Moja Crvena Zvezda
БлоговиБорисВажноНајновијеФудбал

Капитен

Форма је пролазна, класа је вечна.

Капитен је лидер на терену, продужена рука тренера, неко ко мења ток утакмице, вуче саиграче напред и има јак утицај на свој тим. Капитен је ауторитет. Неко ко представља клуб. Широм света навијачи са безграничним поштовањем гледају у капитена свог клуба као у Бога, а раније је бити капитен Црвене звезде значило бити култна личност, била је већа част и достигнуће него освојити трофеј. У последње време у Црвеној звезди ништа не фукционише, ништа се не зна, нико не одговара, па 5 милиона тренера пљује по сваком, и по капитену. Док трибина има већи утицај него раније капитен, па може да тера и пљује по сваком, а да већина, као по „дифолту“, не размишљајући усвоји и слепо крене по истом. Oсвојена титула је „поништена и обезвређена избацивањем из Европе“, али Црвена звезда је доживела елементарни пораз на старту прошле сезоне.

И суштинску и теоријску дефиницију капитена, као и веру да у нашем, милом клубу има наде и позитивности, показао нам је Ненад Милијаш. Неправедно и сурово испљуван због промашеног пенала против Черномореца, а затим и пољуљано самопоуздање које је проузроковало игре, које су испод његовог нивоа су довеле до коментара да „није требало да се враћа“, „да је најгори“ и остали коментари нервозних, исцрпљених и фрустрираних навијача, којима у очима видите само пехар намењен шампиону Србије. До тог пехара постоји пут. Нико није веровао да је Ненад Милијаш тај који ће асфалтирати деонице и превозити екипу деоницу по деоницу до тог циља. А познато је када вас у Србији узму на зуб или када вас навијачи Црвене звезде „узму на зуб“, оно што никада не бисте помислили или рекли постаје нормално, па су псовке и вређања саставни део целокупне мржње. Био је жртва искаљеног беса нереалних очекивања, наде и жеље, свега онога што се скупило за седам кошмарних година које као да немају крај. Донео је пехар, повукао се на одмор, а онда вратио у клуб без говора да ли иде или не, да покаже ко је капитен. Њега нико није молио ништа, нити је прављена фама око њема да ли ће остати или не, он је показао да је истинита фраза која каже да не знате шта имате и губите, док то не изгубите.

Nenad MilijasМожда зато што није плакао после победа или пораза, нису излазиле на видело слике из детињства са Звездиним шалом, Милијаш није био довољно цењен, јер је Звездина публика посебно осетљива на такве емоције. Зна како је бити Звездаш. Од 17. јануара 2006.године када је крунисао сан или и раније када је још у родном Земуну показивао о каквом се велемајстору ради. Зато је дечијим радовањем после голова у дербију и на терену показивао и прихватио улогу дискретног хероја. О томе говори и да су стидљиво, на крају сезоне тек излазиле на видело ствари без којих Црвена звезда не би била у могућности да подигне трофеј. Ненад Милијаш је плаћао судије на припремама, куповао храну, позајмљивао новац саиграчима две године и ћутао о томе, као што је и ћутао на критике и причао на терену, постизао голове и утабао пут до трона. Као што су ћутали сви од утакмице против Радничког из Ниша, а после нове мајсторије против Јагодине и они старији навијачи који су са децом гледали Богове који су ходали земљом а ми их зовемо Пикси, Дејо, Роби, Дарко, Дика.. или оне раније Шеки, Пижон, Дуле, Џаја… су устали и у глас говорили када су излазили са стадиона – „ Зна Милијаш, пусти то, је лси видео како је проиграо малог Лазовића, а гол ни Нојер не брани“.  И нови селектор репрезентације Србије, Дик Адвокат, је видео гол против Јагодине. Имао је шта да види и упише у свој нотес.

Са дужним поштовањем, али са „мање помпе“, исто оно што је урадио Милош Нинковић, урадио је и Ненад Милијаш годину дана раније. Селективно памћење и трауматично испадање од Бордоа су учиниле да то заборавимо. За то време, капитен је био капитен. Оног тренутка када је МЦЗ први објавио вест о повратку Ненада Милијаша, сервер није издржао навалу навијача Црвене звезде широм света, по јачини налета равној оној навали из 1989. Три године раније, у зиму 2009. године, када је Црвена звезда већ била у поодмаклом апокалиптичном стању, а играче избацивали на улицу из станова, Милијашу је истицао уговор а имао је веома лепу понуду немачког Волфсбурга, који је управо те сезоне трио фантастико предвођен „Дијамантом“ – Мисимовић, Џеко&Графите – водио до шампионске титуле у Бундеслиги под палицом Феликса Магата. Није прихватио понуду немачких „Вукова“, већ је продужио уговор да би Црвена звезда шест месеци касније зарадила 3 милиона евра од енглеских „Вукова“, после 23 гола и сезоне у којој је сам улазак у просторије клуба у Љутице Богдана говорио о свему. Заборављене су и две дупле круне, голови у дербију, гол Бајерну који је његова етикета и све оно што је од 17.јануара 2006. године када је дошао из Земуна даривао црвено-белима. У каријери је тресао мреже и Арсенала, Манчестер Јунајтеда и Манчестер Ситија, Француске… којима данашњи играчи могу само ако контролишу џојстике на сони плејстејшну играјући популарни PES.

Девет голова и десет асистенција у сезони 2012/13, у којој је уз Дарка Лазовића био једини покретач тима који је безглаво јурио ка титули шампиона као болид формуле1, чији нам се трк дебело и двоструко обио о главу и 8 голова и 10 асистенција у прошлој сезони су само део статистике за поједине и заиста не показују колико заправо значи. Ни 3 гола и једна асистенција из два кола нове сезоне и две победе на старту које Црвена звезда није забележила од ере Душана Бајевића. Не показују његов заштитни знак, голове из слободних удараца на Врачару против Рада, после победе у дербију, у Новом Пазару и Ужицу. Онда када смо калкулисали колико нас дели од циља као при тикету у кладионици или када бројимо ситниш на ужини, Ненад Милијаш је био тај који је био генерал наших битака. Онај који је излазио са траком на руци испред свих и водио војску у победе, као Максимус.

Због једног промашеног пенала, тада другог у каријери, је извиждан и олако су „судије“ дале себи за право да пљују по капитену. А управо му то и замерају, да је препустио другима да шутирају пенале уместо њега. Уследиле су кафанске приче, тако уобичајене за наш менталитет, које су поједини медији оберучке прихватили, у којима Звезда лети када он није на терену, а чињенице су тотално супротне и доказане у претходним сусретима – када на терену нема Милијаша, Звездина игра се своди на неке од показних вежби ђацима првацима, прићи првом до себе и додати му лопту и то понављати док се не увежба. Превелика очекивања од њега су довела до тога да је и погрешан пас кобан и да је „стар“ играч ако не асистира, не постигне гол, не уради нешто запажено, што иде у прилог томе на шта нас је навикао у свом првом боравку у клубу. Само у Србији је играч са 30 година стар, а са 17 млад. Свуда постоје добри и лоши играчи, а не стари и млади. Ненад Милијаш има своје неоспорне квалитете, али и оно најбитније – елементарно васпитање и праву љубав према клубу, која је толико пута понављана и ижвакана у свакодневном говору, да је изгубила смисао. Ненад Милијаш није тркач. Ни у репрезентацији Србије није трчао, али је савршено испуњавао свој задатак. Најтежи период у каријери је капитен пребродио и на крају победио. Подигао трофеј у тренутку када клуб нема средстава да обезбеди ни конфете, материјал за прославу. Замислите да Ћавија и Иниесту или Џерарда пљују после периода лоше игре и промашеног пенала. Стивен Џерард је одузео свој сан, сан навијача Ливерпула, који су живели само за тај један дан, када ће коначно постати шампиони Енглеске. За дан када ће њихов Steve Gподићи трофеј у фацу најљућим и богатијим ривалима, који као лешинари опседају око плена, свађајући се и ратовајући новцем око боље пол позиције. У сезони када су сви стали иза њих и сви заједно гурали ка истом циљу. Веровањем. Једно су рекли само – „теже би нам било да то није био Џерард“.За неке можда компарација није на месту, иако су поменута тројица сваки минут каријере провели у Барселони и Ливерпулу, али поента и суштина се не мењају, као ни форма и класа. Ненад Милијаш би у јануару 2015. године забележио шесту годину у клубу, од којих је три и по године капитен. Шест утакмица га дели од 200 утакмица за клуб, у временима када се после једне добре сезоне мења клуб а заклиње на верност онима који су најбогатији. Постигао је преко 66 голова и 13 голова га дели од места међу 10 најбољих стрелаца у историји једне Црвене звезде. Доносио је победе и трофеје. Заслужио је безрезервно и безусловно поштовање и подршку. Оно што не кошта, а он је зарадио код свих нас. То је најскупље.

milijasИ када се после освојене титуле причало о свему, само не о њој, када је истина у виду избацивања из Европе покуцала на врата, а ми се крили иза истих и причали – „Ми смо Звезда, то је немогуће!“, када су они најодговорнији и најзадуженији у клубу играли стони тенис, пребацивањем одговорности као лоптице, када се већина играча, оправдано, плашила за себе и одлучила за корак према излазу, једини који је ћутао и није доводио у питање останак је погодите ко? Капитен. Отишао је на одмор, вратио се и појавио се на прозивци новом тренеру и самом бившем капитену и повео неки нови тим ка непознатом. Исти онај генерал који је први испред свих водио тим ка титули. Који је подигао пехар, јер је он исти тај пехар учинио могућим и стварним. А и њему се много дугује. Не само уговором предвиђене зараде које премашују 500.000 евра, већ много тога. Капитен Црвене звезде не може да буде свако, иако је ситуација таква каква је па се неке одлуке и ствари олако схватају и раде зарад нечијих интереса. Бити капитен Црвене звезде је институција, бреме, притисак за највеће и највеће признање у каријери било ког играча, независно од времена које једе све пред собом. А оно пљување и терање против Черномореца нека нам је на част и образ. А на оне претње и пљување по уредницима овог портала када су бранили капитена јер се нису сложили са општом хистеријом и манијом која је привукла неке клинце који су се родили када је Милијаш почео да игра фудбал, одговори су голови капитена.

Ненад Милијаш нас је научио много чему и ономе да је тишина најбоља и да ако немаш шта да кажеш и немаш шта да покажеш, не прекидај тишину. Али је учинио стварним и ону стару, коју навијачи Ливерпула уместо трофеја у фацу поносно показују осталима, а која се преко уредника портала данас одомаћила и код навијача Црвене звезде због њега – Форма је пролазна, класа је вечна! Зато је и капитен и десетка.

Хвала, Мики. Ти си наш капитен. #10

У тексту су изражене истините чињенице и не служи за стварање фаме која се створила око појединих играча. Текст је написан да будуће генерације знају ко је и како треба да изгледа капитен Црвене звезде, јер имамо прилику да после дужег времена издвојимо играча са којим можемо да се поносимои због којег се долази на стадион.

Повезане вести

17 comments

Marko авг 26, 2014 at 21:38

Miki kapiten!
Hvala ti, hvala za sve!
Mislim da se Delije nisu dostojanstveno oprostili od kapitena. Barem neka koreografija, neka parola za naseg kapitena, posle toliko vremena provedenom u klubu, datih golova, odanosti klubu, zasluzio je. Lepo je sto su na kraju utakmice skandrali, ali nije to to, moglo je to mnogo bolje. Ipak je jedan Milijas kapiten! Bice tesko bez njega, ali Zvezda mora da nastavi da pobedjuje.
Jos jednom hvala kapitenu i srecno u novoj sredini.
Pozdrav! 🙂

Reply
Zvezdaa ooo ♥ авг 26, 2014 at 17:15

Xвала, Мики. Ти си наш капитен. #10

Reply
ds авг 25, 2014 at 23:32

Odkud grobara ovoliko na sajtu i lupaju minuse za sve receno,ahahah sa njima uvijek komedija.Ja licno nikada na njihov sajt nisam usao,niti me zanimaju ne znam ni da postoje,a oni svakodnevno vode nase brige i jos kucaju MOJA CRVENA ZVEZDA,pa zar javno priznajete da ste nekada navijali za Zvezdu? cccc

Reply
Wild Wild авг 26, 2014 at 10:49

Nisu grobari, nego ovaj Milojko Pantic ima foru da nabije pluseva i minusa koliko želi. Šteta što nemamo administratore na forumu da ga banuju.

Reply
Luka авг 25, 2014 at 22:32

Kapiten C. Zvezde mora da bude čovek za respekt. Milijašu svaka čast, pravi je Zvezdaš od glave do pete, ali kapiten nije smeo da bude. Kapiten ne može da bude najsporiji i najnespremniji igrač ekipe, niti sme da javno upražnjava nesportske navike (duvan i alkohol). A i ovo za Černomorec ga preteraste – da li je zaista „nezasluženo“ dobio zvižduke cele Marakane? Treba biti realan i u pobedi i u porazu – Milijaš se maksimalno ugradio u poslednju titulu, ali to je uspeo samo zato jer je osvojena u amaterskoj ligi. Njemu sve najbolje, a Zvezdi definitivno treba bolji.

Reply
Rape Delija авг 25, 2014 at 22:44

E moj ti hahahaha sta pricas covece KAPITEN NE SME DA BUDE NAJSPORIJI IGRAC pa ne igra samo brzina fudbal vec glava i znaje, mozes ti da trcis kao musica bez glave po terenu ali dzabe ti sve ako si bez tehnike, pasa, udarca i ideje a Milijas sve to ima. Ne razumes se u fudbal i nemoj vise da pises nista brukas se. Kako te nije sramota da pljuljes coveka posle svega sto uradio!!!!

Reply
100% авг 25, 2014 at 22:02

O ovome sam vec pisao. Svi su podrzavali Milijasa dok se nije pojavio na sajtu Milojko si.sa, koji na neki nacin deli dislajkove koliko hoce. Primer, prvi komentar je imao sve pluseve, pa onda zaredom 17 minusa. Banujte sto.ku, radite nesto i ne dozvolite da ovakvi sn.obovi rade od sajta sta im volja i da narusavaju komentare drugih, kada svi vidimo i znamo da smo na strani naseg kapitena i daje zasluzio svaku pohvalu. Jos jednom, banujte st.oku MILOJKA PANTICA

Reply
Milojko Pantic авг 25, 2014 at 20:11

U.sr.at cu se od „klase“. Ajde begaj bre, klasa koja ide kao kapiten Zvezde u drugu ligu i to Tursku. Strašne li klase. Jedva cekam da ode i da umesto njega mesto uzme prava desetka i da Zvezda prodise! Dosta je vise ovih lopova!

Reply
pera авг 25, 2014 at 21:55

Stidi se zašto još uvek ima zlih ljudi kojima ništa nije sveto i ničiji trud nije dovboljan jer misle da su najpametniji na svetu. Ovo treba banovati gospodo.

Reply
Teks Viler авг 25, 2014 at 17:31

Najubojitija leva haubica posle zlatne generacije i Sinise Miihajlovica!Zasluzio da bude sportski direktor kada se vrati iz Turske.Kapetan Miki…

Reply
Звезда шампион! авг 25, 2014 at 16:49

Хвала на свему капитену и све најбоље ❗

Reply
Denis авг 25, 2014 at 16:17

Tekst je boli glava, samo jedna stvar nije tacna,a to je: napadan je i od dela ljudi sa sajta,jer sa deckom koji pise analize i njegovim istomisljenicima pre nekih skoro godinu dana sam se raspravljao i ubedjivao kako je Milijas jedna fudbalska velicina i kako treba da budemo srecni sto ga imamo u timu. Tada sam bio u manjini, ogromnoj, preko 90% posetilaca je tada bilo protiv kapitena, vremenom su poceli menjati misljenje, mnogi su se i pokajali sto nisu verovali u Milijasa, i ljudska je vrlina znati priznati gresku,ali zato ljudi poput izvesnog INDJIJE i Sladajca to sigurno nisu. Ljudi koji i dan danas nece da priznaju svoju gresku i odaju priznanje kapitenu. Jedan je Nenad Milijas-kapiten

Reply
jagodina navija za zvezdu! авг 25, 2014 at 16:16

Milojko Pantić апр 11, 2013 at 10:22

Ti si miran sa 360 000 evra i procenat…Odlazi! Najgora desetka u istoriji Zvezde! Vrati broj, potpiši za 50 000 evra i pokaži da si Zvezdaš. Sada si lopov kao i svi koji su opljačkali ovaj klub.

Оцените коментар: Thumb up 128 Thumb down 49
Одговори

Dimitrije апр 11, 2013 at 11:13

Скривено због ниског рејтинга коментара. Кликни да видиш.

Slazem se da nije pokazao da vredi toliko koliko ga placamo, ali sigurno nije najgora desetka u istoriji. Primera radi, Evandra smo isto toliko placali i mnogo gore je igrao a najavljivan je kao ‘maestro’

Оцените коментар: Thumb up 21 Thumb down 56
Одговори
Avatar od Miki jagodina navija za zvezdu! апр 11, 2013 at 12:30

Скривено због ниског рејтинга коментара. Кликни да видиш.

Lopov? hahahhaha Jedan je Miki kapiten!

Оцените коментар: Thumb up 9 Thumb down 21

Reply
jagodina navija za zvezdu! авг 25, 2014 at 16:16

Cudan smo mi narod…

Reply
Denis авг 25, 2014 at 16:20

Ima i gorih primera. Mogu ti nabrojati ko je samo tada branio Milijasa, ali to je sada nebitno. Bitno je da se ispostavilo da tada mnogi nisu bili u pravu, i da nema potrebe za prebrzim zakljucivanjima. Sezona je duga, padovi forme su normalni, pad samopouzdanja takodje, zato i kazu forma je prolazna a klasa je vecna.

Reply
Vladan_A авг 25, 2014 at 15:31

Svaka cast za tekst!!! Srecno kapitenu i hvala ti na svemu!!

Reply
Tuđman Franja Doživotna авг 25, 2014 at 14:42

Želim da se zahvalim bivšem komšiji na svemu što je uradio za naš klub,i kapiten i kapetan od glave do pete,na terenu i van njega.U vremenima kada se vera menja za večeru,sve je manje ovakvih ljudskih gromada.Hvala puno Miki,ovo je samo doviđenja,nikako zbogom,jednog dana da zauzmeš neku funkciju u klubu.Puno sreće u nastavku karijere.

Reply

Leave a Comment