Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Учинак Звездаша широм света: Голови Борхе, Баркоса, Бурзановића, Трифуновића, Матића…

Претходног викенда стартовала је и нова сезона италијанске Серије А, где традиционално наступа велики број некадашњих фудбалера Црвене звезде, док су се у осталим лигама широм планете неколико бивших Звездиних играча уписали у стрелце. Победоносни погодак за свој тим постигао је Ернан Баркос (Гремио). У стрелце су се уписали и Немања Матић (Челзи) и Кристијан Борха (Веракруз), док су у казахстанском шампионату по гол у међусобном дуелу постигли Игор Бурзановић (Иртиш) и Милош Трифуновић (Атирау). Стрелци на српским теренима били су Славољуб Срнић (Чукарички) и Нино Пекарић (Војводина) у Супер лиги, као и Весељко Тривуновић (ОФК Бачка) и Милош Рељић (Слога Петровац на Млави) у другом рангу такмичења.

Преглед учинка бивших чланова црвено-белог тима крећемо од пет најквалитетнијих европских лига.

Енглеска

У тријумфу Челзија против Евертона на Гудисон парку од чак 6:3, одличну партију пружио је некадашњи ђак Звездине омладинске школе, Немања Матић, који је најпре у 74. минуту постигао погодак за вођство лондонског тима од 4:2 на додавање Рамиреса, а затим је само три минута касније репрезентативац Србије асистирао бразилском интернационалцу за 5:3. Матић је одиграо цео меч за тим Жозеа Муриња. Још један некадашњи члан фудбалске школе црвено-белих, Александар Коларов, био је на терену свих 90 минута у шокантном поразу његовог Манчестер ситија на гостовању против Стоука. Дејан Келхар (Шефилд Венздеј) ће дуго чекати на деби у Чемпионшипу после тешке повреде, а још увек није познато где ће Никола Жигић наставити каријеру, после наводног интересовања Арсенала за његове услуге.

Шпанија

У Шпанској Примери ове сезоне од некадашњих чланова Црвене звезде игра само Александар Пантић, који је у другом колу за Кордобу одиграо целу утакмицу против Селте (1:1) на домаћем терену.

Италија

Кренула је и Серија А, која је данас само бледа сенка некадашње најјаче лиге на свету. У првом колу су наступила шесторица играча који су некад носили Звездин дрес. Душан Баста је у дебију за Лацио у Серији А био стартер и одиграо свих 90 минута, док је његов саиграч Филип Ђорђевић у игру ушао у 59. минуту уместо најбољег стрелца у историји Светских првенстава, Мирослава Клосеа. Међутим, они неће баш по добром памтити деби за нови клуб у шампионату Италије, јер их је на Меаци (или Сан Сиру, како вам више прија), Милан поразио са 3:1. Боље среће није био ни Ненад Томовић (Фиорентина), који је у поразу против Роме (0:2) на Олимпику одиграо читав сусрет. Верона Бошка Јанковића је извукла бод на гостовању против Аталанте (0:0), а некадашњи репрезентативац Србије био је на терену свих 90 минута. Немања Видић се неће по добром сећати гостовања његовог новог клуба Интера на дебију у Серији А у Торину, јер је у 20. минуту скривио пенал оборивши Фабија Кваљарелу. На срећу неро-азура пенал није реализовао Аргентинац Марсело Ларондо, јер му је ударац одбранио голман Интера и словеначки репрезентативац Самир Ханданович. Интер је одиграо без голова у Торину, али је Видић добио црвени картон у 92. минуту због ироничног аплаудирања судији Доверију. За Торино је до 71. минута играо Никола Максимовић, који је раније зарадио и жути картон. Марко Вешовић није улазио у игру за Торино. Он ће у наставку сезоне играти на позајмици за Ријеку у хрватској лиги. Још један бивши ученик Звездине школе фудбала, Милан Милановић није улазио у игру у тиму Палерма. У Серији Б свих 90 минута на терену је у дресу Пескаре провео Урош Ћосић, чији је тим ремизирао на свом стадиону против Трапанија (0:0).

Немачка

Филип Ђуричић је овог лета прешао из Бенфике у Мајнц и за сада је једини од бивших Звездиних играча у Бундеслиги. Он је још један од црвено-белих бисера, који никада нису заиграли за први тим у званичним утакмицама, а у мечу другог кола немачког шампионата ушао је у игру од 70. минута заменивши Јунуса Малија. Мајнц је ремизирао на свом стадиону против Хановера (0:0).

Француска

Павле Нинков је играо за Тулуз до 68. минута, када га је заменио репрезентативац Обале Слоноваче Жан Акпа Акпро. Његов тим је славио на домаћем терену против Евијана са 1:0. Урош Спајић (Тулуз) ће због опоравка бити одсутан још неко време са терена, док је Милош Нинковић тек стигао у екипу Евијана, па ће у наредном периоду поново заиграти за овај тим. Милан Бишевац није играо за Лион јер још увек није довољно спреман после повреде, док је у Другој лиги Ненад Ковачевић био на терену свих 90 минута у ремију свог Нима (2:2) на домаћем терену против екипе Арла.

Русија

Немања Пејчиновић (Локомотива Москва) је одиграо целу утакмицу у поразу на домаћем терену од Зенита (0:1), док је тренер Амкара Славољуб Муслин забележио тријумф против Спартака из Москве од 2:0. Стратег Ростова Миодраг БожовићГроф“ претрпео је праву катастрофу са својим тимом на гостовању против ЦСКА у Москви (0:6).

Бразил

Ернан Баркос постигао је победоносни гол за Гремио против Баије у 59. минуту. Повремени аргентински репрезентативац је касније зарадио и жути картон у 76. минуту, одиграо целу утакмицу, а његов тим је славио победу на свом стадиону са 1:0. После 18. кола бразилске Серије А Гремио се налази на 6. месту, а Баркос има врло добар учинак од осам постигнутих голова у 15 одиграних сусрета.

Турска

Душко Тошић (Генчлербирлиги) одиграо је читав сусрет на гостовању против Ризеа (1:1), док његов саиграч Дејан Лекић није био у саставу. Бруно Мезенга је ушао са клупе за Акхисар у 84. минуту уместо Теофаниса Гекаса у победи од 2:1 на гостовању против Баликесира. Јагош Вуковић није наступио за Ескишехир. У другом рангу такмичења колонија Звездаша у Маниси употпуњена је доласком Ненада Милијаша, који је одиграо читав меч у убедљивом поразу од 0:3 код куће против Аланије. Милијашев саиграч Бранимир Субашић такође је био на терену свих 90 минута, док у саставу тима није било Николе Микића. За Кајзери није заиграо Срђан МијаиловићМићко“.

Мексико

Кристијан Борха (Веракруз) је постигао гол у 33. минуту, одиграо цео меч у минималном поразу свог тима резултатом 1:2 на тешком гостовању против Толуке у седмом колу. Био је то први погодак корпулентног Колумбијца у свом шестом мечу у сезони.

Португал

Евандро овог викенда није улазио у игру у екипи Порта, у који је прешао овог лета после одличне минуле сезоне у дресу Есторила.

Холандија

Абиола Дауда је ушао у игру од 60. минута у поразу свог Витесеа на гостовању против ПСВ-а у Ајндховену (0:2).

Јапан

Драган Мрђа је још једном био у саставу Омије свих 90 минута, али није успео да постигне гол у тешком поразу на гостовању против Ураве (0:4). Најбољи стрелац шампионског тима црвено-белих из минуле сезоне од доласка у Омију оставио је врло добар утисак, јер на осам сусрета у Џеј лиги има четири поготка на свом конту. У другом рангу такмичења цео меч за Кјото у ремију против Гираванз Китакјушуа (1:1) одиграо је дефанзивац Милош Бајалица.

Белгија

Лука Миливојевић није играо за Андерлехт, јер је потписао уговор са Олимпијакосом, чији ће дрес носити у наставку сезоне, док у тиму Беверена није било Абубакара Умаруа.

Швајцарска

Без наступа овог викенда за тројицу некадашњих чланова Звезде, Милана Вилотића (Јанг Бојс), Андрију Калуђеровића (Тун) и Огњена Мудринског (Арау).

Казахстан

У међусобном дуелу двојице Звездаша успешнији је био Милош Трифуновић, који је из пенала довео у вођство од 2:0 Атирау у 51. минуту, а до краја меча резултат је смањио Игор Бурзановић (Иртиш) у 78. минуту. Обојица су одиграли свих 90 минута, док Трифуновићеви саиграчи Ђорђе Туторић и Марко Блажић нису били у саставу. Трифуновић је у досадашњем току првенства на 24 утакмице постигао 10 погодака, док је “Бурзо Марадона“ четири пута био стрелац у 19 сусрета.

Јужна Кореја

Филип Касалица је ушао у игру за Улсан у 51. минуту против Поханга, а његов тим је поражен резултатом 1:2. Ово је Касалици био девети меч за Улсан од доласка из Звезде, а још чека на свој први погодак у новом клубу.

Белорусија

Немања Николић је одиграо целу утакмицу за Динамо из Минска у победи на гостовању против Нафтана од 2:0, а добио је и жути картон у 71. минуту. Филип Младеновић (Бате Борисов) је такође јавно опоменут већ у 13. минуту меча против Немана из Гродног, који је однео сва три бода са тешког гостовања. Младеновић је замењен у 37. минуту, а за победнички састав Немана није играо бивши играч београдских црвено-белих Немања Цветковић.

Украјина

Никола Игњатијевић био је у саставу Зорје свих 90 минута, а добио је и жути картон у 78. минуту у поразу против Волина на домаћем терену од 1:2. За Волин није наступио Иван Рогач, а ни у саставу Металиста из Харкова није било голмана Владимира Дишљенковића.

Азербејџан

Саша Стаменковић је бранио цео меч за Нефчи у победи на домаћем терену у Бакуу против Симурка (2:1), а у 94. минуту добио је и жути картон. За Симурк је свих 90 и нешто минута одиграо Марко Станојевић, некадашњи члан омладинског погона Звезде.

Мађарска

Многи се и не сећају да је Драган Вукмир крајем прошлог века био члан Црвене звезде, а он је минулог викенда одиграо свих 90 минута за МТК у победи од 2:1 против Ференцвароша. Овај 36-годишњи везни фудбалер је својевремено чак одиграо и један меч за репрезентацију Србије и Црне Горе. Милан Богуновић (Папа), Никола Трајковић (Ђер) и Марко Дмитровић (Ујпешт) нису улазили у игру за своје тимове.

Кипар

Ифеани Оњило, који се налази на позајмици у Ермису одиграо је свих 90 минута у поразу на домаћем терену од Аполона из Лимасола (1:3). Звездином Нигеријцу ово је био други наступ за Ермис, а у претходном сусрету је постигао гол против Доксе.

Молдавија

Шериф из Тираспоља, чије боје брани Каду, није имао утакмицу претходног викенда.

Кина

Александар Јевтић није био у саставу Лиаонинга у убедљивом поразу на гостовању против Гвангжуа (0:6).

Србија

За крај ево и учинка бивших играча Звезде на српским теренима. Нино Пекарић одиграо је цео меч и постигао гол за Војводину у тријумфу од 3:2 у Јагодини. За Јагодину је свих 90 минута на терену провео Данијел Михајловић. Стрелац је био и Славољуб Срнић за Чукарички у тријуфу против Вождовца од 2:0, а из игре је изашао у 78. минуту. Његов брат Драгољуб није играо, као ни Дени Павловић, а Филип Стојковић је био у игри од првог до последњег минута. Владимир Ђорђевић је одиграо цео меч за Раднички из Ниша у поразу против Доњег Срема (0:1). За Доњи Срем је до 89. минута играо Дарко Спалевић. На терену је у дресу Нишлија био и Филип Ђуричковић, који је изашао у 54. минуту. Андреј Мркела (Спартак) је на Маракани против Звезде ушао у 70. минуту, а Бојан Ђорђевић је у поразу Новог Пазара против ОФК Београда забележио свих 90 минута. У поразу од Борца из Чачка у Крагујевцу (0:1) за Раднички је до 68. минута играо Марко Перовић, док у саставу нису били Милош Весић, Јован Крнета и Радован Кривокапић. Славко Перовић је одиграо цео меч за Рад у поразу од Партизана (0:4), а у тиму са Бањице није био Ненад Срећковић. У другом рангу такмичења у стрелце се уписао Милош Рељић, који је на терену био до 76. минута, а постигао је победоносни гол за Слогу из Петровца на Млави у 70. минуту на гостовању против Мачве у Шапцу (1:0). Још један бивши члан црвено-белих донео је тријумф свом тиму. Весељко Тривуновић је реализовао једанаестерац у 56. минуту за ОФК Бачку у победи против БСК-а из Борче од 1:0. Милан Зорица није играо за Бежанију овог викенда.

 

 

Повезане вести

Leave a Comment