Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноДомаћи шампионатНајновијеФудбал

МЦЗ анализа: Лоша Звезда прекинула лошу серију

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – Доњи Срем 1:0 (1:0)

Стрелци: Печник у 34.минуту из пенала

Стадион: „Маракана“

Гледалаца: 6.830

Судија: Ненад Ђокић (Ужице)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Рајковић, Печник, Павићевић, С.Ђорђевић, Босанчић (66.Аврамовски), Ристић, Катаи (83. Јовић), Лазовић, Ракић, Деспотовић (46.Грујић).

Доњи Срем: Белић, Лакићевић, Пуношевац, Прљевић, Лакић Пешић, Абубакари (81.Шарац), Букорац (51.Грујичић), Крунић, Станисављевић, Зец (67.Бељић), Спалевић.

Фудбалери Црвене звезде савладали су Доњи Срем у утакмици 10.кола Јелен Суперлиге. И поред прелошег издања, победа је јако битна због пораза „Вечитог ривала“ у Јагодини.

Утакмица је каснила 23 минута због нестанка струје, проузроковано кваром на оближњој трафостаници. Ненад Лалатовић је променио тактику за овај дуел, па је почео са два нападача у формацији 4-4-2. Пре свега због изостанка Александра Ковачевића (умор) и Николе Мијаиловића (картони). Међутим, колико је лоша игра Црвене звезде била говори да је већ на полувремену вратио формацију 4-3-3, уласком Грујића уместо невидљивог Деспотовића. Доњи Срем је дебитовао са новим тренером, Загорчићем.

Можда и већи проблем од саме игре и невидљивих појединаца као што су Катаи и Деспотовић је мотивација. Играчи Црвене звезде осим најмлађих појединаца имају озбиљан проблем са условно речено мањим клубовима. Једину прелазну оцену је заслужио Михаило Ристић, уз голмана Предрага Рајковића. Никакав алиби не сме бити да су недостајала три стандардна играча. Онда остали губе сврху.

Нема пуно занимљивог материјала са овог меча, осим питања ста би било да су играчи заменили дресове. У 6.минуту Лазовићев продор и центаршут ка Ракићу је изблокиран а Доњи Срем аутоматски кренуо у контранапад, који је повукао Букорац, али је његов ударац завршио поред гола Рајковића. Већ у следећем нападу, Букорац је започео нови напад гостију, а ударац Станисављевића брани Рајковић. Црвена звезда је покушавала преко Ристића, Босанчића и Лазовића да уради нешто више, али безуспешно. Углавном се сводило на прекиде, па је након корнера Ристића у 24.минуту, Ракић покушао главом, али његов покушај је завршио поред стативе. Затим је Босанчић покушао, прво у 27.минуту да изнуди једанаестерац, а затим у 30.минуту када је његов волеј отишао далеко изнад гола. Ристић је имао одличне пасове, којима је тражио Лазовића. Један такав је успео у 33.минуту, што је било довољно за три бода, испоставиће се. Ристић је упослио Лазовића, који је лепо прошао по десној страни, пронашао Ракића, а нападач црвено-белих мало оклевао, намештао, финтирао и када је шутирао лопта је погодила капитена Доњег Срема Прљевића приликом уклизавања. Оправдано досуђену најстрожу казну је реализовао Нејц Печник за 1:0 и прекид Звездине серије од две утакмице без победе. До краја полувремена, три везана детаља. У 44.минуту Босанчић је повео контру, али се одлучио за ударац са неких 20 метара, али се голман Белић истакао парадом. Добар покушај Босанчића. Ристић је извео нови корнер, а Ракићев ударац главом са гол линије избија Пуношевац. Одмах је Доњи Срем кренуо у напад, Спалевић постигао гол, али он је поништен због офсајда. То је био и последњи детаљ првог полувремена.

Јако лоше издање Црвене звезде. Све је стало у два напада, а Доњи Срем је могао врло могао да помрси рачуне. Александар Катаи и Ђорђе Деспотовић нису било на терену, па је Црвена звезда била бројчано слабија. Одмах на полувремену Марко Грујић је заменио Ђорђа Деспотовића.

Друго полувреме за малу нијансу активније, гледајући по шансама. Ристић је покушао у 56.минуту, али је био непрецизан. Затим, контранапад Доњег Срема, Крунић за Спалевића који упошљава Станисављевића, али Рајковић је успео да заустави покушај гостију. Несхватљиво је да су и Павићевић и Лазић изашли на играча и оставили празан простор иза себе. Све остало вредно пажње десило се у последњих 10 минута, што је можда био и најбољи период домаћина. Најбољу прилику Црвена звезда је имала у 80.минуту. Катаи је упослио Лазовића, који је савршено пронашао Ракића, али Ракић са пет метара шутира право у Белића и пружа му прилику да се истакне. Затим, одлична комбинација Јовића и Ристића, Ристић је повукао и добро шутирао, али Немања Белић поново одлично реагује и брани Ристићев покушај. Последњу шансу за Црвену звезду имао је Марко Грујић након соло продора. Скоро са половине терена Грујић је кренуо продор, нанизао три играча, али слабо шутирао, па је његов покушај завршио поред десне стативе. Следи, пет минута страха. Били смо сведоци дежа вуа. Црвена звезда као да се уплашила победе, а Доњи Срем осетио страх који се увукао међу црвено-беле и напао. Три минута опсаде гостију кулминирало је грешком Стефана Ђорђевића приликом лошег испуцавања, које је могло и лоше да се заврши да је комбинација Крунића и Спалевића имала позитиван епилог. На самом крају, Бељић се спетљао па је Рајковић успео да интервенише и сачува победу.

Осим последњих десет минута, ништа не би имали да додамо о игри Црвене звезде. На крају, непотребан страх од победе и изостанак победничког менталитета могао је скупо да кошта.

Оно што боде очи навијачима Црвене звезде, али и тренеру Ненаду Лалатовићу је одсуство било какве жеље и борбе, али и малокрвност играча. Част појединцима, али причамо о групи. Непојмљиво је да су појединци као група туриста, а не професионални фудбалери. Иако тако звање могу да заслуже само у Србији. Уколико не желе да зарађују од фудбала или да играју ову дивну игру, слободни су. Срећом, један потез Ристића или Грујића враћа веру. Пад после првог полувремена „Вечитог дербија“ се наставио.

ristic_donji_srem

Индивидуалан учинак

Предраг РАЈКОВИЋ – Све што је могао и имао да уради, савршено је урадио. У 93.минуту је прибрано реаговао и сачувао три бода. За Рајковића не треба да бринемо, Звезда полако добија још једног врхунског голмана. Надамо се за дуго времена.

Нејц ПЕЧНИК – Добра партија Печника, и баш на оваквим утакмицама се види колико је он потребан на својој позицији. Грех је Печника ставити на позицију бека, али он беспоговорно испуњава све захтеве. Коначно је и постигао гол, што је јако битно. Звездин приоритет је и да Печник што пре ухвати прошлосезонски залет и заигра на својој позицији.

Саво ПАВИЋЕВИЋ – Звездин командант је имао једну грешку у 65.минуту, али индивидуално је имао добар меч. Због колективно лошег издања тима и неколико прилика Доњег Срема, утисак је другачији.

Дарко ЛАЗИЋ – Други чинилац централног тандема поновио је добар меч. Заједно са Павићевићем је имао грешку у 65.минуту, али је пружио добро издање.

Стефан ЂОРЂЕВИЋ – Дебитант на позицији левог бека је морао боље. Имао је неколико продора, али панична грешка приликом лошег испуцавања могла је скупо да кошта. Није био у питању неки велики меч, играо је на пријатељским утакмицама, у клубу је од самог почетка, тако да не би могли да припишемо издање треми или уклапању. Можда му већи број утакмица помогне, али што се њега лично тиче борио се и покушавао.

Милош БОСАНЧИЋ – Још једном је Босанчић покушао да води и буде лидер. Код њега су најмање спорни знање и жеља, највише физичка спрема. Брзо се умара и у фазама када је потребан, има га мање. Да су против Доњег Срема колективно као тим сви имали 30% жеље као Босанчић и Ристић, не би било проблема. Један од оних на које се ослањамо за пролеће када поправи спрему, ако на зиму све буде у реду.

Михаило РИСТИЋ – Играч утакмице. И у пребледом издању које мора што пре да се архивира, имамо нешто што радује. Гледати Михаила са каквом лакоћом игра, упошљава саиграче заиста даје снагу да верујемо у боље. На свом првом „Вечитом дербију“ је био најбољи појединац, против Доњег Срема поновио обећавајућу партију и штета је што није крунисао голом у 88.минуту. Има огроман потенцијал, Звездин Весли Снајдер.

Александар КАТАИ – Није постојао, до 80.минута и када је замењен пар минута после тога. Тада смо сазнали да се налази на терену. Да је био залутали туриста са ранцем на леђима, више би пружио. Ако је разумљиво зашто је добио шансу, невероватно је какво је његово понашање на терену. Свака прича о било каквом таленту је пресмешна када видите да већу жељу од њега има било који посетилац на Маракани. Озбиљно мора да се доведе у ред, среди главу и реши се 6-7кг вишка. Постаје несносно гледати га, пре свега због његовог односа.

Дарко ЛАЗОВИЋ – Уз Ристића и Босанчића, све је ишло преко њега. Поновићемо да се од њега много, много очекује, да буде и мотор и да вуче тим. Боље издање него на дербију, али мора још боље, јер може. Зато су сви и критични према њему.

Ђорђе РАКИЋ – Од њега се очекују голови, њих у суботу није било. Константно се налази у шанси, против Доњег Срема је могао и морао да погоди у 80.минуту. Голови су преко потребни, а он је постигао трећину свих Звездиних голова до сада.

Ђорђе ДЕСПОТОВИЋ – Заиста ништа није урадио што би могли да поменемо. Није постојао. Осим што је извео почетни ударац. Грешка је што је био стартер.

Марко ГРУЈИЋ (од 46.минута) – Репризом „московског слалома“ из 90.минута је показао део репертоара. Очекивали смо много више, у шта не сумњамо. Силом прилика се уклопио у сивило колектива. Оно чему се надамо је већа минутажа за њега.

Даниел АВРАМОВСКИ (од 66.минута) – Још увек недоречен. Сви и даље чекамо потез, партију потврде. Делује уплашено када улази у игру. За неког ко располаже његовим талентом, 30.минута би требало да буде довољно да наговести оно што сви жељно ишчекују.

Лука ЈОВИЋ (од 83.минута) – Морао је да буде стартер. Ипак, за 10 минута и на крилној позицији показао је више од Катаиа и Деспотовића заједно. Једним потезом.

Ненад ЛАЛАТОВИЋ – Уколико је решио да игра са два нападача, Лука Јовић је природан избор уз Ракића. Пре свега, после дешавања на дербију, Јовић је морао да осети још једном утакмицу од првог минута. Сецкање, промене и нестабилна минутажа никоме не доноси ништа добро. У супротном, добили смо невидљиве играче. Разумљиво је његово разочарање, чим је увидео проблем променио је тактику. Ни то што нису играла три стандардна играча није алиби. Највећи изазов за њега је да озбиљно пољуљан тим смири и на безбедан начин поведе ка крају полусезоне. А онда се надамо да ће стварно видети ко је за дрес Црвене звезде, а ко није. Као и што се надамо већој минутажи за Јовића, Грујића и Вукашина Јовановића. Можда и да размисли и о Немањи Ивановићу и Рангелову. Њихове године могу да буду предност.

Пет кола до полусезоне, једна пауза. Како је изгледало у суботу, плашимо се да гледамо даље. Остаје двомеч против Рада да се побољша утисак, пробуде „успаване лепотице“ и сачува салдо за пролећни део. Фудбалерима Црвене звезде треба пуштати утакмице ватерполиста Црвене звезде.

Повезане вести

Leave a Comment