Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновије

Учинак Звездиних кошаркашица на ЕП јуниорки

На недавно завршеном Европском шампионату за кошаркашице до 18 година, Србија је заузела четврто место, а играчице Црвене звезде биле су међу најистакнутијим појединцима у екипи. Четири члана црвено-белог тима, Јулијана Војиновић, Снежана Богићевић, Кристина Арсенић и Александра Катанић пружиле су веома запажене партије, док је доскорашња кошаркашица Звезде, Александра Црвендакић, изабрана у прву петорку такмичења.

273    Јуниорска селекција Србије је у првом кругу такмичења заузела прво место у својој групи испред Белгије, Литваније и Грчке, док је у другој фази освојила треће место иза Француске и Русије, а испред Белгије, Словеније и Литваније. У четвртфиналу су савладале Италију резултатом 66:51, док су у полуфиналу тесно поражене од Француске са 56:58, а у финишу сусрета није свиран очигледан фаул за нашу репрезентацију, која је оштећена у одлучујућим моментима, па је играла за бронзу против Шпаније, која је славила са 74:69. Тако су талентоване играчице Србије заузеле четврто место.

Јулијана Војиновић (број 6 на слици), пружила је одличне игре на Првенству Европе за јуниорке. Она је са 119 поена у девет мечева била најефикаснија играчица Србије (просек 13,2 поена по утакмици). На терену је проводила просечно 29 минута, забележила још и 3,3 скока, 1,89 украдених лопти и 1,2 асистенције у просеку. Са процентом шута са линије слободних бацања од 71,4 одсто била је девета на шампионату, док је у шуту за три поена била десета са 38,1 одсто (шут 42-16, највише погођених тројки у тиму). Најбољу партију приказала је у мечу друге фазе против Русије, када је у поразу Србије резултатом 64:68 убацила 20 поена уз осам скокова. Русија је на крају и освојила такмичење у Португалу, а Јулијана је врло расположена била и у победама против Литваније (80:68) и Словеније (79:62), када је убацила по 19 поена. Одлични бек је против Словенки је нанизала чак шест украдених лопти, а против Литванки четири. Водила је Србију и до тријумфа над Италијом у четвртфиналу (66:51) са 16 постигнутих поена. После њених одличних игара на овом такмичењу извесно је да ће и у новој сезони у Звезди имати већу минутажу него минуле сезоне.

Снежана Богићевић је у девет утакмица нанизала 72 поена и била трећи стрелац српског тима. Са 37 скокова (4,1 по мечу) била је други скакач националног тима иако игра на позицији бека, а забележила је и десет украдених лопти, али и 28 изгубљених. Са процентом шута за три поена од 40 одсто била је осма на Европском првенству и најпрецизнија у екипи (шут 25-10). Врло добру партију приказала је против Русије (68:64), када је убацила 13 поена уз шест скокова, док је у четвртфиналу против Италије (66:51) забележила дабл-дабл учинак од 11 поена и 10 скокова.

01722    Центар Кристина Арсенић (у дресу Звезде са бројем девет на слици) је као и Снежана Богићевић у девет сусрета постигла 72 поена и била трећи стрелац екипе са просеком од осам поена по мечу. Са 3,9 скокова по утакмици била је трећи скакач тима, а са укупно шест блокада прва у селекцији Србије и са просеком од 0,67 по мечу 14. на турниру. Уз Војиновићеву је направила и највише фаулова – по 24. Најбољу игру пружила је против Литваније (80:68), када је убацила чак 22 поена.

Плејмејкер Александра Катанић (на слици са бројем 20) је на девет утакмица просечно бележила 5,6 поена, 3,2 скока, а са 2,9 асистенција била је најбоља у саставу Србије и на високом петом месту на шампионату. Такође је са 17 украдених лопти уз Јулијану Војиновић била лидер екипе и у овој статистичкој категорији, али је нанизала и 28 изгубљених лопти. Имала је само један промашај са линије слободних бацања – шут 12-11 (91,7 одсто). Најбољу партију пружила је против Француске (56:58) у полуфиналу, када је нанизала 12 поена, пет асистенција и четири украдене лопте. Једног дана када Александра Станаћев оде из Звезде свакако ће имати достојну наследницу у одличној Александри Катанић.

И на крају учинак Александре Црвендакић, минуле сезоне лидера Црвене звезде, а од овог лета новог члана мађарског Шопрона. Сјајни крилни центар је у осам мечева бележила просечно 14 поена, 7,1 скок, 2,4 асистенције и 1,38 украдених лопти. Била је први стрелац и скакач тима по просеку поена и ухваћених лопти, као и седми стрелац и скакач шампионата и четврта на турниру по проценту шута са линије слободних бацања – 77,3 одсто. На крају је изабрана у најбољу петорку Европског првенства јуниорки и још једном показала да ће врло брзо бити узданица српске женске кошарке и на сениорском нивоу. У борби за бронзану медаљу против Шпаније (69:74) нанизала је 24 поена и девет скокова, док је у групној фази против Белгије (57:39) убацила 20 поена уз седам скокова.

Нема сумње да се у Црвеној звезди претходних година одлично радило, јер су Јулијана Војиновић, Снежана Богићевић, Кристина Арсенић и Александра Катанић оставиле одличан утисак на такмичењу у Португалу и сада се од њих очекује да се полако наметну и у првом тиму црвено-белих и прикажу свој раскошни таленат у новој сезони.

Повезане вести

3 comments

Ivan авг 5, 2014 at 14:36

Cao,Zvezdasi.Da li neko zna u kom sastavu ce nase kosarkasice igrati ove sezone u MZRKL u Nasoj Prvoj ligi i u Kupu Srbije?Da li ce i sledece sezon trener biti Dragan Vukovic kao i prosle sezone?

Reply
Milos авг 1, 2014 at 13:01

I doveli smo Olgu Stepanovic iz OKK Sapca. Defanzivno krilo, 94 godiste. Odlicna u odbrani, dobra u skoku, pogadja trojke iz levog kornera, solidan ulaz, dobra posle ofanzivnog skoka, dobro trci kontre.

Reply
Milos авг 1, 2014 at 13:00

Samo da devojke dobiju dobru minutazu ove sezone i Zvezde ce dobiti sampionsku generaciju. Steta sto je otisla Crv, ali vec je prevazisla nasu ligu, a nasi timovi su daleko od Evrope.
Nadam se da ce Katanic, Juca, Bogicevic i Arsenic dobiti pristojnu minutazu ( makar deset minuta svaki mec, ako ne i vise). Takodje tu je i Zec koja nije isla na EP, zbog povrede, ako ne gresim.
Juca Vojinovic moze da bude najvece iznenadenje ove godine u nasem timu.

Reply

Leave a Comment