Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноДомаћи шампионатФудбал

Анализа утакмице и играча против Слободе: Капитен предводи шампионе!

Slavlje Pečnika! Foto Bane T. Stojanović

Slavlje Pečnika! Foto Bane T. StojanovićСлобода – Црвена звезда 0:2 (0:2)

Градски стадион Ужице. 
Гледалаца: 7.000 
Судија: Данило Грујућ (Ниш). 
Стрелци: Милијаш у 4. минуту (0:1), Печник у 39. минуту (0:2). 
Жути картони: Ловрић, Жеравица, Петши, Терзић (Слобода), Ковачевић, Гогић (Црвена звезда).

СЛОБОДА: Ранковић, Терзић, Раковић, Ловрић, Гојковић, Кнежевић, Пеши (77. Јовановић), Максимовић, Жеравица, Окуно, Галвао.



ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Бајковић, Мијаиловић, Келхар, Павићевић, Печник, Ковачевић, Милијаш, Нинковић (75. Савићевић), Лазовић (89. Петковић), Касалица (62. Гогић), Мрђа.

Црвена звезда је головима Милијаша у 4. и Печника у 39. минуту савлада Слободу резултатом 2:0 и ставила једну руку на шампионски пехар.

Звезда је са овом победом само један корак од заслужене титуле након победе на једном од најтежих гостовања овог пролећа.

Утакмица је почела баш како су желели играчи у црвено – белим дресовима, голом у 4. минуту. Након прекршаја над Мрђом, Милијаш је са 17 метара мајсторским ударцем, покрај лоше постављеног живог зида, савладао голмана Ранковића за експлозију на трибинама и вођство Црвене звезде. 

Након раног вођства црвено – белих, Слобода је одлучила да игра фудбал и прву праву шасну створила преко Тијага. Нападач домаћих се одлично ослободио Мијаиловића у шеснаестерцу Звезде, али је хтео превише па је Звездина одбрана избацила лопту у корнер. 

Звезда је покушала успорити ритам након раног гола и срећом да је на другој страни стајала Слобода, а не неки опаснији противник иначе би таква игра врло брзо била кажњена. Тијаго је још у два наврата усамљен у нападу покушао припретити, али безуспешно. 

Када су видели да је „враг однео шалу“ и да се домаћин неће предати без борбе, Црвена звезда убацује у брзину више и прети преко Касалице и Мрђе, да би из нове инцијативе дошла до другог гола у мрежи Ранковића. Печник је повукао један напад, ушао у средину и са 25 метара левом ногом погодио доњи леви угао гола Слободе, за великих Слобода – Црвена звезда 0:2 у 39. минуту утакмице. 

Након постигнутог поготка играчи Звезде раде исту грешку, спуштају ритам утакмице и Слобода поново прети преко свог најбољег играча Тијага. Таква игра се могла осветити црвено – белима већ у 45. минуту када је Окуно са пет метара усамљен промашио празан гол Бајковића, пославши лопту небу под облаке за уздахе и олакшање изабраника Славише Стојановића

Почетком другог полувремена Слобода је могла бити „нокаутирана“ да су ударци Милијаша и Печника завршили иза леђа Ранковића, али су црвено – црни издржали почетни притисак и одлучили отежати максимално посао противнику. 

Славиша Стојановић се одлучује на „затварање“ утакмице и уместо Касалице у игру уводи Гогића. Темпо игра је знатно опао, Звезда се одлучила на држање лопте, док са друге стране Слобода није имала снаге ни знања да озбиљније запрети Бајковићу. 

На крају Црвена звезда долази лакше од очекиваног до победе и важна три бода, у игри где је само резултат оно што је било добро.

Црвена звезда одиграла је чврсто и одлично отворила утакмицу, постигла на време поготке и одлучила се чувати резултат без претераног ризика.

Прво полувреме, осим два пада после постигнутих голова било је доста добро. Играчи су деловали компактно, као добро уигран тим са одлично постављеном тактиком и одрађеним појединачним задацима, док у другом полувремену све било подређено резултату и праве игре није било.

Линије тиме су изгледале повезено, играчи су се одлично кретали и одрадили су све задатке које је од њих захтевао Славиша Стојановић. Многи навијачи ће бити незадовољни због игре у другом полувремену, поготово у моментима када су контра напади заустављани и враћане лопте у задњу линију, али пошто је све било подређено резултату сви ће заборавити лошу игру и грешке које су направљење.

Задња линија одрадила је солидан посао, добро су се кретали, затварали простор и добили скоро све дуеле са нападачима Слободе. Једину главобољу задавао им је Тијаго, играч који само игром прилика није завршио у неком већем клубу јер је очито да је давних дана „прерастао“ Слободу. 

Келхар и Павићевић су одиграли стандардно добро, без већих грешака и да није било лошег постављање читаве задње линије код шансе Слободе у 45. минуту заслужили би врло добро оцену. Печник и Мијаиловић подредили су се тиму, без честих убацивања на противничку половину и са добро одрађеним дефанзивним задацима.

Средину терена предводио је феноменални Ненад Милијаш који је затварао простор, одузимао лопте, креирао нападе и био најбољи појединац меча. Уз њега одличну утакмицу одиграо је Ковачевић, док је изостала права подршка од стране Нинковића и Лазовића.

Напад се добро кретао, отварао средину и вршио притисак на задњу линију гостију, тако да су често дефанзивци Слободе решавали се лопте испуцавањем.

Црвена звезда играла је, рекло би се, колико је било потребно да оствари важну победу. Још увек недостаје самопуздање читавог тима да оствари надмоћну победу, како у головима тако и у игри читавих 90. минута. Али све ће се то врло брзо заборавити након једне од најважнијих победа овог пролећа. 

Појединачан учинак играча и тренера:

Бајковић: За разлику од неких претходних утакмица, од првог до задњег минута био је „командант“ одбране и донео је сигурност задњој линији. Био је на висини задатка и вероватно одиграо најбољу утакмицу овог пролећа. Смирен, господар петерца и прва линија одбране био је Бобан Бајковић који је донео преко потребну сигурност читавом тиму.

Печник: Потпуно се подредио тиму, искористио своју фудбалску интелигенцију да се прилагоди и позицији десног бека и на крају успео да буде стрелац другог гола који је скинуо „тешко бреме“ са свих играча у наставку утакмице. Одиграо је утакмицу у свим сегментима игре на високом нивоу. 

Павићевић: Играо је једноставно, сигурно и борбено. Искуство које поседује је баш оно што је било потребно Црвеној звезди у оваквим одлучујућим утакмицама. Тактички школски одиграна утакмица, уз одлично кретање и мирноћу свих 90. минута. 

Келхар: Имао је пар грешака у игри „један на један“ са Тијагом и пар лоших постављања, али искуство и борбеност красе овог играча који психолошки није пао после грешака које је направио. 

Мијаиловић: Коначно је своју игру подредио тиму, али био и најслабија карика у задњој линији. Једине две шансе Слобода је створила искључиво после његовог лошег постављања. Прву шансу која је Слобода створила преко Мијаиловића, спасио је Милош Нинковић, док код друге није једни кривац јер је после шансе Окуна „заспао“ читав везни ред.

Ковачевић: Врхунска партија Александра Ковачевића. Одлично кретање, читање игре и тактичко постављање овог играча онемогућило је играче Слободе да организију нападе и успео је уз Ненада Милијаша затворити средину терена. Ово је игра на нивоу више од задње две утакмице, где је био један од најгорих појединаца на терену.

Милијаш: Ненад Милијаш одлучио је под сваку цену да се титула врати тамо где припада и у складу с тим пружа врхунске партије. Игре које тренутно пружа капитен Црвене звезде су за чисту десетку. Са оваквим партијама, одлучујућим погоцима и као прави лидер на терену тренутно је далеко најзаслужнији и најбољи играч Црвене звезде. Кретање, смиривање игре, миран пас, голови, асистенције, жеља, воља, борбеност…Све што приказује у другом делу сезоне, као да се не ради о истом играчу који је играо у црвено – белом дресу прошле јесени. Ово је Ненад Милијаш човек који заслужује епитет легенде Црвене звезде! Свака част мајсторе!

Лазовић: Далеко од својих најбољих издања. У игри где Звезде игра чврсто и на резултат тешко се сналази и не успева доћи до изражаја. Није успео да се наметне ни у фази одбране ни напада. Једна од његових лошијих партија, али очекујемо да управо у следећој утакмици надокнади све што нисмо видели у овој утакмици од Звездиног „бисера“.

Нинковић: Очито да је пао психилошки и да му је самопуздање врло ниско, али и такав Милош Нинковић пуно значи Црвеној звезди. Подредио се тиму, играо одбрану, покушавао и трудио се, али није се као много пута до сада успео да се истакне неким потезом. Мада тешко ми је да се не отмем дојму да је Нинковић жртвован у везној линији и да не игра на својој правој позицији организатора игре. Више „глуми“ лево крило него везног играча и то је сигурно један од разлога што не видимо креативност коју желимо од њега. После две тешке победе и скидања великог притиска са леђа после дербија, очекујем да буде онај „стари“ у утакмици сезоне против ОФК-а Београда. 

Мрђа: Има све одлике врхунског нападача, одличну кретњу, брзину и експлозивност. Опет је један од најзаслужнијих за први гол који је постигнут. Имао је пар одличних продора, вршио притисак на задњу линију домаћих, припретио пар пута и једино је недостајало да буде стрелац да још једном заслужи највећу оцену.

Касалица: Доста добра утакмица Филипа Касалице који се наметнуо својом борбеношћу и жељом. Успео је да уз Мрђу изврши притисак на стопере Слободе, отежа им изношење лопте, отварао је простор и био врло користан за тим. 

Још су играли:

Од 62. минута уместа Касалице, Гогић: Након уласка у игру затворио је додатно средину, али имао и пар већих грешака у предаји лопти и лошем постављану. На крају одрадио је за што је уведен у игру и сигурно је задовољио тренера Стојановића.

Од 75. минута уместо Нинковића, Савићевић: Коначно је показао праву жељу и вољу на терену са којим је дошао и његов таленат до изражаја. У пар наврата показао да је играч који може с лакоћом створити вишак и проиграти саиграче. То је сигурно смер у којем желимо да се развија Вукан Савићевић. Имао је једну грешку коју си он не сме дозволити, без обзира на жеље тренера, а то је да стане на лопту у контра нападу и покуша ју вратити стоперима. Управо после његове грешке Слобода је најозбиљније припретила преко Тијага у другом полувремену. Све остало је за похвалу. 

Од 89. минута уместо Лазовића, Петковић: Замена за уштеду времена. Без праве минутаже Петковић је остао неоцењен.

Тренер Славиша Стојановић: Утакмицу је припремио одлично и психолошки добро припремио екипу. Самим тиме Црвена звезда је имала одлично отварање и дошла до велике и показало се недостижне предности.

Проблем Стојановића је што са својим одлукама, изменама и задацима сам увуче нервозу у играче и Црвена звезда у једном тренутку престане играти фудбал. Недостаје му више храбрости, више вере у играче и игру коју форсира. Тешко је упутити праве критике на рачун тренера Црвене звезде јер је све подредио резултату који је у овом тренутку најважнији и због тога није потребно „умирање у лепоти“, већ су битне победе и због којих му треба честитати.

Црвена звезда је остварила једну од најважнијих и психолошки сигурно једну од најтежих победа овог пролећа и сада је само једна победа остала на корак од зацртаног циља, а то је подизање шампионског пехара.

Прва меч лопта је у четвртак на Маракани, где би се требала ставити тачка на „и“ на ово првенство. Црвена звезда има све у својим рукама и једини тим који читаво првенство игра са 12 играча. Због тога порука коју су упутили играчи након меча са Слободом требамо сви прихватити и зато у четвртак:

„СВИ НА МАРАКАНУ!!!“

Svi na Marakanu!!!
Svi na Marakanu!!!

Повезане вести

25 comments

Dejan CZ мај 12, 2014 at 22:32

Citam sada analizu i ne verujem sta ovaj milojko pise. Nekada davno sam rekao da ga treba banovati je je sa suprotne strane brda. Vredjati sada Milijasa i kada je najbolji igrac jesenjeg dela moze samo neko ko ne voli Zvezdu ili ko je u potpunosti pukao. Uostalom uvek sam bio protiv uvreda pogotovo na racun igraca koji su ostavili dubok trag u klubu, kojima Zvezda nije bila samo skretnica i usputna stanica, a Miki je dao preko 60 golova sto stvarno nije malo.

Reply
Milojko Pantić мај 12, 2014 at 14:53

Драган,

Za Džaju ne. Gde je on fudbalski od jednog Šekija ili Rajka Mitića. Ne može u istu rečenicu sa njima. Niti je najbolji funkcioner. Ako misliš na generaciju iz Barija šta misliš da ih je on sam slagao? Da Cvetkovića je bio marioneta? Ili Šeki i Ljupko kao treneri. Bio je funkcioner Zvezde kada je bio predsjednik i šta je napravio. Pokrao pare i gurnuo nas u ambis!

Reply
Milojko Pantić мај 12, 2014 at 14:52

Za Mitl.ijaša se slažem.

Za Džaju ne. Gde je on fudbalski od jednog Šekija ili Rajka Mitića. Ne može u istu rečenicu sa njima. Niti je najbolji funkcioner. Ako misliš na generaciju iz Barija šta misliš da ih je on sam slagao? Da Cvetkovića je bio marioneta? Ili Šeki i Ljupko kao treneri. Bio je funkcioner Zvezde kada je bio predsjednik i šta je napravio. Pokrao pare i gurnuo nas u ambis!

Reply
Djole-Jagodina мај 12, 2014 at 13:53

Koliko sam kritikovao Milijasa u jesenjem delu pocinjem da se osecam odgovornim za vrlo dobre igre u prolecnom delu ali sacekacu cetvrtak na Marakani da kazem konacan sud.Nebih da pre toga cestitam jer smo i suvise dugo postili.SVI NA MARAKANU!!!!!!!!

Reply
ВЛАЈКО мај 12, 2014 at 13:37

Откуд то да је Касалица добро одиграо? Лик се није видео на терену

Reply
Milojko Pantić мај 12, 2014 at 13:42

Ko je uopšte odigrao dobro? Drugo poluvreme užas.

Reply
Milojko Pantić мај 12, 2014 at 01:46

Lepo si ti njih Dejana nahvalio. Tarabe na čelu sa Stojanovićem…Ovakvu analizu mogu ti oprostiti samo ako je pisana radi titule, ostalo bi rekao da nemaš pojma o fudbalu.

Mi igramo antifudbal sa ovim Stojanovićem. Igrači su kukavice što su pokazali i dokazali u derbiju. Kupljena nam je titula i drago mi je samo radi onih s.rad.dova grobara, ostalo mi je muka gledati.

Igru, bruku i sramotu. Kao i igrače koji nose sveti dres i trenera koji ne može voditi Pofalički ni Tikveš (čast tim klubovima jer su veličine za ovog kvazi trenera).

Još kada pročitam hvale u komentarima, pa smešne komentare za Mi.tlijaša, Bože ima li te?

Ovo vam je Zvezda? N.abijem ja ovakvu Zvezdu na on.u st.var!

Reply
Zarko мај 11, 2014 at 23:39

J anajvise gotivim Pecnika!!!! Decko je uneo pozitivu u celu pricu, i kakav je covek to govori ova polusezona, gde nij ebitno koja si pozicija, ko da gol, i koliko ko para zaradjuje.
Mi smo porodica, i sad cemo biti nagradjeni za sve to 😀
Zivela Zvezda!!!! 🙂

Reply
ТВЦЗ мај 11, 2014 at 18:30

Коначно је и овом аналитичару постало јасно: Form is temporary, class is permanent!!! НЕНАД МИЛИЈАШ! Хвала капитену што није послушао све оне који су га, заједно са аналитичарем, “молили“ да оде.

Reply
Milojko Pantić мај 12, 2014 at 01:36

Ahahahaahahahha neka se no.si i Milijaš i skupa i ti i „analitičar“. Propali fudbaler koji može samo po njivama igrati i uzimati 360 k.

A koliko se razumeš u fudbal toliko lepo si rekao, nije važna forma važno da te neki kvazi navijač poput tebe proglasi legendom i igraš fudbal u Zvezdi i kada ga ne igraš i kada odmažeš i pomažeš.

M.RŠ IZ ZVEDE! MR.Š NA JUG! I STOJANOVIĆI I MILIJAŠI i ovakvi „stručnjaci“ poput tebe!

I ti Dejane si se srozao na niske grane kada hvališ Mi.tlijaša!

Reply
Драган мај 12, 2014 at 13:32

Друже, Џаја је рекао да је ово била Микијева најбоља утакмица ове сезоне. А, сложићемо се да он ипак зна мало боље фудбал и од тебе, мене и Дејана.

Reply
Milojko Pantić мај 12, 2014 at 13:37

Brate ne kažem ja da nije dobru utakmicu odigrao, nego mi je muka od ovih komentara da ga moramo trpiti kada igra ko baba. Kada naučimo da kada igraju ko babe da završe na tribinama, kada igraju kako treba da ih hvalimo nešto će biti od kluba.

A Džajić zna samo kako pokrasti pare. Izlapeo matorac.

Reply
Драган мај 12, 2014 at 13:49

Види, Мики је мој школски, али и поред тога могу објективно да кажем да је имао неке невероватно очајне утакмице и да је требао да преседи на клупи икс пута ове сезоне. Али са друге стране, сада у овом финишу сезоне и последње време, игра баш, баш добро.
Да ли је Џаја покрао нешто или није, друга је тема и о томе не причамо сада, али чињеница је да је наш набољи играч и најуспешнији функционер икада.

ТВЦЗ мај 13, 2014 at 12:04

Знаш шта? Немам живаца да се сад са тобом прегањам кој квазинавијач, ко је гробар, ко зна фудбал…. Само ћу ти у кратким цртама описати шта можеш: зец, испаша, келераба…. Ћао

Reply
Vuk мај 11, 2014 at 15:25

Hajdemo sad da ispostujemo momke u cetvrtak, hajde da oborimo rekord posecenosti ove sezone, nema limita, ulaz je besplatan, moze i 70 000 da nas dodje, hajde svi povedite ekipu, izvucite ljude iz kuce, caleta, burazera, komsiju, povedite klince na zapad i istok. Hajde da dodjemo sa svih strana, iz Crne Gore, Republike Srpske, Makedonije, Slovenije, hajde da okupiramo Marakanu i beogradske ulice.

Reply
nb мај 11, 2014 at 14:32

Da li neko sa sigurnoscu moze da kaze u koliko se sati igra utakmica sa ofk-om?

Reply
M.V.P мај 11, 2014 at 15:00

17h valjda

Reply
jagodina navija za zvezdu! мај 11, 2014 at 13:27

Jedan je MIKI KAPITEN!
Moram da cestitam jednom decku koji je komentarisao da je ubedjen da ce KAPITEN NENAD MILIJAS postici gol iz slobodnjaka,to se i desilo.Svaka cast!
Zvezdasi,ima vremena do prelaznog roka…Uzivajte u pobedama,evo titula posle 6 godina,da se to proslavi kako dolikuje pa onda pohod na Ligu sampiona..:)

Reply
Spartanac мај 11, 2014 at 13:50

E evo,decko ti se zahvaljuje na cestitkama! 😉

Reply
zvezdas мај 11, 2014 at 13:18

ne treba nista reci sem…JOS JEDNA POBEDA I TITULA!

Reply
kovac мај 11, 2014 at 13:12

U cetvrtak svi na Maru!!
Ninkovic poslednjih par utakmica veoma slab, takodje koliko god ja prizeljkivao da Vukan bljesne, ja ne videh nista impresivno od njega ove sezone. Miki kapitenski odigrao.

Reply
11 мај 11, 2014 at 12:51

Bilo bi lepo da nam za narednu sezonu tim izgleda ovako: Rajkovic-Pavicevic Kelhar Lukovic Mijailovic-Kovacevic-Tijago Ninkovic Pecnik(Cavric)-Pesic Mrdja. Izvesno je da cemo prodati Milijasa,Lazu i Daudu pa bih doveo i mladog reprezentativca BiH iz Donjeg Srema Krunica. Decko je ofanzivni vezni i sasvim lepo je odigrao ovu sezonu. Mislim da bi ovaj tim sto sam napisao mogao minimum da izbori LE. Rajko odlican golman, odbrana iskusna, brz vezni red i efikasan napad, Mrdja iskusan a Pesic mlad i pun zelje za dokazivanjem, nada Srpskog fudbala. Ove sezone je postigao 16 golova.

Reply
NemanjaSRB мај 11, 2014 at 13:13

U potpunosti se slazem sa tobom za Pesica i Cavrica..odlicni mladi igraci samo nznm da li cemo biti u priilici da mozemo ih obojicu dovesti.
Da Krunic nije los, kao ni Regan iz Napretka koji izgleda krho i mrsavo ali bice on mng dobar igrac.
I da Petkovic nam je desni bek zza sledecu sezonu jer je on od onih modernih bekova, ima odlican i precizan centarsut ponavlja se u napadu jos ssamo malo da pooradi u defanzivi i bice on za top 5 liga. Npr malo je ovo 800.000 sto nudi Sporting.
Kako bih voleo da vdm Cavrica i Pesica u Zvezdi..Cavric se u proslom prelaznom roku dovodio kao moguce pojacanje.
I lakse je uci u Ligu Sampiona nego L.Evrope..
Zato svi na zurku u cetvrtak!!!

Reply
NemanjaSRB мај 11, 2014 at 14:04

Zaboravio sam Arauha..na tog decka u buducnosti se treba ozbiljno racunati ima talenat vidi se na treningu samo jos da se prilagodi i bice on super.

Reply
11 мај 13, 2014 at 17:57

Znam da je lakse ali ako prodjemo 3. kolo imamo obezbedjenu LE. A Petkovica moramo da prodamo jer su nam pare potrebne.

Reply

Leave a Comment