Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноНајновијеФудбал

МЦЗ анализа: Крагујевачка пљачка и уметност промашаја

Стадион: „Чика Дача“

Гледалаца: 3.500

Судија: Данило Грујић

Жути картони: Трифуновић, Арсић, Росић, Миловановић (Раднички) – Ковачевић (Црвена звезда)

Црвени картон: Планић 51.минут

Раднички – Трифуновић, Терзић, Бонсу, Росић, Јашић, Ковачевић, Арсић, Тиодоровић (75.Миљуш), Бубања, Видовић (67.Вушљанин), Миловановић (92. Јанковић).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – Рајковић, Павићевић, Планић, Лазић, Мијаиловић, Ковачевић (46.Катаи), Ристић, Босанчић (79.Јовић), Печник, Лазовић (86.Деспотовић), Ракић.

Фудбалери Црвене звезде ремизирали су у Крагујевцу против Радничког и одиграли други меч без голова узастопно. Ремијем су остали иза ривала 6 бодова заостатка.

Ненад Лалатовић је извео најбоље што Звезда има, али невероватна особина црвено-белих да промаше немогуће је засенила и најблаже речено срамну одлуку добро познатог Данила Грујића и његовог помоћника. Народски речено, „одлука за затвор“. Црвено-бели су започели у формацији 4-2-3-1, а завршили са 3-1-5, ако је и било формације у последњим минутима.

Сам почетак утакмице је имао увертиру. Дарко Лазовић је постао нови капитен уместо Николе Мијаиловића. Утакмица је почела минутом ћутања чиме је одата почаст Марку Ивковићу, трагично настрадалом навијачу Црвене звезде у Инстанбулу. Искрено саучешће породици и пријатељима. Слава му.

Домаћини су боље отворили меч, иако су наступили без два најбоља играча Марка Перовића (суспензија) и Вука Сотировића. У 3.минуту, Планић се оклизнуо, Павићевић морао да прави прекршај, а након прекида Видовића, Никола Ковачевић се после одбијене лопте Печника нашао у шанси на 5 метара од гола али је шутирао непрецизно, прејако преко гола. Црвена звезда ништа није успевала, јер је фалио завршни пас, а дефинитивно најагилнији и најбољи играч Црвене звезде не само у том периоду, него и на целом мечу и на полусезони, био је Михаило Ристић. Показао је велико срце и вукао посрнуле саиграче. До 17.минута, Звезда без прилике, један продор Печника, покушај Ковачевића, 5 фаулова и 4 корнера. Управо, после четвртог корнера Лазовић проналази Лазића, а иако је Звездин штопер није најбоље захватио главом, Терзић избацује лопту са гол линије и Звезда има пети корнер. Јалова игра, која се сводила на то да је боље да противник има лопту, јер ако дође до другог они не знају шта ће са њом. То је прекинуо Видовић у 26.минуту, добрим ударцем после продора, који завршава тик поред Рајковићевог гола. Узвратила је Звезда преко Мијаиловићеве „бициклице, одличан центаршут за Босанчића, али јако лоше је захватио лопту главом, па је прошла опасност. Раднички је већ тад почињао да се брани, кукао на сваку могућу назовимо „сумњиву ситуацију“. Из првог полувремена издвајамо још три детаља. Први у 34.минуту када је Ристић слаломом излудео домаће играче, одиграо пас на леву страну и акција је стала. У наставку је Никола Ковачевић покушао, Рајковић сигуран. Затим, покушај Планића главом после корнера и најбољу прилику за Звезду, можда и на мечу. 44.минут, одлична акција везног троугла, Ковачевић-Босанчић-Ристић, Ристић сјајно одиграва за Ракића, а Ракић је све урадио осим најбитније ствари, погодио је пречку. Феноменалан пас Ристића иза два дефанзивца, убацио се Ракић, изашао испред голмана Трифуновића, лепо „поткопао“ лопту, лобовао голмана, али је погодио пречку.

Преслабо издање у првом полувремену, из које је захваљујући Ристићу Звезда имала зицер. Лазић и Планић су покушали после прекида. Црвена звезда је имала 10 корнера и 15 фаулова на целој утакмици, од тога 6 корнера и 8 фаулова у првом делу.

На полувремену је Катаи заменио Ковачевића, Звезда кренула у тотални напад.

Већ од самог старта другог полувремена Црвена звезда је почела да ствара и промашује прилике. Добар фудбал и узбудљиво друго полувреме, али захваљујући Звезди и одлуци судијског тандема. Серија невероватних промашаја следи.

У 46.минуту, Босанћић је упослио Печника, који добро шутира али се Трифуновић први пут истакао. Био је добро постављен и сигуран. У наредном минуту, Босанчића на самој ивици казненог простора зауставља Росић, а Катаијев покушај из слободног ударца је отишао далеко од гола.

51.минут, Планић добија црвени картон, али шта је претходило тој одлуци је заиста невероватно. Миловановић је био у очигледном дебелом офсајду, минимум метар иза Планића, а помоћни судија Срђан Милутиновић који је био у истој позицији, у корак са Миловановићем није реаговао. Судије греше, грешке су саставни део спорта, фудбала пре свега, али ово што је Милутиновић урадио не можемо да карактеришемо као случајно. Када судија који је у корак са тако очигледним догађајем пусти даљи развој акције, а Планић је последњи играч одбране, јасно је да директно утиче акцију, обзиром да је Миловановић који је метар иза Планића најближи голу. Није спорно да ли је Планић направио фаул, да није можда би Раднички повео а онда би могли да очекујемо да би судије допустиле и брану са Ђердапа испред гола Радничког. Нестварна „грешка“, за коју нажалост не можемо да не мислимо да није намерна, јер нимало и никако није спорна и јер је управо Срђан Милутиновић инсистирао код Грујића да Планић буде искључен. Нестварније од Звездиних промашаја. И ништа нама не вреди када се актери, судије казне. Признавање грешке.

Без опасности по гол Рајковића после прекида, али су домаћини тражили и једанаестерац, што би чак и за тандем Грујић-Милутиновић било превише.

Није стала Црвена звезда, али је и нестварно шта је успела да промаши. Мијаиловић се повукао са Павићевићем у централни део одбране. У 58.минуту, Нејц Печник је промашио три бода. Лазовић је после акције одлично пронашао Печника на другој стативи, а Печник неометан, шутирао главом и погодио спољни део мреже празног гола. Наредних десет минута су били најбољи и најузбудљивији, а Звезда промашивала. У 60.минуту Ракић је померио границу немогућег, када је са 5 метара промашио цео гол, али је други линијски судија сигнализирао непостојећи офсајд. У 65.минуту, Мијаиловић центрира а Босанчић главом са десет метара погађа Трифуновића, који је био опет добро постављен. 66.минут, одличан ударац Печника, Трифуновић вади лопту из гола сјајном парадом. Да црвено-бели тениском лоптицом не би погодили гол од 7м, показује 68.минут, када је Босанчић одложио за Катаија, који је шутирао јако са 18 метара по земљи, али је Трифуновића спасила пречка, после одбране ногом. Црвено-бели су се добро кретали, па су брзо и долазили до шанси.

Казна и последица Милутиновићевог недела могла је да се деси у 69.минуту. Лазић је погрешио у дуелу са Миловановићем, можда и под фаулом, Арсић упослио Вушљанина, а Рајковић спасио Црвену звезду. У наставку је стигао Павићевић и на 2 метра од линије избацио лопту. Вушљанин је у игру ушао 2 минута пре шансе. Феноменални Предраг Рајковић се бацио под ноге Вушљанину.

у 73.минуту је Црвена звезда оштећена за једанаестерац, а у 78.минуту после контранапада, Миловановић је оштро и прецизно шутирао искоса са десне стране, али Рајковић парадом брани још једном. У 79.минуту Јовић је заменио Босанчића, а у 80.минуту Миљуш је лоше реаговао испред Мијаиловића. До краја меча, домаћи су се одлучили за излежавање, ваљање, а Звезда имала два детаља. Оба је пројектовао Михаило Ристић. Најпре је Деспотовић ушао уместо Лазовића, Црвена звезда заиграла са три нападача и два офанзивна играча, Ристић је сам држао средину испред Павићевића, Мијаиловића и Лазића. У 87.минуту, Ристић је проиграо Јовића, али му је лопта ишла иза леђа, а у 94.минуту Ристић је дао пас у простор Деспотовићу, кога је Бонсу изблокирао, након лошег пријема Деспотовића. После десетог корнера, био је крај утакмице.

И поред нестварне грешке Милутиновића и Грујића, Црвена звезда не може алиби да тражи у њој, јер је промашила 6 прилика, три милионстотне за гол! Уметност. Заиста је уметност промашити овакве шансе. Црвена звезда је у протекла два меча промашила 10 гол прилика. Математика је јасна. Голови=бодови, бодови=титула. Јасно је и да ових минус шест на табели су производ ових промашаја.

После лошег првог полувремена, чак и у таквој игри једна гол шанса, друго полувреме много, много боље. Црвена звезда је играла боље после искључења Планића, а Лалатовић је све покушао да дође до три бода, па је и са играчем мање играо са 5 играча у нападу. Шансе Радничког су плод такве игре, и последица судијске грешке. Када имате три играча позади на широком простору, од којих су двојица више на половини терена, тоталну доминацију у игри и јурите резултат а не искористите гол шансе и промашујете са 5 метара, чак и тотално дефанзивно оријентисани Раднички ће покушати да искористити тај простор, иако се молио да покушаји Печника, Ракића, Катаија и Босанчића не пређу гол линију. Раднички је сачекао пад у Звездиној игри и имао својих пет минута, када је са четири играча у завршници могао да буде кобан, а осим дефицита на терену, Планић је најбржи играч у задњој линији.

Изабраници Ненада Лалатовића су од почетка другог полувремена били много бржи и боље су се кретали, нису били статични, па су и лако долазили до прилика. Раднички је успео да издржи тај пресинг и опсаду 25.минута, а онда контранападом пресекао Звезду. Од 69.минута, Звезда је имала лопту, али је стала, није било изгледних прилика. Попустила је концентрација и дошло је до пада услед невероватних промашаја, а ни улазак додатна два нападача није раздрмао тим, иако је Ристић био расположен.

rakic_kg

Индивидуални учинак

Предраг РАЈКОВИЋ – Епитети којим би могли да опишемо таленат и квалитете Рајковића понестају. Поново је спасио Звезду, коју су могли папрено да коштају промашаји. У два пресудна наврата је феноменално реаговао. Остаје му једино да он покуша да постигне и гол. Надамо се да ће нови селектор Србије погледати одбране Рајковића и видети ко је голман број 1.

Саво ПАВИЋЕВИЋ – Покрио је Планића на самом старту меча, када је направио фаул после којег је домаћин имао прву прилику. Иако је закаснио у 69.минуту да покрије Лазића и простор, успео је да стигне на време и спаси гол. На њему се заснива сигурност целе одбране, а он свој посао ради добро.

Богдан ПЛАНИЋ – Имао је једну грешку на почетку, када се оклизнуо, а стартом када је добио црвени картон је спасио и гол, вероватно. Да није било Милутиновића, не би ни добио црвени картон. Имао је и један покушај главом, што постаје стандардно. Све у свему, за 51.минут добро је одрадио посао.

Дарко ЛАЗИЋ – Морамо да будемо искрени и да констатујемо да Лазић игра други део полусезоне лошије. Много му фали Саво Павићевић, који му је ишао у корекцију, покривао простор, удвајао, уливао сигурност. Појавио се и проблем код њега у скок игри. И против Чукаричког и против Радничког је погрешио у скоку. Не иде довољно јако и сигурно у скоку. И то је последица када иза њега није Павићевић. Имао је добру прилику у 17.минуту. Није одиграо лоше, али навикао нас је на боља издања.

Никола МИЈАИЛОВИЋ – Да ли му је трака била проблем, притисак о чему смо у претходним анализама писали, или нешто друго, ово је најбоље издање Мијаиловића до сада, а није био на највишем нивоу. Одлично је два пута упослио Босанчића, није испадао. Погодио је Лалатовић са променом капитена.

Александар КОВАЧЕВИЋ – Жути картон и један покушај са велике удаљености. Изашао је на полувремену. Није имао ни лош ни добар учинак.

Михаило РИСТИЋ – Најбољи играч Звезде на утакмици, поново. Радује чињеница да иако има 19 година то није излизан алиби, већ пружа константно добре партије и има срце. Звезда је доста изгубила у овој полусезони, али је добила Ристића. Плесао је на терену, био сигуран, у 34.минуту слудео противнике. Наместио Ракићу шансу утакмице, учествовао у акцијама. Држао је сам целу средину терена. Поновићемо и да игром и изгледом подсећа на холандску звезду, Веслија Снајдера. Ако овако настави, биће много бољи. Пример. Памет у главу, управо.

Милош БОСАНЧИЋ – Имао је феноменалну прилику, још једну полуприлику у првом делу, обе главом. Учествовао је код акција, покушавао, без успеха. Може боље.

Нејц ПЕЧНИК – У два кола је могао да надокнади целу полусезону. Игра главом му је слабија страна, али ни срећа га није служила. Пробудио се, надамо се да ће наставити са добрим партијама. У два последња дуела је фалио гол.

Дарко ЛАЗОВИЋ – Нови капитен није постигао гол, али је „спаковао“ шансе Печнику, Ракићу и Лазићу. Играо је добро, али се од њега се увек највише очекује.

Ђорђе РАКИЋ – Морамо да поставимо питање: шта је потребно да Ђорђе Ракић постигне гол? Ракић је константно у шанси, али поента тога је гол, који он не постиже. Велики број врхунских гол прилика није искористио. Све уради фудбалски, осим крајњег резултата. Од Новог Пазара и 20.септембра, пуних два месеца није постигао гол. Да је искористио 50% прилика, до сада би постигао 10 голова.

Александар КАТАИ (од 46.минута) – Најбоља утакмица Катаија од доласка у клуб. Имао је прилику, погодио пречку, и трудио се. Изгледа да су критике допрле до њега, али да не прејудицирамо. Дао нам је неки знак, барем.

Лука ЈОВИЋ (од 79.минута) – У 87.минуту му је пас Ристића завршио иза леђа. Ушао је у игру у тренутку када је Звезда пала у игри, па нисмо видели од њега оно што је требало.

Ђорђе ДЕСПОТОВИЋ (од 86.минута) – Иако је у игру ушао у финишу, оставио је „утисак“. На пас Ристића у простор у 94.минуту замало се није саплео, после лошег пријема, и помогао је Бонсу да га изблокира.

Ненад ЛАЛАТОВИЋ – Иако га многи критикују одавно, његова највећа грешка су резултати и променљива игра – на моменте задовољавајућа, на моменте лоша. Али, он не може да уђе на терен и да постигне гол. На сваком мечу без калкулација иде на победу, и у Крагујевцу је уз велику дозу ризика и 5 офанзивних играча и играча мање ишао на три бода. Да није убацио три нападача, добио би још јаче критике, да је ишао да сачува бод, још, да је Раднички погодио, најјаче. Једноставно, све сем победе у Звезди се не прашта. Свестан је и он да скандалозна грешка судија не сме да буде алиби неуспеха. Да је Црвена звезда погодила једном, ништа домаћина не би спасило. Јако емотивно реагује на неправду и одређене ситуације, и то мора да промени. Звезда мора да задржи игру из другог полувремена и првих пола сата против Рада.

Фрустрирајуће делује чињеница да Црвена звезда не може две утакмице да постигне гол у Јелен Суперлиги. Оно што је невероватно јесте из каквих прилика не постижу гол. Остале две утакмице ће у овој ситуацији бити изазов.

Повезане вести

5 comments

jagodina navija za zvezdu! нов 26, 2014 at 20:35

Igrate ko Pi.cke!

Reply
otpisani101 нов 26, 2014 at 18:51

analiza utakmice je korektna…citam komentare da lalatovic ima uglavnom poluigrace,ali treba da se analiziraju i fudbaleri cukarickog,vozdovca,radnickog,rada itd…treba da vidimo da li su zvezdini poluigraci gubili bodove od fudbalera koji su za klasu bolji od zvezdinih poluigraca…ja tvrdim da su i katai i bosancic tehnicki potkovaniji,skolovaniji i bolji fudbaleri od svih fudbalera zajedno u navedenim klubovima…ne zaboravite,da su ovde pljuvani i evandro i milijas,pa onda da se bez milijasa ne moze itd…ja fudbalere nikada niti pljujem,niti ih previse hvalim…fudbal je kolektivna igra i uglavnom kada tim nema igru,tu nema pomoci…tu ne bi pomogli ni mesi ni ronaldo…zvezda nema sistem igre,zvezdini fudbaleri deluju smoreno,bez volje,bez agresije,bez neke velike zelje za pobedom-tu je tacka za sve izgubljene bodove i bez volje i zelje kvalitet fudbalera ne igra nikakvu ulogu…lalatovicu najvise zameram sto i pored ovakve neefikasnosti odbija da igra sa 2 napadaca,i zasto zvezda na svakoj utakmici igra po jedno poluvreme a jedno bukvalno prespava…koliko god je liga slaba nikog ne mozete dobiti ako jedno poluvreme bacite u vodu…zasto zvezda ne igra napadacki i agresivno cele utakmice e to je pitanje i tu je najveca krivica trenera…treba lalatovic da nadje najbolji tim i da konacno pronadje igru sa pocetka sezone…rajkovic,pecnik,lazovic,bosancic,katai,avramovski,ristic,jovic,grujic,mali jovanovic,pavicevic,povredjeni petkovic itd…to su imena rame uz rame partizanu i mnogo bolja imena od svih ostalih klubova iz lige…pa i sa ovakvom ocajnom igrom smo drugi na tabeli,uz bolju igru i malo srece ,mogli smo imati i veci bodovni saldo i blize bi bili tituli…

Reply
nebojsa najkic нов 26, 2014 at 14:11

Mozda da probaju da igraju sa deset igraca od sada,izgleda da im je jedan visak.Bolje su igrali sa deset!!!!!!!!!!!!!!!!

Reply
Luka нов 26, 2014 at 13:13

Čitajući pojedinačnu analizu, čovek bi pomislio da smo odigrali odličnu utakmicu, a ne najgoru od početka prvenstva…

Reply
Dejan Ivanjica нов 26, 2014 at 11:34

Igramo katastrofalno i to je cinjenica.Lalatovic je mozda talentovan trener,ali je neiskusan.Dovedeni su mahom poluigraci letos i to je to.Rajkovic je odlican,nema price.Pavicevic NIJE desni bek,vec stoper.Lazic i Planic mi uopste ne ulivaju poverenje i voleo bih da tu igra pre njih Jovanovic.Mijailovic nekad dobar,nekad los,temperamentan je.Kovacevic nista,ali bas nista,pun snage i to je to…bolje da umesto njega igra Gogic,koji je bolji igrac,kompletniji,ili mali Grujic.Ristic odlican.Bosancic,Katai istroseni igraci.Lazovic kada igra najgore dali mu kapitensku traku,apsurd…a inace najbolji Zvezdin igrac.Pecnik bi trebao igraci desnog beka u ovakvoj situaciji u Zvezdi.Rakic igrac koji jednostavno nema srece.Jovic napumpan.O Despotovicu da ne pricam.
Rajkovic-Pecnik-Pavicevic-Jovanovic-Mijailovic-Grujic(Gogic)-Avramovski-Lazovic-Ristic-Jovic(nazalost nema bolji)-Rakic.
Garantujem da ovaj tim moze svakoga da pobedi u nasoj ligi.

Reply

Leave a Comment