Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновије

Човић: Навијајте фер и спортски

Председник КК Црвена звезда Небојша Човић гостовао је на телевизији Студио Б у емисији Београде добар дан. Први човек црвено-белих говорио је о предстојећој утакмици трећег кола Е групе Топ 16 фазе Евролиге са Галатасарајем и потврдио да су улазнице за овај меч распродате за мање од два сата. Човић је тако демантовао писања појединих портала у Турској и истакао да тренер Ергин Атаман неће посетити гроб Марка Ивковића и да ће план активности званичника Галатасараја бити познат тек по њиховом доласку у Београд.

– За скоро два сата распродат је цео капацитет Комбанк арене. Наравно, ми имамо и око 4500 корисника сезонских карата, тако да је и то помогло да комплетан капацитет буде распродат. Ми смо предузели све мере безбедности које су у нашој моћи и да меч који има епитет високог ризика, протекне у најбољем реду и надамо се да ће тако и бити, јер сви знамо шта се дешавало 21. новембра прошле године у Истанбулу – почео је причу Човић.

Председник КК Црвена звезда је потврдио да је на Звездину иницијативу омогућен долазак тренера Атамана у Београд:

– Ми фактички нисмо имали велики избор. Постојале су две могућности. Прва, да се утакмица Црвена звезда – Галатасарај не игра у Београду, наравно, због свих оних проблема везаних за тренера Атамана и његове изјаве које су изазвале реакцију наше државе и њених органа. А, друга могућност је била да се тренеру Атаману дозволи долазак у Београд како би се утакмица играла управо у нашем главном граду. Мислим да је то бољи и мудрији избор. Јер, зашто бисмо кажњавали Звездине навијаче и цео клуб, имајући у виду да Црвена звезда за оно што се дешавало у Истанбулу не сноси нити један промил кривице – рекао је Човић и потом додао:

– Све смо добро организовали и ја се надам да ће све проћи у спортским условима, као и да ће ниво безбедности бити задовољавајући. Овом приликом апелујем на навијаче да се максимално уздрже и да све протекне у области коректног и спортског навијања. Понеких погрдних скандирања ће свакако бити, али шта да радимо, то се тешко може спречити. Битно је да се никакви предмети не убацују у терен и да не буде излива емоција. Ми имамо доста добру комуникацију са нашим навијачима и потпуно разумевање са њихове стране. Јако је важно да овај меч прође у доброј организацији, јер ће се све то пажљиво пратити од стране Евролиге. Наравно, нама овај меч и спортски важан, јер Звезди треба победа како би имала шансе да избори пласман међу осам најбољих екипа. Тражимо да нам публика помогне у томе, а зна се како се то ради.

Човић се потом осврнуо и предстојеће суђење за убиство Марка Ивковића које у Истанбулу почиње 16. јануара.

– Морам да напоменем да је турска држава доста добро реаговала после убиста Марка Ивковића и ухватила осумњичене. Заправо, не знам да ли могу да их назовем осумњиченима, јер је, према ономе што сам читао у кривичној пријави, евидентно ко је убио Марка и ко су шесторица помагача. Дошло је чак до смене у полицији. Два начелника у полицији за регију у којој се налази дворана Абди Ипекчи пише јасно зашто су смењени, а то је да није адекватно припремљена организација утакмице. Прво рочиште је заказано за петак и Турци су преузели одговарајуће мере. Видећемо како ће то даље ићи на суду, али јасно се види да је тужилац врло прецизно описао догађај.

Поједини турски медији су пренели информацију да ће тренер Галатасараја Ергин Атаман посетити гроб Марка Ивковића што је Човић демантовао:

– Тај турски лист Хуријет је нама правио проблеме и 21. новембра са таквим изјавама које су потпуно неодговорне, а подсетићу на њих. Прва њихова изјава је била да су се навијачи Звезде побили између себе и да је тако дошло до Маркове повреде са смртним исходима. Друга информација је била негде после поноћи, када су рекли да су то, наводно, урадили Албанци. А трећа је била сутрадан ујутру, када су написали да су се Партизанови навијачи прерушили па се побили са Звездиним, што је бљутаво и срамно, а са тим настављају и даље. Какав ће сценарио бити видећемо када турска екипа допутује чартером и када се онако како предвиђају правила и пропозиције Евролиге састану наши представници са њиховим. Али, 100% сам сигуран да тренер Атаман неће ићи на Марков гроб.

Човић је истакао да се руководство КК Црвена звезда неколико пута састало са безбедносним службама на нивоу Републике Србије и Града Београда са жељом да меч против Галатасараја прође у најбољем реду:

– Одржали смо три састанка. Наиме, први и други смо имали у уторак, са министром унутрашњих послова и директором полиције где смо анализирали комплетну ситуацију, а трећи данас ујутру са комплетном структуром безбедносних служби, са представницима клуба, Арене и агенције која врши обезбеђење. Извршен је додатни договор, додатна синхронизација обилазак арене, процена одређених места и области почевши од аеродрома Никола Тесла до Комбанк арене. Радимо и даље и мислим да ћемо постићи врло висок ниво. То су људи који су професионалци и није им први пут да имају посла са оваквим стварима које носе ознаку високог ризика.

– Навијачима Галатасараја је забрањен долазак одлуком Евролиге, као што ће и навијачима Звезде бити забрањен долазак у Истанбул.

Небојша Човић очекује да уз подршку навијача Црвена звезда савлада Галатасарај, јер би та победа имала велики значај за наставак такмичења у Топ 16 фази Евролиге. Први човек црвено-белих анализирао је досадашњи ток АБА лиге и оценио га веома успешним јер је Звезда у 17 кола једини непоражени тим. Такође, посебно је нагласио да су све структуре у клубу чврсто на земљи, да не постоји притисак око пласмана у Топ 8 Евролиге. Такође, Човић је још једном упутио апел навијачима:

– Молим гледаоце да дођу раније у дворану, да са собом не носе ништа од предмета који могу да се баце на терен и молим их, чак и ако имају такве предмете, да не гађају противничке играче. Тиме што ћете их гађати нећете помоћи Звезди, већ само одмоћи. Такође, мора да постоји максималан ред. Желимо да буде коректно навијање и да се издигнемо из врло тешке ситуације. Можемо да радимо шта год хоћемо, и добро и лоше, али живот Марка Ивковића више не можемо да вратимо. Зато, апелујем на наше навијаче да фер и спортски навијају и да заједно дођемо до тријумфа.

Повезане вести

2 comments

josif јан 15, 2015 at 14:18

Dakle treba napraviti pakao od navijanja ali kada su oni u posedu treba da se zvizdi do iznemoglosti a ne pevati zalopojke tipa:o mama,mama ili neke novokomponovane nego da prsti,da nemogu osmanlije da se cuju medju sebe na terenu,ako mnogo seru onaj Micov i Erceg i njima dupla tura.Pozz.MKD

Reply
pera јан 15, 2015 at 12:27

Treba održati predavanje ko je vrhunski klub i ko su najbolji navijači na svetu. Neka utakmica bude svetinja bez ikakvog ekscesa a mi ćemo je sigurno dobiti zajedno sa ekipom. Bez vredjanja i ubacivanja predmeta nismo mi oni ovo je Evropa ovo je Srbija oduvek. Dakle treba održati čas iz navijanja i kulture svom sportskom svetu ajmo Zvezdaši da pokažemo ko smo.

Reply

Leave a Comment