Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Ел Фарду Бен – домаћи странац, рекордер и легенда

Ако би вам неко поменуо странца који је играо у Црвеној звезди, сигурни смо да би вам прва асоцијација била управо на Ел Фарду Бена. Не желимо да улазимо у то да ли је било и бољих од Бена, али интернационалац са Комора је власник свих рекорда међу иностраним фудбалерима који су наступали за Црвену звезду, а опет је персонификација свега онога што један човек и фудбалер треба да има, да нико не може да га посматра као странца. Бен је био и остао наш!

Ван терена – миран, одмерен, насмејан, професионалан, а у игри – борбен, бескомпромисан, хладнокрван, страствен. Од 12. јануара 2018. године па све до данас, у периоду од пет година, није била једна ситница на коју се Бен пожалио, нити му је икада ишта било тешко да уради за своју Црвену звезду. Консензус међу људима у клубу је такав да је Бен један од највећих професионалаца који су икада заиграли за Звезду, а утисак који је остављао на терену, дефинитвно потврђује ту чињеницу.

Већ на дебију када је заиграо против ЦСКА у Београду, у оквиру шеснаестине финала Лиге Европе, видело се да је Звезда добила велико појачање. Одлично је задржавао лопту, убацивао се из другог плана, тактички бивао перфектан, уз убитачну реализацију којом је умео да казни и најмањи пад концентрације одбране ривала. Иако је играо по десном боку, једнако користан је био и иза нападача, али и као најистуренији, међутим, где год се налазио на терену, некако је увек бивао на правом месту у право време.

Најупечатљивији моменат у Звезди била су два гола Салзбургу захваљујући којима смо ушли у Лигу шампиона, чиме се Бен златним словима уписао у историју нашег клуба. Наставио је да се уписује, па је у међувремену постао странац са највише утакмица и голова у Звезди, ушао међу 10 најбољих стрелаца у историји клуба у такмичарским утакмицама, нашао се у самом врху клуба када је реч број наступа и датих голова у европским такмичењима. И не само то, он је најефикаснији странац који је икада заиграо у српском фудбалу. Погађао је и у вечитим дербијима, налазио је пут до мреже великана какви су Милан, Наполи, Ренџерс, био нерешива енигма за апсолутно све клубове у Суперлиги. О томе колико му је било лепо у Звезди, говори чињеница да је узео и српски пасош.

Ел Фарду Бен је за пет година у Црвеној звезди одиграо 229 утакмица и постигао 93 гола. У Апоелу га дочекује Владан Милојевић, тандем предодређен за успех.

The post Ел Фарду Бен – домаћи странац, рекордер и легенда appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment