Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћи шампионатНајновијеФудбал

Најава: Напредак – Црвена звезда

Након паузе због обавеза репрезентације, наставља се такмичење у домаћем шампионату, Црвена звезда у V колу гостује Напретку. У прва четири кола, наш тим је остварио исто толико победа без примљеног гола, и надамо се да ће се серија наставити и у Крушевцу. Иако је Напредак лоше започео ову сезону, освојивши само један бод из четири кола, наш тим неће имати лак задатак против мотивисаног противника.

Фудбалски клуб Напредак је основан 8. децембра 1946. године спајањем три клуба – „14. октобра“, „Баџе“ и „Закића“. Прву званичну утакмицу клуб је одиграо против екипе Македоније у јануару 1947. године и резултат је био нерешен (1:1), први гол у историји је постигао Марко Валок. Две године касније, Напредак постаје шампион Србије и улази у Прву савезну лигу. Од тада је мењао рангове такмичења, а у сезони 1979/80, клуб постиже највећи успех у својој историји, освојивши четврто место у Лиги СФРЈ, чиме је обезбеђено учешће у Купу УЕФА. Вољом жреба, противник Напретку у овом такмичењу је био Динамо из Дрездена који је победио у оба меча са по 1:0. Током деведестих година, Напредак је био на граници између Прве и Друге лиге, а у сезони 1999/2000, клуб се пласирао у финале Купа Југославије у коме је изгубио управо од нашег тима (4:0), али је изборио излазак у Европу, с обзиром да је Црвена звезда освојила „дуплу круну“ те сезоне. У Купу УЕФА је побеђен естонски Тулевик (5:1 и 1:1), а затим су Крушевљани елиминисани од грчког ОФИ-ја (0:0 и 0:6). Од 2007. године Напредак игра у Суперлиги Србије до 2010. године, а од 2010. године наступа у Првој лиги Србије. У елиту се вратио прошле сезоне.

Што се тиче међусобног скора, наш тим је успешнији:

Београд:         21        15        6          0         62:13

Крушевац :     18        10        6          2         27:18

Укупно :          39        25     12          2          89:31

* пет утакмица је одиграно у Купу

Први међусобни дуел је одигран 1951. године и победила је Црвена звезда са 1:0, у години када је славила и прву титулу у историји. Напредак је остварио прву победу у међусобним дуелима у сезони 1988/89, 1:0 а другу и последњу до сада 15 година касније, 2:1. Последњи првенствени меч одигран је 08.03.2014. када је наш тим победио са 4:1, а на тој утакмици је прослављен 69. рођендан Црвене звезде. Наш тим је тада дошао до победе теже него што то показује резултат: Напредак је водио са 1:0 до самог крај првог полувремена, да би Саво Павићевић у надокнади истог поравнао резултат. У другом полувремену, Звезда је за девет минута постигла три гола (Дауда 2 и Нинковић из пенала) и преломила резултат у своју корист.

cz-nap_08_03_2014
Слика са последње одигране утакмице између Црвене звезде и Напретка

Најубедљивија победа Црвене звезде је 9:1, 9.јуна 2000. године. Лео Леринц и Бранко Јелић су по два пута тресли мрежу, а по једном су стрелци били Пјановић, Аћимовић, Друлић, Лалатовић и Мирковић.

Од заједничких играча издвајамо: Драгишу Бинића, Владимира Дурковића, Ненада Сакића, Ивана Гвозденовића, Николу Микића, Бојана Миладиновића, Огњена Врањеша, Славка Перовића и Сашу Стаменковића. Огњен Оља Петровић, некадашњи голман Црвене звезде, рођени је Крушевљанин и прошао је омладинску школу Напретка, али никад није играо за први тим. Ненад Гаврић је у наш тим дошао управо из Напретка, а Ненад Лалатовић је био тренер овог клуба прошле пролећне полусезоне. Мбођ је тренутно на позајмици у крушевачком тиму.

У Црвеној звезди једино је неизвестан наступ Дарка Лазића који се пре два дана пожалио на бол у ложи, и није тренирао од тада.

Надамо се да ће се серија нашег тима наставити, а позивамо све навијаче, пре свега из Крушевца и околине да дођу на стадион и помогну Црвеној звезди да стигне до нове победе. Директан телевизијски пренос је на каналу „Арена Спорт 1“ за оне који неће бити у прилици да гледају меч уживо.

Идемо до нове победе!

V коло Јелен Суперлиге:

Напредак –Црвена звезда,

стадион „Младост“, субота, 13. 09. 2014. године, 17h

Повезане вести

Leave a Comment