Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Panta doneo titulu Olimpijakosu, Savić za bod Bordoa protiv Lila

Kao i ranijih nedelja, i ove ćemo se potruditi da skupimo sve učinke naših bivših igrača. No, za razliku od ranije, priču počinjemo od Grčke.

Marko Pantelić, strelac za Olimpijakos

Novi prvak grčkog šampionata je pirejski Olimpijakos. Atinski crveno-beli su  došli do svoje 38. titule šampiona Grčke, rutinski savladavši Larisu sa 6:0. Među strelcima za naš bratski klub našao se i reprezentaivni napadač Srbije, Marko Pantelić, koji je četiri minuta nakon ulaska u igru(61. minut) postigao peti gol za svoj klub. Popularni „Panta“ nije redovan u startnoj postavi Olimpijakosa, ali često dobija šansu sa klupe, što ume da iskoristi, jer je do sada postigao 9 golova, a samo je na 9 utakmica bio i starter.

Sa juga Balkana „selimo“ se u najkvalitetnije takmičenje na svetu, Englesku Premijer Ligu.

Nemanja Vidić

Mančester Siti je upisao veoma bitnu pobedu nad gradskim rivalom, Junajtedom. „Građani“ su na Vembliju savladali „crvene đavole“ minimalnom pobedom od 1:0, ali dovoljnom za prolazak u finale FA Kupa. U ovoj velikoj pobedi Sitija učestvovao je i Aleksandar Kolarov, koji je na vrhunskom nivou odigrao poziciju levog beka. S druge strane, Nemanja Vidić je, takođe bio odličan, ali ni on, ni čitava odbrana Junajteda nije uspela da zaustavi Jaju Turea. Osvajanje FA Kupa bi Sitiju bila ogromna stvar, jer nebesko plavi nisu dizali trofej od davne 1976., kada su poslednji put osvojili ligu. Birmingem Siti je zabeležio veoma bitnu pobedu nad Sanderlendom od 2:0, ali u timu „plavaca“ iz Birmingema nije bilo Nikole Žigića, koji je povređen. I pored izostanka visokog napadača, Birmingem je iskoristio lošu formu „crnih mačaka“ i osvojio tri važna boda, koja su mu, maltene, obezbedila opstanak. Vulverhempton, u kome igra Nenad Milijaš je ranije odigrao ovo kolo, a zbog pobede Vigana nad Blekpulom, „vukovi“ su pali na začelje.

Zdravko Kuzmanović, strelac za Štutgart

U Nemačkoj, boje Crvene zvezde brani Zdravko Kuzmanović, koji, doduše nije igrao za naš klub, ali je veliki navijač Zvezde. Njegov Štutgart je upisao bitnu pobedu u borbi za opstanak u Bundesligi, ovoga puta na gostovanju u Kelnu. Mladi vezista je i na ovoj utakmici bio precizan sa bele tačke, čime je u 63. minutu stavio tačku na ovu utakmicu. Ovom pobedom Švabe su se popele na 14. poziciju, i imaju četiri poena prednosti u odnosu na pretposlednji Sent Pauli.

U Italiji Zvezdaši imaju polovičan učinak. Boško Janković je izgubio i mesto na klupi, pa nije mogao da proslavi pobedu Đenove sa svojima saigračima. Đenova se nalazi na sredini tabele i nema mnogo šansi za Evropu, ali je opstanak obezbeđen. Nenad Tomović se posle zalečenja povrede ustalio u ekipi Lećea, i odbrana ovog kluba se sada već teško može zamisliti bez njega. Na minuloj utakmici sa Kaljarijem, ne može se reći da je odbrana crveno-žutih funkcionisala baš najbolje, pošto je Leće primilo tri  gola, ali je zato napad bio efikasan, pa je izvučen veoma bitan bod u borbi za opstanak. Ovaj klub na samom jugoistoku Italije polako izlazi iz opasne zone, i ima tri boda više od Sampdorije, koja se nalazi u istoj. U sledećem kolu, Leće očekuje megdan sa Đenovom. Sada već bivši šampion Evrope, a verovatno i Italije, Inter je još jednom razočarao. Dejan Stanković, koji je odigrao svih 90 minuta u porazu milanskog kluba od Parme rezultatom od 2:0, se uklopio u sivilo nero-azura, i zaradio žuti karton u  72. minutu. Ovim porazom Inter je praktično izgubio šanse za titulu, koja će verovatno ostati u Milanu, ali na crvenoj strani ovog grada. Inter u sredu očekuje duel sa Romom, u kome crno-plavi moraju da pobede ukoliko žele da sačuvaju direktan plasman u Ligu Šampiona. Dušan Basta nije bio ni u konkurenciji za utakmicu Udinezea sa Napolijem.

Vujadin Savić(u sredini), strelac za Bordo

U Francuskoj su i ovog puta dva igrača koji brane boje Zvezde bila na terenu, a dva van klupe, ali to nije dvojka koja je bila do sada. Prijatno iznenađenje, Vujadin Savić je dobio priliku u Bordou, koju je fantastično iskoristio, postigavši  svoj prvenac u Ligi 1, i to protiv prvoplasiranog Lila! Ovaj bod je mnogo značio tamnoplavima, jer iako zauzimaju 10. mesto na tabeli, imaju svega šest bodova više od Kaena, koji je u opasnoj zoni. Valensijen na minuloj utakmici protiv Arlesa nije mogao da računa na kapitena Milana Biševca, koji odrađuje suspenziju zbog crvenog kartona. Ipak, njegova ekipa je uspela da uzme bodove poslednjeplasiranoj ekipi, golom Pužola. Ovo je bila mnogo važna pobeda za Valensijen, koji se odmiče od opsne zone. Nemanja Pejčinović je učestvovao u pobedi Nice nad Monakom od 3:2, koju je odigrao na dobrom nivou. Nica je, takođe ovom pobedom odmakla od zone ispadanja. Lens je podelio bodove sa Brestom, ali na toj utakmici nije bilo Nenada Kovačevića.

U španskoj Primeri Dejan Lekić je proveo svega tri minuta za Osasunu, koju je doživela treći uzastopni poraz, sada od Atletik Bilbaa od 2:1. Ovi loši rezultati doveli su Osasunu na 16. mesto, i već „oseća dah“ Malage, koji ima samo dva boda manje, a da situacija bude još gora, pamplonski klub u sledećem kolu gostuje velikoj Barseloni.

Milan Purović

Belgijska Super Liga poseduje dvojicu bivših Zvezdinih igrača. Jedan od njih je Ibrahim Gaj, koji je presedeo utakmicu Lokerena, odigrana bez golova, i to protiv Klub Briža, u plej-ofu. Lokeren je ispustio priliku da se približi ostalim ekipama i ima pet bodova manje od svog protivnika, koji se nalazi na mestu koje vodi u kvalifikaciju za Ligu Evrope. I Purovićev Serkl Briž je odigrao utakmicu bez golova na gostovanju Mehelenu, a Crnogorac ni ovog puta nije bio u tima svog kluba.

Severnije, u Holandiji je Herenven rutinski slavio protiv Utrehta, ali u timu plavo-belih se nije nalazio Filip Đuričić. Ipak, i pored odsustva mladog fudbalera, Herenven je zaradio važne bodove, čime je opstanak i definitivno obezbeđen. Uspešan je bio i Vitese, koji posle preokreta savladao Groningem sa 2:1. Dobru partiju za žuto-crne ubeležio je Nemanja Matić, koji je dobio i žuti karton, a zamenjen je posle sat vremena igre.  I za Vitese su ovo bili veoma važni poeni u borbi za opstanak, jer Ekselsior, koji je se nalazi na poziciji koja vodi u baraž, ima četiri boda manje.

U ruskoj Premijer Ligi, Aleksandar Luković je učestvovao u svih 90 minuta pobede Zenita nad Amkarom u Permu rezultatom 3:1. Lune je zaradio i žuti karton, ali je sjajno odradio posao levog beka. Sledeću utakmicu Zenit igra u sredu u velikom derbiju prtiv CSKA iz Moskve u Kupu, a u ligi u subotu dočekuje Krila Sovjetov, gde se očekuje lagana pobeda.

U „zemlji vampira“, Rumuniji, Temišvar je doživeo neugodan poraz od bukureštanskog Rapida. U timu Temišvara nije bilo doskorašnjeg beka Zvezde, Nikole Ignjatijevića, za razliku od prethodnog kola, u kojem je odigrao svih 90 minuta. Ovaj poraz nimalo nije trebao ovom klubu, jer se sada nalazi na drugom mestu, sa bodom manje od Otelula.

U Mađarskoj za Đeri ETO nisu igrali  Nikola Trajković i Bojan Đorđević, a ovaj klub je podelio bodove sa Zalaegeršegom. Đeri je odavno obezbedio opstanak u mađarskoj eliti, a sedam poena je daleko od Evrope, i nalazi se na solidnom sedmom mestu. Ferenvaroš je još u petak odigrao svoj meč sa Vašašom, koji je katastrofalno izgubljen auto-golom Marotija u 80. minutu. Nekada štoper Zvezde, Đorđe Tutorić, odigrao je svih 90 minuta solidno, ali nije uspeo da spreči svog saigrača da dovede ovaj klub u tešku situaciju. Sledeće kolo Ferencvaroš igra  tek 24. aprila sa MTK-om, zbog pauze za Uskrs.

Segundo Kastiljo

Sa evropskog se „selimo“ na južnoamerički kontinent.

U Ekvadoru je veoma neprijatan poraz doživeo Kastiljov Deportivo Kito od Imbabure, ekipe koja se nalazi pri dnu tabele. Zvezdin Ekvadorac se „utopio“ u sivilo svoje ekipe, koja je sa prvog pala na treću poziciju, i ima isti broj bodova sa velikim rivalom LDU-om, uz utakmicu više. LDU Kito takođe nije odigrao na nivou, i osvojio je samo bod iz duela sa imenjakom iz Lohe. Razlog možda leži i u tome, što u ekipi iz Kita nije bilo Ernana Barkosa, koji je prošle sezone briljirao. Ipak, LDU ima utakmicu manje od konkurenata(Deportiva i Emeleka), a upravo ima šansu da dođe na prvo mesto lige ukoliko njih savlada.

I u Aziji, takođe igraju Zvezdini puleni. U Uzbekistanu je Bundjonkor upisao još jednu pobedu u nizu, a u ovoj ekipi svih 90 minuta su igrali Miloš Trifunović i Slavoljub Đorđević, doskorašnji igrači Zvezde. Obojica su učestali u svojim ekipama i pružaju sjajne partije, a njihov tim ima 16 bodova, kao i Nasaf i Paktakor. S druge strane, u Azerbejdžanu, odnosno Karabahu brani Bojan Pavlović, čija je mreža u poslednjih pet utakmica bila samo na jednoj zatrešena. Ipak, njegovi saigrači nisu preterano efikasni u napadu, pa im je ovaj duel sa Interom iz Bakua bio drugi u nizu bez golova. Branimir Subašić je učestvovao u rutinskoj pobedi Kabale nad Simurkom od 3:0, a zamenjen je u 88. minutu. Na ovom susretu nije bio strelac, ali je ove sezone dva puta tresao mreže protivnika. U Kini je Vladimir Guma Bogdanović na poluvremenu ušao za svoj Liaoning Hongjung, koji je savladao u gostima šangajski Džjangsu minimalnim rezultatom od 1:0. Liaoning je četvrti na kineskoj tabeli, i ima šest bodova. Još bolji uspeh ima Šanksi Čanba Miloša Bajalice, koji je vezao treću uzastopnu pobedu, a sjajni štoper je odigrao čitav meč. Zanimljivo je da je trener ovog kluba nekadašnji trener Zvezde, Milorad Kosanović.

Повезане вести

2 comments

Comments are closed.