Moja Crvena Zvezda
Ватерполо

На данашњи дан: Рођен Страхиња Рашовић

Страхиња Рашовић, ватерполиста Црвене звезде, рођен је 9. марта 1992. године у Београду. Члан црвено-белих је од 2010. године, када се наш ватерполо клуб вратио на велику сцену после двогодишње паузе.SR3

Каријеру је почео у Ватерполо клубу Београд, а 2010. године је заједно са млађим братом Виктором прешао у Звезду. Већ у првој сезони у тиму Црвене звезде истакао се врло добрим играма, иако је био међу најмлађим играчима у екипи. Био је други стрелац Звезде у првенству са 20 голова (један мање од Дејана Савића), а црвено-бели су били трећи у лигашком делу, док су и у плеј-офу заузели исту позицију, а Рашовић је са шест погодака поново био други стрелац екипе. У сезони 2010/11 постигао је укупно 34 гола. Више погодака у капици Црвене звезде забележио је само садашњи тренер црвено-белих Дејан Савић и то 45 у свим такмичењима.

Звезда је константно напредовала из године у годину, а са њом и Страхиња Рашовић, који је у сезони 2011/12 био водећи голгетер клуба у лигашком делу делу шампионата Србије са 20 голова, као и у Купу са 13 погодака, а екипа је у оба такмичења стигла до финала, док је у Купу Европе догурала до четвртфинала. У сезони 2011/12, Страхиња је постигао 47 голова у свим такмичењима, а више пута се од њега у стрелце уписао само Југослав Васовић, који је уписао 72 поготка.Strahinja-Rasovic-i-Andrija-Prlainovic

Лета 2012. Звезду су појачали асови светског ватерпола Андрија Прлаиновић, Денис Шефик, Душко Пијетловић, Никола Рађен и талентовани Борис Вапенски. Клуб је са великим амбицијама ушао у сезону 2012/13. Ипак, мало ко је веровао да ће Звезда освојити сва три трофеја, Лигу шампиона, Првенство и Куп Србије, али се управо то и десило. Страхиња Рашовић је у капици са бројем 2 био најбољи стрелац клуба у целој сезони са 79 постигнутих голова. Био је први снајпер екипе у лигашком делу шампионата (40 голова), плеј-офу (13 погодака) и у Купу Србије (четири гола, колико су постигли и Аврамовић, Вапенски и Прлаиновић), док је у Лиги шампиона био трећи стрелац тима са 22 поготка. У полуфиналу елитног такмичења против шпанске Барселонете црвено-бела хаубица са бројем два је постигла три гола, док се у финалу против дубровачког Југа једном уписао у стрелце, а Звезда је по први пут постала шампион Европе у ватерполу и то у Београду. У финалу Купа против Радничког, два пута је матирао чувара мреже Крагујевчана за први трофеј Звезде у ватерполу после 20 година паузе и први Куп у клупској историји. Свој пуни допринос дао је и у пет утакмица финалне серије плеј-офа против Радничког за триплу круну у незаборавној сезони 2012/2013.

И у овој сезони Звезда је наставила са жетвом трофеја. За сада је освојен Суперкуп Европе и Куп Србије, а Страхиња Рашовић је био први стрелац тима у походу на трофеј у Купу са пет погодака, колико је постигао и Борис Вапенски, док је у Суперкупу Европе једном савладао чувара мреже Радничког Здравка Радића. Страхиња је ове сезоне био и први стрелац тима у Лиги шампиона са 12 постигнутих голова, док је тренутно и водећи голгетер екипе у шампионату Србије.

Његови прецизни шутеви са крила донели су много радости Звездиним навијачима, а тек су му 22 године. За сениорску репрезентацију Србије дебитовао је против Шпаније у Светској лиги, а са млађим репрезентативним категоријама освојио је бројне медаље на великим такмичењима: злато на Светском првенству 2011. у Грчкој, сребро на Европском шампионату у Београду, злато на Универзијади у Кини, Бронзу на Првенству света 2009. и злато на Ејофу у Београду 2007. године.

 

 

Повезане вести

1 comment

Raca мар 9, 2014 at 10:07

Srecan rodjendan majstore! Sve najbolje!

Reply

Leave a Comment