Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаНајновијеОдбојкаОдбојка

Најава: Црвена звезда – Хапоел Мате-Ашер Ако, II коло Купа изазивача

Почињу европска искушења и за наше одбојкаше. Иако је Црвена звезда актуелни шампион Србије, већ другу сезону узастопно се наш тим одрекао учешћа у Лиги шампиона, па ће представљати нашу земљу у Купу изазивача. Оваква одлука је донесена пре свега због финансијске ситауције у којој се наш клуб налази, а размишљање је и да би Звезда била конкурентнија у овом такмичењу. Прошле сезоне се то показало као добра идеја, јер су наши одбојкаши направили велики успех у овом такмичењу, стигавши до четвртфинала, у коме су елиминисани од француског Нанта. На путу дотле избацивани су противници који су на папиру имали јачи тим, и били фаворити против одбојкаша Звезде, али је наша екипа одиграла неколико одличних мечева и постигла највећи успех у европским такмичења до сада. Видећемо докле ће измењени тим Звезде моћи да стигне, а свакако се надамо најбољем.

Вољом жреба, први противник Звезде у Купу изазивача ове сезоне биће Хапоел Мате-Ашер Ако, који је претходне сезоне у Израелу одбранио „дуплу круну“. Пре две сезоне Хапоел је прекинуо серију Макабија из Тел Авива (до тада петоструки узастопни шампион), а ова два ривала последњих неколико сезона у међусобим дуелима одлучују о трофејима у Израелу. Звездин противник је прошле сезоне након пет сетова освојио национални куп, а и у финалу плеј-офа био је бољи од Макабија са 2:1 у победама. Хапоел Мате-Ашер је 11 пута био првак своје земље, и само је Хапоел Хамапил освојио више титула од њих (12), с тим што је тај клуб последњи пут био првак 1985. године. Противник Звезде је ове сезоне стартовао са три победе у досадашња три кола шампионата, а у последњем мечу пред пут у Београд победили су Макаби Ход Хашарон са 3:2 у сетовима на свом терену.

Фото: ОК Црвена звезда
Фото: ОК Црвена звезда

Тим Хапоела је састављен углавном од домаћих одбојкаша, мада у тиму имају и два Бразилца и једног Словенца. Израелска одбојка није баш позната у свету, па је незахвално давати неке прогнозе, али смо сигурни да ће наши одбојкаши дати све од себе и што спремнији дочекати ову утакмицу. Сличмо размишља и капитен Звезде:

„Не бих да се залећем пошто не знамо екипу. Данас ћемо погледати неке видео снимке. Оно што сам рекао и пред Суперкуп, можемо да обећамо да ћемо се максимално борити као и до сада на свакој утакмици. Колико ће то бити довољно, видећемо, али да ће жеља да фали, то неће сигурно,“ изјавио је Буцуљевић, а преноси званични сајт нашег одбојкашког клуба.

Црвена звезда је отворила ову сезону победом над Рибницом у Суперкупу Србије, а затим је победила истог ривала и у домаћем првенству. Уследиле су две дерби утакмице са Партизаном и Војводином, и обе су завршене после пет сетова, прва у корист противника, друга у нашу корист. Нови тим Звезде се и даље уиграва, али, иако је утакмица против Војводине могла да се заврши и раније (имали смо четири меч лопте у четвртом сету), храбри игра нашег тима, што је истакао и најбољи појединац те утакмице, Филип Стоиловић:

„Надам се да ће навијачи доћи у великом броју, јер ипак је ово европско такмичење у којем морамо да се покажемо у што бољем светлу. Нашим играма смо показали да заслужујемо да више навијача дође да нас бодри и надам се да ће тако бити овог пута.“

Тренер нашег клуба, Драган Кобиљски, очекује позитиван резултат:

„Сутра се отвара за нас тај „трећи фронт“, такмичење у Европи, које је за нас битно. Због свега тога наш приступ је јако озбиљан. Очекујемо једну тешку утакмицу у којој ћемо морати много енергије да потрошимо да бисмо победили. Наш интерес је да победимо овде и направимо што бољи резултат, јер нас у Израелу чека противник који ће пред својом публиком играти боље и који заслужују пун респект. Досадашњим играма смо показали да од нас могу да се очекују добри резултати и сви они који од нас очекују да ћемо сутра победити су у праву, јер желимо сутра да остваримо тријумф.“

И Лазар Коривица истиче значај европских утакмица:

„Доста нам значе европске утакмице. Поготово због тога што играмо много више утакмица од осталих тимова у лиги што нам много помаже у домаћим такмичењима која су приоритет. Прошле године смо остварили један врло добар резултат, па су очекивања мало и порасла. Сваке године сусрећемо се са проблемима када нам одлази доста играча, па смо принуђени да почињемо испочетка, али ми то добро радимо, борићемо се и надам се позитивном резултату и ове године у Челенџ Купу.“

Примач Хапоела, Словенац, Алан Комел, истакао је да су за његов тим битнија домаћа такмичења, али да ће се свакако трудити да оставе што бољи утисак, и остваре добар резултат. Капитен тима, Осокин, очекује добар меч, цени наш тим, и наше навијаче.

Одбојкаши Црвене звезде су у последње три сезоне освојили 8 од могућих 9 трофеја на домаћој сцени, а и ову сезону су започели одбраном трофеја у Суперкупу Србије. То је клуб који нам је доносио пуно радости последњих година, али је био и један од клубова са најслабијом подршком. Сада им предстоје битке и у Европи, и свакако би био ред да коначно добију подршку коју заслужују. Добар старт у Европи био би добар подстрек за наставак сезоне и на домаћој сцени, а гледаоци ће сигурно моћи да прате занимљив меч. Правила су таква да се игра на бодове, тј. тим који победи 3:0 или 3:1 добија три бода, а уколико се меч заврши резултатом 3:2, победник добија два бода, а поражени један. Уколико после два меча, тимови буду имали исти број бодова играће се „златни сет“ (до 15), који ће одлучити ко пролази даље. Оваква правила донекле дају предност тиму код кога се игра реванш утакмица, јер би се евентуални „златни сет“ играо на његовом терену.

Као што се може закључити, пуно је разлога да се пружи подршка нашим одбојкашима, па за крај нам остаје само да позовемо навијаче да дођу у уторак у „Шумице“ и помогну нашем тиму да успешно започну такмичење у Купу изазивача.

СВИ У ШУМИЦЕ!

II коло Купа изазивача:

Црвена звезда – Хапоел Мате-Ашер Ако,

СЦ „Шумице“, уторак, 04. 11. 2014. године, 19h

Повезане вести

Leave a Comment