Moja Crvena Zvezda
БлоговиВажноЕвропска такмичењаЗвездине легендеИсторијаНајновијеСтолеФудбал

На данашњи дан падали Енглези, Немци, Шкоти…

Док чекамо да се врате славни дане наше прошлости, можемо с времена на времена да се подсећамо на њих, а данашњи дан, 24. октобар, био је један од успешнијих у историји нашег клуба. Три европске утакмице, све три одигране код куће, – и све три победе. Интересантно је да су то све биле прве утакмице, а Звезда није испустила предност коју је остварила у њима, тј. прошла је у следећу фазу такмичења. Да кренемо редом…

1973. Црвена звезда – Ливерпул 2:1 (1:0)

Када је Црвена звезда извукла Ливерпул у осмини финала Купа шампиона у сезони 1973/74, мало ко јој је давао шансе да прође даље. Ливерпул је тих година имао јак тим, а на „Маракану“ је стигао као освајач Купа УЕФА. Ипак, у првом полувремену, на терену је постојао само један тим – Пижон је био нерешива енигма за гостујући тим, а добру игру нашег тима крунисао је Слободан Јанковић прелепим поготком у 39. минуту – погодио је малте-не саме рашље. Само што је почело друго полувреме – било је 2:0 за Црвену звезду, волеј ударац Владислава Блекија Богићевића. Ливерпул се након тога тргнуо, и успео да смањи на 2:1. Реванш меч је тек био посебна прича, јер је Црвена звезда била боља и на Енфилду (исто је било 2:1) и нанела први пораз Ливерпулу у Купу шампиона на домаћем терену у историји (и испоставиће се једини у 20. веку).

Иначе до двомеча са Ливерпулом, Црвена звезда је стигла победивши првака Пољске, Стал из Мјелеца (2:1, 1:0), а елиминисана је у четвртфиналу овог такмичења од Атлетика из Мадрида, који је те сезоне постао вицешампион Европе.

1979. Црвена звезда – Карл Цајс-Јена 3:2 (2:0)

CZ - KCJ 3-2 1979У II колу Купа УЕФА, у сезони 1979/80, Црвена звезда је дочекала Карл Цајс из Јене. Ови ривали су се већ сусрели неколико година раније у оквиру Купа шампиона, када је наш тим био бољи од Источних Немаца и прошао у полуфинале овог такмичења. И овога пута је Црвена звезда била боља – победила је противника са 3:2. Звезда је играла боље од старта меча и већ након 25 минута је водила са 2:0. У 10. минуту, Репчић је оборен у шеснаестерцу гостију, а сигуран реализатор са беле тачке био је Душан Савић. Петнаестак минута касније, Владимир Петровић Пижон пролази по левој страни, шутира, голман гостију, Грубентин, кратко одбија лопту, на правом месту је Славољуб Муслин – 2:0 за Црвену звезду. Пижон је био посебно расположен на овом мечу, наставила је Звезда са нападима, и када су сви очекивали трећи гол нашег тима, противник смањује резултат. Након слободног ударца, Раб је на правом месту – 2:1. Четири минута након тога, у 66. минуту, пенал за госте, Раб је сигуран, и резултат је изјдначен. Ипак након још једне мајсторије Пижона, Шестић закуцава лопту у гол, и Звезда одлази са голом предности на реванш меч. Испоставиће се као довољан, јер је наш тим био бољи и у тој утакмици, и то поново са 3:2, а тај меч ће остати упамћен по голу Цвјетина Благојевића са пола терена.

Иначе, након меча у Београду, тренер Карл Цајса, Мајер, говорећи о Пижону, подигао је руке у знак „предаје“:

„Када је капитен Звезде имао лопту, тад готово ништа није могло да се уради. Моји играчи су често били збуњени његовим потезима.“

На слици испод можете видети исечак из новина након овог меча.

Pizon_KCJ

1990. Црвена звезда – Глазгов Ренџерс 3:0 (1:0)

Rendzers
Детаљ са утакмице против Глазгов Ренџерса

Друга препрека Звезди ка титули првака Европе био је Глазгов Ренџерс. Шкоти су искористили то што је енглеским тимовима било годинама забрањено да учествују у Купу шампиона, па су саставили јак тим, окупивши неке од најбољих играча са Острва. Ипак, против расположене Црвене звезде нису могли ништа. Изгледало је да нису ни очекивали да могу да парирају нашем тиму. Након реванш меча између Грасхоперса и Црвене звезде, у коме је наш тим бриљирао и победио са 4:1, скаут Ренџерса, Валтер Смит, кратко је описао тренеру Сунесу шта их чека: „We’re f****d“.

Већ у 8. минуту, Просинечки одлично проиграва Радиновића који шаље лопту у средину шеснаестерца, испречио се Браун и послао лопту у сопствену мрежу – 1:0. Наставила је Звезда да напада Шкоте, ређале су се шансе, али се до следећег гола чекало до 65. минута. Стошић је био у продору, оборен је мало изван шеснаестерца гостију (са леве стране), а Роберт Просинечки је мајсторски извео слободан ударац – лопта од стативе одлази у мрежу – 2:0. У 74. минуту, у нападу су били само Панчев и Бинић, али – и то је довољно – дупли пас и Панчев шаље лопту у мрежу – 3:0 за миран реванш и сигуран корак ка европској титули.

Тако је то било некада, а надамо се да ће бити поново оваквих дана!

Повезане вести

1 comment

Dejo окт 30, 2014 at 17:19

http://www.telegraf.rs/sport/1288325-nikada-necete-pogoditi-ko-je- predvodio-ofk-beograd-kada-je-poslednji-put-uzeo-bodove-partizanu-foto upravo Crvene Zvezde Terzicu pogledaj ovo dobro jer ovako se bori za dres hocemo ovakvu nasu Crvenu Zvezdu ako ne mozes ovo da ispunis onda HOCEMO HITNU PRIVATIZACIJU :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗

Reply

Leave a Comment