Moja Crvena Zvezda
ВажноЗвездина кућа славнихНајновијеРукомет

На данашњи дан: Рођен Петар Ненадић

Патар Ненадић, некадашњи капитен Рукометног клуба Црвена звезда и репрезентативац Србије, рођен је 28. јуна 1986. године у Београду. За црвено-беле је наступао од 2003. до 2007. године, освојио три шампионске титуле (2004, 2006. и 2007. године), Куп 2004. године и један је од најбољих играча Звезде у 21. веку.

thumb.php      Његов отац Велибор био је одличан рукометаш и капитен Звезде током седамдесетих и осамдесетих година минулог столећа, па је Петар имао од кога да наследи таленат. Добијао је прилику у првом тиму још у сезони 2003/04, када је одлична генерација Црвене звезде предвођена Дарком Станићем, Иваном Никчевићем, Ненадом Вучковићем, Растком Стојковићем, , Николом Манојловићем, капитеном Александром Аџићем и осталима стигла до дупле круне, за сада последње коју је клуб освојио. Већ наредне сезоне Петар је постао узданица екипе. Звезда је забележила две победе у групној фази Лиге шампиона и заузела треће место у својој групи, што је екипи донело наставак такмичења у Купу победника купова, где се нису дуго задржали. Ненадић је са 33 постигнута гола био најефикаснији рукометаш тима у елитном такмичењу. Црвено-бели су на крилима 2,500 навијача срушили браниоца титуле шампиона Европе, екипу Пивоварне Лашко из Цеља са 33:32 уз седам погодака тада осамнаестогодишњег Петра Ненадића, док су другу победу забележили против пољске Висле резултатом 25:21 уз пет голова младог Ненадића и још једном уз велику помоћ Делија. У домаћем првенству 2004/05 био је најбољи стрелац Звезде са 113 голова, али је клуб заузео скромно шесто место.

Звезда је шампионат Србије 2005/06 почела са пет узастопних пораза и у том тренутку је била далеко од пласмана у заједничку лигу Србије и Црне Горе у којој су најбоље екипе из обе Републике требале да одлуче о шампиону државе. Међутим, од ремија против Партизана (27:27) у којем је Ненадић постигао девет голова, све се окренуло у корист тима Вука Рогановића. Звезда је заиграла знатно боље и предвођена Ненадићем забележила десет узастопних победа савладавши све противнике у другом делу првенства и као четврта на табели се пласирала у заједничку лигу.v56609p0xl0

Звездин “Петар Пан“ је доминирао на терену, постизао је велики број голова уз атрактивне потезе и као капитен вукао тим ка успесима. Један такав играч који својим феноменалним партијама доноси разлику у корист свог тима дуго није виђен на домаћим теренима. У победи против Металопластике (38:35) постигао је чак 16 голова, а у другом дербију против Партизана допринео је тријумфу Звезде (29:27) са 12 погодака. Укупно је у првом делу сезоне постигао 166 голова и био убедљиво најефикаснији играч клуба, али најбоље је тек уследило. Црвена звезда је ван свих очекивања у заједничкој лиги Србије и Црне Горе стигла до шампионске титуле са два бода више у односу на вечитог ривала. Ненадић је бриљирао и врло често бележио преко десет голова. На старту такмичења 11 пута је био стрелац у победи против Партизана од 31:28, док је у 5. колу против Берана (39:23) забележио 12 голова. У новом тријумфу против црно-белих (37:26) зауставио се на коти од 14 погодака, а против Синтелона у Бачкој Паланци стигао је 13 пута да се упише у стрелце у тријумфу резултатом 33:31. На десет сусрета у заједничкој лиги постигао је 94 гола, а укупно у свим такмичењима у сезони 2005/06 чак 272 поготка, чиме је убедљиво био најбољи стрелац новог шампиона државе. Велику помоћ имао је у саиграчима, међу којима су најистакнутији били Срђан Тривунџа, голман Владимир Перишић, Милан Павлов, Мирослав Симић, Урош Вуковић, Стојан Радановић, Данило Лековић, Стеван Курбалија…

Следеће сезоне је због повреде пропустио највећи део сезоне и све утакмице у Лиги шампиона, па су црвено-бели били знатно ослабљени у елитном такмичењу. Ипак, вратио се на терен у финишу сезоне и са 39 постигнутих голова у првенству допринео освајању друге узастопне шампионске титуле. Иако је дуго паузирао, његове сјајне партије из сезоне 2005/06 нису прошле незапажено, па је прешао у славну Барселону, за коју је играо у сезони 2007/08. У дресу мађарског Пик Сегеда наступао је од 2008. до 2010. године, а боје данског Холстеброа је бранио од 2010. до 2012. године када је прешао у пољску Вислу из Плока, а у минулој сезони је за овај клуб постигао 69 голова у Лиги шампиона, што му је најбољи учинак у елитном такмичењу.

За репрезентацију Србије одиграо је 60 мечева и постигао 134 гола. Освојио је сребрну медаљу на Европском првенству у Србији 2012. године и златну на Медитеранским играма у Пескари 2009. године, а на Првенству Европе 2014. године, на којем је наша репрезентација заузела тек 13. место Петар Ненадић је са 11 голова био први стрелац националног тима.

Повезане вести

Leave a Comment