Moja Crvena Zvezda
Млађе категоријеНајновијеФудбал

Звездини клинци сјајни у Лисабону

У Лисабону је у суботу, 24. маја, одржан други међународни пројекат за децу “Фудбал за пријатељство” компаније Газпром, током трајања викенда финала Лиге шампиона. По први пут од оснивања овог јединственог пројекта, омладински тимови водећих европских клубова који су у Лисабону, представљали су своје земље – учешћем на турниру у уличном фудбалу.

Млађи пионири ФК Црвена звезда (дечаци рођени 2000. године) бриљирали су у сваком смислу – као такмичари и следбеници начела фер–плеја, одневши убедљиве победе против тимова Арсенал Кијев (6:2), Варсовије Варшаве (6:0), Галатасараја (8:2), и изгубивши 3:2 у финалу од домаћина Бенфике после гола који су примили у последњим секундама меча.

На завршном Форуму манифестације – који је одржан у велелепном Есторил Конгресном центру, учесници из 16 земаља Европе су кроз узбудљив и разноврстан спортски и културно-забавни програм потврдили своју посвећеност покретачким принципима овог покрета – традицији, миру, пријатељству, победи, здрављу, једнакости, фер-плеју и преданости.

Пројекат “Фудбал за пријатељство” званично је подржан од стране Јозефа Сепа Блатера – Председника Међународне фудбалске федерације ФИФА, високих представника бројних европских фудбалских савеза, експерата и владиних званичника.
Сјајну игру и дружење учесника пројекта “Фудбал за пријатељство” по први пут су пратили најбољи млади спортски новинари из свих земаља, победници конкурса “Ја сам извештач!”. Представник Србије у овом “медијском кору” био је Максим Његош, чији текстови на енглеском језику су прошли веома запажено.

Као и прошле године, изузетну пажњу свих учесника и посетилаца Форума изазвала је конференција за медије глобалног Амбасадора пројекта, прослављеног немачког фудбалског аса Франца Бекенбауера – уз кога су се представницима “седме силе” обратили и славни португалски голман и Амбасадор УЕФЕ Виктор Баиа и Директор компаније Газпром Германиа, Вјачеслав Крупњиков. Овом приликом, учесници конференције за медије скренули су пажњу и на међународну акцију пружања помоћи подручјима Србије, Босне и Хрватске пострадалим у недавним катастрофалним поплавама – као израз солидарности, пријатељства, сарадње и хуманости који покрећу дух овог пројекта.

“Одушевљен сам свиме што су представници Србије, млади фудбалери Црвене звезде и деца Европе имали прилику да доживе на Форуму ове изузетне акције. Понети толико сјајних искустава из Лисабона, упознати нове пријатеље кроз толико занимљивих садржаја, пратити импозантно Финале Лиге шампиона на стадиону Бенфике – остварење је сна не само деци која су главна инспирација и носиоци “Фудбала за пријатељство” него и свима нама, који смо их пратили током овог магичног викенда у Лисабону!” нагласио је Иван Ивановић, Амбасадор пројекта за Србију.

Повезане вести

Leave a Comment