Moja Crvena Zvezda
ВажноИнтервјуиКлупска дешавањаНајновијеРукомет

Перуничић за МЦЗ: Хтео сам да дигнем руке, али ћу остати да се борим!

Иза нас је још једна рукометна сезона у којој је наш тим имао успоне и падове, али ипак није оставио лош утисак. Упркос свему, почетак нове делује исто као и претходних година. Клубу су одузимају бодови, бивши играчи прете тужбама, неки претње и испуњавају и наставља се са урушавањем једне од институција рукомета у овој држави. Тренер ових храбрих момака који ће наредне сезоне бранити црвено-беле бој и наш грб, али и много више од тренера, Ненад Перуничић, поново је за наш сајт говорио о целокупној ситуацији у којој се он и његови играчи налазе.

Почетак припрема за нову сезону?

– Нема пуно разлике у односу на оно што смо имали претходне две-три године. Нестабилна ситуација, имамо доста младих играча, играча на проби. Екипа је прилично недефинисана, тако да ћемо пуно ствари решавати у ходу, али ће то дефинитивно бити једна скромна екипа. И што је још важније, буџет ће бити најскромнији, откад се Звезда налази на неком вишем нивоу у последњих 30-40 година. И даље покушавамо да оздравимо клуб, али имамо старе проблеме, а то су тужбе играча. И онда се мучимо целе године да бисмо нашли тај новац, да бисмо њима нешто исплатили, а притом запостављамо људе који су ту.

Према тренутној ситуацији, клуб треба да стартује са -5 поена због тужбе Николе Докића. Докле се дошло са тим?

– Ја сам неко ко је много обожавао све играче и давао им на значају вероватно и више него што је требало. Реално, за многе од њих се не би ни знало да нису играли у Звезди. Стекли су веће играчко име него што заслужују. Многи од њих нису фер, конкретно причамо о Докићу. Он је, док је играо у Звезди, када прими плату, примао у износу три или четири нечије друге плате. То није коректно сада са његове стране. Ја сам бивши играч и знам како то иде и увек сам на страни  играча. Али управо због тог излажења у сусрет њима и давања високих плата да бисмо их испоштовали сада је клуб у проблему. И то они ланчано праве те проблеме чим оду из Звезде. И ми сваке године и смањујемо та дуговања и трудимо се да дајемо овим играчима плате које нису редовне, али покушавамо да их исплатимо. А ових -5 поена не бих коментарисао јер то више није преседан, то не постоји ни у једном спорту у Србији, а и у кошарци и у фудбалу су много већа дуговања. Овде боде очи то што је Звезда увек на тапету и обезвређује се и омаловажава на све могуће начине. То није добро, јер треба увек бити објективан, а ја бих поготову волео да се једног дана узму све тужбе у разматрања, да се види када је која подигнута, где се одуговлачило, јер ако је Звезда једини клуб који дугује, чијим се играчима тужбе одмах узимају у разматрање, ја ћу се свима извинити. Ја сам увек за поштовање прописа и закона, али се овде већ дуже време дешавају некоректне ствари. Ја сам прошле године, у нашем последњем разговору, рекао да немам више снаге, да ћу морати да дигнем руке, али сада причам другачије јер је ово нешто моје, само моје и борићемо се! Најбитније је да смо ми, поред свих проблема, увек у врху, да играчи и даље зову, желе да дођу код нас и то значи да смо и поред свих негативности радили нешто добро. 

Каква је ситуација са платама ове сезоне?

– Први пут нећемо моћи да изађемо играчима у сусрет. Све плате су скресане на пола, а ми ћемо опет покушати да формирамо екипу која ће моћи да се прогура ту негде до врха. 

Кроз медије су се протеклих дана провлачила разна имена, попут Тодоровића…

– Доста играча нам је препоручено, а ја сам неко ко прихвата играче чак и када не знам ништа о њима. Сви имају право да дођу на пробу, многима нисам ни имена знао. Читам по новинама, неки новинари су боље упућени од мене. Не свиђа ми се што из клуба цуре информације, јер ја сам неко ко гледа само свој клуб, своје играче, не интересују ме други. Још увек немамо ни близу формиран тим. Следеће недеље одлазимо у Стару Пазову на 5 дана, успели смо да нађемо спонзора за то. Играче које будем повео тамо чиниће тим, уз неке промене, наравно. Велико олакшање ми је што је Антон ту, неко ко је посвећен и дисциплинован. Тако да ја могу да се посветим решавању проблема у вези са лиценцом како бисмо нормално започели сезону.

Лиценца као вечито питање?

– Па то је нешто што нас већ годинама прати… Постоје клубови са много већим дуговањима, али добили су лиценцу. То су ствари које нам вређају интелигенцију… Разговараћу и са људима из министарства и нећу одступити од онога што сам рекао. И кад изгубиш мотив и снагу, бориш се против те константне неправде. Звезда мора здраво да ради, вратили смо велике дугове… У последње две године је исплаћен огроман новац чак и играчима који су одиграли пар утакмица, али су одмах тужили клуб. Сви смо били клинци и зарађивали смо паре, али онолико колико нам је клуб одређивао. У Звезду се пре четири године долазило само да би се зарадио новац, што је апсурдно. Много ствари држим у себи али због својих принципа нећу да говорим.

perun1Звездини клинци ће чинити окосницу тима, Шотић, Цупара, Брајовић…

– Ја сам неко ко уважава људе који имају већ изграђено име, у јануару се радило по том принципу, јурење трофеја. Нисам форсирао наше клинце. Они су ту негде мало залутали, па су се успавали. Прошла година је била и васпитна за њих. Ако мисле да напредују морају сваке године да се доказују. Цупара ће бити капитен, јер он то заслужује. Он је млад и зрео човек који је свестан и шта значи клуб и шта може. Велики је радник и честит момак. Такав човек треба да буде капитен Звезде без обзира да ли има 17 или 25 година. Он и његови другари ће бити ти који ће носити тим. Мени је била шаст када ми је Петрић, који је легенда Звезде, рекао да треба да будем поносан какве момке тренирам, какви су они као људи. То ми је велика сатисфакција, јер смо дуо времена проводили заједно и причали. Они нису само будућност Звезде, они су будућност српског рукомета и знам да неће разочарати. Воја Брајовић је имао проблема са повредама, и у репрезентацији су га мучиле повреде. Веома је посвећен тренинзима и поседује велики таленат, али мора да се избори са неким другим проблемима како би направио светску каријеру.

Какви су циљеви у овој сезони?

– Мој циљ је да све побеђујемо, са ким год да играмо. Такво је правило у Звезди. Без превеликог респекта према било коме, јер спорт је спорт, свако сваког може да победи. Мислим да можемо да се носимо са свима. Оно што нас краси је да се никада нећемо предати. Прошле године су се десиле неке ствари које ове године сигурно нећу дозволити.

Нећемо позивати навијаче ван Београда они су увек ту, али ови у Београду…

– Нећу никога позивати, онај ко сматра да треба да дође и да подржи ове момке нека дође. Они који нас поштују и бодре увек су ту. Све оне из Крушевца, Ниша, Лазаревца и осталих градова од срца поздрављам, увек су нас бодрили и хвала им на томе.

Повезане вести

2 comments

sanja авг 16, 2014 at 17:53

Hajde da otvorimo račun da pomognemo rk. Ili nekog sponzora da nađemo.

Reply
Zvezda RS авг 15, 2014 at 22:19

Dokicu supcino Dobojska grobarska!!!

Reply

Leave a Comment