Moja Crvena Zvezda
Европска такмичењаФудбал

Najava : Ventspils – Crvena zvezda

Grbovi klubova

Četvrtak, 14.jul – Nešto posle ponoći. Tri puta sam se istuširao, preznojavao na svakih 5 minuta. Svi bi pomislili da je od neverovatne vrućine – „to je normalno, ima 35 stepeni…“, ali nije samo to. Imam neki osećaj koji bocka, ne da mira, kao da je na dohvat ruke a u isto vreme i nevidljiv. – „Što li je bitan ovaj datum? premišljam se, možda sam nešto zaboravio? Šta li je sad…“. Pad Bastilje, početak Francuske revolucije? Istorija, ništa od toga. Niko mi se nije rodio tog datuma. Osećaj je i dalje tu, podseća me, leti oko mene. Nije kao kod Igoovog Žana Valžana ili Diminog Edmonda Dantesa. Njih proganja, meni prija. Nije neugodan, nego sušta suprotnost. Zaspao sam nekako, zajedno sa njim. Negde u ovom periodu svake godine svrati do mene. A ja volim kad navrati.

Petak, 15.jul – Rano sam se probudio. Jako sunce, neverovatna vrućina, sparina, žega, kojoj ni zajedničkim snagama klima, ventilator i promaja ne mogu ništa. Opet se preznojavam, ali opet nije od enormne vrućine. Osećaj je tu, ne ide nigde, kao da mi je na ramenu. Prespavao je, tik do mene na jastuku. Čim sam se probudio sa kafom, pored laptopa, i tv-a sam čekao. Kao da čekam Godoa. Ne volim da čekam, gužva mi ne prija. Čekao sam do 13.30, a a da me je neko pitao kako se zovem u tom trenutku, verovatno bih mu kao iz topa odgovorio neka od ovih imena- „ Stromgodset, Apoel Larnaka, TPS Turku,Ventspils, Vesterlo…“. Telefoni isključeni, na silentu, muk kao pred sudijin zvižduk za početak. Ovo i jeste bio početak, zato je osećaj bio tu. Grupa 1, treći izvučeni par – Shakthar Soligorsk ( Belarus) – Ventspils ( Latvia) / CRVENA ZVEZDA ( Serbia)! Leptirići u stomaku, jesam zaljubljen. Počelo je!

Ono što smo svi iščekivali, dogodilo se. Letonski Ventspils je prvi protivnik. Ne želim da pričam o žrebu, protivniku, to je vreme iza nas. Želim da pričam o pobedi. Adi, Vilotić… ništa ne sme da nam obuzme pažnju osim Letonaca. Iako volim Vilotu, i od njega sam najmanje nešto ovako očekivao, nećemo sada o njemu, idemo dalje. Svaku Robijevu odluku smatram ispravnom i stajem iza nje. Od 18. decembra 2010. godine on ima moju najveću moguću podršku. Što smo radili, radili smo. Sad je vreme da se pokažemo. Matura je prošla, pripreme za ispit, sad je na redu prijemni. Prijemni za Ligu Evrope.

Robert Prosinečki
Robert Prosinečki

Ovo nam je premijerni duel sa nekom ekipom iz Letonije. Ventspils će imati tu čast da otvori stranicu istorije naših duela sa letonskim klubovima. Zanimljivo je da smo u poslednja tri duela u Evropi igrali sa timovima sa istoka kontinenta. Ventspils je poslednjih godina najbolji tim Letonije. Osnovan je 1997. godine, fuzijom FK Vente i FK Nafte. Osvojili su 3 titule prvaka Letonije i 4 nacionalna kupa. Interesantno je da su od 2000. godine imali redom plasman u domaćem šampionatu – tri puta za redom drugi, tri puta za redom treći, tri puta za redom šampioni i za sada dva puta za redom drugi. U Evropi najveći uspeh je iz sezone 2009/10 kada su ispali od švajcarskog Ciriha u plej-of fazi za Ligu Šampiona i u grupnoj fazi Lige Evrope od Sportinga iz Lisabona, holanskog Herenvena i nemačke Herte. Ovog puta su naleteli na nas.

Moj odmor se završio kad su počele naše pripreme. Moje želje počinju od ove utakmice. Odnosno, gde god da krenete uvek sa sobom nosite nešto svoje. Osobine, karakteristike, to što ste Vi. Ja osim toga nosim uvek sa sobom i nju. To je moj život. Uvek sam sa njom. Kada sam na moru, na kafi, provodu, drugoj zemlji, kada spavam… gde god. Gde je ona, tu sam i ja i obrnuto. Za mene NE POSTOJE praznici, odmori, bolesti, neodložne obaveze… postoji ona. Kad me ne bude sa neba ću da je čuvam i „od tamo negde“ još jače da je volim, ako je moguće. Za neke je to ludost, bolest, van svake pameti. Za mene je to ljubav. Moja ljubav pre dolaska kući, ide u Letoniju. I ja ću biti sa njom. Daj da te pratim gde god da si krenula… Hajde do pobede sa nama TI.

Dobrodošli u novu sezonu, u novu priču večite priče najveće ljubavi, dragi prijatelji, braćo i sestre! Živeli!

 

Ventspils – Crvena zvezda, četvrtak 28. jul 2011 18:00h, kvalifikacije za Ligu Evrope 3. kolo, stadion : “ Olimpijski stadion”, Ventspils, Letonija.

Повезане вести

34 comments

Leave a Comment