Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноКошаркаРегионална лига

Ф4 АБА лиге: Тренутак истине (најава)

Након 26 одиграних кола и мале паузе време је за оно најбоље, Фајнал Фор! 
F4 2013-14 logo
Изузетна напетост, тензија, сузе, туга, срећа, радост, добро навијање и још много тога очекује нас од четвртка до недеље у „Комбанк Арени“ у Београду, где ће се за Евролигу и титулу у АБА лиги борити Црвена звезда Телеком и Партизан (Србија) и Цибона и Цедевита (Хрватска). Црвено-бели играће у четвртак против Цибоне, а дан касније Партизан ће играти против Цедевите. Обе утакмице се играју од 20 сати, као и недељно финале. 

Ф4 ће се ове године играти у Београду у Комбанк Арени, по други пут након 2009. године. Комбанк Арена је направљена 2004. године, а до данас је била домаћин многих великих кошаркашких утакмица. У Арени капацитета више од 20.000 места одиграно је финале Евробаскета 2005. године, Универзијада 2009. године, као и многе утакмице Евролиге, па и репрезентације Србије. Рекорд посећености постављен је на утакмици Црвена звезда – Будивељник у четвртфиналу Еврокупа, када је у дворани било 24.232 навијача. 

Црвена звезда Телеком

Црвено-бели кошаркаши одиграли су најбољу сезону у АБА лиги и заслужено су на врху. Чак 22 победе и само 4 пораза говоре за себе, а чињеница да су први донела је клубу могућност организације финалног турнира на свом терену. Црвена звезда је кроз историју можда и највећи губитник на финалним турнирима АБА лиге, јер је само прошле године успела да уђе у финале, а чак пет пута је губила у полуфиналима. Ипак, можда је сада прави тренутак за наплату дугова. 

Црвено-бели играју „мушки“ од почетка сезоне. Јако на граници фаула, у нападу доста разноврсно, много је играча од којих прети опасност и увек неко други искочи. Одбрана је на завидном нивоу, очигледно је да су Евролига и Еврокуп много помогли екипи Дејана Радоњића у том сегменту игре и да су научили и покупили доста тога. Домаће такмичење отворено је са четири победе, а једина брига за Црвену звезду у овом тренутку су повреде Ивана Раденовића и Рашка Катића. Прогнозе су да би Катић требао да се опорави до финалног турнира, док је за Раденовића ситуација баш неизвесна. 

У Црвеној звезди сви су спремни за финални турнир и први меч са Цибоном, а капитен Марко Симоновић истакао је:

Цибона је изузетно квалитетан противник, иако смо је у лигашком делу оба пута савладали. Други пут у последњем колу у Загребу, али чини ми се да су на тој утакмици Загрепчани скривали карте и доста експериментисали.

Играчи који су највећа опасност по противника су плејмејкери Демаркус Нелсон и Чарлс Џенкинс, затим Бобан Марјановић који у последње време игра у одличној форми, али из „сенке“ вребају и Тадија Драгићевић и Јака Блажич. 

Треба напоменути да Црвена звезда остварује и приход од овог турнира о чему је јуче говорио Небојша Човић:

Износ котизације за домаћина турнира је 125 хиљада евра. Ми остварујемо 95% посто прихода од продаје карата, такође имамо права на зараду од рекламног простора на лед-екранима поред терена, као и на рекламе на терену. Права на зараду од ТВ права и реклама на телевизији немамо, она иду АБА лиги. Наравно, ми плаћамо и коришћење Комбанк арене, што ће нас укупно изаћи око 50 хиљада евра. Ти трошкови покривају три утакмице и одређен број тренинга за сваку екипу. А уколико се нека екипа одлучи да у њој одради више тренинга, то ће плаћати сама. Надам се да ћемо затворити финансијску структуру, кад се турнир заврши јавно ћемо изнети биланс. Надам се да ћемо макар покрити трошкове, ако ништа друго.

Цедевита 

Регуларни део сезоне завршили су на другом месту са 19 победа и 7 пораза. У последње време Цедевита диже форму и игра доста боље, па су након пораза у Задра нанизали све победе у домаћој лиги. Сезона иза Цедевите може се означити као успешна. 

У Еврокупу стигли су на корак од осмине финала, где их је зауставио Лијетувос Ритас, а у АБА лиги освојили су одлично друго место, иако су на папиру имали доста јефтинији тим него у неким претходним сезонама. Одлични стручњак Јасмин Репеша афирмисао је младе играче попут Нуркића и Делаша, али је и направио одличан тим у коме се зна ко шта ради. Кроз домаће првенство значајно је подиграо форму Нолан Смит, сјајни амерички плејмејкер који је већи део сезоне у АБА лиги доминирао, као и Јусуф Нуркић који је наставио да игра изванредно. 

Колико озбиљно прилазе Ф4 говори и Нолан Смит:

Прошао сам већ различите ситуације на завршним турнирима сезоне и знам да се треба припазити да се фокусирамо само на једну ствар одједном. На Финал Фоуру ћемо мислити само о првом противнику у полуфиналу, јер пораз није у нашим плановима. Требамо се усредоточити на Партизан, играти чврсту кошарку 40 минута те покушати добити утакмицу.

Партизан 

Вишеструки шампион АБА лиге сезону пуну турбуленција завршио је на трећем месту са 18 победа и 8 пораза. Гледано са стране Партизан имао огромних проблема са повредема, али је и поред тога на многим утакмицама одиграо доста испод свог просека, па је на крају треће место јако добра позиција пред Ф4. 

У домаћој лиги Партизан је победио све четири утакмице до сада и наставио у добром ритму. Највећи добитак ове сезоне за црно-беле је пласман у Ф4 и огроман наредак Богдана Богдановића, који је постао лидер екипе. Такође, као позитивна ствар ту је и повратак Дависа Бертанса, као и све бољи Саша Павловић који хвата ритам после вишемесечне паузе. Капитен Жо Ловерњ показао је квалитет и вероватно ћемо га од лета гледати поново у неком јаком тиму у Европи. Оно што је лоше је одлазак Таренса Кинсија, али и јако лоша сезона за сва три висока играча Партизана Милутинова, Гагића и Муслија. 

Проблем Партизана генерално целе сезоне је јако мали број поена који долази са клупе. Углавном се све своди на прву петорку и то шта они ураде, што је добро у систему Ф4 где се игра једна утакмица, па нешто мања ротација и повећана минутажа неких играча не би требало да представљају проблем. 

О полуфиналу говорио је Давис Бертанс, сјајни летонски шутер:

Нема сумње да ће прави приступ имати обе екипе, али је питање ко може дуже да држи ниво борбености на максимуму. Не може да се прича о жељи, зато што сви који су дошли до фајнал-фора силно хоће до трофеја. Али, ко је спремнији за праву физичку утакмицу?

Цибона 

Једна од најчуднијих сезона у историји клуба, сигурно. Посрнули великан из Загреба целе сезоне имао је проблема са финансијама и одласцима играча, али су сезону завршили на 4. месту са 17 победа и 9 пораза. Невероватан успех!

Цибона је сезону почела са великим амбицијама, са циљем да се домогне Ф4. У ту сврху задржали су Д.Ј Строуберија и Џерела Блесингејма, али се и појачали Дарком Планинићем и Метом Џенингом пре свих. Ипак, велики проблеми са финансијама отерали су велики број играча из Цибоне, да би се на крају све свело на прву петорку и Ивана Сиришчевића који је стигао из Сплита у сред сезоне. 

Цибона је ипак успела све да преброди и предвођена Славеном Римцем са клупе наниже неколико великих победа и дође до финалног турнира. Дарио Шарић одиграо је невероватну сезону у којој је изабран из МВП-а и сигурно ће бити екстра мотивисан за овај Ф4, јер му од овога можда и зависи даљи ток каријере. Џерел Блесингејм представља мотор екипе, разиграва своје саиграче, храни их феноменалним пасовима, које једва чекају Марин Розић и Иван Сиришчевић који шутирају тројке најбоље у својој каријери. Ту је и центар Дарко Планинић који се полако враћа у кошаркашки живот и када има свој дан може заиста много. Клупа готово и да не игра, осим Јагодића-Куриџе који као лажна петица може да поремети многе екипе својим уласком са клупе. 

Капитен Цибоне, Марин Розић, уверен је у пласман у финале:

Уверен сам да можемо, иако је Црвена звезда фаворит у овом сусрету. Уосталом, добила нас је два пута ове сезоне.

Прво полуфинале: Црвена звезда – Цибона (четвртак, 20 сати)

У овом полуфиналу може много тога да одлучи. Црвена звезда је велики фаворит, али ако буде одиграла на највишем нивоу Цибона се неће много питати. Ипак, ако Цибона успе да неутралише колико-толико унутрашњу игру Црвене звезде и проценте шута спусти испод просека онда може тражити своју шансу. 

Доста ће зависити и од тога какав дан буду имали Блесингејм и Шарић, јер Цибона и нема праву замену за њих. Такође, Сиришчевић је ове сезоне показао да има утакмица у којима може шутирати до сутра без поготка. 

Са друге стране, Црвена звезда мора наћи кључ за затварање спољних играча Цибоне, а вероватно највећи терет биће на Нелсону који ће морати контролисати Блесингејма. Видећемо и како ће Драгићевић бранити Шарића, ако не буде могао да игра Раденовић који је знатно бољи дефанзивац. Можда кец из рукава буде Лука Митровић, који је ове сезоне успео да одигра неке одличне утакмице против Ноћионија, Брауна и осталих. 

Видећемо и какав ће шутерски дан имати црвено-бели, јер ове сезоне шутирају од сјаја до очаја, почев од слободних бацања па до шута за три поена. 

За све љубитеље кошарке цео догађај преносиће Арена Спорт у Србији, Босни и Херцеговини и Хрватској, Шпорт ТВ у Словенији, ОТЕ у Грчкој и Долче у Румунији. 

А ја желим само једно, да Звезда буде шампион!

Повезане вести

19 comments

Blejk апр 24, 2014 at 19:36

Da mi je neko, na početku sezone ili pre mesec dana, ma bilo kada, ponudio opkladu da Zvezdu u polufinalu ABA lige u Areni neće gledati više od deset hiljada ljudi, oberučke bih prihvatio. I izgubio.

Reply
Marko апр 24, 2014 at 15:01

Srecno momci! Da li neko zna kakvo je stanje sa kartama i koliko ih je prodano? Nemojte sa se brukamo

Reply
Iznogud апр 24, 2014 at 14:39

U poslednje vreme citam kako pojedinci hoce da zabrane dolazak devojkama na sever. I stoji da mnogima od njih nije mesto tamo, ali isto tako mnogo od njih su veci navijaci i od samih vodja, jer bice ih i veceras u Areni i tamo ce ostaviti svoje grlo, a svaki Delija ili Zvezdas koji glumi ljubav i tera pojedince sa Severa, a bojkotuje ABA ligu je jedan obicni pacenik, koji navija jer mu je to kul, da bude deo Zvezde, a ne iz ljubavi prema klubu. Svako ko ima takav stav je jedno obicno gov.no. Veceras ko god moze neka dodje u dvoranu i neka ostavi glas u njoj, a vodje i istomisljenici mogu na izlazu iz dvorane da im poduvaju.

Reply
Andrej апр 24, 2014 at 14:58

Bravo za komentar! Vidimo se u Areni večeras!

Reply
Andrej апр 24, 2014 at 14:15

Bilo bi lepo da oni koji će večeras bojkotovati dolazak u Arenu i u slučaju plasmana u Evroligu bojkotuju i to takmičenje jer će jedino na taj način pokazati svoju principijelnost i karakter!

Reply
Darko апр 24, 2014 at 19:37

Tako je, bravo! Ko večeras bojkotuje, može slobodno i nadalje!

Reply
Milo апр 24, 2014 at 13:43

Hoce biti negdje prenos sem na Areni?

Reply
ZVEZDA JE ZIVOT апр 24, 2014 at 12:06

A delije nece dolaziti ?

Reply
GOran137 апр 23, 2014 at 18:33

Kosarkasice razbijaju Partizan u gostima u revansu plej ofa, ajmo jos 1 pobeda vise u derbijima I novo finale trenutno je 27:42 16ti minut prvog poluvremena 🙂

Reply
Danilo Zvezdaš апр 23, 2014 at 16:58

Neću ništa da kažem da nebih stvarao ekipi pritisak… Zvezda zna dobro šta joj valja raditi. Dovoljno je reći da smo zrela i ozbiljna ekipa koja je dobijala koga je htela… puni smo samopouzdanja… SREĆNO ZVEZDO!

Reply
milenko апр 23, 2014 at 15:49

Bice nas 5000 SRAMOTA ovi momci to nisu zasluzili. NAPRED ZVEZDO

Reply
Lazaris апр 23, 2014 at 13:46

Mislim da nećemo napuniti arenu.

Reply
ds апр 23, 2014 at 17:20

Nazalost ne,postali smo kao grobari ja ne znam sta se desava ali kada je presjek napravljen prodano je jedva 1000 karata za polufinale,a u finalu ce grobara biti troduplo vise ko bi rekao da cemo ikada postati ovakva grupa i navijaci i nemamo razloga da se grobarima smijemo kad smo ist kao oni

Reply
Markoni апр 23, 2014 at 23:55

Ne znam zašto bi grobari gledali finale Zvezda-Cedevita…

Reply
Wild Wild апр 24, 2014 at 01:49

Napuniti? Kako prodaja ide, ja bih bio zadovoljan sa pola Arene… Sram nas bilo.

Reply
RS апр 23, 2014 at 13:32

E sad cemo da vidimo Radonjica! Po meni on i dalje nije trener za Zvezdu, jer covjek nema gotovo nikakve igre u napadu i sve se svodi na neku igru u odbrani (iako nas je Makabi, pa i Niznji unistio) i jos smo u prva 2-3 kola Evrolige imali najgoru odbranu…Prosle godine je on, a ne Vukoicic, za kog sam siguran da bi postigao vise od Rodonje da nije smijenjen pred F4, izgubio ABA ligu, ali to je vec greska Covica sto nije sacekao kraj sezone, bar u ABA ligi…Radonjic je izgubio i titulu u Srbiji, cak je zavrsio i iza Partizana pa nismo imali prednost „domaceg“ terena, jesu sudije malo vukle u Partizanovu korist, ali opet mogao vise…U Evroligi je ispao u grupnoj fazi, doduse nesrecno, ali nije dobio nijedan egal mec, a mogao je 3-4…Osvojio je kup Srbije, ali na jedvite jade, dobio Megu 1 razlike u Pioniru, pred nasim navijacima, i to branio zadnji napad. Jedino mu skidam kapu za 1/2 finale Evrokupa, ali svakako smo bili favoriti protiv Ritasa i Budiveljnika, pa bi sve osim prolaza tih timova bio neuspjeh. I onda to 1/2 finale koje ranio nisam htio da komentarisem, i forsiranje povrijedjenog Katica, koje je pravo gresku za greskom u 3/4, i tek nakon niza gresaka ga Radonjic vadi, a odlicni Bobi Marjanovic, koji je vec na pocetku utakmice od nasa 23 poena ubadio 10, i to je jedini period u kom smo vodili, citavu ili gotovo citavu 3/4 gdje smo i izgubili finale, presjedio na klupi, i tu smo pukli 10 razlike, sto na kraju, naravno, nismo mogli da stignemo, jer smo imali +11 a za samo tih 10 minuta prosuli svu prednost…Zizis da nam ubaci 26 poena u drugom poluvremenu?! To se ne bi smjelo desiti treneru koji forsira odbranu…I sve osim osvajanja ABA lige ce ponovo biti neupsjeh, ali nadam se bar ulasku u finale sto ce biti dovoljno za Evroligu…

Reply
Кок звани Вокс апр 23, 2014 at 13:24

“Znas kako se postaje sampion? Izađes na teren kada je najteze i pobedis!“
HRABRO MOMCI! 🙂

Reply
pera апр 24, 2014 at 19:38

Tako je brate ajmo mi sad u halu a to da ćemo pobediti Cibonu ne sme da se postavlja kao pitanje. Ko sumnja neka ide curici pod suknju. Ajmo Zvezda da razbijemo ove Cibose pa odmorimo pa Cedevita.

Reply
Звезда шампион! апр 23, 2014 at 13:18

Ајмо момци сад или никад ❗ ❗ ❗

Reply

Leave a Comment