Moja Crvena Zvezda
АнализеЕвропска такмичењаКошарка

Занимљива статистика: Црвена звезда у Еврокупу 2013/2014

Кажу да је статистика као бикини, али је увек популарна међу љубитељима кошарке, баш као и бикини. Након испадања из Евролиге, кошаркаши Црвене звезде одиграли су сасвим добро Еврокуп где су стигли до полуфинала, где их је зауставио Уникс. У наставку текста прочитајте најзанимљивија статистичка остварења у другом по јачини европском такмичењу.

85- тројки погодили су кошаркаши Црвене звезде у Еврокупу ове сезоне. За то им је било потребно 237 покушаја, проценутално просечних 35%. 182- слободна бацања погодили су црвено-бели из 257 покушаја. Још једно исподпросечно остварење за један тим на овом нивоу такмичење, само 70% тимске реализације. Ако узмемо чињеницу да екипа нема изразито лошег извођања пенала, овај податак делује лош слабије.

23 – фаула правили су изабраници Дејана Радоњића просечно по утакмици ове сезоне у Еврокупу, укупно 276.

86 – је просечан број индексних поена који су црвено-бели кошаркаши остваривали по утакмици.

32 – минута на паркету у просеку је проводио Демаркус Нелсон на утакмицама у Еврокупу, највише од свих кошаркаша Црвене звезде.

19 – тројки погодио је Чарлс Џенкинс, што га чини најбољим тројкашем у редовима Црвене звезде.

4- играча шутирали су тројке преко 40% успешности (Симоновић, Џенкинс, Раденовић, Лазић).

446 – скокова забележили су кошаркаши Црвене звезде ове сезоне у Еврокупу.

1 – утакмицу одиграо је Блејк Шилб за Црвену звезду у Еврокупу ове сезоне.

100 – поена постигао је Јака Блажич у Еврокупу ове године.

2 – шута за три поене комбиновано су упутили центри Црвене звезде Рашко Катић и Бобан Марјановић ка кошу ривала. Оба покушаја су била непрецизна.

0 – утакмица је Чарлс Џенкинс почео у стартној петорци у Еврокупу ове године. 55 – асистенција поделио је Демаркус Нелсон својим саиграчима, што га чини најбољим асистентом екипе.

12 – је број утакмица који је Нелсон почео као стартер, једини у екипи.

159 – поена постигао је Демаркус Нелсон у Еврокупу, највише у екипи.

56 – прекршаја изнудио је Рашко Катић, највише од свих кошаркаша Црвене звезде. Највише их је и направио, 46.

Када се погледа из ове перспективе, сезона у Еврокупу била је и више него успешна. Црвена звезда оправдала је да има један од најбољих домаћих терена у Европи, јер ако изузмемо небитан и можда чак и искалкулисан меч против Нижњег, из Београда се нико није вратио непореажен. Такође, на свим гостовањима пружен је жесток отопор и скинут је скалп Паниониосу, Билбау, а малом разликом поражени против Лијетувос Ритаса и Будивељника. Једино је Уникс успео значајно да надигра црвено-беле на свом терену. Тако близу, а тако далеко. Можда и најприкладнија реченица која би спојила Црвену звезду и Еврокуп ове сезоне. Треба бити поштен и рећи да је боља екипа отишла у финале, али и да их је наш тим прописно намучио. За изненађење је ипак требало нешто лудо.

Надамо се да се следеће године нећемо срести Еврокупе!

Повезане вести

Leave a Comment