Moja Crvena Zvezda
Анализе

Poznat tim za Ventspils?

FK Crvena zvezda

Fudbaleri Crvene zvezde odigrali su u četvrtak i poslednju pripremnu utakmicu pred start u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Pobeda od 4:0 protiv filijale iz Sopota nije imala toliko rezultatski značaj, koliko je susret bio važan kako bi se stekla jasnija slika o startnih jedanaest koji će istrčati na Olimpijski stadion u Ventspilsu. Posmatrajući sve ono što se dešavalo u prethodnih nešto više od mesec dana, od kada su startovale pripreme, za očekivati je da će Robert Prosinečki narednog četvrtka na teren izvesti sledeći sastav:

Na golu je neprikosnoven Boban Bajković, za koga se od starta znalo da će poneti Zvezdinu „1“, posebno ako se uzme u obzir da novajlije Kirovski i Vesić još mnogo toga treba da rade, prevashodno na sticanju iskustva, pošto im je kvalitet neosporan.

Poslednja linija tima doživela je i najviše promena, i slobodno se može reći da će na startu prvenstva izgledati onako, kako niko nije mogao ni da predpostavi. Gresi smenjenog kapitena Vilotića, neprofesionalnost Li Adija, nespremnost Mihajlovića,  kao i reprezentativne obaveze Uroša Ćosića, prouzrokovale su da na startu gledamo štoperski tandem Srđan MijailovićDuško Tošić. Mićko, iako nije centarhalf, svojim talentom, a i znanjem, pokazao je da može odlično odigrati i na ovoj poziciji. Posebno je to bilo primetno u poslednjem kolu prethodnog šampionata u Novom Sadu protiv Vojvodine. Sa druge strane Duško Tošić, čija je primarna pozicija levi bek, prošle sezone je češće nastupao na poziciji centarhalfa i za očekivati je da svojim iskustvom nakon kompletnih priprema pokaže i dokaže svoj neosporni kvalitet.

Kada je reč o bekovskim pozicijama, tu su stvari apsolutno jasne. Novopečenog „Francuza“ Ninkova, na poziciji desnog beka zameniće Nikola Mikić koji je i prethodne sezone pokazao da poseduje zavidan kvalitet, dok će na deficitarnoj poziciji levog beka zaigrati Reljić, koji kod trenera Prosinečkog ima prednost u odnosu na Ignjatijevića.

Pozicija zadnjeg veznog, rezervisana je za povratnika i novog kapitena Nenada Piksija Kovačevića. Ova pozicija u Zvezdinoj formaciji je od izuzetnog značaja, i zbog toga se očekuje da će upravo Piksi Kovačević svojim iskustvom donositi prevagu na sredini igrališta.

Dva mesta na poziciji centralnog veznog igrača, bez razmišljanja su rezervisana za „novog Srbina“ Evandra Goebela i novajliju Miloša „Čavu“ Dimitrijevića. Njih dvojica će uz kapitena Kovačevića činiti motor Zvezdine mašinerije.

Krilne pozicije rezervisane su za Darka Lazovića na desnoj i Kristijana Borhu na levoj strani. I pored teške povrede novajlije iz Brazila Vinisijusa Pašeka, ovaj krilni tandem se odlično pokazao.

Mesto u samom špicu napada, možda je trenutno i najveća nedoumica. Dva kandidata, ravnopravno konkurišu za jedno mesto, a da li je toj poziciji trenutno bliži Andrija Kaluđerović, ili Bruno Mezenga teško je reći.  

Sve u svemu, u četvrtak 28. jula u Letoniji, crveno-beli dres bi trebali da zaduže: Bajković, Mikić, Reljić, Mijailović, Tošić, Kovačević, Dimitrijević, Evandro, Lazović, Borha i Kaluđerović (Mezenga).

Повезане вести

21 comments

Leave a Comment