Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеРукомет

Најава: 76. рукометни вечити дерби

Рукометаши Црвене звезде дочекују Партизан у 76. вечитом дербију који је на програму у недељу са почетком у 19 часова и 30 минута.

Голман и капитен црвено-белих, Владимир Цупара, самоуверено је најавио тријумф против вечитог ривала на конференцији за медије уверен у квалитет свог тима, а да ли ће тако и бити остаје да се види нешто после 21 час у суботу вече.

Вечити ривали су у рукомету имали своје дуеле у некадашњој великој држави током шездесетих година, а затим су црно-бели две деценије таворили у нижем рангу, па је Звезда суверено била најбољи клуб у граду све до повратка Партизана у елитно друштво по распаду СФРЈ почетком деведесетих. Од тада су се ова два клуба много пута надметала у међусобним окршајима и борбама за титуле. Било је антологијских, контроверзних, сјајних дуела у којима су се истицали велики мајстори ове игре који су баш из редова београдских вечитих ривала крчили пут ка светским висинама и медаљама у дресу са државним грбом. До сада је одиграно 75 првенствених вечитих дербија у којима је Црвена звезда забележила 30 победа, Партизан 35, а у 10 наврата било је нерешено. Претходне сезоне црвено-бели су решили у своју корист оба дербија у плеј-офу. У првом сусрету пулени Ненада Перуничића славили су 21. априла резултатом 27:21, а нешто више од месец дана касније било је 36:30 за Звезду.

10338277_486237248179852_4922743309392870142_n-640x360

Ипак, статистика у дербијима ништа не значи. Нови меч увек са собом носи неку нову причу, па ће тако и овог пута изродити неке нове хероје. Црвена звезда у меч против вечитог ривала улази са треће позиције. Црвено-бели су освојили пет бодова из четири утакмице, а у прошлом колу су доживели несрећан пораз на тешком гостовању против Југовића у Каћу. Чини се да екипа из Љутице Богдана у дерби улази као благи фаворит. Ненад Перуничић може да рачуна на велики број опција у нападу, али и у одбрани. Војислав Брајовић, Стефан Алчаковић, Дарко Тодоровић, Младен Шотић, Милош Протић, Урош Вуковић, Немања Нешовановић, Стефан Радоничић, Виктор Матичић, Марко Поповић, Дејан Бабић, Лука Денић и остали су имена која добрим познаваоцима домаћег рукомета и навијачима Звезде уливају поверење, а ту су и поуздани голмани Владимир Цупара, Стеван Симић и Марко Антељ. Тим још није уигран у довољној мери, како би функционисао у најбољем могућем издању, али у оваквим утакмицама мотивација рукометаша посебно долази до изражаја, па тако треба очекивати одличну партију црвено-белих, који би да се евентуалном победом над вечитим ривалом врате на чело табеле у случају киксева Железничара и Металопластике.

Партизан је тренутно седми са четири освојена бода. Ове сезоне пружају променљиве игре, али мора се рећи и да су имали тежак распоред на старту. Савладали су Планинку (33:30), убедљиво изгубили од Југовића у Каћу (21:33) и ремизирали на домаћем терену против водећег двојца Железничара (28:28) и Металопластике (27:27). Имају знатно млађи тим него раније, а партијама се издвајају Стеван Сретеновић, Михајло Радојковић, Лазар Кукић, Игор Мршуља, Немања Живковић и капитен Вања Илић. Занимљиво је да су претходне сезоне двојица садашњих играча ових клубова наступали за екипе против којих ће у недељу истрчати на терен. Виктор Матичић је минулог лета из Партизана прешао у Звезду, док је Марко Пантелић црвено-бели дрес заменио за црно-бели. Ово није нешто неуобичајено за рукомет, јер је у прошлости велики број рукометаша носио дрес оба клуба, а тренер црно-белих Ненад Максић је раније често истицао да навија за Звезду, а у каријери је као играч трофеје освајао са оба клуба.

Црвена звезда има прилику да на домаћем терену стигне до победе против вечитог ривала само ако максимално борбено приступи утакмици са великом мотивацијом какву је показао да поседује голман Цупара, а победника дербија никада није било лако предвидети, па тако и сада, мада се чини да црвено-бели имају за нијансу квалитетнији тим, што треба и доказати на терену. Навијачи ће бити од непроцењиве помоћи Звезди ако у великом броју испуне трибине и снажном подршком дају додатни импулс младом тиму у покушају да дође до тријумфа. За оне који не буду у могућности да уживо посматрају 76. вечити рукометни дерби обезбеђен је директан пренос на другом програму Радио телевизије Србије.

                                                        Црвена звезда – Партизан

                                                        5. коло Супер лиге Србије

                                                        недеља 19. октобар 2014.

                                               СРЦ Шумице – Београд, 19:30 часова

Повезане вести

1 comment

Delija окт 19, 2014 at 00:15

Ajde majstori!!!Pokazite Partizanu,RSS i ostalima da ste najveci borci i osvojite titulu ili kup svima u inat!

Reply

Leave a Comment