Moja Crvena Zvezda
Архива

Kuzmanović za pobedu Štutgarta, Trifunović dvostruki strelac

Analiziranje učinka bivših Zvezdinih igrača se nastavlja. Nako nedelju dana pauze, opet sabiramo učinke naših ljubimaca. Krećemo od Engleza.

Nemanja Vidić

Londonski Arsenal učinio je završnicu Premijer lige zanimljvijom, savladavši Mančester Junajted sa 1:0 na Emirejtsima. Kapiten Junajteda, Nemanja Vidić, koji je odigrao ceo meč, nije uspeo da sprečim Remsija, koji je tresao mrežu Edvina Van Der Sara . Ovim porazom, „crveni đavoli“ su vratili Čelsi u borbu za titulu, i sada im „plavci“ zaostaju svega tri boda. Za razliku od crvene, plava strana grada Mančestera se ovog vikenda radovala. Finalista FA Kupa, Mančester Siti slavio je protiv londonskog Vest Hema, sa 2:1. Nebesko-plavi su ovom pobedom učvrstili četvrto mesto, koje vodi u kvalifikacije za Ligu Šampiona, a uslugu im je napravio i Čelsi, koji je savladao Totenhem. U timu Sitija se istakao nekada Zvezdin omladinac, Aleksandar Kolarov, koji je svih 90 minuta solidno odigrao. On je ove sezone na 19 utakmica, koliko je odigrao, postigao jedan gol i zabeležio jednu asistenciju u Premijer ligi. U ovom kolu snage su odmerili Žigićev Birmingem Siti i Milijašev Vulverhempton, ali nijedan od dvojice Srba u redovima ova dva kluba nije igrao. Ekipe su podelile bodove, a nerešen rezultat svakako više odgovara Birmingemu, koji ima 38 bodova, četiri više od zone ispadanja, dok „vukovi“ upravo imaju 34 boda, i nalaze se na pretposlednjem mestu.

Zdravko Kuzmanović, strelac za Štutgart
Zdravko Kuzmanović, strelac za Štutgart

U nemačkoj Bundesligi, kao predstavnika Zvezde možemo posmatrati jedino Zdravka Kuzmanovića, koji, iako nije nikada oblačio crveno-beli dres našeg kluba, istinski voli Zvezdu. On je i ovoga puta bio strelac sa bele tačke, u pobedi Štutgarta na gostovnju u  Hofenhajmu od 2:1. Ovo je Zdravku bio deveti pogodak u dresu Štutgarta ove sezone, a bio je strelac na pet od poslednjih osam utakmica.

Italijanska Serija A poseduje četvoricu bivših Zvezdinih pulena. Među njima se nalazi i kapiten reprezentacije Srbije, Dejan Stanković. Ipak, nekada igrača Zvezde i Lacija nije bilo na klupi Intera zbog povrede, koji je u nadoknadi preokrenuo rezultat u svoju korist, i to protiv Ćezene. Od kako je Leonardo došao na klupu plavo-crnih, Deki nije toliko često u igri, sada i zbog povrede, a Inter ne igra kako se očekuje od, makar do sredine ovog meseca, evropskog šampiona. Ni Bošku Jankoviću „ne cvetaju ruže“ u Đenovi. Njemu je posle povrede koju je zalečio startna postava misaona imenica, a odavno ga nema ni na klupi, te će na leto verovatno nazad u Španiju. Njegov tim je u ovom kolu zabeležio poraz od Napolija u Napulju, minimalcem od 1:0. Za Dušana Bastu je i klupa nedostižna u Udinezeu, i verovatno će na kraju sezone promeniti sredinu. On je poslednji put u crno-belom dresu igrao 31. januara prošle godine, kada je ušao sa klupe. Za razliku od pomenute trojice, Nenad Tomović čini neizostavnu figuru u odbrani Lećea. On je i u porazu svog tima od Kjeva iz Verone odigrao svih 90 minuta solidno, ali njegovi saigrači nisu uspeli da postignu gol, a primili su jedan, dovoljan za poraz. Posle ovog neugodnog gostovanja na drugom kraju Italije, crveno-žuti se nalaze u opasnoj zoni, i imaju 35 poena, svega jedan manje od Sampdorije, koja je na sigurnom.

Nemanja Pejčinović

U Francuskoj je situacija malo bolja po igrače, ali ne i po njihove klubove. Milan Biševac nije bio u mogućnosti da igra za svoj Valensijen zbog crvenog kartona, koji je zaradio pre tri kola protiv Nansija. Verovatno je to bio i razlog slabe odbrane njegovog kluba na gostovanju Pariz Sent Žermenu. „Sveci“ su bili bolji, i zasluženo su slavili protiv Milanovog kluba sa 3:1. Još veći debakl doživela je Nica, koja je kao domaćin deklasirana od strane Kaena sa 0:4. Za crveno-crne je igrao i Nemanja Pejčinović, ali se uklopio u sivilo svog tima, a da bude još teže, od 45. minuta Nica je igrala sa igračem manje, zbog drugog žutog kartona Civelija. Lans je takođe poražen na svom terenu, sada od Loriena sa 2:3, a  u u ekipi domaćina nije bilo Nenada Kovačevića, ni na klupi. Kao i Basta, očekuje se i da Kovačević nađe novi klub, jer dugo vremena nije bio u postavi Lansa, koji će verovatno ispasti iz Lige 1. Jedini bod od „Zvezdinih Francuza“ zaradio je Vujadin Savić sa Bordoom na gostovanju Renu. Mladi fudbaler je igrao svih 90 minuta u plavom dresu, ali nije uspeo da ponovi uspeh koji ga je doveo do prve postave Bordoa, da postigne gol, kao što je to uradio protiv Lila. Ovaj bod je ekipi sa zapada „zemlje vina“ zapečatio opstanak u Ligi 1.

Dragan Mrđa

U Španiji je Osasuna veoma neprijatno iznenadila Valensiju, savladavši je sa 1:0, auto golom Stankevičijusa. U veoma srećnoj pobedi svoje ekipe nije bilo Dejana Lekića, koji nikako da dođe do startnog tima. Do sada je Lekić često dobijao šanse u završnici mečeva, većinom kada je Osasuna gubila.

U Švajcarskoj i dalje zbog povrede izostaje Dragan Mrđa, koji se po ulasku u dobru formu odmah povredio. Ipak, njegov Sion je ubedljivo slavio protiv Bazela sa 3:0. I pored pobede, Sion se nalazi na trećoj poziciji, sa čak 12 bodova manje od drugoplasiranog Bazela. Ova pobeda Siona je dobrodošla Cirihu, koji je preuzeo lidersku poziciju.

U ruskoj Premijer ligi su se sastali KrasnodarZenit. Dušan AnđelkovićOgnjen Vranješ su pružili sjajnu partiju za zeleno-crne, i nisu dozvolili Zenitovim napadačima da postignu gol. Ipak, njihovi saigrači takođe nisu našli put do gola sankt-peterburškog kluba i na kraju je ostalo 0:0.  Aleksandar Luković nije bio u timu nebesko plavih. Ovo je još jedan neuspeh ruskog šampiona, posle poraza od CSKA iz Moskve, ali je klub iz „Severne Venecije“ i dalje prvi, zahvaljujući Spartaku iz Moskve koji je savladao CSKA. S druge strane, ovo je još jedan veliki uspeh Krasnodara. Posle remija sa CSKA, tim  Slavoljuba Muslina uzeo je bodove i ruskom šampionu. Iako su ispali iz Kupa, gde i nisu imali sreće protiv Spartaka, zeleno-crni se nalaze na sedmom mestu, i imaju svega četiri boda manje od prvoplasiranog Zenita.

Nikola Ignjatijević(desno)

U rumunskom Temišvaru, Nikola Ignjatijević je upisao još jedan nastup za svoj tim. Solidno je odigrao, a zamenjen je u 57. minutu. Njegov tim je zabeležio pobedu od 2:0 nad Brašovom, i time se vratio na lidersku poziciju. U rumunskom šampionatu ima još četiri kola do kraja, a Temišvar ima bod viška u odnosu na drugoplasirani Otelul.

Erdivizija je minulog vikenda loše prošla po klubove Zvezdaša. Herenven je na svom terenu poražen od Ajaksa sa 2:1, a u timu plavo-belih već duže vreme nema Filipa Đuričića. Mladi fudbaler je poslednji nastup u Herenvenu upisao 10. prošlog meseca. Za razliku od njega, Nemanja Matić je igrao u porazu Vitesea od PSV-a u Ajndhovenu. Pozajmljeni igrač Čelsija je dobro igrao, a zamenjen je u 72. minutu. Da je kojim čudom Vitese uspeo da uzme makar bod PSV-u, imao bod tri boda više od zone za baraž, ali i ovako žuto-crni imaju šanse sa dva boda viška.

Prelazimo na južnoamerički kontinent.

Ekvadorski LDU Kito je poražen na vrlo bitnom gostovanju Emeleku minimalnim rezultatom od 1:0, a u LDU-u celu utakmicu je proveo Ernan Barkos, kojeg ove sezone u Ekvadoru ne ide kao prošle. Do sada je Argentinac na osam utakmica svega dvaput bio strelac, dok je minule sezone na 32 meča postigao 22 gola. Ipak, njegova ekipa je drugoplasirana, ali ima četiri boda manje od Emeleka, koji se učvrstio na vrhu. S druge strane, veliki rival LDU-a, Deportivo je doživeo katastrofalan poraz. Naime, Deportivo je ispustio vođstvo od 2:0, koje je postavio Argentinac Bevaka i Kićani su poraženi od Indepedientea od 2:3. Segundo Kastiljo se našao u timu Deportiva, a posle totalnog preokreta u 85. minutu, unervozio se i zaradio je žuti karton. Deportivo je ovako ispustio lepu priliku da se približi Emeleku na samo bod, pa sada dele drugo mesto sa LDU-om i imaju 28 bodova.

Miloš Bajalica

I na azijskom kontinentu Zvezda ima svojih igrača. Bojan Pavlović i njegov Karabah su još jednom podelili bodove sa ekipom Bakua, ovog puta rezultatom 2:2. Ovo je srpskom golmanu bio tek treći susret u kome je primio gol, od devet, koliko je branio. Karabah se sada nalazi na trećem mestu, koje vodi u Ligu Evrope (Azerbejdžan i klubovi iz ove zemlje igraju evropska takmičenja).

I u Kini igraju Zvezdini igrači. Guma Bogdanović nije bio u sastavu Liaoning Hongjuna za utakmica protiv  Guangžoua. Klub sa severa Kine je poražen sa 2:0 posle golova nekadašnjeg igrače Zvezde i Partizana-Klea, a da stvar bude još gora, golman Hongjuna je dobio drugi žuti u nadoknadi vremena. Od Gume je bolje prošao Miloš Bajalica, koji je odigrao svih 90 minuta za Šanksi Čanbu, koja je podelila bodove na svom terenu sa Čangčun Jatajijem. Bajalica je odigrao sve mečeve u kineskoj ligi do sada. U uzbekistanskom Bundjokoru sjajno je odigrao Miloš Trifunović koji je dva puta bio strelac u pobedi svog tima nad Andidžanom od 3:1. Miloš je zamenjen u 63. minutu. Uz njega, takođe je dobro odigrao i bivši kapiten Zvezde, Slavoljub Đorđević. Ovom pobedom, Bundjokor se popeo na lidersku poziciju, i ima dva boda više od Nasafa, koji je remizirao.

Sve u svemu, protekli vikend nije loše prošao po naše bivše igrače, ali svakako da je moglo biti bolje. Nije bilo previše iznenađenja, osim možda neigranja Milijaša. I dalje se očekuje povratak Žigića u prvu postavu Birmingem Sitija i oporavak Dragana Mrđe. Nama preostaje susret sa OFK-om, u kome se nadam većem broju ljudi na tribini i još boljoj partiji naše Zvezde. Do sledeće nedelje vas pozdravljam, a onda opet da zajedno što bolje da analiziramo učinke naših bivših igrača.

Повезане вести

7 comments

Comments are closed.