Moja Crvena Zvezda
Европска такмичењаФудбал

Predstavljamo vam FK Šahtjor Soligorsk

FK Šahtjor Soligorsk

 FK Šahtjor Soligorsk

Država: Belorusija

Koeficijent: 3. 216

Stadion: Stroitel Stadion

Klub je osnovan 1961. pod imenom Kimik u vreme relativne ekspanzije fudbala u Sovjetskom Savezu. Deceniju kasnije nastaje fuzija Kimika i soligorškog lokalnog kluba Gornjaka, i tada se odlučuje da se novonastali klub nazove Šahtjor. Ipak, to nije doprinelo velikom pomaku u uspesima, pa je do raspada SSSR-a klub boravio u nižim rangovima.

Početkom dvadeset prvog veka, klub počinje da beleži bolje rezultate. Od 2002. do 2007. su četiri puta bili treći, dok su 2005. ostvarili najveći uspeh u istoriji kluba, osvojivši šampionat. Godinu dana pre toga su osvojili i prvi trofej u istoriji kluba, odnosno Kup Belorusije. Оd 2007. do 2010. nisu bili u samom vrhu, ali su se minule sezone vratili na drugo mesto imavši osam bodova manje od šampiona BATE-a.

U Evro-kupovima beloruski vicešampion se nije istakao. Većinom slučajeva su zaustavljavani u prvom kolu kvalifikacija za Kup UEFA( 2001/02 CSKA Sofija uk. rez. 2:5, 2004/05 FK Nistru uk. rez. 2:3). U jedinom pohodu na Ligu Šampiona (sez. 2005/06) su, takođe, zaustavljeni već u prvom kolu i to protiv Širokog Brijega, ukupnim rezultatom 0:2. U Intertoto Kupu su u sva tri pohoda stizali do druge runde. 2003. su izbačeni do hrvatske Cibalie(uk. rez. 3:5), iako su prethodno ubedljivo savladali severno-irski Oma’ Taun (uk. rez. 8:1). I 2007. su bili ubedljivi u prvom kolu (Ararat Jerevan 6:1), ali ih je u sledećem krugu iz takmičenja izbacio ukrajinski Černomorec sa 6:2. Pre tri godine su napravili iznenađenje ubediljivo savladavši poljsku Krakoviju sa 5:1, no ipak nisu odoleli Štrumu iz Graca, od kojeg su izgubili sa 2:0.

U ekipi trenutno nema mnogo stranaca (dva Rusa i golman Litvanac), a najopasniji su napadači Pavel Sitko i Aleksandr Alumona sa po šest pogodaka u minulom šampionatu. Ovog leta su imenjaka slavnog ukrajinskog kluba napustila petorica igrača, a isto toliko je i došlo u klub.

Šahtjor, ipak, ima manje šanse da igra dvomeč sa Zvezdom, jer je poražen od Ventspilsa kod kuće rezultatom 1:0, ali je sigurno da neće otići u Letoniju sa belom zastavom, jer su u prvom duelu, i pored poraza, nadigrali rivala.

Trenutno je u Belorusiji polu-sezonska pauza, što može i biti razlog porazu od Letonaca.

Повезане вести

10 comments

Leave a Comment