Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновије

Кингси повлаче Стојаковићев дрес из употребе

Дрес са бројем 16, који је у Сакраменто Кингсима носио прослављени репрезентативац Југославије и кошаркаш који је каријеру почео у Црвеној звезди, Предраг Стојаковић биће повучен из употребе и красиће сводове дворане ове екипе заједно са дресовима још деветорице легенди којима је раније указана оваква част.

kingsСтојаковић је за Кингсе наступао од 1998. до 2006. године. Изабран је као 14. пик прве рунде на драфту 1996. године. Најбољи је тројкаш (1.070) и други стрелац у историји клуба са 9.498 поена. У дресу “краљева“ је провео своје најбоље године у НБА лиги. У сезони 2003/04 био је други стрелац елитног шампионата и изабран је у другу петорку лиге. Три пута је учествовао на Ол-стар мечу, а два пута је тријумфовао на такмичењу у брзом шутирању тројки као први играч са европског континента коме је то пошло за руком. На крају каријере је са Даласом стигао до титуле 2011. године, а носио је и дресове Црвене звезде, ПАОК-а, Индијане, Њу Орлеанс Хорнетса и Торонто Репторса.

Пре Пеђе из славне генерације Кингса која је почетком овог века играла најлепшу кошарку у елитној лиги овакву част добили су Крис Вебер (број 4) и Владе Дивац (21), а пре њих су повучени из употребе следећи дресови: Нејт Арчибалд (1), Мич Ричмонд (2), у част навијача број 6, Боби Дејвис (11), Морис Стоукс (12), Оскар Робертсон (14), Џек Твимен (27) и Сем Лејси (44).

Био је члан Звездине генерације из сезоне 1992/93, која је вратила титулу на Мали Калемегдан после две деценије. Као тинејџер је те сезоне постигао 82 поена на 37 утакмица у лигашком делу шампионата и плеј-офу. Предводио је селекцију Југославије до златних медаља на Европском првенству у Турској 2001. и Светском шампионату у Индијанаполису 2002. године, а у колекцији има и европску бронзу из Француске 1999. године.

 

Повезане вести

Leave a Comment