Moja Crvena Zvezda
ВажноДруги пишуЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Ванредна конференција за новинаре поводом убиства навијача Звезде

Поводом трагичног догађаја у коме је навијач Црвене звезде изгубио живот, Небојша Човић је одржао ванредну конференцију за медије на којој је истакао да је Марко Ивковић убоден са леђа и да није учествовао у било каквом виду насиља. Говорио је и о лошој организацији утакмице, лошим реакцијама турске полиције и њиховим манипулацијама. Његову изјаву преноси портал „Мондо“:

„Навијачи Звезде су се окупили у непосредној близини дворане, где је у пратњи турске полиције, која их је водила до хале, дошла до хале. Поставља се питање зашто полиција води навијаче Звезде према хали, ако после извесног временског периода њима забрањује улаз у халу?! Када су стигли испред дворане, дошли су пред навијаче Галатасараја. Не треба много мудрости ни памети да се схвати шта онда почиње да се догађа – међусобно провоцирање, вређање, па каменице. Још неколико навијача Звезде је повређено. А, онда је дошла до сукоба. Причам само оно што се догодило заиста“.

Говорио је и о томе шта се догађало испред хале „Абди Икпечи“:

„Догодило се то да је полиција хтела да одбије навијаче Звезде сузавцем и димом, а у том диму је уследио још један напад навијача Галатасараја. Марко је убоден с леђа, био је на зачељу колоне и није учествовао ни у каквом насиљу. Кренуо је да се повлачи, да бежи…“

Додао је да је полиција променила првобитни извештај, тј. да је у њему писало да је Марко изгубио живот у међусобној тучи навијача Звезде у Инстанбулу:

„Први извештај турске полиције говори о томе. У међувремену су направили припрему. Неодговорна изјава Атамана је била припрема за оно што је требало да ураде медији, а они су почели да спинују и да представљају како је младић погинуо у међусобном сукобу српских навијача. Пре тога је извештај био другачији и то наш конзул јако добро зна. При томе су задржали младића који се зове Ненад Вучићевић, 1990. годиште, и по сваку цену су тражили од њега да потпише изјаву како су конципирали. Знам да је ово догађај незгодан за турску државу, али не могу да генерализујем ствари. Имали смо јуче контакте и са турским амбасадором у Београду, који је све учинио да наши навијачи уђу да гледају утакмицу, искрено је то радио, потпуно свестан шта може да се догоди“.

Говорио је и о изјавама да навијачи Звезде нису могли у халу, која је наводно била распродата:

„Да се овде ради о лажи и да смо лагани говоре слике и податак који је објављен. Капацитет је 12.000, јуче је било 8.143 гледалаца. Некоме је стало да навијачи Звезде не уђу. Добили смо од Галатасараја одређени број карата, ушло је око 60 људи, на посебна места, где седе и званичници турског клуба. Да организација утакмице није била у реду доказују и догађаји у хали. За длаку је избегнут напад навијача Галатасараја на простор који се назива ложом. Ту је турска полиција успела да реагује и да спречи“.

Човић је нагласио да навијачи нису допутовали у Турску у организацији клуба, већ у сопственој режији, али и да су о могућности да они дођу на утакмици разговарали са српским конзулом и да је благовремено обавештена и турска полиција. Ово истиче да би се избегле могуће манипулације у вези са трагичним догађајем. Такође, од старта се видело да је организација меча лоша:

„Када су кошаркаши Звезде, одређени број чланова клуба и пријатеља клуба слетели, нико их од домаћина није сачекао, иако то налаже правило Евролиге. Нисам био доле, али имам детаљан извештај да нисмо имали никакав контакт са домаћином, иако је то обавезно. Када код нас долазе у госте, људи из Звезде их дочекују, воде у хотел, активно учествују у њиховом смештају и тако даље. То се у Истанбулу није догодило.“

Осврнуо се и на гоствање навијача Бешикташа у Београду:

„Да ли су навијачи Бешикташа били у Београду? Да ли су имали сукоб са полицијом? Да ли су разбијали и палили? Јесу? Да ли су отишли безбедно? Да ли је неко погинуо? На срећу није. Знам да је тежак посао полиције, а сада сопствену одговорност која је плаћена ценом једног младог живота покушавају да спинују. Да не кажем неку ружну реч уместо те.“

Уследило је питање о реакцији Евролиге, нарочито имајући у виду да су турске компаније главни спонзори овог такмичења:

Зашто бих се плашио казне? Ако би се то догодило, онда је то тај резон. Звезда јесте млад евролигаш, али потпуно поштује стандарде тог такмичења и никакав прекршај нисмо направили. Када направимо и када будемо кажњени, ми то и објавимо. То је била оправдана казна, јер никако да научимо да се ништа не баца у терен. Опоменути смо за неспортско навијање и немам разлога да се било чега плашим, ни ја, ни било у Звезди, јер нам је потпуно мирна савест. Наша је одговорност само то да смо дошли да играмо утакмицу. Тешко могу да превалим преко уста да им честитам победу. Ја бих се такве победе стидео“.

За крај је апеловао да сви протести и скупови који буду организовани у Београду прођу мирно и достојанствено, јер се једва чека да се у Србији догоди неки инцидент, који би могао послужити као средство манипулације.

Повезане вести

8 comments

Ryber Palunko нов 23, 2014 at 15:51

Počivaj u miru, mali brate.

Reply
pera нов 22, 2014 at 23:10

Zar se ovo samo nama mora uvek dogadjati. Slava i pokoj duši Marka jer ništa nije vredno njegovog mladog života. Da li samo mi Srbi posmatramo sport kao sport za razliku od ovakvih koji kad nešto plate misle da su ga i osvojili. Mi nećemo ubijati i nećemo dronovima propagirati ništa jer, mi smo Srbi mi smo nebeski narod. Ne mogu oni to ukapirati mi smo mnogo više nego što su oni što su nas tlačili 500 godina. Ako su ovo učinili iz pobuda Šiptara moje je mišljenje da se prema takvima moramo drugačije ponašati i tu nema više praštanja po bilo koju cenu. Neka ti je laka zemlja Marko na svakoj našoj utakmici u ovoj sezoni ćemo ti se klanjati. Žalosno je što povratka nema. Molim se bogu da nam se ovo nikada više ne desi i pamet u glavu svima nikakve gluposti nam nisu potrebne. Ponos je u ovom našem timu i mi im samo moramo pomagati a ne odmagati i nema nikakvog dokazivanja bahatosti već vrući dlanovi i glas da pokažemo svima ko je velika Crvena Zvezda centar sporta na Balkanu.

Reply
Zvezda sampion! нов 22, 2014 at 21:42

Sta ta turska divlja azijska zemlja radi uopste u Evropi. izbaciti ih iz takmicenja. Normalne zemlje bi objavile rat za ovakav dogadjaj. Je li oni misle da ce spinovanjem policije spasitiih od brutalne kazne.
A vlastodrsci bolje neka nameste Zvezdi osvajanje evrolige i titule i kosarci i fudbalu.! To je najmanje sto moze drzava i fiba da ucine u slavu Marka, za zrtvu koju podneo. Inace ce imati probleme sa milionskom armijom pobesnelih Zvezdinih navijaca kojima je dosta nepravda, kradja svih godina unazad, armija koja uzima zakon u svoje ruke i nece birati kog tudjina ce likvidirati, osveta ce biti nemilosrdna ka svakom ko je protiv Zvezdinih trofeja.
U tom kontestu nadam se da kosarkasi Zvezde nece psiholoski pasti, vec zadrzati hladnu glavu, borbeno motivisano koncatrisani na preostale pobede , plasman, a i osvajanje evro lige.

Reply
Wild Wild нов 23, 2014 at 01:46

Pustili te za vikend, a?

Reply
xvideos нов 23, 2014 at 09:42

Kako je tebi dobro, tebra…

Reply
dejo нов 22, 2014 at 19:51

Turci su uvek bili…samo Turci!!! 👿

Reply
Звездаш нов 22, 2014 at 17:14

Управо тако уважени Човићу! Турска полиција лаже и спинује јавност да је то нечувено скорије… До краја ићи и пратити шта ће да предузму поводом злочиначког убиства нашег друга и пријателја. Исто тако строго сте требали упозорити ЕЛ и нјене челнике како су играчима Галатасараја судије у продужецима одобриле да играју РАГБИ над нашим играчима… Судије су прекројиле меч само нјима знаним фауловима на штету Звезде. Не смемо ћутати како нас неби оштетили у наредним одлучујућим мечевима…

Reply
jagodina navija za zvezdu! нов 22, 2014 at 16:59

Pocivaj u miru brate nas!

Reply

Leave a Comment