Moja Crvena Zvezda
ВажноКлупска дешавањаНајновијеФудбал

Божовић: „Ако не сачувамо екипу, нема разлога ни ја да остајем!“

Опширан интервју Миодрага Божовића за „Новости“ преносимо у целости.

КАДА је дошао, био је Гроф, фудбалски месија… После пораза од Каирата и ремија са Металцем и нишким Радничким одмах је прекрштен у фудбалску незналицу, лажног грофа, неког ко чудним хумором покушава да прикрије незнање… Данас је геније, чаробњак, неко ко је са Црвеном звездом срушио многе рекорде. Миодраг Божовић, тренер који је навијачима црвено-белих вратио осмехе.

Не само због чињенице да Звезда хара Србијом, да име невероватан низ од 19 тријумфа. Најпре због тога што Звезда опет игра фудбал за уживање, није јој довољно ни када постигне два, три, четири.. гола. Увек жели још! А јесен од очаја до сјаја само за „Новости“ анализира креатор великог препорода…

* Данас вас сви тапшу по рамену, како је било после Каирата?

– Супер у односу на оно како је било после ремија са Нишлијама, када су навијачи тражили одлазак управе! Много тешко…

* Шта значи много тешко?

– Када сам се вратио у Србију, медији су ме дочекали изузетно позитивно. Као неког спасиоца Црвене звезде, очекивали су одмах добре резултате. Али то је било немогуће направити за две две недеље, а Европа није могла да чека. Такмичење смо отворили тим дуелима са Каиратом за које, једноставно, нисмо били спремни, нити смо имали квалитет. Упозоравао сам да Звезди Европа није ни циљ, ни приоритет. Да ми је неко тражио одмах резултате у Европи, не бих ни преузео екипу.

* Неки су на те речи да „Европа није важна“ гледали са подсмехом, питајући се шта је онда циљ?

– Европа у том тренутку заиста није била важна, нити је могла то да буде. Из тима који је почео меч са Каиратом, само је Саво Павићевић остао у првој постави. Значи, десет нових играча!

* Да ли сте у неком тренутку били спремни да дигнете руке од свега?

– После поменутог дуела са Радничким био сам спреман да одем! Навијачи су почели да скандирају „управа напоље“. Када су неки из управе почели да подносе оставке, нормално је да сам и ја био спреман на исто.

* Шта вам је највише сметало док није било резултата, док је Звезди претио потпуни распад система на старту сезоне?

– То што су ме неки називали незналицом, да својим шалама покушавам да сакријем своје незнање! А ја сам у Русији за осам година био тренер пет клубова, три пута играо тамо финале купа, освојио четврто место са Амкаром. Имам као тренер највише победа у руском фудбалу, тренирао сам највише различитих клубова у Русији.

* Да ли се неко од новинара касније извињавао или покушао да се приближи, изглади несугласице?

– Јесу, многи су покушали да се приближе, али било је касно. Реч реже дубље од ножа! Кад једном нешто изговориш или напишеш, то заувек пара уши и нема повратка.

* Највећа победа претходне јесени?

– Рекорд од 19 победа у низу у лиги.

* Колико ће још да траје?

– То нико не зна.

* Шта бисте променили да можете?

– Једини горак укус је тај убедљив пораз од Борца. Али драго ми је што се није догодио у првенству, што није прекинут низ.

* Серија победа је, значи, важнија од једног трофеја?

– Јесте, јер смо се уписали у историју српског фудбала. Урадили заједно нешто по чему ће ову генерацију заувек памтити и помињати.

* Највећа грешка?

– Било их је, не бих посебно издвајао. Лако је после битке бити генерал.

СВИ „ЖУТИ“ ОСИМ „НОВОСТИ“
* НИСТЕ успели да се навикнете на медије? –
Отишао сам из једне Србије, вратио се у тоталну другу, коју нисам могао да препознам. Никад нисам био против новинара. Чак сам био и њихов миљеник. Зато што сам увек био искрен, отворен, од мене је свако увек добијао одговор какво год питање било. Сад је овде све жута штампа. Немате новине које пишу озбиљно о спорту, осим „Журнала“ и „Новости“.

* Најлепши тренутак јесени?

– Победа над Чукаричким од 7:2.

* Најтежи?

– Борац, пораз од 5:1.

* Ко чини Звезду осим вас из спортског дела и генералног директора Звездана Терзића, постоји ли још неко у клубу?

– Председник Мијаиловић, секретарица Лана, која је дуже од свих у клубу, благајник Зоран Мијовић, па Мирко Абрамовић, Горан Негић, Столе економ, Сале Капија… Има нас!

* Како се на резултатима није осетило да је клуб у финансијском колапсу и свим проблемима после меча са Нишлијама када је у питању руководство?

– Имали смо добру хемију, одличне играче. Сви су дали максимум за добру атмосферу, коју су чували добри резултати и велика жеља свих да побеђујемо.

* Кажу, ипак, да све заслуге за хемију и атмосферу припадају вама?

– Не само мени, поклопило се свашта. Играчи су и добри фудбалери и одлични момци. Воле и да раде и да се шале. Тако смо сви заједно заслужни за незаборавну јесен. Већа група играча је све носила, а доприносили су чак и они који нису играли. Е сад, међу њима има сигурно и оних који нису задовољни јер нису играли. То је нормално.

БЕЗ ЕВРОПЕ НЕМА ЖИВОТА
* ОДМАХ по доласку Европа није била битна, следећег лета ће сигурно бити приоритет?
– Звезда, једноставно, мора да се пласира у Лигу шампиона или у Лигу Европе. Зна се да су то такмичења која значе живот клуба.

* Шта Звезди недостаје да постане део Европе следећег лета?

– Четворица играча, два сада, два на лето. Вијеира, Катаи, Доналд, Јовановић и ко зна још колико играча има понуде за одлазак. Да ли ћемо успети да сачувамо тим, не знам, надам се да хоћемо.

* А да ли ћете ви остати, да ли су сви проблеми решени?

– Па нису још. „Дан Д“ ће проћи, а ја ћу понављати као покварена плоча – ако не сачувамо екипу, нема разлога ни ја да остајем! Звезда ће бити првак у сваком случају. Ако се растури екипа, биће пропуштена још једна шанса, као пре две године, када није плаћена лиценца. Звезда без Европе није Звезда, због много разлога, пре свега финансијских.

* Партизан је ове сезоне напунио касу захваљујући учешћу у Лиги Европе?

– Не само ове сезоне. Партизан је много зарадио од играња у Европи претходних година. Продао много фудбалера. И Звезда мора тим путем Објективно, финансијски само Европа, и то константно играње, може да спасе клуб. Да може да живи и да враћа дугове.

* Да ли сте претходне јесени давали своје паре играчима?

– Јесам. Колико? Није битно!

* На крају, да ли су играчи задовољни отишли на одмор, да ли су добили довољно новца да могу да уживају?

– Нису, добили су премије, али не и оно што им следује по уговорима.

* Значи, отишли су незадовољни кад су финансије у питању?

– Мислим да су направили тако добар резултат, који им је важнији од новца. Имаће га довољно да оду, а не знам да ли довољно и да се врате! Узете су карте у једном правцу!

* А ви, да ли је и ваша карта у једном правцу?

– Углавном ћу за време одмора бити овде…

ГЛУП СИСТЕМ ТАКМИЧЕЊА
* ДА се игра по старом систему, већ сада би Звезда могла и математички да слави титулу?
– Нисмо још прваци, захваљујући овом глупом систему такмичења! Али у сваком случају потрудићемо се да предност одржимо и да плеј-оф дочекамо као велики фаворити, да бисмо могли да ескпериментишемо и те мечеве искористимо као припремне пред европске квалификације.

Повезане вести

Leave a Comment