Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошаркаКошарка на МЦЗ форумуНајновије

Најава, 1/4 Еврокупа, прва утакмица: Будивељник – Црвена звезда

Кошаркаши Црвене звезде Телеком у уторак од 19 сати и 30 минута играју прву утакмицу четвртфинала Еврокупа против Будивељника у Литванији.

budiveljnik

Након изузетно напорног такмичења у Евролиги, кошаркаши Црвене звезде нису ни слутили да ће своју срећу пронаћи у Еврокупу. У групи са Нижњим, Билбаом и Паниониосом са 4 победе и 2 пораза прошли су у осмину финала, где су после две изузетно тешке утакмице против Лијетувос Ритаса прошли у четвртфинале, након што су сачували београдских +6, па пораз у Литванији од 2 разлике није много променио ситуацију.

Противник у четвртифналу је Будивељник, украјински тим, који због политичке ситуације своје утакмице игра нешто северније, у Литванији, граду Каунасу и једној од најмодернијих дворана у Европи, Жалгирис арени.

Будивељник је први украјински тим који је учествовао у Евролиги, а у својој дебитантској сезони остварили су две победе (Партизан и Нантер код куће) и осам пораза.

У Еврокупу за сада играју доста добро. У групи са Банвитом, Олимпијом и Хапоелом остварили су 4 победе и 2 пораза, док су у осмини финала избацили Нантер са две победе.

Статистика каже да је Будивељник једини четвртфиналиста који има више изгубљених лопти, него асистенција (40:32). Ипак, Украјинци су тим који постижу највише поена од свих осам екипа које су остале у такмичењу (80,5), док Црвена звезде постиже 78,3 поена по утакмици по чему и није баш далеко од тима из Украјине. Будивељник одлично изводи слободна бацања, преко 80%, док су добри и у свим дефанзивним сегментима игре. Црвено-бели боље шутирају и за три и за два од Украјинаца, а и најбоља су скакачка екипа у такмичењу.

Тренер екипе је Аинар Багатскис, Летонац који је некада играо ниско крило, а са тренерске клупе предводио, између осталих, Жалгирис, Јенисеј, Кривбаксет, а и актулени је селектор Летоније.

Први плејмејкер екипе је Блејк Еjхрн. Овај белопути Американац је са краћим НБА искуством, а пре доласка у Украјину окушао се и у Кини и Шпанији.

Одликује га одличан преглед игре и добар осећај за асистенцију, што се слободних бацања тиче ту је на феноменалних 97%, а одличну шутира и за три и са полудистанце. Није неки атлета и дефанзивац, више воли да шутира споља, него да улази у рекет и на томе и базира своју игру. У последње време игра у одличној форми.

Јанис Стрелниекс је Летонац који је у Будивељник дошао у току сезоне из Русије. Овај играч још увек тражи своју форму, неконстантно шутира, али одличан посао ради у организацији напада, други је асистент екипе, док одличан посао ради и у скоку. Сигурно да треба посебну пажњу обратити на њега, може да „експлодира“ ако му се да превише простора.

Још један опасан играч налази се на спољним позицијама, а име му је Рики Минард. Искусни Американац (82′ годиште) је стигао у клуб на почетку сезоне из Бешикташа, а у својој богатој каријери играо је и за Химки, Лотоматику, Уникс… Минард није неки шутер, али је изузетан атлета, доста добар и разноврстан дефанзивац, има дуге руке и све то јако добро користи у својој игри. Доста добро напада кош после пик ен рол игре, у стању је да погоди уз контакт и ту углавном тражи своје поене. Најбољи је асистент у екипи.

Поред њих, позиције један и два покривају и Артур Дроздов, Олександр Неруш и Андри Лебидинтсев.

Вредан помена овде је једино Дроздов, репрезентативац Украјине. Не служи га баш шут у последње време, али ће сигурно инсистирати на томе. Одличан је дефанзивац, можда и најбољи на спољним позицијама у Будивељнику.

Позицију ниског крила покрива Даниус Шаленга, један од три Литванца у екипи. Овај момак дуги низ година игра у Жалгирису, поседује велико искуство, али је утисак да га године полако стижу. Зна често да закасни у одбрани, у нападу је углавном само сенка некадашњег играча и сигурно неко ко није прва опција у нападу.

Ту позицију, као и позицију крилног центра може да поркије Дехуан Самерс, НБА играч који је стигао у Украјину током лета. Требало му је мало времена да се привикне на европске услове, јер му је ово први прави излет у Европу, али како време одмиче Самерс игра све боље и боље. Ове сезоне просечно у Еврокупу убацује 13,4 поена, уз солидне проценте шута из игре, а томе додаје и 6,5 скокова по утакмици. Изузетно је снажан, покретљив кошаркаш, одличан је скакач. Изузетан је дефанзивац и биће занимљиво како ће наши крилни играчи парирати Самерсу.

Прво име у рекету Будивељника је Дарјуш Лавринович. Више пута ове сезоне је показао да игра у животној форми, да је „као вино“ како то наш народ каже. Ове сезоне у Еврокупу просечно бележи 17,5 поена уз нестварне проценте шута: 62% за два, 47% за три и 87% са линије слободних бацања. Уз све то, додаје и 6,9 скокова и 2,8 асистенција. У Еврокупу ове сезоне једино су успели да га сачувају кошаркаши Банвита сјајном тимском одбраном и ротацијама.

Шта то чини Лавриновича толико добрим? Пре свега, има изузетан шут за некога ко је висок 2,12 центиметара и ко покрива позицију центра. Изузетан је стрелац. Има невероватан репертоар у нападу и јако тешко га је прочитати шта ће урадити у датом тренутку. Поседује невероватан кошаркашки ИQ, одлично прикрива све своје мане, а цела екипа му помаже у томе.

Оно што је мана Лавриновичу је сигурно недовољно добра дефанзива. И Рашко Катић и Бобан Марјановић могу врло лако долазити до добрих ситуација против Литванца, који је на свакој утакмици у Еврокупу има најмање 4 фаула. Наши доминантни центри га могу избацити из ритма, тако што ће га увести у проблем са личним грешкама.

Његов партнер у рекету је његов сународник, 216 центиметара високи Михаил Анисимов. Једини је играч у овом тиму који неће покушавати да погоди тројку и играч који своју игру базира искључиво у рекету. Један је од ретких играча у екипи Будивељника који није перфектан извођач пенала. Изузетно је снажан и сигурно ће се он боље носити у одбрани са нашим високим играчима, него Лавринович.

Будивељник је екипа која воли да игра на велики број поена, али је наша екипа показала да неће од тога бежати и да може изузетно добро да се прилагоди том стилу игре. Предност Црвене звезде је свакако на ниском посту, почев од Нелсона па све до наших центара. Такође, наши шутери би требало да имају мало више простора него обично, па би у случају добре шутерске ноћи, утакмица могла врло лако се окрене на нашу страну. Оно на шта треба обратити пажњу је шут Будивељника. Ако се распуцају, Црвена звезда може бити у великом проблему. Ипак, ако се то буде бранило квалитетно, Будивељников број решења у нападу ће се свести на Лавриновичеве индивидуалне креације.

На крају, да сумирамо, утакмица у Литванији ће свакако бити изузетно тежак тест за наше момке, прво због јако тешког пута и мањка времена за опоравак, а са друге стране ће стајати изузетно квалитетан противник. Добар резултат се свакако може остварити, али само уз максималну ангажованост и понављање неких партија из Евролиге и гостовања у Еврокупу. У супротном, нећемо се добро провести трећи пут у Литванији ове сезоне.

Прва утакмица четвртфинала Еврокупа, уторак 19, 30 сати: Будивељник – Црвена звезда.

Повезане вести

4 comments

belocrkvani...... мар 18, 2014 at 17:13

ma ima da ih pokidamo..SAMO GAZI ZVEZDO!!!!!

Reply
Lazaris мар 17, 2014 at 23:00

Rasko mora da pokida protiv Lavrinovica,tesko da ce Bobi moci da ga cuva jer se ovaj dosta izvlaci na trojku pa ce moci lako fintom suta do pobegne Bobiju.

Reply
kimi мар 17, 2014 at 22:06

Ako zaustavimo ovog Lavrinovica imamo sansu.

Reply
NCZ86 мар 17, 2014 at 21:44

ajmo momci i ovu da pobedimo ……

Reply

Leave a Comment