Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћи шампионатНајновијеФудбал

Најава 146. вечитог дербија: Храбро, Звездо – за победу, за титулу!

Београд, поред свих својих врлина и мана, има једну ствар са којом може да се дичи и у позитивном и у негативном смислу. Једна ствар која га издваја од осталих градова у Европи и свету. А фудбал је одавно прерастао споредну ствар и заузео много битније место у животима, пре свих, навијача Црвене звезде. 26.коло Јелен Супер лига,146. „Вечити дерби“!

А некада је било овако – прва утакмица је сама по себи историјска. Међутим, утакмица Црвене звезде и Партизана одиграна 5. јануара 1947. године заслужила би да буде запамћена и да није била први првенствени „Вечити дерби“. Та драма по сибирској зими је била почетак. Снег је падао непрестано, немилосрдно је дувала кошава, а жива у термометру се спустила на невероватних минус 19. Упркос свему томе, око 4.000 навијача кренуло је ка стадиону у Хумској, који се тада звао „Централни дом Југословенске Армије“. Први дуел „Вечитих ривала“ нису желели да пропусте чак ни „ако падају секире“. Тај први дерби је био толико драматичан да је свима, играчима на терену и инавијачима на трибинама, било јасно да се на залеђеном терену рађа једна од највећих светских фудбалских светковина. 1:0, 2:1, па 15 минута пре краја 4:1 и на крају 4:3! За сва времена је остало уписано да је у првом дербију славила Црвена звезда! И не само то. Први хеттрик, први аутогол, затим одмах и други, први црвени картон. Али, родило се највеће ривалство. Ривалство које раздваја очеве и синове, рођену браћу, најбоље пријатеље, блиске рођаке. Родила се авангарда која је жарила и палила Европом, бацала под ноге највеће, оне који потичу одакле је ова игра настајала. Играла се та црвено-бела именица са свима, са великанима и почетницима, писала историју, освајала срца. И родио се супротни табор, са жељом да да буде бољи од противника. На једној страни седели су навијачи Партизана. Официри са револверима, партијци, „кожни капутићи“, ошишани костоломци, сви са партијским задатком да навијају за тим ЈНА, Партизан. На супротној страни скупила се београдска мангупарија. Шмекери, сви они који су се кешали на трамвај, стајали на ћошку и пљували у даљ или држали цигарету шмекерски, палцем и кажипрстом. И уопште сви они који су у тим стриктним временима имали духа и смелости да терају контру, парирају наредбама и праве циркус. И замислите какву је атмосферу направила та београдска мангупарија када је постигла да изнервирани официри, партијци и „кожни капутићи“ негде пред крај првог полувремена скоће и бесно почну да скандирају „Цигани! Цигани! Цигани!“! Чак је и један од великих навијача црно-белих, сам Јосип Броз Тито, видно испровоциран од Звездиних навијача, напустио трибину и заклео да никада више неће крочити на фудбалску утакмицу. То су пожелели многи од њих у годинама које су долазиле. Од тога смо ми живели, а данас то неки пљују и руше.

                    ЦЗ  Н   П

„Маракана“ :      72  37 20 15       118:80

 „ЈНА„ :                 73   23 23 27         94:97

     Укупно :             145   60 43 42      212:177

Први „Вечити дерби“ одигран је 5.јануара 1947.године, у условима који би данас узроковали ванредно стање у земљи, на стадиону „ЈНА“, тада „ЦДЈА“.Црвена зведа је славила са 4:3, захваљујући хеттрику Јована Језеркића и голу Предрага Ђајића. За ривале стрелци су били Стјепан Бобек, аутоголови Кашанина и Предрага Ђајића.

Београд. Недеља, 5.јануар 1947. Стадион: „Централни дом Југословенске Армије“. Судија: Др Лалић (Београд). Гледалаца: 4.000. Стрелци: 1:0 Језеркић (12.минут), 2:0 Језеркић (25.минут), 3:0 Језеркић (54.минут), 3:1 Ђајић аутогол (72.минут), 4:1 Ђајић (77.минут), 4:2 Кашанин аутогол (83.минут), 4:3 Бобек (85.минут).

Црвена звезда Ловрић, Станковић, Петровић, Ђајић, Кашанин, Спајић, Томашевић, Митић, Језеркић, Аранђеловић, Шећеров. Тренер Глишовић. Партизан Глазер, Брозовић, Попеску, Чајковски, Ђурђевић, Симоновски, Михаиловић, Палфи, Бобек, Рупник, Шереш. Тренер Шпиц.

Јован Језеркић је уписан златним словима у историји српског фудбала и „Вечитог дербија“ као први стрелац и први стрелац хеттрика. Први гол је постигнут у 12.минуту, главом. Први црвени картон добио је Љубомир Спајић. „Вечити ривали“ су први пут победили већ у следећем дербију, 1:0, аутоголом легендарног Бранка Станковића.

У последњем сусрету на „ЈНА“, 18.маја 2013.године, Милош Јојић је донео шесту титулу у низу „Вечитом ривалу“ голом из слободног ударца у 90.минуту и ушао у историју. Такође, Црвена звезда је славила у последња три дуела на „Маракани“, а време је да после 2007. године и 2014. победом на стадиону комшија славимо титулу.

Језеркић писао историју, Касалица талија

Занимљивости око „Вечитог дербија“ има да је и библиотека мала, али издвајамо делић. Први „вечити дерби“ под рефлекторима био јубиларни 50., одигран је 7.маја 1972. године, а први дерби који је био уживо преношен на тв био је 37 „Вечити дерби“ одигран 5.децембра 1965.године.

Најпосећенији дерби био је 59 у шампионату, 7.новембра 1976.године. На „Маракани“ је било рекордних 100.000 гледалаца!, од којих 90.142 са плаћеним картама. Црвена звезда је славила голом Зорана Филиповића. Дерби са најмање гледалаца био у полуфиналу Купа СЦГ, одигран 11.маја 2005.године, са само 8.000 гледалаца.

Први дерби без голова је 29. „Вечити дерби“, 1.октобар 1961. Владимир Дишљенковић је бранио на пет дербија и сачувао је нетакнуту мрежу. Живорад Јевтић је одиграо десет дербија у дресу Црвене звезде и ниједном није поражен. Игор Бурзановић је био стрелац на свом дебију у дербијима. На 5 утакмица, постигао је 4 гола. Зоран Филиповић није изгубио ниједан „Вечити дерби“ на клупи Црвене звезде, на четири меча.

Најефикаснији стрелац „Вечитих дербија“ је недостижни Марко Валок са 18 постигнутих голова. Бора Костић је био стрелац 13 голова, Драган Џајић и Милан Галић су постигли по 9 голова, Коста Томашевић 8, а Зоран Филиповић 7 голова.

У данашњим тимовима предњаче капитени Ненад Милијаш и Саша Илић. Ненад Милијаш је стрелац 4 гола, пети регуларан му је поништен, као и Саша Илић, 4 гола. У Црвеној звезди после Милијаша истикао се Филип Касалица са 2 гола, Дарко Лазовић и Лука Милуновић су постигли по један. Када је Филип Касалица стрелац на „Маракани“ за Црвену звезду, Црвена звезда побеђује, а када је Филип Касалица у стартној постави, Црвена звезда је изгубила само један дерби – прошли на ЈНА у 90.минуту, а он уздрмао пречку.

Највише утакмица је одиграо Момчило Вукотић, 25. Бора Костић 23, а Драган Џајић 21 утакмицу.

Бела Палфи, Божидар Дреновац, Миливоје Ђурђевић, Миомир Петровић, Бранко Зебец, Јован Језеркић, Антон Рудински, Василије Шијаковић, Велибор Васовић, Радивоје Огњановић, Звездан Чебинац, Милан Бабић, Дејан Јоксимовић, Ранко Борозан, Далибор Шкорић, Горан Милојевић, Милко Ђуровски, Клео, владимир стојковић су носили дресове оба клуба.

Јован Језеркић је веома битна карика историје „Вечитог дербија“. Осим што је први стрелац у историји, први стрелац хеттрика, облачио је дрес оба клуба и бранио боје оба клуба и погађао за оба клуба у „вечитим дербијима“ Укупно је одиграо 8 дербија и био стрелац 5 пута. За црвену звезду је одиграо шест дербија и погађао три пута, за комшије два дербија и погодио два пута. Што се првенства тиче, одиграо је шест дербија и погађао четири пута. За Црвену звезду пет пута и три пута у мету, за комшије један од један.

Спремни за победу и титулу!

У црвено-белом табору, осим Абиоле Дауде, сви играчи су спремни за дерби. Дауда је недеовољно опорављен после повреде у Суботици, а једина дужа повреда је Новак Мартиновић.

Што се тиче жутих картона, Касалица је одрадио суспензију против Радничког, а Мијаиловић и Петковић су због парних картона паузирали на истом мечу. Драган Мрђа и Горан Гогић једини имају по три жута картона и опасност од паузирања наредну утакмицу, у случају, добијања још једне опомене.

Карте су у продаји од уторка по  цени од 800 динара за северну и јужну трибину, 1500/2000 динара за источну и западну трибину.

Црвена звезда је освојила 25 шампионских титула, колико има и „Вечити ривал“. Црвена звезда у витринама има 24 национална Купа, „вечити ривал“ дупло мање – 12. За Црвену звезду навија 49.7% популације, за „Вечитог ривала“ 30.5%. Црвена звезда има укупно 33 победе више, 18 у првенству. Ово је укупно 234. „Вечити дерби“, 146 у шампионату. Сада видите шта победа значи.

146. „Вечити дерби“

26. коло, 2013/2014,

Субота, 26.април 2014, 19:00

Стадион : „ЈНА“, Београд

ПартизанЦрвена звезда

Повезане вести

6 comments

vladica апр 26, 2014 at 18:29

molim vas jel ima negde prenos osim na areni? rts,prva?

Reply
stefan апр 26, 2014 at 17:00

i neka veceras svako zna da je zvezdina pobeda,novi sampion i titula……..
momci oderite ih.samo hrabro i jako

Reply
mariachi апр 26, 2014 at 16:23

Indija Pakistan!!!

Reply
ФиЛоМаН апр 26, 2014 at 14:42

Ајмо момци само храбро до победе!

Reply
CzvBoys апр 26, 2014 at 14:19

Mirno,stalozeno… sa verom u Boga!

Reply
Stefan апр 26, 2014 at 13:32

Samo bez defanzive! Oni su kesa, nagazite ih, i ponizite ih!

Reply

Leave a Comment