Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаРегионална лига

Најава: МЗТ затвара лигашки део сезоне у Пиониру

Након слабе партије у Каунасу против Будивељника, кошаркаши Црвене  звезде дочекују македонски МЗТ у претпоследњег, 25. кола АБА лиге. Овај меч би, као и претходнни против Задра, могао да послужи нашем тренеру да одмори поједине играче, да користи више ротације и регенерише екипу за предстојећи реванш у Еврокупу.

МЗТ дефинитивно није екипа која привлачи пажњу навијача  Црвене звезде ових дана, нарочито када се узме у обзир да смо обезбедили „пол“ позицију за Ф4, али треба подсетити да је једна од ретких екипа која нас је победила ове сезоне. У првом мечу у Скопљу, било је 65-58 за домаћу екипу.

Оно што такође представља куриозитет и предмет интересовања када је овај меч у питању јесте повратак Александра Цветковића пред Звездину публику. Млади плеј који је поникао у Црвеној звезди се од јануара налази на позајмици у МЗТ-у и његова форма је у порасту од тада.

МЗТ у АБА лиги тренутно  заузима 6. позицију са скором 12-12.

Што се ростера тиче, на позицији плеја највише пажње обраћамо на „нашег“ Цветковића. У почетку му је требало времена да се привикне и на нову улогу и средину и нови тим, али у последњих пет мечева је одиграо заиста одлично, чак је једном био и МВП кола. У просеку је бележио 10 поена, уз проценат шута за два изнад 70% и скоро 5 асистенција. Заиста игра у одличној форми и надамо се да ће искористити овај меч да покаже и нашој публици да заслужује шансу. Његова алтернатива је искусни Оташевић. Он је током сезоне само на једном мечу имао двоцифрен број поена и то довољно говори о његовом нападачком потенцијалу. Међутим, бележио је 3,6 асистенција по мечу. Игра агресивну одбрану, увек на ивици фаула, чита добро противничке пасове и увек вреба да их пресече. Костоски покрива обе бековске позиције. Његова минутажа је драстично смањена након лакше повреде зимус и доласка Цветковића. Занимљиво је да је управо у овом другом делу сезоне све више почео да игра за тим, а мање за личну статистику тако да од њега не можемо очекивати пуно шутева, већ углавном продоре и проигравања за саиграче.

Као што од претходних играча можемо очекивати  углавном асистенције, тако од ове четворке можемо очекивати доста шутева. Синовец игра константно добро од почетка сезоне. У просеку постиже 11 поена уз 3 асистенције. Шут из игре му је 50%, где углавном доминирају продори и шутеви са полу-дистанце. Шутира доста и тројке, али ове сезоне тај сегмент у игри му није био баш најбољи. Стојановски је слабији шутер, али бољи играч  у одбрани. Доста помаже испод коша, как0 у одбрани, тако и  у нападу. За разлику од Синовеца није константан стрелац и доста зависи од тога како ће отворити меч, уме да упадне „црне рупе“ током меча. Американац Кејд игра већ трећу сезону у овом клубу тако да спада међу искусније играче у тиму. Један је од ретких којима промена тренера на зиму није пријала и чији се учиннак драстично погоршао. Чешће шутира за три поена, али у последњих девет мечева је чак пет пута завршио без погођене тројке. Добро игра испод коша и често се одлучује на игру један на један. Црногорски репрезентативац, Сеад Шеховић је од јануара члан екипе из Скопља. До сада је био константан са 9,4 поена по мечу, али није се истакао добрим шутем као његов брат Суад.

На позицији крилног центра је прва опција искусни Гјорги Чековски. Познат је као играч који са 203цм одлично игра испод коша, у просеку дају 9,2 поена и  хвата 4 лопте по мечу. Често шутира за три поена, али није баш сигуран стрелац као са капице. Његова конституција му даје предност да поентира са земље. Лучић и Маринковић се равноправно ротирају на овој позицији уз сличне учинке. Обојица постижу близу 8 поена по мечу, с тим што је Лучић доминантнији у игри испод коша, али уједно  и ограничен само на тај део паркета у нападу.

Једини класични центар је Тодор Гечевски, 37-годишњак без којег многи, упркос његовим годинама, не могу да замисле македонску репрезентацију. Има просек од 11,5 поена, 5 скокова и 2 асистенције по мечу. Треба ипак додати да му је игра у одбрани слабија страна, нарочито у  овим годинама. Шутира и  за два и  за три и најбољи је шутер међу високим играчима.

Што се нашег тима тиче, очекујемо сличан наступ као у Задру. Доста ротација, неке нове акције и опције, одмор за појединце и реванш са Будивељником. МЗТ је добро избалансирана екипа која нема једног играча око којег се све врти. Подједнако добро нападају и рекет и спољне позиције, играју комапктно, тимски и то се сматра и највећим успехом тренера Мартича.

Знамо да нас није било пуно током сезоне у Пиониру, знамо да ова утакмица нема такмичарски значај, да су сви већ мислима у Арени и мечу са Будивељником, али хајде да дођемо на овај последњи лигашки меч у храму кошарке и поручимо момцима пред завршницу АБА лиге оно чему се сви заједно надамо: освојићемо све!

Црвена звезда Телеком – МЗТ Скопље Аеродром, субота, 19:00, хала Пионир

Још једна победа…

Повезане вести

4 comments

Aleksandar-MKD мар 22, 2014 at 15:40

Apsolutno se slazem sa svima koi misle oko toga da treba da odmorimo igrace. Ja bi pustio da igra druga postava, jer ako igramo sa najjacom postavom (a mora da priznamo da je MZT tvrda ekipa) mi cemo da se dosta istrosimo jer verujem da u glavama igraca je Budiveljnik. Mladima dati sansu da pokazu sta znaju i koliko mogu.
ZVEZDA SAMPION!

Reply
Marko мар 21, 2014 at 21:13

Prije svega odmoriti Nelsona i Katica,po meni nema potrebe ni da ulaze.Jos nekim igracima takodje manja minutaza ovo je nebitna utakmica u odnosu na Budiveljnik,prvo mjesto je zagarantovano tako da se nema potrebe trositi i umarati jer po meni je i umor uticao na rezultat prosle utakmice,nadam se da ce tako Radonjic uraditi

Reply
pera мар 21, 2014 at 21:33

Ljudi moji, pa mi moramo da odmorimo igraće debeli to već radi mesec dana. Utakmica sa MZT nije nimalo bitna dakle odigrati sa klincima i nebitno je da li dobijemo ili gubimo razigraćemo klince dati im zasluženu šansu a odmoriti iskusne igrače. Da smo pametni nama je i meč protiv Cibone bitan da nagazimo bezorazne iskompleksirane grobare i bacimo ih van f4 jer bi oni nama to sigurno učinili. Grobari se hrabre pobedom nad Makabijem ali da nisu povredili Skorcijanidisa bilo bi najmanje 20 razlike. Pod košem su šuplji nemaju masu i zato nemaju šanse protiv nas samo treba igrati snažno bez uzmicanja.

Reply
Marko мар 22, 2014 at 11:53

Slazem se,igraci se moraju odmoriti i spremati za f4 to nam je glavni cilj,kao i utakmica sa Budiveljnikom.Napisao sam one koji moraju i koju su vec par utakmica najbolji a to je Nelson koji je mozak tima i bez njega ne ide,to je vec svima jasno kao i Katic,njih ne uvoditi a ostalima manja minutaza,kao sto si napisao izvesti treba mlade.Jedini sto mene brine je forma Jake i Djenke,jer oni donose svojom igrom,potezima veliku energiju i timu a i publici da bude jos glasnija,trenutno su slabi i u odbrani a da ne pricam o napadu.Djenka bez trojki,i njegovih karakteristika tako i Jaka,o njima treba voditi racuna.Radenovic se vraca,nadam se i Simonovic jer protiv Budiveljnika je bilo bolje nego predhodne utakmice i Tadija varira ali nadam se da cemo se uklopiti kada najvise bude trebalo jer nasa velika prednost je da na svakoj utakmici drugi igrac iskoci,jos kada bi se tako svi spojili na f4 pa razbili bi protivnika,odnosno partizan jer ne vjerujem da ce ispasti ipak znaju oni igrati te bitne utakmice

Reply

Leave a Comment