Moja Crvena Zvezda
Домаћи шампионатФудбал

НАЈАВА: Црвена звезда – Јавор; Јавор као Вардар, Вележ, Олимпија…

czjavor

После два и по месеца, пуно приче и ишчекивања, наставља се Јелен Суперлига, првенство Србије у фудбалу. На премијеру другог дела и почетак још једног пролећа пуног наде и жеље на „Маракану“ стиже Јавор из Ивањице. Почиње Звездино пролеће.

Пуно буре, али где нема осеке, нема ни плиме. Осека фигуративно замењује финансије у случају Црвене звезде. Од најављиваних појачања није дошао нико, борба око Луковића се дуго водила, два штопера која су чекала промоцију на „Маракани“ а све договорила са клубом, Миладиновић и Врањеш, нису задужила црвено-белу опрему, али јесу друга двојица, искусни репрезентативац Црне Горе Саво Павићевић и Словенац Дејан Келхар. На проби је и Саша Цилиншек, десни бек. Ипак, сви навијачи Црвене звезде су сагласни у једном – Звезда је у својим редовима већ имала појачање.

Свакако највеће појачање је повратак Дарка Лазовића у тим. После тешке повреде на дербију који је одлучивао о титули, 18.маја 2013, и дугог одсуства, Дарко се вратио у још једну борбу за титулу. А са њим на терену сваки Звездаш је сигурнији. Тим је прошао заједно комплетне припреме, са истим тренером и то је јако битна ствар. Јако битна ствар је и останак целог тима, из клуба је само отишао, и то крајем јесењег дела, Марко Вешовић у Торино, али замена је већ била у екипи. У тим се вратио и Ђорђе Ракић, такође после тешке повреде и дугог одсуства. Радује и то што је и Абиола Дауда одлучио да остане и поред тога што су врата за одлазак била широм отворена, а челници се играли пантомима. Снага колектива би требало да буде јача, надамо се и сигурнија како се шампионат буде приближавао одлучнијим моментима. Иако сви брује и глорификују појачања на другој страни брда као феноменална, то не би требало да нас плаши. Свако бира свој пут и искористићу прилику да цитирам пету Звездину звезду, једног од највећих велемајстора које је фудбал имао прилике да види, бившег играча и председника, капитена и легенду Црвене звезде, нашег великог Драгана Стојковића Пиксија, када је „на сва уста“ најављивано појачање комшија Милован Сикимић прокоментарисао око избора средине на Аутокоманди, а одговор на то је био – „погрешио је страну Аутокоманде. Трофеји су на другој страни брда.“. Нека тако буде и сад.

Јавор

На премијери у Ивањици, у сенци фестивала у Гучи, Јавор је убедљиво савладао Црвену звезду, обрукао је и додао со на рану после испадања из Европе од украјинског Черномореца. Та победа је Јавору донела, осим хвалоспева, и трансфере.

Ако погледамо уназад, пар година, видећемо да је Јавор продао више играча од Црвене звезде. А за неке од њих се „отимала“ и Црвена звезда и гурала да буде прва у реду. Независно од тога какви су играчи, новац се сливао у клупску касу, или нечији џеп. Македонац Јакимовски је појачао јапанску Нагоју – а ове зиме је прешао у Јагодину, Момчиловић је постао члан румунског Пандурија испред Црвене звезде, Бразилац Елиомар се „тражи“ у мађарском Кечкемету после преласка у редове „Вечитог ривала“. Раније су то били Одита, Трифуновић, Вулићевић, Ађуру… а да је Јавор идеалан за развој играча и доказивање показују и Радивојевић, несуђено и забрањено појачање Црвене звезде и десни бек Ђорђевић, уз младог Доцића. А као по неком неписаном обичају Црвена звезда је победила у трци за „погрешног“. Мада још увек није показао шта зна и да ли зна, већ је предмет разних шаљивих и подругљивих надимака, а његова цена је вредна Бразилца Евандра, који за редовну, али дупло мању плату у португалском Ешторилу дели лекције и тренутно је међу најбоље оцењеним играчима португалске Сагреш лиге и налази се као први пик одличног тренера великог клуба, лисабонских „Лавова“, Спортинга, Леонарда Жардима за летњи прелазни рок. У питању је Нигеријац Виктор Оњило, који је за 450.000 и 30% процената од наредне продаје прешао из Јавора у Црвену звезду на инсистирање председника Драгана Џајића, последњег дана летњег прелазног рока, јер је постигао гол, асистирао за гол и претрчао Мартиновића, а овај морао да га фаулира и заради црвени картон. У том тренутку је далеко био зимски прелазни рок и тих 450.000 су могли да буду уложени у долазак Луковића или расподелу плата најбитнијим играчима. Можда и Дауде, чији би трансфер уз освајање титуле и бољи голгетерски конто сигурно био милионски.

Ивањичани су добро отворили првенство, па пали и на крају су први део сезоне завршили на 14.месту, бод испред Доњег Срема и места које води у Прву Телеком лигу. Занимљиво је да је Јавор постигао 14 голова од од тога четири Црвеној звезди и да је победио само једном на свом терену, Црвену звезду у првом колу. Као гост је много успешнији, поражен је само у Новом Пазару. А бодове је узимао и Партизану, Војводини, Спартаку, Слободи…

Прво појачање Јавора у зимском прелазном року било је дете Црвене звезде, Немања Златковић. Искусног стратега Богића Богићевића је у завршници првог дела сезоне заменио Предраг Ристановић, тренер клуба Јединство Путеви из Ужица. Између осталих, у клуб су ове зиме стигли и повратник, нападач Стеван Рачић и бивши млади репрезентативац и члан ОФК Београда, Ђорђе Ивеља.

Ивањицу су напустили нападач Вук Сотировић (Нови Пазар), Радивојевић (Казахстан) и Ђокић (Адмира).

ЦЗ Н Ј
Београд : 8 6 0 2 10:4
Ивањица : 9 5 1 3 14:10
Укупно : 17 11 1 5 24:14

Један меч је одигран у 1/8 финала Купа. Црвена звезда је победила 2:0.

Први међусобни дуел је одигран у Ивањици, 23.новембра 2002. године у премијерном издању Јавора, у тада првој лиги Југославије. Јавор је победио 1:0, голом Виктора Игбода. Прва победа Црвене звезде је дошла у следећем мечу, на „Маракани“, 17.маја 2003. године, истим резултатом и голом Драгана Богавца.
У прошлом дуелу, 11.августа 2013. године, у првом колу, Јавор је славио у Ивањици 4:2. Оњило, Миловић, Ђорђевић и Дражић су били стрелци за Јавор, Печник и Касалица за Црвену звезду. На „Маракани“, прошли меч је одигран 27.фебруара 2013. године, а головима Вукана Савићевића и Луке Милуновића, Црвена звезда је славила 2:1. Стрелац за Јавор је био Момчиловић, чијим голом су повели.
Најефикаснији против Јавора су Никола Жигић, Бошко Јанковић, Андрија Калуђеровић и Лука Милуновић са по два гола, колико и на другој страни има Никола Симић.
Од заједничких играча најпознатији су Михајло Пјановић, Др.Бранко Нешовић, Петар Кривокућа, Србољуб Кривокућа, Ненад Пурке Стојановић, Милош Трифуновић и Никола Игњатијевић. Од тренера Зоран Његуш и Владан Милојевић, који су предводили Јавор.

Јавор као Вардар, Вележ, Олимпија…

Већина дуела против Јавора је узбудљива, неизвесна, за памћење. У неколико наврата били су и одлучујући у борби за титулу. Јавор има привилегију да може да се подичи одличним скором против Црвене звезде. Што се тиче домаћих клубова, осим највећих клубова у земљи и међусобних дуела Црвене звезде у дербију, против Војводине, ОФК Београда, Спартака и Радничког из Ниша, Јавор, уз Чукарички, има најбољи скор у међусобним дуелима против Црвене звезде. Што се тиче мечева на „Маракани“ још је успешнији, јер су само комшије, Војводина и ОФК Београд остварили више успеха од Ивањичана на нашем највећем стадиону. Укупно пет пута у 17 мечева, а на „Маракани“ два пута из 8 сусрета су излазили као победници. Примера ради Црвена звезда против Спартака из Суботице, Радничког из Ниша, Напретка из Крушевца, Рада или Радничког из Крагујевца има дугу и богату историју мечева, али они никада нису побеђивали у Београду или су то учинили једном или два пута. Јавор из дупло и чак тродупло мање мечева има чиме да се подичи.

Занимљива статистика што се тиче мечева на „Маракани“ – Јавор је, из много, много мање мечева, уписао идентичан број победа, две, колико и Вардар из Скопља (35 мечева) – (трећа победа забележена је после пенала, али се рачуна као нерешена јер је у регуларном току било 0:0), Вележ из Мостара (38), Олимпија из Љубљане (20), Слобода из Тузле (25), Челик из Зенице (17)… велики клубови са којима је Црвена звезда војевала у једној од најјачих лига Европе у свом времену, у шампионату СФРЈ и са којима има велику традицију међусобних дуела. Ријека је забележила једну победу више, три из 28 мечева. Што се тиче неких заборављених, бивших, познатих клубова из Србије, Јавор је на „Маракани“ успешнији од некад великог Радничког Београда (Југопетрол, данас Нови Београд), великог Пролетера из Зрењанина, Земуна, Хајдука из Куле, Борца из Чачка, Обилића, Железника… Један од најнезгоднијих клубова по Црвену звезду кроз историју.

Звездино пролеће

Црвену звезду прати проклество првог кола сезоне, али насупрот томе је у првом колу наставка сезоне веома сигурна. У прилог чувеном Звездином пролећу иде и чињеница да од сезоне 1982/83 до данас, Црвена звезда није поражена ниједном у првој утакмици. 32 године! Еквивалент нису утакмице са противницима са којима се игра прво коло у сезони, јер се систем такмичења шампионата више пута мењао. Дакле, у првим утакмицама године или пролећа у првенству. У последње четири сезоне, Црвена звезда је у првом мечу наставка победила четири пута. Последњи пут Црвена звезда је у првој пролећној утакмици поражена 14.фебруара 1982. године на „Маракани“ од сарајевског Жељезничара 1:2. Душан Савић је довео Звезду у предност, а победу за Жељо обезбедили су после преокрета Сарачевић и Баљић.
Од 14. фебруара 1982. године до 23.фебруара 2014. године Црвена звезда је победила у 24 од 31 уводне пролећне утакмице, уз гол разлику 62:16. У СР Југославији, Србији и Црној Гори и Републици Србији непобедивост траје. Низ од 15 узастопних победа, уз само 7 примљених голова, прекинула је Бежанија 18.фебруара 2007. године када је Игор Бурзановић феноменалним поготком на свом дебију сачувао традицију, која траје од 6.марта 1983. године, када су на легендарном „Кошеву“, Сарајево и Црвена звезда одиграли 1:1 (Мусемић – Јањанин). Састав који је почео серију непобедивости пролећа са „Кошева“ је – Стојановић, Крмпотић, Јовин, Ђуровић, Бошко Ђуровски, Димитријевић, Благојевић (Ђорђић), Милосављевић, Миливојевић (Р.Савић), Јањанин, Репчић. Тренер: Стеван Остојић. Црвена звезда је сезону завршила на петом месту са 37 бодова.

Дебитују Павићевић и Ненадић, без Нинковића и Мијаиловића

Хендикеп за Црвену звезду ће бити одсуство Милоша Нинковића и Николе Мијаиловића. Нинковић ће због задобијеног ударца на последњој провери, против Смедерева, пропустити пролећну премијеру, а Мијаиловић ће због жутих картона, одрадити суспензију. Прилику да дебитује ће имати Љубо Ненадић, коначно. Дебитоваће и Саво Павићевић, повратник у српски фудбал и једно од два зимска појачања. Сви остали играчи су здрави, а опасност од суспензије због проблема са жутим картонима има само Дарко Лазић. После пропуштеног другог дела јесењег дела сезоне у тим се вратио и Александар Ковачевић. Очекује се да Стојановић Јавору супротстави следећи тим – Бајковић, Петковић, Крнета, Павићевић, Ненадић, Ковачевић, Милијаш, Печник, Лазовић, Дауда, Мрђа. Наступ Јована Крнете је под знаком питања.
Пролеће, као треће годишње доба, по календару званично почиње 21.марта, а Звездино пролеће почиње углавном раније. Становници Републике Србије, Црне Горе, БиХ, Хрватске, Македоније и других земаља широм света, у којима живе навијачи заражени болести којој лека нема, као почетак пролећа рачунају датум прве утакмице Црвене звезде. Тако и ја. И.. ја не желим да имам више година него Звезда титула.

Црвена звезда – Јавор, 22.фебруар 2014 18:00h, Јелен Суперлига 2013/14 16.коло, стадион : „Маракана“, Београд.

Повезане вести

39 comments

Goran феб 22, 2014 at 23:31

E sad Jagodina, neće biti lako.

Reply
Djole-Jagodina феб 22, 2014 at 17:05

Moramo ih razbiti sa vise golova razlike i tako uneti paniku za svako sledece kolo

Reply
Djole-Jagodina феб 22, 2014 at 17:03

JAGODINA ceka titulu!!!Napred Zvezda

Reply
ACA феб 22, 2014 at 16:59

Idemo momci. Vreme je za prvo mesto. Ocekujem da ce Lazovic i Mrdja resiti utakmicu. Samo hrabro!

Reply
laki феб 22, 2014 at 16:16

Lupali mi minuse ko kisu kad sam rekao u prvom kolu NP-PAR pk x-x
CZV-JAVOR pk x-1
evo zivi bili pa videli
cak sam i tr napisao
np par 0-0 ili 1-1
czv jvr 2-1,1-0

Reply
marko феб 22, 2014 at 16:06

zvezdo oderi javor sada pokazi da si najbolja i titula ce nam doci..sad gazi kad je njegus pokazao lalatovicu kako se igra za voljeni klub..

Reply
Црна Гора ЦЗВ феб 22, 2014 at 15:55

Veceras posle Javora,Zvezda treba da postane Crnogorac-da zasjedne na prvo mjesto i da ne ustaje odatle.

Reply
Zullu_Warrior_1989 феб 22, 2014 at 15:47

gde ima prenosa utakmice za one koji ne mogu doci u BG?

Reply
Црна Гора ЦЗВ феб 22, 2014 at 15:55

Prva tv

Reply
zvezdan феб 22, 2014 at 15:40

Ja kazem da ce olos da kiksne u pazaru , mi se pitamo veceras mi odlucujemo ko ce biti prvi GAS DO DASKE MELJI REDOM

Reply
dejca феб 22, 2014 at 15:44

Samo 4-4-2 od starta!!!!!!!!! Nema cekanja vise!!!!!!!!

Reply
Dragan Canada феб 22, 2014 at 18:51

Cestitam ! To si lepo predvideo.

Reply
kupus феб 22, 2014 at 15:33

KOSOVO JE SRBIJA

Reply
Djoksonidis феб 22, 2014 at 15:25

Kiksnuse grobosi. Ocemo pobedu!!!
Zvezda oOoOoOoO

Reply
dejca феб 22, 2014 at 15:27

Njegus DELIJA!!!!!! 🙂

Reply
aleksandar sd феб 22, 2014 at 15:41

Rece ja ovde pre dva meseca, tesko su oni mogli da uzmu bodove u Np, e sad da mi pobedimo, samo borbeno.

Reply
kanibal sever феб 22, 2014 at 13:51

Uz maksimalnu borbenost i koncetraciju lako cemo do pobede i naravno titule prvaka drzave. Motiv kod igraca Crvene zvezde nikako ne sme da bude manji od bilo koga, svi mi moramo biti spremni i da ub.ijamo, jedemo zive nase neprijatelje u ovom ratu za trofej.. sto se tice ove novinarske i grbarske medijske hajke, sve njih treba pob.iti a kamoli bojkotovati, ili za primer bar jednog sa sosa, sportala i ostalih sr.anja, lincovati. to vazi i za ostale navodno neutralne manipulatore, od poli.ticara do fssa

Reply
... феб 22, 2014 at 15:33

Drug lakse malo. Kakvo ub.ijanje, linckovanje, o cemu ti. Vodi se hajka protiv nas, ali treba gospodski biti bolji od njih, ne spustati se na njihov nivo. Treba da se stidis sto rasprsujes mrznju

Reply
Fornicator феб 22, 2014 at 16:59

Takvim detinjarijama bismo im samo išli na ruku. Upravo obrnuto, polako i pametno, bez nasedanja na provokacije, a biće ih dosta. Udahni duboko, dete, biće sve u redu.

Reply
ssss феб 22, 2014 at 13:23

OCEMO TITULU !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reply
laki феб 22, 2014 at 12:49

Onaj ko ocekuje neku raskalasnu igru,4-0 i to,nek se ne nada dzaba 😀
Igramo protiv Javora koji je uzasno tvrda ekipa.
Realno ocekujem 2-0,-2-1,-1-0.
MOJA SOBA CEKA TITULU!
SVI NA MARAKANU

Reply
Mani феб 22, 2014 at 15:46

Singlirao sam duplu pobedu na dve crvene!! 😀 Idemoooo 2-0 dosta!! 🙂

Reply
laki феб 22, 2014 at 16:18

E pa tebra,srecno,al ono hahaha 😀
Odakle ti pare ,jel ti to od plate hahaha?

Reply
dejca феб 22, 2014 at 12:48

U prvih pola sata ce se videti moze li ova ekipa do titule…

Reply
Rajko Delija феб 22, 2014 at 11:39

😀 Idemo Zvezdo idemo šampioni idemo po titulu.SREĆNO.CRVENA ZVEZDO 😀

Reply
DelijaCG феб 22, 2014 at 11:14

Ima li prenosa nedje ?

Reply
M.V.P феб 22, 2014 at 12:28

TV Prva

Reply
Kovac феб 22, 2014 at 09:17

Sve sto sad hocemo je da opet budes ona prava Zvezda kao nekad pre!!

Reply
marko феб 22, 2014 at 00:36

sretno i do titule..napred svim silama..

Reply
Кокс звани Вокс феб 21, 2014 at 23:40

Постава:Бајко,Петковић,Келхар,Павићевић,Ненадић,Милијаш,Печник,Лазовић,Нинковић,Дауда,Мрђа!
Идемо по титулу!
СВИ НА МАРАКАНУ!

Reply
Кокс звани Вокс феб 21, 2014 at 23:41

Лапсус,уместо Нинета Вукан.

Reply
Denis феб 22, 2014 at 00:09

Sve ok ali Kovacevic umesto Vukana

Reply
VLAJKO феб 21, 2014 at 23:14

Нема изговора сутра! СВИ НА МАРАКАНУ!!!

Reply
РУК феб 22, 2014 at 09:01

Како можемо сви на Маракану? Нас има 5 милиона а капацитет стадиона је 55.000 гледалаца? И још ће југ бити затворен… 😀

Reply
Dragan Canada феб 22, 2014 at 18:55

Ma moze bre… Stisnucemo se.

Reply
delija bilo gde феб 21, 2014 at 21:51

😈 to je zvezda 😥 a ovo je javor

Reply
tajno ime феб 21, 2014 at 21:46

zvezda napred 🙄

Reply
delijaMNE феб 21, 2014 at 21:38

ZVEZDO ZGAZI IH SVE!!!!!!!!!!!!!

Reply
Delije Niksic феб 21, 2014 at 21:19

A ja želim samo jedno da ZVEZDA bude sampion!!!!!!!!!!

Reply

Leave a Comment