Moja Crvena Zvezda
Домаћи шампионатНајновијеФудбал

Најава: Црвена звезда – Radnicki 1923 (ВИДЕО)

zvezdaradnicki

У 19. колу Јелен Суперлиге, Црвена звезда дочекује Раднички из Крагујевца на „Маракани“. После успешне прославе 69 рођендана, доброг другог полувремена, црвено-бели су остали на лидерској позицији шампионата.

Успела је Црвена звезда да се ослободи притиска и обавезе против Напретка и да оствари нову победу. У првом полувремену је Напредак могао да осигура сензацију и искористи све мане Црвене звезде. Ипак, особина шампиона и великих тимова је и да победи када одигра лош меч. Црвена звезда је у другом полувремену, пре свега уласком Милоша Нинковића и захваљујући сјајном тандему Мрђа – Дауда, заиграла довољно за победу. Видели смо и добре ствари. Одличног Павићевића и Келхара, Дауду у пуном светлу, када жели да игра, Мрђу, који је и поред велике температуре, исцрпљен носио Звезду до тријумфа… Меч против Радничког биће прилика да Црвена звезда забележи девету узастопну победу, а Славиша Стојановић изједначи рекорд Валтера Зенге и буде на корак да га престигне и постави нови.

Раднички

Крагујевчани су лоше започели пролећни део па су остали без тренера. Радмило Иванчевић је поднео оставку, а екипу ће против Црвене звезде предводити његов помоћник, Душан Ђорђевић. Прва два меча су одиграли нерешено – 0:0 против имењака из Ниша и 3:3 у Крушевцу, против Напретка, док су у прошлом колу на „Чика Дачи“ поражени од Партизана веома убедљиво, 0:5. Нису блистали ни у јесењем делу, али су захваљујући лошијим Раду и Доњем Срему завршили изнад зоне која води у Прву Лигу Србије, али им сигурно предстоји жестока борба за опстанак, коју су успешно пребродили прошле сезоне.

У српском фудбалу се прилике брзо мењају, па се тако Раднички од претедента за Европу претворио у клуб који је на ивице између Суперлиге и Прве лиге. Град Крагујевац дефинитивно заслужује суперлигаша, али реалност је другачија. Раднички и Црвена звезда воде велике битке у кошарци и ватерполу, било би добро по фудбал да и он пружи слично. У прелазном року становници Крагујевца су постали бивши репрезентативац Македоније и нападач Зенита, Инчона, Марибора, Олимпије из Љубљане и свих већих клубова из Словеније и Паризана, Драган Чадиковски, који је стигао из Цеља. Дефанзивац из Гане, Карим Алхасани и Марко Адамовић из Рада.

Раднички су напустили, између осталих, голман Марко Шимић и дефанзивац Владимир Оташевић који су прешли у Нови Пазар, Уругвајац Поркари се вратио у домовину, Симовић и Малинић су добили одрешене руке у избору новог клуба, а нападач Марјановић је појачао Диосђор, најпријатније изненађење мађарског шампионата који са клупе предводи Томислав Сивић. Ипак, у Крагујевцу су остали Спалевић, Тинтор, Петронијевић, Марић, Бељић, Кривокапић, Недовић, Кнежевић, Чанчаревић

Први део сезоне су завршили на 12.месту, а тренутно заузимају позицију ниже, тринаесту са 18 бодова – два мање од Јавора који је први испод црте. Што се тиче учинка на страни, Раднички је забележио само једну победу, на Карабурми против Офк Београда 3:2 и три нерешена резултата, У Ивањици, Новом Саду и Крушевцу. Најбољи стрелци екипе су капитен Дарко Спалевић и Бојан Бељић са 4 поготка.

                                  ЦЗ Н Р

„Маракана“  :     13   12 1 0   34:4

„Чика Дача“   :   13     9 4 0   20:3

Укупно :             26   21 5 0   54:7

*Три утакмице су одигране у Купу, у све три је славила Црвена звезда као домаћини

Сурова Звезда

Први дуел одигран је 23.јуна 1946.године у Крагујевцу, у првенству Србије, односно тада квалификацијама за прво фудбалско првенство СФР Југославије. Црвена звезда је славила 2:1, после преокрета. Крагујевчани су повели голом Николића, а преокрет је донео врсни голгетер, најбољи стрелац квалификација,  Јован Језеркић са два поготка. Раднички је као шампион крагујевачког округа стекао право наступа, а Црвена звезда као другопласирана у првенству Београда, на којем је поделила са Металцем прву позицију. Црвена звезда је постала шампион Србије, а Радничком је за један бод измакло учешће у првенству Југославије, завршио је на 4.месту. Памти се да је на стадиону „21.октобар“ било много више људи него што може да стане, као и изван њега. Тада је и одлучено да се изгради нови стадион. Прва „званична“ утакмица одиграна је у сезони 1969/70, исте године када је Сантос гостовао у Крагујевцу и били смо успешнији. 9.новембра 1969.године у Крагујевцу смо славили 1:0 голом Арнејчића, а на „Маракани“ 24.маја 1970. године 2:1, головима Драгана Џајића и Зорана Жоте Антонијевића, док је за Раднички стрелац био Пауновски. Црвена звезда је освојила десету титулу те сезоне.

Можда су могли Крагујевчани да савладају великог Пелеа и Сантос, али Црвену звезду нису ниједном у претходних 25 утакмица. Све што су успели је да постигну 4 гола на „Маракани“ и три у Крагујевцу, а да приме 53 гола! Стрелци у Крагујевцу за Раднички су били Николић (1946), Радосављевић (1998) и Ђукић, 2.октобра 1999.године на дебију Славољуба Муслина на клупи Црвене звезде. Сви голови Радничког су били водећи.

Последњи првенствени дуел одигран је у Крагујевцу, у 4.колу, 31.августа 2013.године и завршен је резултатом 2:0 за Црвену звезду. Голове су постигли Филип Касалица и Абиола Дауда. Касалица је постигао други гол узастопно на гостовању у Крагујевцу, а Абиола Дауда први погодак од 10 у текућој сезони. Меч је почео на клупи, а затим је у 90.минуту успешно реализовао контру и асистенцију Нинковића за трећи тријумф Црвене звезде у првенству. А последњи дуел је одигран у 1/8 финала ЛАВ Купа Србије, 30.октобра. Црвена звезда је славила на „Маракани“ 3:0 и изборила четврфинале, кренула у серију победа и спремно дочекала „Вечити дерби“ головима Милијаша, Мијаиловића и Крнете. У последња четири окршаја, уз четири победе гол разлика је 10:0 за Црвену звезду.

Најубедљивија победа Црвене звезде је 5:0, 21.септембра 1975. године на „Маракани“ пред 25.000 гледалаца. Голове су постигли Србољуб Стаменковић, Сеад Сушић, Миле Новковић, Зоран Филиповић и Петар Баралић. Четврта Звездина звезда Владимир Петровић Пижон је зарадио црвени картон, као и Гуџурић из Радничког. Фантастична генерација Црвене звезде предвођена Милованом Ћирићем на клупи, Пижоном Петровићем, Сеадом Сушићем, Дулетом Савићем, Блекијем Богићевићем, Зораном Филиповићем, Ољом Петровићем, Милошем Шестићем, Кулетом Аћимовићем, Јеликићем, Славољубом Муслином, Србом Стаменковићем и многим мајсторима је после фантастичног почетка и седам победа у низу, на крају ипак заузела 4.место. Црвена звезда је и два пута славила са по 4:0, док је најучесталији резултат међусобних дуела био 2:0 за наш тим, пет пута.

Од заједничких играча издвајамо Предрага Ђорђевића, Луку Миливојевића, Србољуба Кривокућу, Ненада Лалатовића, Александра Дику Стојановића, Дарка Спалевића и Сашу Стаменковића. Ненад Томовић, Немања Пејчиновић и Славко Перовић су рођени Крагујевчани, поникли су у Радничком али никад нису наступали за први тим. Данас за Раднички наступа Радован Кривокапић, бивши члан Црвене звезде у периоду од 2002. до 2006. године.

Петковић суспендован, повратак Арауха?

Марко Петковић ће због четвртог зарађеног жутог картона против Напретка пропустити дуел против Радничког. Његово место ће највероватније заузети Мигуел Араухо, прерано отписан на почетку припрема, обзиром да проблеми са папирологијом Саше Цилиншека нису решени. Због проблема у централном делу одбране екипи је прикључен и Вукашин Јовановић из омладинског погона. Изданак генерације 1996 ће ускоро потписати и професионални уговор и прикључити се седамнесторици другара који су то учинили  току недеље. У понедељак је одиграо пријатељски, припремни дуел против Дорћола и задовољио Славишу Стојановића, па је у среду прошао медицинске прегледе и задужиће дрес са бројем 30. Дарко Лазић и Марко Маринковић су на позајмицама, Јован Крнета је повређен, Новак Мартиновић ровит, па ће Јовановић бити стављен на располагање тренеру Црвене звезде, који у конкуренцији за место централног дефанзивца тренутно има само тандем који је започео проћећни део, репрезентативце Црне Горе и Словеније, Сава  Павићевића и Дејана Келхара. У случају да Мартиновић буде спреман, постоји солуција да Павићевић заусзме место на десној страни, његовој природној позицији.

Марко Петковић ће одрадити суспензију, а опасност од исте прети и Александру Ковачевићу и Драгану Мрђи, који су зарадили по три опомене у досадашњем току шампионата.

Славша Стојановић је показао да уме да изненади са саставом, а против Крагујевчана се очекују – Бајковић, Араухо (Мартиновић), Павићевић, Келхар, Мијаиловић, Гогић, Милијаш, Нинковић, Лазовић, Дауда (Печник), Мрђа.

По завршетку фудбалског меча, рукометаши Црвене звезде и Радничког у Крагујевцу ће играти свој меч. Победа би и дефинитивно потврдила плеј оф позицији за пулене Ненада Перуничића. Црвена звезда је против Радничког у овој сезони у фудбалу славила два пута (првенство и Куп), у кошарци три пута (АБА лига + КРК), у ватерполу три пута (првенство, Суперкуп Европе + Куп), у одбојци два пута (првенство) и у рукомету једном (првенство). Поражена је само једном у ватерполу (првенство). Време је да наставимо низ.12 корака ближи циљу.

„Само погледај у наше навијаче… погледај колико им значи све ово. Значи им цео свет, живот. Немој случајно да их изневериш. Не схваташ какву ћеш реакцију добити од тих навијача ако испунимо циљ или освојимо трофеј. Бићеш њихов херој до краја живота!“ – Стивен Џерард.

Црвена звезда – Раднички, 15.март 2014 17:00h, Јелен Суперлига 2013/14 19.коло, стадион : „Маракана“, Београд.

Повезане вести

8 comments

Aleksandar Kotor мар 15, 2014 at 16:03

Bajko brate srecan ti rodjendan!

Reply
DelijaCG мар 15, 2014 at 12:18

Ima li prenosa ?

Reply
Црна Гора ЦЗВ мар 15, 2014 at 15:12

Arena 1

Reply
Marija мар 15, 2014 at 12:05

HRABRO ZVEZDO!!!

Reply
Cincar мар 15, 2014 at 09:04

Znam sigurno da ce da igra Miliijas, a osstalo…

Reply
... мар 15, 2014 at 11:03

Sto da ne. Po meni za danasnju, ako su spremni: Bajkovic, Pecnik (valjda je u mladoj reprezentaciji igrao tu poziciju ili Arauho), Pavicevic, Klehar, Mijailovic,
Kovacevic, Ninkovic, Milijas, Lazovic, Dauda, Mrdja

Reply
mariachi мар 14, 2014 at 22:01

Citat od Stivi Dzija je da se najezis! 😎

Reply
Realno мар 14, 2014 at 19:56

Netacno igra Kovacevic umesto Gogica

Reply

Leave a Comment