Moja Crvena Zvezda
Европска такмичењаФудбал

Predstavljamo vam FK Ventspils

FK Ventspils

Zemlja: Letonija

Koeficijent: 4 983

Stadion:  Venstspils stadion (3 200)

Letonski klub koji je osnovan dosta kasno (1997.) u odnosu na ostale ekipe koje se takmiče u EL, ali je i pored toga do sada zabeležio veoma dobre rezultate. Nastao je spajanjem dva kluba FK Nafta i FK Venta. Za razliku od FK Nafta, FK Venta je imala veoma dugu tradiciju, ali nisu bili u mogućnosti više da opstanu sami, pa su se spojili sa FK Nafta(osnovan 1995.) i promenili naziv u FK Ventspils.

Najbolje rezultate postigli su u periodu između 2006. i 2008. kada su osvojili tri, do sada jedine titule. Čak 5 puta su bili na drugom mestu(2000, 2001, 2001, 2009 i 2010), što znači da su već 5 godina u samom vrhu lige i stalni su učesnici kvalifikacija za LŠ i LE. Prošlu sezonu završili su na drugom mestu iza ekipe Skonto, sa šest bodova zaostatka.

Što se tiče takmičenja na evropskoj sceni, Ventspils je veoma često stizao do 2. kola kvalifikacija, ali su najčešće tu završavali svoj put.  Ipak pretprošle sezone prošli su do 4. kola kvalifikacija za Ligu Šampiona (prethodno su izbacili Dandelange i BATE), a onda ih je Cirih savladao ukupnim rezultatom 5-1. I pored ubedljivog poraza, ispadanje u 4. kolu im je omogućilo igranje u grupnoj fazi Lige Evrope. Tamo su se sastali sa Hertom, Sportingom i Herenvenom i osvojili 3 boda(sa sve tri ekipe po remi), uz gol razliku 3:10. To je ujedno i najveći uspeh Venstpilsa na evro sceni. Prošle sezone su doživeli šok, kada ih je izbacio makedonski Teteks ukupnim rezultatom 3-1. Ove sezone svoj put su započeli od drugog kola gde im je protivnik FK Soligorsk. Prvi meč je već odigran i rezultat je 1-0 za Venstspils, što znači da Letonci imaju dobru priliku da na svom terenu overe prolazak u treće kolo i zakažu duel sa našom Zvezdom.

U svom sastavu imaju dosta stranaca. Čak 4 rusa,  3 igrača iz japana i 2 iz nigerije i po 1 ugurgvajac i kamerunac. Ekipa je veoma mlada i prosek godina je 23,2, a najveću opsanost predstavljaju upravo dva mlada napadača Abdultaofik Ahmed i Michel Bertrand, kao i vezni Eduard Sukhanov, koji su najbolji strelci ekipe. Tokom prelaznog roka dovedena su tri igrača, a klub nije napustio niko, što pokazuje želju da se zadrži kostur ekipe.

Trenutno se nalaze na prvom mestu u svom prvenstvu sa prednošću od 3 bodova i skorom od 11 pobeda 2 remija i 3 poraza. Uz to treba napomenuti i da su efikasni i da postižu 2,5 gola po meču. Na poslednjem meču u prvenstvu, izgubili su od prošlogodišnjeg šampiona Skonto-a rezultatom 0-1.

Повезане вести

28 comments

Leave a Comment