Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеОстало

Најсјајније „Црвене звезде“ 2023. године

Атлетски клуб Црвена звезда прогласио је најбоље атлетичаре за претходу годину. Колико је било тешко извршити селекцију по категоријама говори податак да су у две узрасне категорије проглашене по две атлетичарке. Наступи од европског, преко балканског до националног нивоа били су пуни медаља, државних и личних рекорда.

Најбоља сениорка Звезде је Милана Тирнанић. Првакиња Србије била је у дисциплинама 60 и 100 метара. Учествовала је на шампионату старог континента у дворани на 60 метара, док је на 100 метара освојила бронзану медаљу на Балканијади у Краљеву. Тим репрезентације Србије управо пред домаћом публиком поставио је национални рекорд у штафети 4×100 метара у којој је Милана трчала последњу измену.

Специјално признање за изузетне успехе у параолимпијским дисциплинама уручено је Сашки Соколов, која је актулена двострука вицешампионка света. Сребрне медаље освојила је на Светском првенству у параатлетици у дисциплинама бацање копља и 200 метара.

Страхиња Јованчевић најуспешнији је сениор клуба. Такође учесник Европског дворанског првенства у скоку удаљ иза себе је имао феноменалну летњу сезону. Златним медаљама окитио се на првенствима Србије и Балкана. Пријао је стадион у Краљеву нашем асу, пред домаћом публиком скочио је 7.89 метара.

Две млађе сениорке, обе учеснице Европског првенства у тој категорији, проглашене су за најбоље у претходној години.

Ивана Ђурић, деветопласирана бацачица копља Европе, претходне године бацила је лични рекорд од 55.64 метара. Већ победом на КУП-у Србије у бацањима најавила је одличну сезону. Вицешампионка Србије показала је карактер и потенцијал за велике даљине.

Марија Буквић била је надомак финала Европског првенства за малђе сениорке у скоку удаљ. Буквићева је још једном показала атлетски мулти-таленат такмичивши се у две дисциплине подједнако успешно прошле године. Победина је Екипног првенства у дисциплини скок удаљ, док је на 60 метара препоне у јакој конкуренцији освојила бронзу на државном.

Трећи представник у Есопу на Европском био је Богдан Видојковић, који је проглашен за најбољег млађег сениора. Полуфиналиста Европског био је и представник Србије на Екипном првенству Европе у Силесији где је заузео високо четврто место. Државни првак Србије истрчао је лични рекорд претходног лета од 13.85 секунди на митингу у Мађарској.

Једини атлетичари Црвене звезде који су наступили на јуниорском првенству Европе прогашени су и за најбоље јуниоре клуба.

Милица Томашевић, представница Србије на Екипном првенству Европе, првакиња је државе на 3000 метара. Успехе на стази, Милица је пренела и ван ње, учествујући на кросевима Балкана и Европе.

Стефан Јованов, првак Србије у бацању кугле имао је пех у квалификацијама на Европском, али верујемо да је ово само почетни низ његових великих такмичења.

Још један тежак избор био је у конкуренцији млађих јуниорки.

Лена Милинковић, млада препонашица и учесница Европског олимпијског фестивала младих била је шампионка Србије на 60 и вицешампионка на 100 метара препоне. На Балканском првенству била је четврта.

Средњепругашица Наталија Грујић је прошле године поставила два државна рекрода у дворани на 800 и 1000 метара. Да су средње пруге њена специјалност показала је освајањем среброг одличја на 1.500 метара на Балканијади. Грујићева је била и учесница европског и балканског првенства у кросу.

Шампион државе за млађе јуноре на 200 метара, Михајло Киш, најбољи је и млађи јуниор клуба. Репрезентативац Србије поред злата на 100, освојио је и сребра на 200 и 4×100 метара.

Још једна неприкосновена владарка средњих пруга, али у пионирској категорији била је Тара Вучковић. Државне рекорде у дворани поставила је на 800 и 1000 метара. Трострука првакиња Србије била је у дисцплинама 800, 1.500 и шведској штафети.

Млади спринтер Звезде побеђивао је све пред собом. Петар Тихојевић најбољи је пионир клуба. Победник Србије на 100 метара био је трећепласирани на међународном митингу у Мајану.

Најбољи резулат свих времена на 60 метара препоне истрчала је најбоља млађа пионирка Звезде, Дуња Спасић. Нови државни рекорд у овој дисциплини износи 9.64 секунди.

Вук Војводић најбољи је млађи пионир. Вицешампион Екипног првенства освојио је и бронзану медаљу на Првенству Србије у скоку увис.

Честитамо свим атлетичарима на сјајним остварењима у претходној години и желимо им да оправдају епитет најбољих.

The post Најсјајније „Црвене звезде“ 2023. године appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment