Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Учинак Звездаша широм света: Голови Лекића, Баркоса, Тричковског…

Протеклог викенда много бивших играча Црвене звезде је наступало за своје клубове широм планете, а неки од њих су затресли и противничке мреже.

Преглед учинка некадашњих црвено-белих фудбалера кренућемо од Премијер лиге Енглеске, где је Немања Видић одиграо свих 90 минута за Манчестер Јунајтед у победи против Астон Виле од 4:1, а јуче је постигао и погодак за “црвене ђаволе“ у првој утакмици четвртфинала Лиге шампиона против Бајерна (1:1) на “Олд Трафорду“. Јунајтеду ове сезоне не цветају руже у шампионату, где се налазе на седмој позицији на табели, што је најслабији пласман тима од када је основана Премијер лига, а некадашњи капитен Црвене звезде на крају сезоне прелази у редове миланског Интера. Некадашњи ђак Звездине омладинске школе, Немања Матић игра одлично од повратка у Челзи, али његов тим је у овом колу поражен на гостовању против Кристал Паласа резултатом 0:1. Матић је на терену провео свих 90 минута. Никола Жигић је играо за Бирмингем од 56. минута у поразу његовог тима у Бурнмуту  резултатом 2:4 у Другој лиги Енглеске или популарном Чемпионшипу.

vidic

Некада је у Шпанији играла права мала колонија српских играча од чега је било мноштво Звездаша, а данас у Примери од бивших фудбалера Црвене звезде игра само Александар Пантић, који је одиграо цео меч за Виљареал против Елчеа у ремију (1:1). Зато у Сегунди блиста Дејан Лекић, који је у поразу свог Спортинга из Хихона на гостовању Лас Палмасу постигао изједначујући гол у 69. минуту. Лекићу је то био десети лигашки погодак у сезони по чему је тренутно осми стрелац Друге лиге Шпаније, а његов клуб је тренутно четврти на табели и бори се за повратак у друштво најбољих.

У италијанској Серији А, која је некада важила за најјачу лигу на свету, али је скандалима око намештених утакмица пала у други план и изгубила на квалитету, игра неколико екс фудбалера београдских црвено-белих. Душан Баста је играо за Удинезе до 62. минута у победи против Ливорна од 1:0. Некадашњи десни бек екипе из Љутице Богдана је већ неколико сезона стандардан у екипи из Удина и пружа врло добре партије. Ове сезоне је одиграо 27 лигашких мечева и постигао три поготка. Цео меч за Фиорентину у ремију против Сампдорије (0:0) одиграо је некадашњи дефанзивац Звезде Ненад Томовић. Никола Максимовић је такође на терену провео свих 90 минута у победи свог Торина против Каљарија (2:1).

Dusan-Basta01

Од Звездиних “Француза“ на терену су протеклог викенда били Урош Спајић, који је играо за Тулуз до 46. минута и зарадио жути картон на гостовању против Ајачија (2:2), док је његов клупски друг Павле Нинков у игру ушао у 83. минуту. У другом рангу такмичења некадашњи јуниор Звезде, Данијел Љубоја постигао је гол у петом минуту за Ланс у ремију против Клермона (1:1), док је некадашњи капитен црвено-белих Ненад “Пикси“ Ковачевић играо за Ним до 71. минута у поразу од Шаторуа (0:2).

Иван Тричковски је постигао водећи гол за Беверен у победи од 2:0 против Лирса, иако је у игру ушао са клупе у 57. минуту. Његов саиграч Абубакар Умару (што би Милан Живадиновић “Жива“ рекао “један Абубакар“)  на терену је провео свих 90 минута. Милан Вилотић (Јанг Бојс) је у поразу против Арауа (1:2) у швајцарском шампионату на терену провео свих 90 минута. Бруно Мезенга је био стрелац за Акхисар у поразу против Ризеа (2:3), док је Душко Тошић за Генчлербирлиги одиграо цео меч у победи против Ескишехира од 1:0 у Супер лиги Турске. Јагош Вуковић (Коња) је такође провео свих 90 минута у игри у ремију против Галатасараја (0:0), док је Славко Перовић у другој лиги Турске постигао погодак за Манису у ремију против Адане (2:2). Његови саиграчи Никола Микић и Горан Чаушић одиграли су целу утакмицу, а Микић је добио и жути картон. У Белорусији је Немања Николић ушао у игру за Динамо из Минска у 89. минуту у победи против Дњепра Могилева од 1:0 на гостовању. Hernan+Barcos+Gremio+v+Newell+Old+Boys+Copa+gZZcm-BgRedl

Ернан Баркос наставља да тресе мреже по Бразилу. Иако Серија А у земљи домаћина овогодишњег светског првенства још није почела, Бразилци играју своје локалне шампионате, тако да је некадашњи нападач црвено-белих затресао мрежу Интернасионала у поразу свог Гремија од 1:2 у лиги Гаучо 1. Аргентинац је тако постигао свој 13. гол у 12 утакмици у овом шампионату. Саша Стаменковић је стандардан на голу азербејџанског Нефчија и бранио је целу утакмицу у победи против Хазар Ланкарана од 1:0. Милош Трифуновић је био стрелац победоносног гола за казахстански Атирау против Иртиша (1:0), док је његов саиграч Марко Блажић играо до 70. минута. Александар Јевтић је одиграо цео меч за кинески Лиаонинг у поразу против Шандонга (0:1).

Некадашњи љубимац Звездине публике, Бранко Бошковић ушао је у игру за бечки Рапид у 87. минуту у победи од 2:0 против Штурма на домаћем терену. Голман Марко Дмитровић је чувао мрежу мађарског Ујпешта свих 90 минута у поразу против Халадаша (0:1). Никола Трајковић је ушао у игру за Ђер у 74. минуту и за то време стигао да добије жути картон. У далеком Јапану Милош Бајалица је одиграо свих 90 минута за друголигаша Кјото у ремију против Сапороа (1:1). Јован Маркоски је ушао са клупе за резерве у 85. минуту у екипи Ворскле у победи против Ховерле од 3:1 у шампионату Украјине. Милош Рељић је заиграо за чешки Знојмо од 46. минута у поразу против Спарте и зарадио жути картон. Најбољи странац у историји Црвене звезде (не рачунајући фудбалере из екс Југословенских република), Сегундо Кастиљо одиграо је цео меч за Ал Хилал из Саудијске Арабије у победи против Ал Сада од 5:0, док је некадашњи нападач Звезде, Андрија Калуђеровић на терену провео свих 90 минута у победи свог новог клуба АЕЛ-а са Кипра против Еремиса (4:0).

За крај смо оставили и учинак некадашњих играча Звезде у домаћем шампионату. Дарко Спалевић је постигао гол из пенала за крагујевачки Раднички у поразу од Доњег Срема (1:4). За Раднички је цео меч одиграо и Радован Кривокапић. Ненад Срећковић је играо до 70. минута, а Огњен Ожеговић до 77. за Рад у поразу од Слободе (0:1). Александар Тришовић је ушао са клупе у 69. минуту за Раднички из Ниша у поразу од Војводине (0:1), а Нино Пекарић је за Новосађане одиграо цео меч. У Чукаричком играју три доскорашња Звездина фудбалера. Филип Стојковић је одиграо свих 90 минута, Дени Павловић је играо до 76. минута, а Славољуб Срнић је за 90 минута на терену добио и жути картон у поразу у Јагодини (2:4). За Јагодину је стамени дефанзивац Данијел Михајловић одиграо читав меч и зарадио жути картон. Стеван Луковић је одиграо свих 90 минута за Напредак против Спартака (0:0), Весељко Тривуновић је на терену био до 85. минута у дресу Спартака, а заменио га је Андреј Мркела, некада најмлађи првотимац Звезде. За Вождовац је у поразу управо против Црвене звезде на Маракани играо Никола Караклајић, који је у игру ушао у 38. минуту.

Ово сасвим сигурно није целокупан преглед учинка некадашњих Звездиних фудбалера широм планете, јер је немогуће забележити све интернационалце по разним земљама, а и када би тако нешто урадили овај преглед не би дочекао светлост дана до нових окршаја у фудбалским лигама на свим континентима.

Повезане вести

1 comment

NCZ 86 апр 2, 2014 at 19:08

kad ce te da izbacite ucinak zvezdnih igraca na pozajmicama ? koliko sam primetio ovaj vikend niste nista izbacivali …..

Reply

Leave a Comment