Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноДомаћи шампионатФудбал

Анализа утакмице и играча против Вождовца: Фудбал се вратио на „Маракану“!

Dragan Mrđa i Abiola Dauda
Delije
Delije

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ВОЖДОВАЦ 5:1 (4:0)

СТРЕЛЦИ: Милијаш у 17, Дауда у 29, Лазовић у 32, Мрђа у 44. и 62. за Црвену звезду, а Секулић у 54. минуту за Вождовац.
Стадион: Црвене звезде.
Гледалаца: 16.250.
Судија: Срђан Обрадовић (Јагодина)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Бајковић, Печник, Павићевић, Келхар, Мијаиловић (од 72. Петковић), Ковачевић, Милијаш, Нинковић, Лазовић (од 77. Ракић ), Дауда (од 63. Савићевић), Мрђа
ВОЖДОВАЦ: Супић, Дукић, Драговић, Васиљевић, Пројић, Божић, Секулић (од 87. Трипковић), Марушић, Бабовић, Обрадовић (од 39. Караклајић), Павићевић (од 61. Николић)

Црвена звезда је убедљивом победом уписала 11. узастопни тријумф у шампионату, пошто je са 5:1 савладалa екипу Вождовца.

Змајеви“ су били потпуно немоћни на Београдској „Маракани“ где су први пут овог пролећа суверено владали црвено – бели не оставивши гостима ни трачак наде да могу до неког бода. Навијачи на трибинама уживали су у мајсторијима Звездиних играча који су били предвођени Ненадом Милијашом. У таквој игри, која је подсетила на славне дане, Вождовац може бити сретан што се враћа „кући“ са само пет голова у својој мрежи, од којих је четири примио већ у првих 45. минута.

После убедљиве победе од 5:1 Црвена звезда је вратила дуг са каматом за јесењи пораз од исте екипе и на тај начин остварила 11. узастопну победу и сачувала прво место на табели.

Звезда је у овој утакмици од првог судијског звиждука кренула самоуверено где је у првих 45. минута играо само један тим, Црвена звезда. Фудбалска рапсодија по најлепшим нотама виђена је на Маракани, а предводили су је маестрални Ненад Милијаш и Милош Нинковић који су коначно показали један делић свог фудбалског знања.

Црвено – бели су играли пресинг по читавом терену и показали да неће чекати кикс гостију, већ да ће од првог минута контролисати игру и дешавања на терену. На тај начин Звезда је и повела.

Након једне одузете лопте на десној страни, Ковачевић је одлично проиграо Ненада Милијаша на 20 метара, севнула је левица и милиметарски прецизан ударац по земљи у сам ћошак Супићевог гола за пети погодак у сезони и вођство од 1:0.

Igrači Crvene zvezde
Igrači Crvene zvezde

Супић је после водећег гола у два наврата фантастично реаговао, прво затворивши добро угао Дауди у изванредној шанси, а затим одличном реакцијом спречио Милијаша да постигне и други гол на утакмици.

После две везане шансе, Звезда је почела и погађати мрежу противника. Драган Мрђа је након полуконтре омогућио свом саиграчу у нападу да постигне 11. гол у превенству, после одлично поведене контре Ненада Милијаша и правовременог утрчавања Дауде у празан простор и сигурне егзекуције.

Акцијом из уџбеника Звезда је повећала вођство на 3:0. Милијаш, Дауда, Нинковић и на крају Лазовић до лудила су довели одбрану Вождовца, а првенац у сезони је постигао Дарко Лазовић.

Као што то обично бива, након великог вођства, Звезда је „повукла ручну кочницу“ и дозволила гостима да и они покажу да знају да играју фудбал. Имали су гости две добре полуприлике преко Бабовића и Божића, али на срећу нису били прецизни да савладају Бајковића.

Звезда је с друге стране још једном запретила преко Дауде, да би тачну на првих 45. минута ставио Драган Мрђа, пошто је одличан дубински пас Дауде претворио у 4:0 и свој 12. овосезонски гол.

Друго полувреме црвено – бели су по обичају, задовољни вођством, првих десет минута нестали са терена и врло брзо били кажњени. Бабовић је, након што је гурнуо лопту кроз ноге Ковачевићу, идеалним дугим пасом пронашао Секулића који користи лошу поставку Звездине одбране и из два покушаја шаље лопту иза Бобана Бајковића.

Освестио је гол „змајева“ црвено – беле на време и врло брзо поново преко Драгана Мрђе вратила се разлика на четири гола. До краја утакмице Црвена звезда је контролисала сва дешавања на терену и имала неколико прелепих акција, али до краја више није било промене.

Dragan Mrđa i Abiola Dauda
Dragan Mrđa i Abiola Dauda

Ово је Звезда! Ово је игра коју очекујемо од мајстора фудбала у црвено – белим дресовима. Црвена звезда има далеко најквалитетнији тим у лиги што је по први пут ове сезоне доказала на терену. Када Црвена звезда жели и хоће да игра фудбал, није важно име противника на другој страни јер тада се пита само Звезда.

У утакмици против Вождовца, ако би изузели пад концентрације у пар наврата након вођства, Црвена звезда је одиграла најбољу утакмицу ове сезоне. Све линије тиме су функционисале као један, гледали смо пресинг на лопту, зонски пресинг, вођење игре, отварање после освојене лопте, контранапде, позициону игру и оно што је најважније гледали смо како се Црвена звезда игра фудбала.

Тактички, тркачки и технички играчи у црвено – белим дресовима доказали су и показали да су далеко најбољи у земљи. Ако наставе са овим приступом, жељом и борбом навијачи Црвене звезде могу бити готово сигурни да ће се титула шампиона Србије вратити на „Маракану“.

Појединачан учинак играча и тренера:

Бајковић: Није имао много посла, али је све одрадио коректно. Био је миран, сталожен и сигуран. Код гола противника одрадио је све „школски“, изaшао, скратио угао и направио све што се од њега очекује.

Печник: Одлично је тактички одиграо утакмицу, поготово у фази напада где се често укључивао, отварао простор и одлично одигирао пресинг. Једина грешка је лоше кретање у фази одбране у пар наврата, али то не чуди јер Нејц Печник није играо на својој позицији.

Павићевић: Констатно добре партије почео је пружати Саво Павићевић, доневши сигурност, мирноћу и искуство у задњу линију. Тек једна грешка у првом полувремену, код једног лошег испуцавања и постављања у фази одбране су нешто што се може занемарити након вођства од 3:0.

Келхар: Дејан Келхар је борбен, једноставан и тактички обучен играч. Једина мана против, на папиру, слабијих противника је што га „повуче“ игра и лопта. Зна направити грешку где испада из формације, лоше затвори простор и заборави на колико одговорној позицији игра. Управо се то и догодило код гола противника, када је лоше затворио простор и дозволио проигравање Бабовића кроз средину практички преко целог терена. Са друге стране треба га похвалити за озбиљност и што је свестан својих грешака, које верујем да ће исправити.

Мијаиловић: Звездин леви бек постао је један од носилаца игре овог тима. Карактером, односом према дресу и квалитетом Никола Мијаиловић потпуно господари левом страну, како одбране тако и напада. Добро се креће, затвара противниче играче и простор. Учествује скоро у сваком нападу, где се одлично убацује у празан простор. Једина грешка се догодила код гола противника када је „заспао“ и лоше затворио са Келхаром простор и противничког нападача.

Nikola Mijailović
Nikola Mijailović

Ковачевић: Борбен, растрчан и сигуран у предаји лопте. Звездин „Тенк“ одиграо је врло добру утакмицу пруживши свој максимум. Свуда га је било на терену и виђен је помак у игри код Ковачевића. Почео је једноставније играти, без компликовања и покушаја проналажања саиграча дугим лоптама већ предајом до Милијаша и Нинковића. Водио је велику борбу са Бабовићем где је у великом делу утакмице у потпуности зауставио најбољег играча гостију. Једини пад концентрације му се догодио код гола Вождовца, када му је управо Бабовић протурио лопту кроз ноге и проиграо Секулића за једини гол гостију.

Милијаш: Из утакмице у утакмицу са моје стране капитен Црвене звезде је добијао најтеже критике због своје игре. После ове утакмице, игре и односа према игри и саиграчима могу слободно рећи ово је Ненад Милијаш. Овакву игру и однос очекујемо од капитена Црвене звезде. Игра коју је пружио против Вождовца само је одраз колико може Милијаш када да свој максимум. Правовремни пасови, отварање напада, гол, асистенција…Савршенство од игре од везног играча. Квалитет који поседује Ненад Милијаш је огроман, али после констатних лоших партија искрено већ се почело сумњати да може играти на највишем нивоу. Са овом представом где је у потпуности доминирао тактички и технички на терену, свима је „запушио уста“, а понајвише аутору овог текста. СВАКА ЧАСТ! Капа до пода, мајсторе!

Нинковић: Звездин „уметник“ у копачкама показао је о каквом мајстору фудбала се ради. Мајсторски дриблинзи, отварање простора саиграчима, кретање на терену, проигравања, несебичност, асистенција…Чиста десетка! Једина замерка што је у „одсутним“ минутама почетком другог полувремена, требао уз Ненада Милијаша повући тим.

Лазовић: Сваку утакмицу све више самопуздања можемо видети код Дарка Лазовића. О квалитетама овог играча сувишно је трошити речи, али што је најважније је да се диже у форми и игра све сигурније. Добро се кретао на терену и одлично сарађивао са нападачким двојцем и оно што ће му сигурно пуно значити је постигнут првенац у овој сезони.

Дауда: Велика разлика у игри се може приметити код нападача Звезде. Сада на свакој утакмици можемо видети прави однос према игри где даје 100% својих могућности, што му се враћа на најбољи могући начин кроз голове. Одлично се креће на терену, прати игру, осећа лопту и простор што се и најбоље видело код постигнутог гола. Тек сада полако показује колико појачање је Абиола Дауда.

Мрђа: Довољно је рећи најбољи стрелац лиге. Други део убојитог тандема са Абиолом Даудом је Драган Мрђа, који је са два постигнута гола на челу листе стрелаца са 13 постигнутих голова. Можемо наводити одлично кретање, тактичко постављење, голове, асистенцију… Али ћемо само рећи савршена утакмица за једног нападача!

Nenad Milijaš
Nenad Milijaš

Још су играли:

Од 63. минута уместо Дауде, Савићевић: Мало више времена у игри, више правих потеза и показан прави потенцијал. Без себичности у игри, мирноћом и већом жељом за игром поново је Вукан Савићевић показао свој раскошни таленат. Тактички је одиграо добру утакмицу, имао пар одличних проигравања и кретњи што је након пар лоше искориштених минута у прошлим утакмица за сваку похвалу.

Од 72. минута уместо Мијаиловића, Петковић: Одиграо је коректно на левој страни уместо Мијаиловића и после повреде није се превише трошио и истицао на терену.

Од 77. минута уместо Лазовића, Ракић: Још увек недостаје оно нешто да се врати на прави колосек. Доста лоше се креће, превише се враћа по лопту, затвара средину саиграчима за организовање напада, док у нападу се превише отвара у ширину уместо у дубину. Играч који тек треба постати појачање.

Тренер Славиша Стојановић: Фудбалско знање има, тактичко постављање екипе и формације има у малом прсту. Први је тренер након дуго времена физички спремио екипу и уз мало храбрости, добре савете води тим према игри коју вероватно и он сам жели.

Тактички је одлично припремио утакмицу, у потпуности надмудрио колегу са супротне стране и врхунски прочитао игру противника. Што је најважније уз добру тактичку поставку, уз мале експерименте, осећа права места за играче на терену и дозвољава им да играју фудбал. Прекиди су нешто што је постао заштитни знак Славише Стојановића и ту се види највише његов „рукопис“.

Једине замерке која могу упутити тренеру Црвене звезде након ове утакмице су измене. То је остао једини сегмент где Стојановић не осећа игру, право време када их извршити и кога заменити. Али, ако Црвена звезда буде играла фудбал као против Вождовца то ће до краја првенства бити потпуно неважна ствар.

После ово представе против Вождовца и игре која је пружена, верујем да након дуго времена поново сви можемо рећи:

„ОВО ЈЕ ЗВЕЗДА!“

Slaviša Stojanović
Slaviša Stojanović

Повезане вести

4 comments

Звезда шампион! апр 1, 2014 at 15:10

Ако овако будемо играли сигурно освајамо титулу ❗ ❗ ❗
Надам се само да прво следеће гостовање не буде ново мрцварење…

Reply
marko апр 1, 2014 at 22:22

ocekujem da se prvom timu priljuce omladnici iz omaldinske skole i da se dovedu kvalitetna pojacnja kako bi se stvorio jos jaci i bolji tim

Reply
Dejan CZ апр 1, 2014 at 13:18

Svidja mi se sto je realno sagledano kod gola koji smo primili, jer nasa javnost ima obicaj da za skoro svaki gol okrivi golmana, a ovde to nije bio slucaj. U ovako dobroj utakmici logicno je da se pohvale igraci, ali mozda malo previse hvale na racun Daude pa i Kelhara. Necu reci da su losi bili, daleko od toga, ali kada svi odigraju dobro tesko je ne nahvaliti ih.

Reply
Црна Гора ЦЗВ апр 1, 2014 at 12:13

Dobra analiza Deki,jedina zamjerka tebi sto je ne radis redovno.

Reply

Leave a Comment