Moja Crvena Zvezda
Звездина кућа славнихРукомет

На данашњи дан: Рођен Жикица Милосављевић

Жикица Милосављевић, некадашњи сјајни рукометаш Црвене звезде и репрезентације Југославије, рођен је 14. јануара 1972. године у Панчеву. Био је један од најбољих играча црвено-белих у другој половини деведесетих, када је Звезда доминирала на домаћој сцени, а у Европи остварила запажен резултат.1513242_358214464315465_682572691_n

Жикица је за Звезду наступао од 1994. до 1999. године. Освојио је три шампионске титуле (1996, 1997. и 1998.) и два национална купа (1995. и 1996. године). На позицији десног крила представљао је велику опасност по противничке екипе својим брзим продорима и ефектним головима.

Већ у својој првој сезони у клубу стигао је до трофеја у Купу Југославије. Рукометни клуб је освојио свој први пехар после паузе од чак 39 година, а Милосављевић је у два финална меча против Пролетера постигао укупно осам голова и био међу најбољим играчима на терену.

Сезона 1995/96 била је најуспешнија у историји клуба. Звезда је освојила дуплу круну, а у Купу победника купова стигли су до полуфинала, где је шпанска Тека била успешнија и прошла у финале. Ипак, остварен је до данас најбољи резултат у европским такмичењима. Поред Жикице, носиоци игре у тој сјајној генерацији били су капитен Игор Бутулија, Предраг Перуничић, Владимир Петрић, голман Горан Стојановић, Бобан Кнежевић, Никола Војиновић… Милосављевић је у другом мечу финала плеј-офа против Партизана био најефикаснији у тиму Звезде са пет погодака, а екипа Љубомира Обрадовића је славила са 21:18 и освојила трећу шампионску титулу у клупској историји, а прву после 40 година.

Следеће сезоне црвено-бели су одбранили титулу са осам бодова предности у односу на другопласирани Ловћен (плеј-оф није игран због припрема репрезентације за Светско првенство). У Лиги шампиона Звезда је стигла до групне фазе, где је остварила две победе против екипе СКА из Минска и завршила такмичење као трећа у групи. Жикица је постигао 38 голова у елитном такмичењу, од тога чак 11 у реваншу квалификација против Кехре из Талина.

Трећу узастопну шампионску титулу Црвена звезда је освојила 1998. године победама у финалу плеј-офа против Железничара (29:25 и 34:30), док је у Лиги шампиона екипа поново била трећа у групи са две победе. Жикица Милосављевић је био најбољи стрелац тима у најелитнијем клупском такмичењу у Европи. Сјајну екипу из сезоне 1997/98 чинили су још Ратко Николић, Владимир Петрић, голман Ненад Пуљезевић, Петар Каписода, Никола Војиновић, Александар Аџић, Никола Еклемовић, Никола Којић…

Жикица је 1999. године каријеру наставио у дресу Прулеа из Љубљане, а 2004. године је са Цељем освојио Лигу шампиона. У каријери је још играо за шпанске клубове Кантабрију и Ваљадолид, са којим је тријумфовао у Купу победника купова 2009. године. Био је члан Динама из Панчева, Босне и Колубаре, а тренутно са успехом пркоси годинама играјући за шабачку Металопластику, иако је начео пету деценију.

У дресу репрезентације Југославије има освојене три бронзане медаље на великим такмичењима две на Светским првенствима (Египат 1999. и Француска 2001.) и једну са Европског шампионата у Шпанији 1996. године. Проглашен је за најбоље десно крило првенства света 2001. године, а наступао је и на планетарном шампионату у Јапану 1997, када је заузето девето место, и на Олимпијским играма у Сиднеју 2000. године, када је Југославија била на четвртом месту.

 

Повезане вести

Leave a Comment