Moja Crvena Zvezda
ВажноКошарка

Кошаркашице посустале у финалу регионалне лиге после чак три продужетка

Кошаркашице Црвене звезде бориле су се као лавице за трофеј шампиона Међународне женске регионалне кошаркашке лиге читавих 55 минута ефективне игре, али су на крају морале да честитају победу екипи Радивоја Кораћа. Црвено-беле су поражене у финалу у Подгорици после три продужетка резултатом 83:87.0083

У најнеизвеснијем финалу у историји регионалне лиге екипа Кораћа је славила захваљујући серији од 7:0 на почетку трећег продужетка. Ту предност црвено-беле нису могле да стигну до краја, јер су водеће играчице Александра Црвендакић, Тина Јовановић и Нина Ђоковић због пет личних грешака морале да напусте игру, а ове сезоне сјајна Иванка Матић баш данас није имала свој дан. Постигла је само четири поена.

Екипа Кораћа је водила током већег дела утакмице, али малом предношћу. Црвено-беле су велику шансу за освајање трофеја пропустиле у самом финишу првог продужетка, када су при резултату 69:69 имале напад за победу, али је Мирјана Бероња промашила тројку уз звук сирене из тешке позиције.

Екипа Кораћа је повела на овој утакмици поенима Брајковић и Ступар. Звезда је држала корак. Тројком Мирјане Бероње и поготком Нине Ђоковић црвено-беле су пришле на поен заостатка (5:6). Тим Кораћа се поново одлепио поенима Ступар и Јелене Јовановић (10:5). Затим се разиграла Александра Црвендакић, која је постигла четири поена у низу, а успешно изведеним слободним бацањима Мирјане Бероње, Звезда је први пут на мечу повела са 13:12. Игра се тада распламсала. Снежана Чолић је убацила тројку за екипу Радивоја Кораћа, а узвратила је Александра Станаћев са два коша у низу за 17:15 у корист црвено-белих кошаркашица. До краја прве деонице Јелена Максимовић је постигла четири поена и донела екипи Кораћа предност од 19:18 после првих десет минута.

Сања Мандић је почетком другог периода игре постигла тројку за Кораћ. Звезда је узвратила поенима Иванке Матић и Мине Јовановић, а затим је Јелена Антић поново довела екипу Кораћа у вођство од 24:22. Након тога су обе екипе ушле у серију промашаја и дуго није било поена на обе стране. Иванка Матић и Тина Јовановић никако нису могле да дођу до своје препознатљиве игре, па се ривал поготком Ање Ступар одлепио на шест поена предности (30:24). Мирјана Бероња је тројком довела Звезду на минус један (31:32) после лепе асистенције Александре Станаћев. Ања Ступар је две секунде пре краја првог полувремена поентирала под кожем Звезде и одвела екипу Радивоја Кораћа на одмор са три поена предности (34:31).  Црвено-беле су у првих 20 минута имале осам изгубљених лопти више , али и чак 15 скокова више (24:9). Звезду су предводиле Црвендакић са девет поена (слободна бацања 8-7) и Бероња са осам поена, док се у тиму Кораћа истакла Ања Ступар са 10 поена.

Кораћ је одржавао предност у трећој четвртини преко расположених Брајковић и Ступар, а после поготка Снежане Чолић било је и плус шест (41:35). Црвено-беле су успеле да изједначе преко Александре Црвендакић на 43:43. Станаћев је тројком коначно довела Звезду до предности (46:45), али је Јелена Максимовић поготком одвела екипу Кораћа до минималне предности од 47:46 на крају трећег периода игре.

Црвено-беле су биле принуђене да поново јуре предност екипе која носи име славног српског кошаркаша, после поена Јелене Антић и Јелене Јовановић. Нина Ђоковић је смањила на 53:55, али је затим из два покушаја пропустила прилику да изједначи из прилично изгледне позиције, што је казнила некадашња кошаркашица Звезде Јелена Максимовић за 57:53. Снежана Чолић је тројком одвела екипу Радивоја Кораћа на плус шест на само минут и 24 секунде пре краја (60:54) и црвено-беле су биле у прилично тешкој позицији, али су великом борбеношћу успеле да стигну до продужетка. Црвендакић је погодила два слободна бацања, а Тина Јовановић је хорогом смањила на 58:60 на 30 секунди пре краја. Добром одбраном на Ањи Ступар црвено-беле долазе до лопте и у брзој полуконтри Нина Ђоковић погађа на асистенцију Александре Станаћев на само десет секунди пре краја. Сања Мандић је промашила последњи шут за екипу Кораћа и меч је отишао у продужетак.

Два минута пре краја првог продужетка Тина Јовановић је довела Звезду у вођство од 65:63, а затим је са линије слободних бацања још два пута била прецизна за лепу предност од 67:63. Међутим, Тамара Капор је са четири поена у низу изједначила на 67:67, а затим је Звезда поново повела преко плејмејкера Александре Станаћев, која је погодила два слободна бацања 35 секунди пре краја продужетка. На исти начин узвратила је Јелена Јовановић за ново изједначење (69:69). Звезди је остало 16 секунди и напад за победу. Црвено-беле су се спетљале и Мирјана Бероња је промашила тројку уз звук сирене из не баш повољне позиције. Утакмица је отишла у други продужетак.

Звезда у прва три минута другог наставка није постигла кош, али ни противник није био ништа бољи, па је Александра Црвендакић смањила на 71:72. Било је доста грешака и промашаја са обе стране. Оба тима су безглаво јурила по паркету без ефекта и играчице која би стала на лопту и организовала неки смишљен напад. Ивана Брајковић је кошем са полудистанце одвела Кораћ на плус три (74:71) минут и седам секунди пре краја. Црвендакић је затим била непрецизна, а талентована Кристина Топузовић је остала сама као дух испод Звездиног коша и лако поентирала за 76:71 у корист екипе Кораћа на 25 секунди пре краја. Мало ко се у тада Морачи, а и испред малих екрана могао надати да ће се Звезда поново извући из резултатског дефицита, али управо то се поново догодило. Црвендакић је убацила тројку после само четири секунде и смањила на 74:76. Ступар је након тога промашила оба слободна бацања и Звезди се указала нова неочекивана шанса. Станаћев је погодила једно од два слободна бацања и смањила на 75:76 на 16 секунди пре краја другог продужетка. Мандићева је са друге стране оба пута била прецизна, а затим је Црвендакић фаулирана при шуту за три поена седам секунди пре краја. Погодила је сва три пута и изједначила на 78:78. Тамара Капор је имала лопту за победу екипе Кораћа, али је промашила уз звук сирене и Звезда је на тај начин изборила и трећи продужетак.

Екипа Радивоја Кораћа је врло брзо поново дошла до предности. Антић, Брајковић и Мандић одвеле су вицешампиона Србије до великих плус седам (85:78), али било је још доста времена до краја. У тиму Звезде осетио се изостанак Александре Црвендакић, Тине Јовановић и Нине Ђоковић, које су морале да напусте игру после пет личних грешака, док се Александра Станаћев оклизнула и снажно ударила главом у паркет па је и она на кратко у сузама изашла из игре. Црвено-беле овога пута нису успеле да се врате у игру и екипа Радивоја Кораћа је по први пут тријумфовала у регионалној лиги после три продужетка резултатом 87:83.

Најефикаснија у тиму Црвене звезде била је Александра Црвендакић са 24 поена и девет скокова, док је у тиму Кораћа Ивана Брајковић постигла 14, а Ања Ступар 13 поена. Иако је у дворани било присутно око 1800 гледалаца, деловала је прилично празно, није било организованог навијања, а Звезда је имала малу подршку љубитеља кошарке.

Црвена звезда – Радивој Кораћ 83:87 (18:19, 13:15, 15:13, 14:13, 9:9, 9:9, 5:9)

Подгорица – Дворана: Морача. Гледалаца: 1800. Судије: Јурас, Шутуловић и Каровић.

Црвена звезда: Бероња 16 (6 ас, 5 ск, 2 ул, 4 ил), Војиновић, Станковић (2 ск), Станаћев 13 (11 ас, 6 ск, 4 ул, 6 ил), Црвендакић 24 (9 ск, 2 ул, 3 ил), Ђоковић 10 (3 ск, 2 ас), Т. Јовановић 14 (14 ск, 4 бл, 3 ас, 3 ул, 4 ил), Матић 4 (8 ск, 3 ил), М. Јовановић 2. Нису играле: Бошковић, Папић и Катанић.

Радивој Кораћ: Чолић 8 (9 ск, 4 ас, 2 ул, 4 ил), Топузовић 4 (3 ск, 3 ас, 2 ул), Мандић 8 (3 ил), Максимовић 12 (6 ск, 3 ас, 2 ил), Брајковић 14 (7 ск, 2 ул), Ј. Јовановић 8 (2 ск, 2 ил), Антић 10 (7 ск, 4 ас, 2 ул, 2 ил), Ступар 13 (3 ск), Капор 10 (4 ас, 3 ск), Станчић. Нису играле: Родић и Спасојевић.

Црвено-беле су тако заузеле друго место у регионалној лиги, што је одличан резултат имајући у виду младост тима и чињеницу да је ова генерација ове сезоне први пут играла у овако јакој конкуренцији. По завршетку финалне утакмице подељене су медаље и признања, а Александра Станаћев је добила награду за најбољег асистента лигашког дела такмичења. За најбољу играчицу финалног турнира проглашена је Хејли Ленкстер из редова подгоричке  Будућности, која је у мечу за треће место поражена од Цеља резултатом 50:57.

 

 

 

Повезане вести

7 comments

Čiča мар 9, 2014 at 12:49

Не треба бити незадовољан. Ово је велики успех овог младог тима. Трофеји ће доћи ускоро. Иначе, евидентно је да се у задње две године сви Звездини клубови подижу (не рачунам одбојку где смо већ дуже време доминантни у обе конкуренције). Види се то и у фудбалу где је ситуација најтежа због огромних финансијских дуговања. Ако се и догоди да ове године не освојимо све титуле које ми навијачи прижељкујемо не треба бити незадовољан, види се да напредак постоји и он ће, сигуран сам, ускоро донети резултате у свим спортовима. Србија ће целе бити црвено и бела.

Reply
Zvezdaa ooo ♥ мар 9, 2014 at 11:09

I kada vodis,i kada gubis,…Zvezda OoOoOoOoOo ❗ ❗ ❗

Reply
Бранимир мар 9, 2014 at 10:45

Имао сам прилику да финале гледам преко сателитског канала ТВЦГ и врло сам пријатно изненађен играчким кадром и потенцијалом нашег тима. Морача је била (полу)празна, па остаје критика Делијама што озбиљније нису испратили ово веома важно финале, јер је подршка навијача била занемарљива. Као што каже Звездаш, Р. Кораћ је много искуснија и рекао бих индивидуално јача екипа, али је ЖКК читаво вријеме била у егалу, а у једном тренутку и изгубила побједу. Мислим да је пресудило то што су центри ЖКК били потпуно изван игре, Тина Јовановић се тек касно као нешто мало пренула, а Матић као да није ни имала учинак. Одушевила ме она мала Станаћев, па дјевојка је права Серхио Родригез, као да је прикључена на струју, не може нико да је прати. Све у свему, Р. Кораћ је врло јака екипа, имамо кога да подржимо и било би штета ако се од финала у првенству Србије не направи спектакл. А ЖКК је показао да може бити шампион. Јавност и остали сумњиви кошаркашки ауторитети Србије ће морати да прихвате тренутну, а и будућу ситуацију да је КК Црвена Звезда са овим или оним додатим именом поставила јаке и озбиљне темеље шампионског рада и можемо свим јадницима и паћеницима да се смијемо у лице.

Reply
Zvezdaš мар 9, 2014 at 07:11

Poštovane Delije, bio sam direktno da gledam ovu utakmicu u Morači jer živim u Podgorici. Moram da kažem da je iskustvo R.Koraća presudilo,a mladost i neiskustvo zvezdašica odnelo trofej. Cela dvorana je navijala za Zvezdu, zdušno smo ih bodrili, ali Korać je stvarno dobra ekipa i znala je u svakom momentu šta hoće… Greška je, što pre početka sezone nismo tim nadogradili sa par iskusnih igrača, inače malo bi nam ko stao na crtu… Iduće sezone ova ekipa će sazreti, ubeđen sam, i uz par iskusnih i proverenih igračica bićemo ubedljivo najači tim.
Mnogo sam više od Ivanke Matić očekivao na ovom meču… vrlo je loše odigrala. Šta je tu je, glavu gore ove godine viceprvaci, a dogodine prvaci, ubeđen sam.

Reply
Goran137 мар 9, 2014 at 03:13

Kao sto neko rece pre neki dan kada je mutirani Partizan Galenika lekovi ovo osvajao zadnjih godina tome se davala medijska paznja kao da je KES u pitanju…Sada kada je Zvezda ojacala opet u zenskoj kosarci nigde vesti…Nedavno kad smo pobedili grobarke u derbiju sa 30 razlike nema ni na sportskoj centrali nista a proslih godina su stalno pisali o zkk galenici partizanu…Sinoc gledam tekstualni prenos na sajtu MZRL i kad jedan tim vodi kao sto je Radivoj Korac onda je oznacen narandzastim slovima a drugi belim i na kraju ko pobedi ostane narandzasta jaca boja a ko izgubi ona bledja bela,a kad se smenjuju u vodjstvu onda se kao menja boja,ali kada je Zvezda sinoc u prvom produzetku presla u vodjstvo nista i dalje stoji bela boja kao da Radivoj Korac vodi,strasno kako mediji favorizuju i promovisu sve osim Zvezde…ali dzaba im sve…

Reply
Goran137 мар 9, 2014 at 03:05

28 puta sampionke drzave
17 puta vicesampionke drzave
10 puta pobednice kupa
8 puta finalistkinje kupa
1 put sampionke Kupa Evropskih Sampiona
1 put vicesampionke Kupa Evropskih Sampiona
1 put vicesampionke regionalne Jadranske Lige

Nema veze mlade su,nase vreme tek dolazi…S obzirom da nas neki nisu mogli videti poslednjih 10ak godina i da su nastojali da nas ugase zbog ranijih uspeha ovo je ipak uspeh! Sada se treba okrenuti borbi za domace trofeje gde itekako imamo sansu jer smo vec pobedjivali i Radivoj Koraca i Partizan,jos pred nasim navijacima nista nije nemoguce…NAPRED DEVOJKE!!!

Reply
Kastro мар 9, 2014 at 02:16

Da li je moguce, cak tri produzetka. Jbg devojke glavu gore

Reply

Leave a Comment