Moja Crvena Zvezda
БлоговиВажноЕвропска такмичењаЗвездине легендеИсторијаНајновијеСтолеФудбал

„А у Лондону…“

На данашњи дан 1978. године, Црвена звезда је одиграла реванш утакмицу осмине финала Купа УЕФА, у коме се на „Хајберију“ састала са Арсеналом. Звезда је имала предност из прве утакмице (1:0), али је Арсенал успео да анулира ту предност средином другог полувремена. Пред крај утакмице, Душан Савић постиже прелеп погодак након фантастичне акције нашег тима, што је било довољно за пролаз даље. Али, да кренемо редом…

Прва утакмица, у Београду, одиграна је 22. новембра 1978. године. Звезда је стигла до ове фазе тако што је у I колу такмичења након фуриозне завршнице избацила Динамо из Берлина (2:5, 4:1), а затим је била боља и од шпанског Спортинга (1:0, 1:1). Са друге стране, Арсенал је прво било убедљив против Локомотиве из Лајпцга (3:0, 4:1), а затим је захваљујући голу у гостима елиминисао сплитски Хајдук (1:2, 1:0). Наш тим је победио са 1:0 голом Цвијетина Благојевића у 14. минуту, који је један одбитак сместио у мрежу енглеског тима. Пред око 50.000 гледалаца, Црвена звезда је направила први корак ка пласману у четвртфинале, али, остао је тежи део посла – одолети Арсеналу у Лондону.

Уз подршку више од 41.000 навијача, Арсенал је ушао силовито у овај меч. Првих десет минута су се ређале напади домаћег тима, али се наш тим одлично бранио. Звезда се касније ослободила притиска, било је шанси на обе стране, додуше више пред голом Звезде. Одлично је бранио Александар Стојановић, али, ипак, у 67. минуту, љубимац домаћих навијача, Сандерленд је успео да главом савлада нашег голмана, и анулира Звездину предност из Београда. Било је тада стрепње у Звездин пласман, очекивало се да ће Арсенал појачати нападе, и покушати да стигне и до другог гола, али, уместо тога, Звезда започиње „јуриш“ ка голу Арсенала. У 87. минуту меча, Душан Савић постиже погодак, након акције од 14 додавања – за мук на трибинама, како је касније и описано у чувеном домаћем филму „Муње“, у коме Небојша Глоговац, иначе велики навијач Звезде, детаљно објашњава како је Савић матирао голмана Арсенала. Овај легендарни погодак, УЕФА је прогласила за најлепши гол у еврокуповима за ту сезону. Остаће забележена чувена акција: Милосављевић је додао лопту до Пижона, који петом додаје лопту до Благојевића, а овај одлично центрира. Душан Савић се нашао на правом месту, и феноменалним удрацем закуцао лопту у рашље гола Арсенала. Гол Савића и комплетна акција се нашла и у енглеској књизи „Техника и тактика фудбала“, помоћу које се изучавају сви елементи фудбалске игре. Све је илустровано цртежима, уз напомену да је то пример како се савршено изводи полуволеј. Такође, годинама након меча, Енглези су прогласили овај гол као један од најлепших голова у историји који су постигли гости на „Хајберију“.

Остаће упамћено и да је ова утакмица била последња коју је одиграо Михаљ Кери у дресу Звезде, била је то његова 263. званична утакмица за Црвену звезду, за коју је наступао од 1969. године, и по броју одиграних мечева дели 11. место са Зораном Филиповићем.

Тимови су наступали у следећим саставима:

Арсенал: Џенингс, Гатинг, Рајс, О’Лири, Нелсон, Рикс (од 68. Мекдоналд), Прајс, Јанг, Хили (од 89. Козмина), Стејплтон, Сандерленд. Тренер: Тери Нил.

Црвена звезда: А. Стојановић, Јовановић, Крмпотић, Муслин, Кери, Јуришић, Петровић, Благојевић, Савић, Боровница, Милосављевић. Тренер: Бранко Станковић.

На овај начин, преброђена је још једна препрека у Купу УЕФА, а жреб је одлучио да противник у четвртфиналу поново буде из Енглеске – ВБА…

Повезане вести

Leave a Comment