефанзивцу, на спољним позицијама може да чува било кога са великим успехом. Има јако чудну механику шута, прилично „ружну“ за око. Шут му није јача страна, ретко и шутира за три поена, у просеку мање од једног покушаја по утакмици.

Ове сезоне проводи на паркету нешто више од 15 минута и у Еврокупу и у ЕНДЕСА лиги. За то време стиже да убаци нешто више од 5 поена у просеку у оба такмичења. 

Даирис Бертанс је Летонац, који је током лета стигао у Билбао из ВЕФ Риге. Реч је о једном релативно младом играчу рођеном 89′ године. Носи надимак „Летонска ракета“ због свог стила игре, а у Србији је далеко познатији његов брат Давис. Реч је о експлозивном играчу, квалитетном шутеру и сасвим коректном дефанзивцу.

Ове сезоне просечно бележи 12,3 поена у Еврокупу (45% за три), док у ЕНДЕСА лиги има 11,5 поена у просеку и други је стрелац тима.

Фран Пилепић је вероватно свима добро познат. Реч је о играчу који је до две године господарио теренима АБА лиге у дресу Широког Бријега, али је овај шутер 2012. године направио искорак у каријери преласком у Билбао. У почетку није добијао шансу, али од почетка ове сезоне има своје место у екипи и 15-ак минута у просеку на паркету.

У Еврокупу просечно бележи 7,5 поена по мечу уз 30% шута за три поена (4 покушаја по мечу). У ЕНДЕСА лиги бележи 5,3 поена уз 35% за три (3 покушаја по мечу).

Његов земљак, Зоран Вркић имао нешто мању минутажу од Пилепића. Стигао је у Билбао током лета из Икароса, може да покрива обе бековске позиције. Кажу да има велики простор за напредак, а до сада ни у Еврокупу ни у ЕНДЕСА лиги није показао много, у просеку нешто више од 3 поена по утакмици.

Најбољи играч екипе је Алекс Мумбру. Овај 34-годишњи Шпанац игра своју 4. сезону у овом клубу и капитен је екипе. Највећи траг оставио је у Реал Мадриду и Хувентуду, дугогодишњи је члан репрезентације Шпаније и битан шраф у игри Билбаоа. Рођени је победник, прави лидер, када треба може све да уради за тим, може да игра на готово свим позицијама осим под кошем када то затреба. Одличан је дефанзивац, добар скакач, има одличан преглед игре и сасвим солидно разиграва своје саиграче.

У Еврокупу просечно бележи 13 поена по утакмици (56% за два, 29% за три, 79% слободна бацања) уз 5 скокова и 4,2 асистенције по утакмици. У ЕНДЕСА лиги је најбољи стрелац тима са 13,3 поена у просеку (42% за три) уз 6 скокова и 3,2 асистенције. 

Овим бисмо комплетирали спољну линију Билбаоа, селимо се под кош.

Ту је и придошлица Дамир Маркота, још један Хрват у екипи. У Билбао је стигао последњи, тек пре нешто више од месец дана. Ради се о једном играчу са великим интернационалним искуством, може да игра и на 4 и на 5, мада се ипак боље сналази на позицији крилног центра. Врло је покретљив за својих 208 центиметара висине, има домет у шуту за три поена и добру игру лицем ка кошу. Дефанзивно има проблема са физички доминантнијим играчима. Још увек тражи своје место у екипи, вероватно ће врло брзо све доћи на своје место.

Белгијанац Аксел Ервел је један од староседелаца у екипи. У клубу је од почетка 2010. године, своје име је стекао играјући у Реал Мадриду дужи низ година. Реч је о једном универзалцу, добром дефанзивцу и скакачу. Игра увек за тим, никада не истиче себе у први план, што га и одржава овако друго у Европској кошарци. Коректан је и шутер, али ништа специјално.

Ове сезоне у Еврокупу игра просечно 23 минута и за то време убацује 8,2 поена и бележи 4,3 скока, док у ЕНДЕСА лиги игра 25 минута и бележи 7 поена и 6,3 скока у просеку. 

Херман Габријел је 33-годишњи Шпанац који је још један у низу искусних и доказаних играча у овој екипи. Врло је покретљив, има „меку“ руку и ту може правити доста проблема нашим високим играчима. Има добар осећај за скок, врло је сналажљив када је у близини коша, зна да импровизује.

У Еврокупу просечно бележи 12,8 поена и 4 скока за 23 минута у игри, док у Шпанији има 10,9 поена и 4,1 скок за 22 минута на паркету.

Литванац Антанас Кавалиускас је један од ретких играча у екипи Билбаоа од кога не прети опасност у шуту за три поена. Реч је о класичном центру који је у Билбао стигао овог лета из ВЕФ Риге. Добар је скакач, врло чврст играч, можда он више буде одговарао нашим центрима. Ради доста ситних ствари на паркету, прави јаке блокове, сигуран је испод самог коша…

У Еврокупу просечно бележи 10,3 поена (67% за два, 87% слободна бацања) уз 4,8 скокова, а у ЕНДЕСА лиги има 8 поена (58% за два, 61% слободна бацања) уз три скока.

Мамаду Самб је натурализовани Шпанац, момак рођен у Сенегалу 1989. године. У клубу је од јануара прошле године, али никако да добије праву прилику. Има дуге руке, добар је атлета, не тако добар шутер и дефанзивац.

Билбао је екипа од које ове сезоне можете да очекујете све. На једној утакмици у стању су да вас „затрпају“ тројкама, да би на следећој имали испод 20% шута за три поена. Ниједан параметр у игри им није константно добар од почетка сезоне, очигледно је да је новој екипи потребно дуже времена да се привикне и уигра, а не делује у овом тренутку ни да на клупи имају човека који може све то одмах да подигне на виши ниво.

Ипак, реч је о изузетно квалитетној и искусној екипи. Звезда може до победе уз огромну ангажованост и борбеност каква је била на мечевима у Евролиги у „Пиониру“. Ако се све то понови, мислим да су шансе да и трећи пут ове сезоне савладамо екипу из Шпаније велике.

Карте за дуел са Билбаом моћи да се купе у среду 8. јануара од 10 часова на свим продајним местима Евентима (осим у књижарама Делфи). Уколико преостане карата оне ће се продавати и на благајни Пионира од 17 сати па све до почетка утакмице. Цене улазница су 700 (трибине), 1200 (партер), 2000 (бела и плава ложа), 2500 (ложа) и 5000 динара (цоурт сеат, почасна места уз терен).

На утакмици последњег кола Д групе са Лаборал Кућом због само једног упаљача који је убачен на терен на самом крају меча новчана казна износила је 1.000 евра. Међутим, уз ту казно стигло је и пропратно писмо у коме је јасно стављено до знања да ће се сваки наредни и најмањи инцидент третирати као тежак прекршај и да ће клуб у том случају сносити веома оштре снакције.

То значи да уколико било какав предмет буде убачен на терен у наставку сезоне у Еврокупу Звезда би могла да се суочи са одузимањем бодова, играњем утакмица пред празним трибинама, па чак и искључењем из такмичења на годину дана што би нанело огромну штету клубу.

Из тог разлога КК Црвена звезда Телеком апелује и позива све своје навијаче да испуне Пионир, пруже преко потребну подршку вољеном клубу, али да навијају фер и спортски, без убацивања било каквих предмета на терен и употребе ласера јер би све то могло за да има несагледиво негативне последице за клуб.

Директан пренос је на телевизији Б92.

1. коло Ласт 32 фазе Еврокупа: Црвена звезда – Билбао (среда, 19, 15 сати).

Играј и бори се!

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

5 comments

БруталноРеалан јан 8, 2014 at 03:44

Ма тропа су, отиш’о Љоренте (: Сви у Пионир!

Reply
Delija јан 7, 2014 at 23:53

оће бити нешто везано за 25. година групе?

Reply
Villa јан 7, 2014 at 22:17

Samo da od starta utakmice krenu motivisano i uz pritisak punlike na njihove igrace i nema zime. „Tebe volim ja jer si najbolja, jer si mome srcu najdraza.“

Reply
Aleksandar јан 7, 2014 at 22:08

Jel ima jos karata za tribinu , jel zna neko ?

Reply
aaa јан 7, 2014 at 22:44

ima

Reply

Leave a Comment