Moja Crvena Zvezda
БлоговиДраганОбавештења

Prelazak na novi server

Dragi naši posetioci i članovi…

Jednostavno, porasli smo. U septembru prošle godine oko 150 poseta dnevno je beležio naš sajt. U martu ove godine smo imali 120.000 poseta na mesečnom nivou, a u maju gotovo 200.000. U junu se taj broj popeo na gotovo 400.000, a samo u prvih šest dana jula zabeleženo je preko 110.000 poseta uz sve prekide u radu koje smo imali.

Već duže vreme ste svesni, koliko i mi sami, da sajt povremeno ne može da funkcioniše zbog preopterećenja servera našeg trenutnog hosting provajdera. U potrazi za rešenjem ove situacije sklopljen je dogovor sa kompanijom Mint Services, koja će biti sponzor našeg sajta, odnosno obzbediće kvalitetan VPS server za nesmetani rad sajta.

Prelaskom na novi server dobićemo potpunu kontrolu servera, što do sada nije bio slučaj, dakle imaćemo mogućnosti za potpunu kontrolu rada baze, php-a i apache-a, što će nam omogućiti bolju optimizaciju servera, pa time i sajta, za naše potrebe, restart servera po potrebi itd. Ono što je najbitnije, neće biti ograničenja u radu sa bazom, kao što smo do sada imali slučaj, pa greške tipa Error establishing database connection – ne biste trebali da vidite nikada više, osim u slučajevima kada neko od nas bude restartovao server, što bi trebalo ipak retko da se dešava.

Novi server nam omogućava znatnu jaču mašinu koja će „nositi“ naš sajt, a ukoliko to bude nedovoljno, resursi će biti povećani kako bi se ispratio broj poseta i opterećenost sajta u potpunosti. Ono što nam ovde takođe posebno znači, jeste što ćemo moći da podesimo i neka rešenja za keširanje sadržaja sajta na Vašem računaru i php skripti na serveru, te bi sajt trebao da Vam se otvara brže u budućnosti.

Što se samog sajta tiče, sistem, odnosno CMS na kojem je baziran sajt, je unapređen na novu verziju na novom serveru, i za sada radi veoma lepo. Glavna prednost nove verzije jeste upravo rad na unapredjenju učitavanja sajta, te bismo i tu trebali da dobijemo određeno poboljšanje, kako u našem radu prilikom pisanja tekstova, moderisanja komentara i održavanja sajta, tako i Vama prilikom otvaranja stranica i pisanja komentara na vesti.

Što se daljih unapređenja tiče, na novom serveru će moći da pišu komentare samo registrovani članovi, a radimo i na integraciji rešenja koje će omogućiti svima da imaju svoj profil na sajtu, da na taj profil dodaju kao prijatelje druge korisnike, da šaljete jedni drugima poruke, objavljujete statuse i tako redom. Ići ćemo polako sa ovime, obzirom da su mogućnosti neograničene (čat 1 na 1, otvaranje grupa, tema, postavljanje tekstova, blogova..), pa da ne bismo sve otvorili odjednom i tako doveli do zastoja u radu, omogućavaćemo jednu po jednu opciju.

Verujem da ćemo ovime rešiti problem sa korisnicima koji pod različitim nikovima postavljaju razne besmislene vesti i komentare, te da nećemo uopšte morati da razmišljamo o tome da uvedemo sistem banovanja. Većina stvari koje su za banovanje su onemogućene na sajtu ili su pod kontrolom administratora, te će se banovati samo oni najradikalniji slučajevi, ali će ti banovi verovatno biti – jednom za svagda.

Prelazak na novi server će biti obavljen pod velom noći tokom ovog vikenda, a vi u principu ne biste trebali ni da osetite te promene, kada je reč o otvaranju sajta, ali biste veoma brzo trebali da osetite promene u brzini rada i konstantnom radu, bez prekida. Sve zasluge za konfigurisanje servera i kompletan transfer sajta idu mom prijatelju i novom članu ekipe, inžinjeru informatike Predragu iz Bora, kome dugujemo veliku zahvalnost za sve učinjeno na radu sajtu. Kada nešto ne bude radilo, znaćete kome da se obratite 😉

Nakon kompletnog prelaska na novi server obavestićemo Vas o svemu uradjenome i predstaviti detaljnije kompaniju koja će stajati iza nas u ovom projektu, kao i nove mogućnosti i opcije na sajtu.

Повезане вести

26 comments

Leave a Comment