Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновије

Учинак Звездаша у освајању светског сребра

Црвена звезда је у освајању сребрне медаље Србије на Светском првенству имала једног свог актуелног играча, четворицу који су носили црвено-бели дрес, двојицу који отворено навијају за наш клуб и три члана стручног штаба националног тима чије се име везује за црвено-беле боје.

Никола Калинић је овог лета постао члан Црвене звезде, а на планетарном шампионату у Шпанији је имао одличан учинак. Крилни кошаркаш је заблистао у осмини финала против Грчке, када је имао сјајна закуцавања преко Јаниса Бурусиса, а и у финалу против САД-а је имао одлично закуцавање на асистенцију Милоша Теодосића, када је шутирао перфектних 7-7 за два поена за укупно 18 поена и три скока, тако да је био најефикаснији српски играч у финалном сусрету уз Немању Бјелицу.10645134_483941738409403_3130085066107180369_n Имао је најбоље проценте шута за два и три поена у српском тиму.

Против Грка је убацио 12 поена, у групној фази је Египту убацио 11, а у полуфиналу против Француске осам, када је погодио два кључна слободна бацања у финишу меча и трасирао пут ка финалу. На шампионату је остварио просеке од 7,2 поена и 1,9 скокова, уз одличне проценте шута за два – 76 одсто (25-19) и три поена 62,5 одсто (8-5). Нема сумње да ће итекако значити Звездином тиму у предстојећој сезони.

Четворица играча су у ближој прошлости носила црвено-бели дрес, а сада су се винули до самог врха репрезентативне кошарке са националним тимом Србије. То су Владимир Штимац, Немања Бјелица, Рашко Катић и Марко Симоновић.

Немања Бјелица је пружио сјајне партије у дресу Србије. Премашио је границу од 100 утакмица у националном дресу и ово му је без сумње најбоље такмичење у српској селекцији, а свакако и највећи успех. Два пута је забележио дабл-дабл учинак и то против Шпаније (19 поена и 10 скокова) и против Ирана (18 поена и 10 ухваћених лопти). Доприносио је тиму на све начине, јер поседује велику разноврсност у игри, па је сакупио значајан број поена, скокова, асистенција, блокада… Био је најбољи скакач и блокер екипе, трећи асистент и четврти стрелац селекције на турниру. У девет одиграних утакмица бележио је 11,9 поена, 6,9 скокова, 2,8 асистенција, 0,44 блокаде и украдене лопте и највећи индекс у тиму (15,1). За два поена је шутирао 52,7 одсто, а са линије слободних бацања 81,6 одсто, по чему је био седми на турниру.

Владимир Штимац је са клупе добијао своју минутажу и увек је давао све од себе када би улазио у игру. Одржавао је сјајну атмосферу у екипи, а најбољи учинак је имао у финалу, када је забележио седам поена уз сјајно закуцавање после асистенције Стефана Јовића. На осам утакмица остварио је учинак од 3,8 поена и 1,5 скокова за просечно осам минута у игри, а за два поена је шутирао 56 одсто (25-14).

Марко Симоновић је у девет сусрета бележио 3,1 поен за просечно девет минута у игри и погодио важна слободна бацања у полуфиналу против Француске. За два поена је шутирао 62,5 одсто (8-5), а за три 37,5 одсто (8-3). По пет поена је убацио против Шпаније и Француске (у групи) и Грчке у осмини финала.

Рашко Катић је у шест одиграних сусрета бележио 2,7 поена и један скок за просечно осам минута у игри. Борбени центар је најбољи учинак имао против Ирана, када је постигао осам поена уз три скока.

Ту су и два кошаркаша који навијају за Звезду, феноменални Милош Теодосић и талентовани Стефан Јовић.

Тео је одиграо фантастичан турнир. Био је најбољи играч Србије, изабран је у идеалну петорку шампионата, завршио такмичење као пети асистент Светског првенства уз одличне проценте шута. Посебно је блистао у елиминационој фази, када је Бразилцима убацио 23 поена у четвртфиналу, а Французима 24 у полуфиналу. Био је мозак тима, незаустављив, ломио је морал противницима сјајним улазима под кош и тројкама, а шта тек рећи за његове феноменалне асистенције које су имале очи. Био је најбољи стрелац и асистент Србије и играч са највише погођених тројки на шампионату (23). У девет утакмица бележио је 13,6 поена, 4,4 асистенције, 2,1 скок уз сјајне проценте шута од 69,2 одсто за два (26-18), 47,9 одсто за три поена (48-23) и 81 одсто са линије слободних бацања (21-17).

Јовић је уносио велику свежину у тим када је улазио на паркет. Покупио је симпатије кошаркашке јавности и навијача, а у финалу је имао сјајно додавање после контранапада за закуцавање Владимира Штимца. То је један врло луцидан играч који ће се тек развити у правог аса. У девет утакмица је проводио у игри 16 минута у просеку уз учинак од три поена, 2,1 скок, 1,7 асистенција и 1,33 украдене лопте, по чему је био најбољи у екипи. За два поена је шутирао 64,3 одсто (14-9), а са линије слободних бацања 85,7 одсто (7-6).

Уз екипу су били тим менаџер Небојша Илић, који исту улогу обавља и у Црвеној звезди. Легендарни кошаркаш црвено-белих је увек спреман за шалу и носилац је позитивне атмосфере у репрезентацији. У улози Ђорђевићевих помоћника били су некадашњи тренери Црвене звезде Мирослав “Мута“ Николић и Јовица Антонић. Свих 12 кошаркаша, затим тренери и целокупан тим заслужују све честитке за враћање српске кошарке у сам светски врх, где је током своје блиставе историје, истина под другим именом, увек и била.

Повезане вести

10 comments

Ранго окт 18, 2014 at 14:05

Зашто не поменути то.Годинама се пласира да у Српској кошарци постоји само Партизан.А то свакако није тачно и добро је познато да је од постанка највећи расадник кошаркаш Звезда.И Сале национале је поникао у Звезди где је његов отац био тренер.Надајмо се да ћемо ове године коначно смакнути са трона,не Партизан него Црногорску мафију на челу са Душаном Вујошевићем,гробаром српске кошарке која отима титуле.Јесте да је и наш тренер Црногорац,али је мало умеренији.Мада ако ове године не освоји титулу треба да лети.ВРАТИМО МУТУ НА ЧЕЛО СТРУЧНОГ ШТАБА!

Reply
homer сеп 16, 2014 at 12:38

Ispustili ste da kažete da je Jović novo pojačanje i novi igrač kk Crvena zvezda !

Reply
homer сеп 16, 2014 at 14:28

http://www.mozzartsport.com/vesti/stefan-jovic-blizu-zvezde/84801 ….. vest se pojavila u 13.42h !!! a vi mi ne verujete i lupate minuse….cccccc a sad skačete od sreće , a? Uz Vladimira Dragićevića, koji je takođe gotova stvar, to je tim za respekt !!!

Reply
pera сеп 16, 2014 at 16:20

Ovo me raduje svu svoju decu pod krilo velika Zvezdo. Ima mesta za sve, igraće i Rebić sigurno ali me raduje jer ćemo konačno rasteretiti Djenku na dvojku odakle će da kida. Ovo je potez da konačno od naredne sezon, jer sam rauzumeo da je Vilijams potpisao na sezonu, imati dva pa možda ako Cvele napreduje i sva tri naša pleja a onda smo ozbiljan tim.To je to nacijo što se pojačanja tiče ne treba nam više niko za ovu sezonu sem nekog bar savbetnika trenera recimo ako već neće niko da dovede ozbiljnijeg trenera Kvalitet igrača bi ove sezone morao da presudi u gradjenju sezone i dobrim igrama.

Reply
homer сеп 17, 2014 at 07:16

pardon , Dragičević….

Reply
Darn сеп 15, 2014 at 21:15

Nisko vam je ovo prebrojavanje. Ko navija za Zvezdu a ko ne – bitno je uvek, OSIM kad se radi o državnoj reprezentaciji. Srbija slavi svih 12 i kompletan stručni štab podjednako. Da nije bilo tako, ne bi osvojili ništa. Zato, nemojte ovo više da radite.

Reply
Luka сеп 15, 2014 at 21:12

Ne blamirajte se sa brojanjem Zvezdaša u reprezentaciji. To je grobarski sindrom, dajte da ne kopiramo najgore od najgorih.

Reply
zvezda сеп 15, 2014 at 20:24

I Stefan Markovic je Zvezdas

Reply
pera сеп 15, 2014 at 20:21

Pogrešan tekst, ovaj tim nikada više ne treba odvajati. Dakle svi košarkaši koji su igrali prvenstvo su košarkaši Srbije. Bravo za sve njih.

Reply
Alex Unders сеп 15, 2014 at 21:17

Bravo, Pero. Ispravite grešku, admini, i skinite ovaj tekst. Ovakve stvari nisu dostojne Crvene Zvezde i ne služe nam na čast.

Reply

Leave a Comment