Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Млади Шеки пресудио црно-белима у 17. вечитом дербију

У серији Звездиних победа над вечитим ривалом у септембру месецу доносимо кратак подсетник на 17. вечити дерби који је одигран 11. 9. 1955. године у оквиру 3. кола националног шампионата, а Звезда је славила са 1:0 поготком своје велике наде Драгослава Шекуларца.

Друга Звездина звезда дебитовала је за први тим у такмичарским утакмицама сезону раније и увелико је крчила пут ка висинама које ће досегнути у каснијим годинама. Црвено-бели су пре ове утакмице савладали Будућност у Титограду (3:1) у 1. колу головима Боре Костића, Рајка Митића и Јована Цокића, а затим ремизирали на свом стадиону против Вележа, када је Иван Топлак у 85. минуту постигао гол за освајање бода, а у тиму се те сезоне по први пут нашао и популарни Шеки, који још није имао пуних 18 година.

Великан фудбалске игре и својевремено један од најбољих играча на свету од почетка каријере прирастао је за срце љубитељима најважније споредне ствари на свету, јер то што је он могао да уради са лоптом мало ко је могао и да замисли у својој глави.

zzzzzzzzzzzzzz seki

У 34. минуту 17. вечитог дербија постигао је свој први гол за београдске црвено-беле у такмичарским утакмицама и то са свега 17 година. Нова звезда је била рођена. Поред тога што је био далеко најмлађи у екипи Шекуларац је већ тада постао лидер тима и играч без кога се није могао замислити шампионски састав о чему сведоче и његових шест погодака у 22 утакмице у шампионату 1955/56.

Са таквим асовима какви су били Митић, Беара, Шекуларац, Костић, Рудински, Топлак, Живановић, Станковић, Тасић, Спајић, Поповић, Зековић, Кривокућа и остали, Црвена звезда је пехаром освојеним на крају првенства 1955/56 преузела примат по броју титула у односу на свог највећег ривала.

17. вечити дерби, 3. коло првенства Југославије 1955/56

Партизан – Црвена звезда 0:1 (0:1)

Београд, 11. септембар 1955. Стадион: ЈНА. Гледалаца: 45.000. Судија: Неделковски. Стрелац: Шекуларац у 34. минуту.

Партизан: Славко Стојановић, Бруно Белин, Чедомир Лазаревић, Ранко Борозан, Миодраг Јовановић, Божидар Пајевић, Марко Валок, Стјепан Бобек, Милош Милутиновић, Првослав Михајловић, Антон Херцег.

Црвена звезда: Србољуб Кривокућа, Бранко Нешовић, Миљан Зековић, Лазар Тасић, Љубомир Спајић, Владимир Поповић, Јован Цокић, Рајко Митић, Иван Топлак, Драгослав Шекуларац, Антон Рудински.

Овим тријумфом изабраници тренера Милована Ћирића преузели су прво место на табели, које су задржали до краја јесењег дела сезоне, али са истим бројем бодова као Партизан док је београдски Раднички имао бод мање.

У другом делу шампионата вечити ривали су се смењивали у вођству, али је Црвена звезда ремијем у Новом Саду против Војводине (2:2) у 19. колу избила на чело табеле после пораза Партизана у Сарајеву од Жељезничара (0:1). До краја првенства црвено-бели бележе још пет победа, реми и пораз и освајају трећу титулу у историји клуба са пет бодова испред Партизана и девет више од Радничког.

На 26 утакмица остварено је 16 победа, осам ремија и два пораза уз најбољу гол разлику у лиги +33 (62:29) и укупно 40 бодова. Бора Костић је био голгетер екипе са 14 погодака, док су Рајко Митић и Лазар Тасић одиграли највише мечева – по 25.

Повезане вести

Leave a Comment