Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

На данашњи дан: Рођен Дејан Лекић

Дејан Лекић, некадашњи голгетер Црвене звезде и повремени репрезентативац Србије, рођен је 7. јуна 1985. године у Краљеву. У Звезди је провео једну сезону (2009/10) и на 37 утакмица у свим такмичењима постигао 16 голова уз освојен Куп Србије.

lekicЛекић је фудбалом почео да се бави у редовима Слоге из Краљева, да би касније прешао у екипу Поповићи, тада члана петог ранга такмичења. Од 2005. године играо је за Металац из Краљева, а пажњу је скренуо одличним партијама у дресу Земуна, где је у сезони 2008/09 био најбољи стрелац београдске групе Српске лиге (трећи ранг такмичења) са чак 26 погодака. Црвено-бели су лета 2009. године одлучили да направе велики заокрет у избору играча услед великих дугова, па је велики број странаца који су до тада били у екипи сведен на минимум, припреме су обављене у Ивањици, доведена скромна појачања, међу којима је био и Дејан Лекић, а за новог тренера је изабран Владимир Петровић Пижон. Звезда је ван свих очекивања бележила одличне резултате, иако игра није била у складу са величином клуба.

Црвено-бели су заузели прво место у јесењем делу сезоне, а Лекић се истакао као голгетер екипе. У квалификацијама за Лигу Европе имао је свој мали шоу у на Маракани у реваншу треће рунде против грузијског Динама из Тбилисија. Прво је постигао аутогол у раној фази утакмице, а затим је израстао у хероја вечери постигавши три гола за победу од 5:2 и пролаз у наредну рунду квалификација. Лекић је те сезоне са 11 голова у шампионату био први стрелац екипе, а укупно је у свим такмичењима постигао 16 погодака, колико и његов саиграч Александар Јевтић. Лекић је био стрелац победоносног гола у полуфиналу Купа против ОФК Београда (1:0), а трофеј је освојен тријумфом над Војводином у финалу резултатом 3:0. Ипак, титула је измакла киксевима против малих екипа на домаћем терену у последњој трећини шампионата, а пре тога је управа на челу са Владаном Лукићем после једног кикса и два бода предности у односу на Партизан одлучила да смени тренера Петровића и за новог стратега именује Ратка Достанића, што није донело повољан резултат екипи у финишу првенствене сезоне.

Лекић је каријеру наставио у шпанској Осасуни, где је од 2010. до 2012. године на 45 мечева постигао шест погодака. Није се прославио, али је постигао два гола против моћне Барселоне 11. фебруара 2012. године у победи Oсасуне резултатом 3:2. Од 2012. до 2013. године наступао је за турски Генчлербирлиги, без значајнијег учинка, а ове сезоне је пружио врло добре игре у шпанској Другој лиги у дресу Спортинга из Хихона, где је коло пре краја девети стрелац популарне Сегунде са 11 голова на 33 одигране утакмице, а његов тим ће врло вероватно играти у баражу за попуну елитног ранга такмичења.

За репрезентацију Србије одиграо је десет сусрета. Дебитовао је 14. новембра 2009. године у пријатељском мечу против Северне Ирске (0:1) у Белфасту, а последњи пут је играо за национални тим 16. новембра 2012. године у квалификацијама за Светско првенство на гостовању против Македоније (0:1).

Повезане вести

2 comments

Звезда шампион! јун 7, 2014 at 12:30

Чини ми се да је на једној утакмици дао Барси два гола.Мислим да је Осасуна тад победила Барсу 3-2 .

Reply
! јун 7, 2014 at 10:39

Stvarno ne znam kako ste stigli do zakljucka da je Barsi dao samo 1 gol ? Ukupno joj je dao 3 ili 4 gola.

Reply

Leave a Comment