Moja Crvena Zvezda
Најновије

Filip Janković – Ma mali ima sve!

“Ma mali ima sve! I levu i desnu nogu, dribling, pregled igre, smirenost, čvrstinu u duelu… U klubu kažu i da je „zdrav u glavi“ i da nije od dece koja bi mogla da polete posle velikih pohvala”, rekao je jedan od novinara, na pitanje svojih kolega kakav je Filip Janković. Svima je već jasno da se radi o veoma perspektivnom igraču, koji ima lepu budućnost i što se tiče kvaliteta i što se tiče psihe. U intervju za Mozzartsport govorio je novim situacijama u njegovoj karijeri.

Vladimir Jugović samo je imao reči hvale za njega i Veljka Simića,ali Filip kaže da još nije vreme da ga porede sa Piksijem ili Dejom

“Jugoviću sam do neba zahvalan na lepim rečima. Komplimenti od takvog čoveka su velika stvar za mladog igrača poput mene, ali daleko sam još i od pomisli da se poredim sa slavnim imenima koja su od Zvezde stvorila klub priznat u celom svetu.”

Zahvalan je zbog dobijene prilike da trenira sa prvim timom i to ne krije

“Rečima je to teško iskazati. Svako dete koje zgazi na travu Marakane sanja da jednog dana postane prvotimac i da zaigra pred Delijama. Dugujem veliku zahvalnost treneru Prosinečkom što mi je pružio priliku da osetim ambijent i zahteve seniorske konkurencije. Takvu mogućnost ne samo da ne može da dobije svako, već se ona ukazuje malo kojem igraču.”

Željan je dokazivanja svaki put kada dobije priliku, a upravo je prvu dobio protiv Matersburga, a onda na sledecem meču postigao i gol.  Njegove impresije su…

“Fantastične! Zvezdin dres je za mene kao svetinja i bilo mi je puno srce kada sam ušao u igru protiv Matersburga. Trudiću se iz treninga u trening da poverenje opravdavam i da u bliskoj budućnosti dobijem šansu i na zvaničnoj utakmici.”

A kako vidi konkurenciju i od koga „kupi fore“

“Uh, konkurencija je zaista žestoka, ali to je ono što veliki klub uvek mora da ima. Svi su sjajni, a pogotovo Evandro, od kojeg može mnogo da se nauči. Tu su i Lazović i Dimitrijević, takođe dva velika znalca, a veoma pozitivno mišljenje imam i o kvalitetu Kadua, koji je neverovatno vešt s loptom. Za kratko vreme impresionirao me i Pašeko i prava je šteta za njega i klub što mu se dogodila tako teška povreda. Samo da nam se što pre vrati zdrav.”

Uzor mu nije Ćavi, Inijesta ili Fabregas, nego…

Fernando ToresZnam da sam vas malo zbunio odgovorom, ali Toresa zaista obožavam zbog lakoće kojom postiže golove. Ipak je suština fudbala da se zatrese mreža rivala, a on to izvanredno radi” 

Poručuje da ne bira mesto na kojem igra,već da je na treneru da odluči gde je potrebniji

“Najviše mi leži da igram iza špiceva, da budem što bliži golu jer volim da igram iz prve, da pasovima u prostor asistiram napadačima. Naravno, tako sam češće i u poziciji da sam zatresem mrežu u čemu posebno uživam. Ipak, uvek igram ono što trener kaže, smatram da sam univerzalac u veznom redu i mogu da se snađem na više pozicija.”

Iako deluje sitnije od svojih novih saigrača, svestan je svojih prednosti i mana

“Možda je bolje da o tome govore drugi… Ja sam zadovoljan kako mi ide, zasad sve dobro izdržavam. Prilično sam čvrst na nogama, imam nisko težište i stabilan sam, što u igri, posebno kod driblinga, mnogo znači. Imam tek 16 godina i vremenom ću jačati, a uz trenera Prosinečkog i njegov stručni štab sigurno ću dobiti na kvalitetu jer se u Zvezdi zaista vrhunski radi.”

Na pitanje da li će igrati za prvi tim ili će se vratiti u mlađe kategorije, trenutno nema odgovor

“Nije na meni da biram i odlučujem, to će uraditi treneri. Trenutno sam s prvim timom i boriću se da uđem u krug 18 igrača za takmočarske utakmice, ali pošto imam pravo igranja i za kadete i za omladince, biću na raspolaganju kojem god timu budem bio potreban.”

Naravno, on kao neko ko je igrao sa vršnjacima ili malo starijima od sebe, sigurno zna imena još nekih mladih igrača koji kucaju na vrata prvog tima

“Uf, zaista ne volim da odvajam bilo koga od saigrača… Ali kada već insistirate, tu su Savićević, Simić, Mihajlović… Ma ima nas mnogo između 1993. i 1995. godišta koji imamo kvalitet i verujem da će Zvezda uskoro moći da napravi odličan tim u kojem ćemo dominirati baš mi koji smo prohodali na Marakani.”

Obećanja ne želi da daje, ali poručuje…

“Ne volim velika obećanja, ali ono što znam je da neću poleteti, da ću vredno raditi na svakom treningu i da ću nastaviti da se borim za svoje mesto i za Zvezdine uspehe.Verujte, uopšte se ne obazirem na interesovanja velikih klubova. Kada dođe vreme za to, onda ću razmišljati. Sada mislim samo na Crvenu zvezdu jer u svom klubu prvo želim da ostavim trag i da jednog dana odem kao šampion”

Takođe je svestan kvaliteta reprezentacije za koju nastupa, pa shodno tome očekuje i rezultate

“Najmanje plasman među osam najboljih u Evropi. Već godinu dana radimo sa selektorom Nenadom Sakićem i očigledan je veliki napredak u našoj igri. Posebna motivacija za sve nas je to što smo od mnogih otpisivani kao slaba, netalentovana generacija. Uskoro će kvalifikacije i verujem da ćemo kroz oba kruga proći uspešno i plasirati se na Evropsko prvenstvo, gde nam je i mesto.”

Повезане вести

17 comments

Leave a Comment