Moja Crvena Zvezda
БлоговиДомаћа такмичењаКошаркаНајновије

О финалу…

Црвена звезда је добила прву утакмицу финала плеј-офа Кошаркашке лиге Србије против Партизана резултатом 97:88. Црвено-бели су одличном игром у одбрани од самог почетка неутралисали напад Партизана, иако су имали проблема са њиховим офанзивним скоком. Шут је све време одлично служио наше кошаркаше, нарочито ван линије 6,75, док са друге стране, играчи Партизана нису ни могли да дођу до правих позиција за шут споља.

Овако је укратко могао да изгледа коментар са синоћне утакмице која је требало да представља круну сезоне  за оба клуба и посластицу за навијаче. Нажалост, коментарише се све осим игре и резултата. У првом плану су туча, прекиди, свађе и коментари људи који су, из неког непознатог разлога, умислили да је титула шампиона Србије резервисана само за њих. А оно што  је најзанимљивије од свега, ни за шта од тога нису били криви навијачи, на које прво помисле сви кад се употребе описи као у претходној реченици.

Већ скоро две године траје ова игрица тренера Партизана, припрема терена за евентуално губљење те титуле коју као да је наследио од својих предака па је сада животом брани. На свакој конференцији за штампу, пре и после сваке утакмице у Купу, АБА лиги, КЛС и Евролиги помињао  је Звезду. Причао је како је Звезда богата, како има пара и како му је драго због тога, али како је све то на уштрб Партизана?! И тако у круг из недеље у недељу. Онда на крају прошле сезоне Партизан освоји титулу, цео КК Црвена звезда погнутих глава напусти терен, честита противнику, а тренер Партизана на тренутак заборави своје „муке“. Наравно, само до почетка следеће сезоне. Онда креће све испочетка, само још јаче, жустрије, безобразније, јадније.

Свако ко је пратио редовно српску кошарку последњих година, могао је да наслути овакав епилог. Знало се да тренер Партизана неће тек тако прећи преко евентуалног Звездиног вођства у финалној серији, да неће тек тако предати свој шампионски прстен вечитом ривалу, да је спреман на све само да не дозволи да Звезда победи. У све ово смо могли синоћ да се уверимо, мада је мало ко очекивао да ће се све то десити већ у првој утакмици. Повлачење екипе са паркета јер је био незадовољан суђењем? Па да ли је то први пут да је неко незадовољан суђењем? Сигурно јесте први пут да се због тога склања са терена. Подсетимо се да је у том истом мечу Марјановићу свиран фаул када га је Гагић ударио, буквално се закуцавши у њега, да су оба наша центра добила укупно 4 личне у нападу, да нам је прекинута контра због играња ногом играча Партизана. А тренер Партизана је незадовољан јер је Бертанс добио личну због лактања Блажича, уз оправдање да је виши од њега и да није могао другачије да се окрене?! Или је можда био проблем што судија на почетку утакмице није хтео да дозволи никакве приговоре и мешања тренера у његов посао па је прву непримерену реакцију тренера Партизана казнио техничком грешком, иако је он навикао да се тако обраћа свима на паркету, јер он је тренер Партизана?

Што се тиче другог инцидента, њега су изазвали играчи, Нелсон и Милутинов тачније, и ту нема оправдања за њих, као ни за остале који су се ту нашли у општој тучи. Једноставно, они на терену треба да смирују тензије које изазивају људи ван терена, они треба сутра да играју заједно за репрезентацију (мада појединци сматрају да су толико важни и предоређени за  титулу да прете да неће играти уколико не буду шампиони?!), да показују свима онима којима је кошарка у срцу праву лепоту овог спорта, да играју онако како су играли у првом полувремену. Као што рекох, за њих оправдања нема, казне ће сигурно бити драконске за све, али и они су људи од крви и меса. Све те приче ван терена, оспоравања туђих резултата, скретање пажње са паркета, мржња која се шири српском кошарком, морали си допрети и до њих.

Шта ће бити даље, нико не зна. Није ово први пут да се финале прекида тучом, али се надамо да за разлику од оног из 2010. године противник Партизана неће одлучити да се повуче, већ ће уздигнута чела наставити борбу за титулу. Уколико се буде играла сутрашња утакмица, Црвена звезда ће бити домаћин. Ако не буде празан Пионир, одлуком надлежних органа, ако нам се дозволи да уђемо на трибине, треба да се сви заједно издигнемо изнад ове ситуације и да спортски, фер и коректно бодримо свој тим. Да покажемо да у свему овоме спорт може да победи, јер су и играчи и стручни штаб Црвене звезде, за разлику од вечитог ривала, целе сезоне само играли кошарку и своју судбину кројили искључиво на паркету. И због тога, заслужују од нас максималну подршку.

Повезане вести

8 comments

tema clasicca јун 16, 2014 at 10:12

Poruka za igrace -BUDITE DOSTOJANSTVENI U POBEDI ILI PORAZU!Pokazite zasto smo drugaciji od JSD-a.

Reply
MILAN KG јун 15, 2014 at 14:39

Znao sam da ce Vujosevic da pravi haos ako budu gubili to se i desilo napred do titule!!!!!!!!

Reply
maniacc јун 15, 2014 at 14:16

Ja ću o finalu da kažem da smo odigrali odlično, sve do momenta kada su odlučili da uzmu desetominutnu pauzu (koja je sankcionisana sa 2 bacanja?!). Znači, veoma čvrsto, odbrana je bila fantastična, KKP smo sveli na 15 poena po četvrtini. Mi smo igrali iznenadjujuće dobro u napadu, da nismo imali probleme sa centarskom linijom (Bobi faulovi, Raško „kanal“), bilo bi ovo rešeno i pre one njihove pauze od 10 minuta. Ugušili smo Bertansa (bravo za Simona i onu dandaru), zatvorili i prvi korak Pavlovića i usmeravali ga na centre. Bogdanović se razigrao tek posle desetominutne pauze. Radonjić sinoć odličan, rotirao dobro, pravovremeno. Posebno mi je drago što je igrao Luka. Posle je probao Raden na 5 a Luka na 4. I pored toga problema sa centrima, kontrolisali smo igru. Branko dao puni doprinos, i odbranu i napad. Djenka odlično odigrao, nadam se da je ovo njegovo budjenje (tačnije, protiv Mege je bilo budjenje). Zadovoljan sam.

Reply
Boban јун 15, 2014 at 15:25

Mislim da nisu ni sankcionisali napuštanje dvorane, nego su dva bacanja zbog faula Bertansa u napadu. Možda grešim. Mislim da to napuštanje dvorane mora rIgorozno da se kažnjava. Inače šta znači, možeš da izađeš na 9 minuta kad god hoćeš. Lepo se videlo u prenosu kad onaj Todorić prilazi i pita do kad moraju da se vrate. Mislim i da ovo nije prvi put da Vujošević izvodi igrače. Čini mi se da je protiv nas jednom isto izveo i u jadranskoj ligi pre neku godinu. Tako pravi pritisak na sve, a najviše sudije. Kad izvede igrače više niko i ne komentariše suđenje i odmah se sluša njegova kuknjava. Oni se odmah u startu postave kao oštećeni.
Što se tiče Bogdanovića i njegove izjave da će razmisliti da li će igrati za reprezentaciju, ma koga za to zabole ….

Reply
Boban јун 16, 2014 at 09:33

Izgleda da je ipak klupa Partizana dobila tehničku zbog izlaska sa terena. Zato Vujošević nije mogao da sedi na klupi posle drugog prekida. Ipak mislim da je za napuštanje terena malo jedna tehnička.

Reply
Vladimir јун 15, 2014 at 14:13

I ja da pitam kako do karte sutra doci?

Reply
Marko јун 15, 2014 at 14:13

Sto se same utakmice tice,mogu vam reci da sam prijatno iznenadjen prvim poluvremenom zaista je bilo odlicno,malo zastoj u 3/4 ali drzali smo sve u svojim rukama i na kraju zasluseno pobjedili.Mozda ce ovo svima djelovati cudno ali kada je Bobi dobio tri licne nije bilo one igre koju sam uvijek kritikovao i akcija koje se samo za centre osmisljaju,poceli smo raznovrsnije igrati bilo je koseva s distance ma svega,ukljucili su se jos neki igraci Lazic,Radenovic tacno se vidjela da kazem ta sloboda i ne moranje da svaka lopta ide centru ne kazem da sad bez centra igramo,Boze sacuvaj,ali da vise igraca bude ukljuceno i vidi se da Zvezda pobjedjuje kada je timska igra i kada svi imaju svoj doprinos a ne samo kada Bobi npr ima 30 koseva i kada se pojedinac istice.Sto se Katica tice taj covjek ima neki problem u glavi kada igra protv partizana i volio bih da se toga rijesi,a Lipovij je operisan od kosarke.

Ugl ovo je veliki korak za nas,zadovoljan sam igrom,ako moze neko da mi odg da li ce Neslon biti suspendovan ili bi morao proci sa nekom novcanom kaznom sto je za nas mnogo bolje jer Milutinov je nista za njih a nama je Nelson mozak tima i drugog pleja nemamo jer Rebic zbog male minutaze nije spreman to da iznese na velikom nivou,a znamo i da se Djenka bas ne snalazi u toj ulozi,i da li ce se igrati pred praznim tribinama jer najmanje su sinoc navijaci bili krivi? mada sigurno hoce sto je malo losije za nas ali pobjedom i u sledecem mecu reklo bi se da je titula nasa.

Reply
NemanjaSRB јун 15, 2014 at 14:10

Odlican tekst. Sutra ove da kuliramo da ne nasedamo na njihove provokacije i igrice, samo zajedno do titule.
E sad..pitanjee jedno..kako doci do karte sutraa??

Reply

Leave a Comment