Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновије

Ацо Петровић: Не могу да ходам, ноћу дишем на апарат

Некадашњи тренер Кошаркашког клуба Црвена звезда, Ацо Петровић, већ дуже време се бори са опаком болешћу, а стање му се погоршало последњих месеци. У интервјуу за дневни лист Курир, познати стручњак говори о проблемима са којима се свакодневно бори. Текст преносимо у целини.

8754831894ace82be5604a536359101_bigКошаркашки тренер Ацо Петровић, који болује од амиотрофичне латералне склерозе (АЛС), каже да му се стање погоршало маја ове године и да више не може ни да хода. Он сматра да је глобална хуманитарна акција „Ледени изазов“, у којој се познате личности поливају хладном водом, добра ствар јер се на тај начин даје подршка свима који болују од АЛС.

– Шта да вам кажем, борим се са овом опаком болешћу већ дуже време. Лепо је што се на светском нивоу покренула ова акција, јер знам да и међу спортистима, пре свега у Америци, има људи који болују од амиотрофичне латералне склерозе. Проблем је што се код сваког болесника различито манифестује, па још не може да се нађе лек за њу – истиче Петровић. Бивши тренер Црвене звезде каже да се дуго бори с болешћу, али да му је у последње време баш тешко.

– До маја сам и могао да прошетам, син ме је изводио напоље, могао сам да пређем педесетак метара, али сад је баш тешко. Откако су кренуле оне поплаве, стање ми се погоршало, као да су временски услови утицали и на моју болест. Једино помоћу колица могу да се крећем.

Ацо Петровић и поред тога очекује да ће се пронаћи лек за његову болест.

– И даље верујем да ће се нешто десити, то ми даје наду да се борим. Ово је ретка болест, мишићи се не хране и долази до атрофије. Психички и ментално функционишем одлично, али немам снаге да се крећем. Ноћу дишем помоћу апарата и будим се неколико пута – закључује Петровић.

Ацо Петровић жели све најбоље кошаркашкој репрезентацији Србије на предстојећем Светском првенству у Шпанији.

– Дајем пуну подршку Салету Ђорђевићу и нашој екипи. Верујем да можемо да направимо добар резултат. Желим им много среће у Шпанији. Хтео бих да захвалим навијачима и управи Звезде, КСС, колегама Ивковићу, Пешићу, Обрадовићу, али и Кецману, који ме је чак позвао на опроштајну утакмицу – рекао је Петровић.

Српски тренер каже да планира да оде мало до Златибора и ужива у чарима те планине.

– Жеља ми је да отпутујем на Златибор и удахнем оног чистог ваздуха, то би ми тако значило. Надам се да ће ми се жеља испунити. Овако време проводим гледајући спортске догађаје и филмове – каже Петровић.

Амиотрофична латерална склероза (АЛС) јесте озбиљна неуролошка болест. Она узрокује слабост мишића, инвалидност и евентуално смрт. Други, познатији назив за АЛС је Лу Геригова болест, по славном играчу бејзбола, којем је дијагностикована 1939. године. Ова болест појављује се код једне до три особе на 100.000 људи. Први симптоми су трзање мишића и слабост у руци или нози, неразговетан говор и друго. На крају, болест утиче на способност управљања мишићима неопходним за кретање, говор, исхрану и дисање.

Аутор: Милан Настић (Курир)

Ацо издржи, навијачи Звезде су уз тебе !

 

Повезане вести

2 comments

Звезда шампион! авг 21, 2014 at 16:02

Не дај се легендо….Ј.е.б.и га такав ти је живот донедавно је био селектор БИХ а сад…

Reply
Luka авг 21, 2014 at 14:20

Gospodine Petroviću, divim se Vašem nepokolebljivom duhu i želim Vam svim srcem da pobedite opaku bolest.

Reply

Leave a Comment