Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаРегионална лига

МЦЗ анализа: Мега Бранко затрпао кош Мега Визуре

У оквиру 22.  кола АБА лиге, кошаркаши Црвене звезде су по трећи пут ове сезоне савладали екипу Мега Визуре и теоретски обезбедили учешће на Ф4 регионалне лиге.

Као и претходни меч  у финалу Купа, и овај је био веома занимљив и неизвестан до самог краја са доста одличних поена, акција и агрсивности на обе стране које су сигурно  задовољиле укусе препуне дворане у Смедереву. Иако коначан резултат то не показује (86-98), Црвена  звезда је све време стрепела за своје вођство, које је у неким тренуцима било и двоцифрено, али не задуго.

У прве две четвртине смо видели готово идентичан шаблон развоја  ситуације. Агрсиван почетак обе екипе, доста кошева, затим период у којем Звезда увећава предност све до три минута пре краја периода. Онда у преосталом времену Мега Визура прави одличну серију, најчешће преко расположених Мицића и  Јокића и долази до изједначења у последњем минуту. На крају обе четвртине Звезда је ипак одлазила са предношћу (21-22, 43-46). У овом делу игре Блажич је био најзапаженији играч Звезде, а пратили су га Катић и Џенкинс.

У другом полувремену су одлично стартовали Блажич и Лазић, а за разлику од прве две четвртине Звездина предност није варирала од двоцифрене до заостатка за Мегом. У финишу треће четвртине Катић је зарадио техничку грешку, међутим то се испоставило као одличан стимуланс за екипу која је збила редове, а у први план је искочио Тадија Драгићевић серијом 8-0. Последња четвртина је била можда и најмање неизвесна од свих. Звездина предност се није спуштала на мање од 6 поена, а распуцани су били скоро сви играчи. У самом финишу је до  изражаја дошла Нелсонова смиреност у нападу и Звезда је лако осигурала победу и замало стотком поразила Мега Визуру.

Од почетка меча се видело да су играчи Звезде шутерски расположени. На крају утакмице су имали одличне проценте шута: 55% за два, 46% за три поена. Слободна бацања су била на ниском нивоу, само 68%, са укупно 7 промашаја са линије пенала. Што се скокова тиче, иако  је Мега Визура једна од најбољих скакачких екипа у такмичењу, Звезда је била доминантна испод оба коша, укупно 27:35, од чега чак 10 офанзивнних Црвене звезде. Оно на шта сви тренери воле да скрену пажњу јесте однос асистенција и игубљених лопти. Ове вечери је Звезда имала, што се тога тиче, одличан резултат, 21:8.

У односу на меч са Партизаном, када су до  изражаја дошле јаке одбране, на овом мечу су офанзивне акције и брза игра имали примат. Црвена звезда се одлично снашла и у таквој ситуацији и показала да поседује квалитет у свим сегментима игре. Чак шесторица играча Звезде су имала двоцифрен учинак. Мега Визури није помогло ни константно мењање одбране. Комбиновао  је Милојевић и зону и игру на човека, вршио често зонски пресинг, међутим са свим његовим замислима су момци Дејана Радоњића лако и брзо излазили на крај.

Још једна ствар која долази до  изражаја јесте ширина нападачких опција наших играча. У правим тренуцима се тражило решење испод коша, лако се долазило и до позиција за шут споља, а када је екипа овако расположена, резултат не може да изостане. Када год је Мега претила да преокрене, тренер је правовременим тајм-аутима враћао екипи енергију и серијама поена предност на пређашњи ниво.

Појединачни учинак:

Никола Ребић: није улазио у игру.

Бранко Лазић (30 мин.): 22 поена, 3 скока. Иако званично није најкориснији играч утакмице, Лазић је пружио можда и најбољу партију ове сезоне. Његова форма је у последњих месец дана у расту, а осим што је за одлично одрађене дефанзивне задатке у прошлим мечевима добијао похвале са свим страна, сада је показао да и нападу може да да велики допринос. Показивао је увек прилично сигуран шут, а треба похвалити и  то што више не улази лако  у проблем са фауловима и заиста игра агресивну и паметну одбрану. У контрама је одлично трчао сваки пут.

Јака Блажич (26 мин.): 17 поена, 5 скокова, 3 асистенције. Као и Лазић, наставља да пружа одличне партије у  овом делу сезоне. Самопоуздања му никада није фалило, а до изражаја долази све бољи шут за три поена. Једино што треба да поправи је шут из дриблинга. Након два промашаја из тих ситуација, кретао је на продоре и губио лопте. Приликом једног тајм-аута смо синоћ чули савет Радоњића да не залеће превише и мање игра срцем, а више главом. То је нешто што најбоље описује овог младог момка.

Марко Симоновић (22 мин.): 1 поен, 3 скока и асистенција. Без поготка из игре. Све што важи за претходну двојицу, за капитена се не може рећи. Већ неко не време га шут не служи, а синоћ је подбацио у потпуности. Види се да је у дубоком каналу и да за сада не зна како да се извуче. Мора почети још нешто да ради осим кружења по линији шута за три поена. Дефанзивно сасвим коректан као и увек, једноставно његове атлетске способности га квалификују као доброг дефанзивца.

Бобан Марјановић (14 мин.): 5 поена, 5 скокова, 1 асистенција. Већ одавно знамо да у оваквим мечевима, против шутерских екипа каква је Мега, Марјановић нема велику минутажу, али ипак храбри одлука тренера који га је држао више него иначе у игри. Разлог томе је сигурно све боља игра у одбрани Звездиног дива који више не дозвољава противничким бековима да му се лако ушетају под кош. Његов скакачки учинак је могао можда да буде мало бољи.

Иван Раденовић: није улазио у игру.

Рашко Катић (26 мин.): 14 поена, 4 скока, 3 асистенције и украдена лопта, за укупан индекс 22 и титулу најкориснијег играча утакмице. Још једна одлична партија Рашка Катића, а оно што му се највише замерало, синоћ је драстично повећао, а то су повратне лопте из рекета. Није ишао увек и по сваку цену на кош, а када је видео шутерски расположене саиграче, знао је шта му је чинити. Честитке Катићу за још један одличан меч.

Марко Тејић (5 мин.): почео је у стартној петорци меч, међутим није успео да се носи са искусним Величковићем и брзо је дошао до 3 фаула. Забележио и  један скок у одбрани.

Демаркус Нелсон (33 мин.): 15 поена, 4 скока, 5 асистенција, 3 украдене лопте. Ако се овом човеку до сада на неким утакмицама могло замерити што је губио доста лопти, синоћ ни то није радио, само 2 изгубљене. поново је у финишу преузео одговорност на себе, током утакмице измишљао поене када је било потребно, једноставно, радио оно што увек ради.

Чарлс Џенкинс (16 мин.): 10 поена, 2 скока, 4 асистенције. Није много играо, нарочито због лошег старта у првом полувремену. Међутим, у другој четвртини је преузео лидерску улогу са Катићем и обезбедио свом тиму предност у том делу утакмице. Иако је деловало да неће имати шутерско вече, брзо је дошао до своје форме.

Војислав Стојановић: није улазио у игру.

Тадија Драгићевић (28. мин): 14 поена, 8 скокова, 2 асистенције. Тадија је дао све од себе да се у овим мечевима испод коша не осети одсуство Раденовића. Све боље гради кош, једино разлика у односу на Раденовића је што се чешће извлачи на шут споља, па због тога мање иде на офанзивни скок. У финишу треће четвртине имао сјајну серију 8-0, а у неколико наврата показао своје умеће и у продорима. Једино је претерао поново форсирајући шут за три, али то је његов стил игре и разноврсност коју доноси у нападу.

Повезане вести

7 comments

Djoksonidis мар 2, 2014 at 22:57

Admiral,Micara, Djenka,Jaka, pojacanje,Laza,Gudura, Mitar,Tadija, Rasko,Bobi,Jokara. Voja,Reba i Teja na pozajmice ili u FMP,a i Cvorovica prikljuciti prvom timu. Blizi se KLS, pa ce i Brano, Dobric, Kaplan i ostali biti na skeneru sire javnosti. Ovaj tim bih voleo da vidim u EL od oktobra,naravno, bice tu par drugih igraca,ali to su neke moje zelje i mastanja. 😉 Bicemo stalni ucesnici Top 16 faze,a vrlo moguce je i cetvrtfinale! Ocekujem i da damo nekog igraca u NBA, a reprezentaciji Srbije barem trojicu na duze staze! Naravno, u ovom trenutku, trenutni tim treba da osvoji ABA i domaci sampionat i da drugom vezanom sezonom u EL otvori lepse stranice za nasu Zvezdu,a i srpsku kosarku. Ne treba zaboraviti ni takmicenje u Evrokupu, gde bi, igranje makar u polufinalu zadovoljilo apetite mnogih iskenih navijaca. Takodje bih pomenuo i kosarkasice koje su vidno napredovale i na pravom su putu da osvoje titulu…

Reply
aca nis мар 2, 2014 at 19:58

Odlicna analiza, svaka cast. Nadam se da ce protivnik biti po meri na final 4 i da se necemo uplasiti trofeja, to je najbitnije. Necu da malerisem, igrali smo dobro, raznovrsno, i cinilo mi se, utakmica sa mnogo manje tenzije nego inace, reklo bi se skoro pa prijateljska. Jos jednom pohvale za analizu, treba siriti pozitivan duh kod navijaca u kosarci jer imamo odlicne rezultate, a navijaci su vecinom nezadovoljni. Zelim momcima svu srecu u final 4 jer ce nam jos jedna el sezona biti preko potrebna, a vidim da u svakom smislu napredujemo, u marketingu, u radu u klubu uopste, lepo koristimo igrace, imamo dobar rad sa mladima iz FMP-a, dobijamo pohvale sa svih strana, iz Barselone, gde je vrh el, tako da mislim da imamo lepu priliku da budemo stabilan el tim.

Reply
Zvezdas S мар 2, 2014 at 19:47

Bravo Pero,licno kao navijac apsolutno se slazem sa tobom,kao i sa mogu reci 90% tvojih komentara na ovom forumu,a i na ostalim forumima,koje napises.Ja kao i ti sam pristalica forsiranja mladih igraca ,a trojicu koju si spomeno ,zaista mislim da bi to bilo pravo.Neznam dali sam u pravu za to ,ali ja bi im dao minutazu.Ubedjen sam kao navijac Zvezde ,a i obozavalac kosarke da ce Guduric,vec od sledece sezone postati standardan reprezentativac,a isto sam misljenja da ce pokazati veci potencijal nego sto sad pokazuje Bogdanovic u Partizanu.Znam da se mozda mnogi nece sloziti sa mojim komentarom,ali ja zaista sam Misljenja da nam dovodjenje Gudurica i eventuoalno Cvorovica i Novaka ,moze biti sasvim dovoljno da lagano sve osvojimo ove sezone.

Reply
... мар 2, 2014 at 19:29

Ima li kakvih info o pojacanju,igraca smo vec trebali dovesti a sutra predati papire tako sam bar procitao.Izgleda da nece biti nista,cekali smo Hopsona ali on je izabrao drugu sredinu sad je sve povuci potegni,Radonjic izjavio da ni Marsal ne dolazi,nismo se smjeli dovesti u ovakvu sitaciju igrac nam je potreban.Mogli smo da se malo strpimo sa Silbom uvijek sam vjerovao da je on pravi igrac ali eto..

Reply
... мар 2, 2014 at 21:18

Drug smisli drugi nik, bezze je fa koristimo isti. Pozdrav

Reply
pera мар 2, 2014 at 18:56

Reklo bi se dobro odradjena utakmica. Egal igra sa bolje motivisanim protivnikom ali je razlika u klasi tolika da se unapred znao pobednik a to je najteže odigrati. Sada kad je definitivno da nema pojačanja koje bi to bilo pametno je registrovati klince Gudurića i Čvorovića i dovesti Novaka da se lepo razigraju kroz našu ligu. Ljudi mi na ovim igračima moramo graditi svoju budućnost. Zvezda mora dovesti stručnjaka za rad sa centrima i da od materijala koji ima u klubu i u FMP napravi par mladih centara za naredne sezone, Ovi ostali naviru kao na traci samo im treba dati pravu šansu i oni će to vratiti. Branko Lazić i Tadija odlični iako su grobari ovde pokušavali da im stvore kompleks kao i Radenoviću.

Reply
Boban мар 2, 2014 at 17:18

Lazić bio ‘ladno mogao biti džoker i igrač koji će praviti pometnju iz drugog plana. Naime, dosta protivničkih trenera ne obraća pažnju na Lazića i to treba iskoristiti sa dobrom taktikom.

Reply

Leave a Comment