Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Радоњић: Спремни смо на све, Нептунас није потпуни аутсајдер

Кошаркаши Црвене звезде Телеком у четвртак од 18 сати по нашем времену у другом колу Д групе Евролиоге гостују екипи Нептунаса. Међутим, до утакмице са веома незгодним Литванцима црвено-белима предстоји веома дуго и напорно путовање.

Пут града Клаипеде, који се на налази на обалама Балтичког мора, експедиција Црвене звезда Телеком креће већ у уторак касно увече. Црвено-бели лете преко Москве до главног града Летоније, Риге, а потом их очекује и 300 километара вожње аутобусом до крајњег одредишта. Прилично исцрпљујући трансфер који је додатно био отежан штрајком авио компаније Луфтханза и отказивањем свих летова. Ову чињеницу посебно је апострофирао тренер црвено-белих Дејан Радоњић:

– Имамо проблем са путовањем. Мењамо авионе, а онда 300 километара путујемо аутобусом. Постоји бојазан како ће тим да изгледа после тако напорног пута. Није оправдање или унапред најављен алиби већ реалност која за нас представља почетак тешке серије. Директно после утакмице са Нептунасом идемо за Задар. Једноставно, мечеви долазе у низу и изискују да у континуитету дајемо максимум. Остаје да се види колико смо спремни на такву врсту активности. Знамо и сами да смо млад тим. Најмлађи смо у Евролиги и значајно другачији у односу на прошлу годину. Смањили смо буџет у односу на прошлу сезону, а осцилације су свакако очекиване.

Радоњић се потом мало вратио у прошлост и осврнуо на период када је одржан жреб за састав групе Евролиге:

– Из последњег шешира смо добили Нептунас, након што су из прва четири шешира извучени веома квалитетни ривали. Одмах је направљен такав амбијент да је тамо неки Нептунас у нашо групи именом врло непознат. Креирана је таква поставка да су они потпуни аутсајдери и да неће имати шта да покажу. То је било у тренутку када се ништа није знало о екипи, када се још није кренуло ни са одласком, а камоли са доласком играча – каже Радоњић и потом додаје:

– Имали смо сличну ситуацију и прошле године па су такве екипе правиле победе посебно на домаћем терену. Нептунас је поред два стандардна евролигаша успео да се избори за елитно такмичење. Лијетувос Ритас је због тога остао без Евролиге, а знамо сви о каквом се клубу ради – направио је малу дигресију Радоњић и потом се усредсредио на квалитете наредног Звездиног противника:

– Нептунас је значајно јачи него претходне сезоне и доста искуснији. То је тим из државе која на репрезентативном плану постиже невервоатне резултате и увек имају два евролигаша. У својим редовима поседују играче са НБА искуством као што је Мустафа Шакур и играча који је освојио Еврокуп, Донатаса Завацкаса. Нептунас се показао као озбиљан тим, са свим карактеристикама литванске кошарке у којој се преферира доста трчања и талента. Свој потенцијал показали су и на гостујућем терену у дуелу против Лаборал Куће.

С обзиром да је Нептунасу ово прво учешће у Евролиги, Радоњић је посебно нагласио чињеницу да ће баш против Звезде дебитовати пред својом публиком у најјачем клупском такмичењу Европе:

– За њих је ово историјски меч, носи посебну мотивацију. Први пут у Евролиги играју на свом терену и то може да произведе ефекат да пруже и изнад свог максимума. У претходном колу су дали 110 поена, показали су квалитет. Доминантни су у домаћем првенству у коме су без пораза. Ствара се позиција да је Нептунас аутсајдер, а имају капацитет да играју веома добро поготово на свом терену. Неће бити изненађење ако буду побеђивали код куће.

Црвено-бели у Литванију путују у комплетном саставу, а тренер Звезде јасно зна циљ:

– Као што ћемо и против Олимпијакоса у Атини ићи на победу, тако и против Нептунаса идемо да добијемо. То су наше жеље. О томе може да се води дебата, али генерално размишљамо на тај начин и тако ћемо се увек понашати, без обзира колико путујемо, колико смо спремни. Једноставно, однос мора да буде такав.

На питање новинара колико ће у наредном периоду бити отежана организација тренинга, Радоњић је одговорио:

– Спремни смо за све ситуације. Морамо да будемо спремни и да можда у среду нећемо имати тренинг. На то морамо да реагујемо другачије него што је планирано. Могуће је да ће долазити до корекција, генерално знамо шта треба да радимо.

Многи су склони коментарима да би меч са Нептунасом у гостима могао да буде кључан за пласман у Топ 16 фазу. Дејан Радоњић не дели то мишљење.

– Тек је почетак, сваки дуел је битан, али у овом тренутку дуел са Нептунасом није пресудан. Имамо вемена током лиге да направимо добре ствари. Лига је кратка, један меч може да промени ситуацију, али победа или пораз против Нептунаса не ствара неку крајњу слику. Није паметно нити реално да се размишља у том правцу, ту смо где смо. Постоји оптерећење које је већ довољно велико, нема потребе за додатним. Зато сам већ нагласио после меча са Галатасарајем да стања која иду од еуфорије до депресије нису добра. Задовољан сам јако почетком, али треба бити спреман и на друге ситуације. Играмо против јаких тимова, са огромним искуством и сада се поставља ствар да Олимпијакос, Валенсија, Лаборал Кућа или Галатасарај треба да буду иза нас. Поставља се питање колико је то реално. Не обраћамо пажњу у унапред направљене прогнозе.

Звезда има знатно више центре у односу на Нептунас, а на питање да ли би управо центарска линија требало да донесе превагу Радоњић је одговорио:

– Они су задржали центарску линију из прошле сезоне, јер су вероватно задовољни. Чињеница је да нису толико високи, али су брзи и снажни. У неку руку су то показали против Лаборал Куће да могу са њима да играју.

Повезане вести

2 comments

milos окт 22, 2014 at 13:31

Pa ti covece ides iz krajnosti u krajnost, te hoces da pobedjujes, te ti klecaju kolena, ko je rekao, ama verovatno nijedan navijac CZ nije mogao da izusti da bi mi trebalo da budemo prvi u grupi. Ti samo places i kukas, a imas odlican tim. Realnost, susta realnost je da mi imamo bolji tim od Laborala i Neptunasa i nemoj mnogo da mudrujes.Sa pobedom protiv Galatasaraja i eventualnom sledece nedelje protiv Valensije mi smo na konju. Ako nisi sposoban za tako nesto, reci i idi, imamo ko hoce i moze. Te ne valja sto smo mladi, pa putujemo 300 kilometara, pa svako od nas se vozio 300 kilometara kolima ili autobusom, aman, brini ti vise o tome sto Mitrovic igra 37 minuta, a ne dali ce da izdrzi put.

Reply
josif окт 22, 2014 at 17:41

Pa brate drugo od njega i netreba da ocekujes,jednostavno on trazi alibi u svemu i svacemu.Sada ga opet strah,prenosi to i na igrace,sutra je jako bitna utakmica jer ako dobijemo otvaraju se realne sanse za drugu fazu jer Neptunas ce nekoga iznenaditi,sigurno nece imati 0-10,nadam se samo da necemo biti mi.Pozz.MKD

Reply

Leave a Comment