Moja Crvena Zvezda
Архива

Najava : Crvena zvezda – Javor

Pune tribine ludih navijača i baklje svetle, ceo stadion gori… crvena rapsodija, san na javi, raj na zemlji i onda bujica emocija i osećanja koja te obuzmu, zarobe i upravljaju tobom a u srcu i glavi samo jedno – Hvala ti Zvezdo, Volim te Zvezdo!

Francuzi su se tresli kao poslednji list na vetru što umire, kao kmet pred Kraljem,  proklinjali trenutak kada ih je žreb spojio sa nama i poslao u Beograd. Slomili su se pred nama, pred hukom “Neosvojive tvrđave”. Ali mi nismo dovoljno naoštrili koplja da odbranimo istu. Jedno poluvreme je premalo za renome našeg kluba i uopšte za uspeh u Evropi. Ali, nema predaje! Ja i dalje verujem!

Koliko Ren može da ne prija organizmu smo najbolje osetili. Sada nam treba Javorov hlad da se oporavimo, da zaljuljamo grane toliko jako da nas odbaci do Francuske na revanš. Do tog revanša, Javor je glavna tema za premijernu pobedu, a Ren će biti u mislima neizbežno. Poznato je da su Ivanjičani jedan od naših najneugodnijih i najtežih protivnika. Svaki duel sa njima je kao u režiji Alfreda Hičkoka. Sada bi nam trebala tri boda, u našoj režiji.

Javor je jedan od najstarijih klubova u zemlji, drugi najstariji u SuperLigi posle OFK Beograda, a kada je prva lopta stigla u Ivanjicu,  na prste jedne ruke mogu se izbrojati klubovi koji su postojali u Srbiji. Iako je tek početkom prošle decenije (2002. godine), prvi put u svojoj istoriji igrao u najelitnijem rangu našeg fudbala, Javor je jedan od najrespektabilnijih klubova u Srbiji poslednjih godina. Na početku je bio na klackalici Prve i Druge Lige, i tada se činilo da je jedna od mnogih epizoda za sezonu fudbalskih serija u Srbiji, ali kada se 2008. godine vratio u SuperLigu, i to bez ijednog poraza u Drugoj Ligi, mi smo najbolje osetili da to neće biti tako. Koji god međusobni meč da izdvojimo, nećemo pogrešiti jer je Javor jedan od retkih klubova koji može da se diči odličnim skorom protiv Crvene zvezde. Jedan od retkih timova koji u svojoj istoriji nije menjao ime i jedan od retkih koji sa ponosom može da ljulja svoje grane kada su u pitanju mečevi protiv nas. I uglavnom je praktično svaki od tih mečeva bio jedan od odlučujućih ili onaj odlučujući za titulu. U ovom prvenstvu, oni će imati drugu ulogu, ali svakako bitnu.

 

CZ N J

Beograd :        6      4  0 2     6:3

Ivanjica :         6      3  1 2     7:4

Ukupno :       12     7  1 4    13:7

  • Jedan meč je odigran u 1/8 finala Kupa. Mi smo pobedili rezultatom 2:0

 

Prvi međusobni duel je odigran u Ivanjici, 23. novembra 2002. godine u premijernom izdanju Javora u tada Prvoj Ligi Jugoslavije. Javor je pobedio 1:0. Naša prva pobeda došla je u sledećem meču na „Marakani“,17. maja 2003. godine, istim rezultatom i golom Dragana Bogavca.  Poslednji meč na “Marakani” je odlučio Andrija Kaluđerović, kada je u ’95 minutu probio Javorov bunker. U prethodnom duelu slavili smo u Ivanjici zahvaljujući preciznosti Jevtića i Kaluđerovića.

Najefikasniji protiv Javora su Nikola Žigić, Boško Janković i Andrija Kaluđerović sa po dva gola u našem timu, koliko na suprotnoj strani ima i Nikola Simić.

Od zajedničkih igrača najpoznatiji su Mihajlo Pjanović, Dr.Branko Nešović, Petar Krivokuća, Srboljub Krivokuća, Nenad Purke Stojanović, Miloš Trifunović i Nikola Ignjatijević. Zanimljivo je da su nas na prethodnih pet utakmica protiv Javora predvodila petorica trenera – Čedomir Janevski, Vladimir Petrović – Pižon, Ratko Dostanić, Aleksandar Kristić i Robi. Kao i da su poslednja dva trenera Javora naši bivši igrači, bivši trener Zoran Njeguš i sadašnji trener Javora Vladan Milojević.

Idemo dalje, mnogo toga je pred nama. Nema predaje, posle Javora u Francusku idemo na pobedu. Morate da budete ponosni, Vi ste Zvezdini navijači! 55.000 u nedelju protiv Javora nije za razmišljanje, to je naša realnost! Nek se Marakani vrate slavni dani kad si Zvezdo bila iznad svih…

SVI NA MARAKANU!

Crvena Zvezda – Javor, nedelja 21.avgust 2011. 19:00h, Jelen Super Liga 2. kolo 2011/2012, stadion : „Marakana“, Beograd.

 

Повезане вести

6 comments

Leave a Comment